Частни училища - информативна тема 23

• 68 127
  • 781
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Сетих се да питам нещо хората с повече от едно дете- като сте избирали за голямото, мислили ли сте за удобство и за второто дете? Тоест например училище с градина, за да ви е по-лесно логистично.

Избирахме училище на база мнение за училището, а не на база удобство за братя/сестри. Малкият ходи на ДГ отделно, но преглъщаме логистиката в името на избора ни на училище.

Освен това като избирахме детската градина, аз не исках тя да се помещава в сграда, която се посещава от ученици.

Пипи, английски и български се учи и в двете училища, които си посочила (Питагор и СС), и дори в степен, неотстъпваща от Азбуки.

# 586
Основната разлика не е ли, че Питагор е математическо училище, а в СС кажи речи поравно са застъпени англ, БЕЛ и мат?
Като хорариум, а вярвам и като качество, еднакво са застъпени английският и математиката (особено ако се запише на допълнителна математика в СС). По български не съм сигурна, но едва ли има съществена разлика. През последните години, а и преди, деца с много добри успехи от състезания в ПУК- 1 клас се записаха в СС. На състезанията Питагор догонват СС, като говорим за 10тина ученици на випуск от двете училища. Нямам информация за останалите деца в СС, може би и там има разделение на по-напреднали и не толкова напреднали, както е в Питагор?

# 587
  • София
Скрит текст:
Основната разлика не е ли, че Питагор е математическо училище, а в СС кажи речи поравно са застъпени англ, БЕЛ и мат?
Като хорариум, а вярвам и като качество, еднакво са застъпени английският и математиката (особено ако се запише на допълнителна математика в СС). По български не съм сигурна, но едва ли има съществена разлика. През последните години, а и преди, деца с много добри успехи от състезания в ПУК- 1 клас се записаха в СС. На състезанията Питагор догонват СС, като говорим за 10тина ученици на випуск от двете училища. Нямам информация за останалите деца в СС,
може би и там има разделение на по-напреднали и не толкова напреднали, както е в Питагор?
Не, няма.

# 588

Според мен са далеч едно от друго.
И само някакви резултати , размятани в нета ги доближават едно до друго.

Кое е нещото, което ги отдалечава? освен локацията

# 589

Че СС не е математическо училище, и никой не натиска децата да участват на състезания по нищо.

# 590
Че СС не е математическо училище, и никой не натиска децата да участват на състезания по нищо.

Това не е така. СС имат не по-лоши състезатели по математика, да не кажа, че най-добрите от малките са от СС .. не че училището има принос за това, но и при Питагор не е различно. Иначе, дори в Питагор не ги натискат децата учителите, виж за родителите е друга тема.

# 591

Освен локацията:

1. Базата - няма място за сравнение /вярвайте ми, прекарах 7 години в СС/
2. Възрастта на преподавателите - мнооого по-млади са в СС - това също има значение, особено ако питате децата и не само тях...
3. Разделението по пол - в класа на сина ми бяха повече момичета, откакто приемат по 5 паралелки ПУК и 4 първи клас са почти в еднакво съотношение. В Питагор преобладават момчетата.
4. Двора и излизанията - разкошен двор, при всяка възможност децата са на въздух, а там въздуха не е като на Руски паметник, освен това ги водят на разходки до Боянската църква, пикници и т.н.
5. Даже и от финансова гледна точка, която не е последна разбира се - В Питагор излиза една идея по-скъпо, като се включи транспорта в таксата.

Подчертавам още веднъж, че това са само мои преки наблюдения от голямото ми дете и от това, което видях на деня на отворени врати в Питагор, съответно и на събеседването на малкото дете за ПУК.

# 592
prayerman, вероятно говирхте за общото ниво?  Дали децата от СС имат по-голяма възможност да си създават групи по интереси, например по български, английски и други, а в Питагор всички се профилират в математика, къде успешно, къде не чак толкова?

# 593
Питагор и СС никак не си приличат. Тъкмо обратното, коренно различни са.
Другата разпространена заблуда е, че едното било математическо, а другото - не. Хорариумът по мат. е еднакъв, а бегла справка със сайтовете показва, че второто има дори по- големи успехи на състезания и повече медалисти от първото.

За плоскостъпието- за съжаление и ние имаме такъв проблем, но докторът не ни е казал детето да ходи босо, а да му поръчаме специални ортопедични стелки. Носи ги постоянно и ги прехвърля от ботушите в пантофите. Дори ни казаха точно обратното - да не ходи босо. Не разбирам от медицина и не знам кое е правилно, спазваме указанията на ортопеда.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 14:42 от Татко Мецан

# 594
Още една разлика: В СС нямат сборник от стотици задачи за домашно през ваканциите. Wink

# 595

Това не е така. СС имат не по-лоши състезатели по математика, да не кажа, че най-добрите от малките са от СС .. не че училището има принос за това, но и при Питагор не е различно. Иначе, дори в Питагор не ги натискат децата учителите, виж за родителите е друга тема.

Е да, той Преърман, дето има дете в СС, не знае, вие знаете по- добре. Никой не натиска никого да ходи по състезания в нито едното училище. И не четете- назад Хоуп беше казала за Питагор, че не ги натискат, както Преърман каза за СС.
Много градски митове и легенди са дълбоко вкоренени в главите на доста родители, от което самите родители страдат, поради това, че вземат грешни решения, защото вярват в несъществуващи неща.

И аз съм бил така, ама поне съм гледал да се уча от хората с опит, които пишат тук, а не да им обяснявам как грешат за нещо, което вече са преживели лично.

# 596
Здравейте, може ли да се намеся и аз в дискусията за СС и Питагор с въпрос? Вярно ли е, че в СС има голямо текучество на учители?

Иначе за мен е голям плюс, че много от децата в СС продължават в АК.

# 597
Понеже все се въртим около кандидатстването в началното училище и кой е по-по-най...а децата порастват та да попитам Simple Smile
Някой може ли да ми обясни какви са предимствата на IB дипломата? Знам че при получаването й с висок резултат над 40 , тя е опция за по-добър университет. Специално за Англия става въпрос.
Освен какви предимства носи за Англия ме интересува дали носи някакви предимства за други университети , като Tsingha, Delft, Technical Munchen или Букони. За IB /16-19/ е ясно, че целта е дипломата, но за 11-16 каква е целта? Дава ли нещо повече като знания и умения на по-малките деца?

# 598
Здравейте, може ли да се намеся и аз в дискусията за СС и Питагор с въпрос? Вярно ли е, че в СС има голямо текучество на учители?

Навсякъде има текучество на учители.
Учители липсват като цяло. След като години наред начална и предучилищна педагогика се влизаше с 2 по български, тази професия изчезна. Тези които наистина могат да се нарекат такива са малко. И разбира се всяко свястно училище ги иска.
Въпроса е как се справя училището с тази липса и текучество.

Колкото до плюса за АК - деца от много училища продължават там.

# 599

Здравейте, не е  вярно. За седем години само г-жа Демебукова се пенсионира миналия месец Май. Една от госпожите излезе по майчинство и се върна.На събеседването за ПУК попаднахме на класната на сина ми до 4-ти клас, даже и психоложката Елица беше по майчинство и се върна. И тя си е същата - децата много я харесват! В началния випуск са едни и същи от около 8 години, просто назначиха още 1 класна, защото станаха повече паралелките. Щом за вас е плюс - сина ми е едно от тези деца, които продължиха в АК, така че ако имате въпроси питайте смело!

Общи условия

Активация на акаунт