Частни училища - информативна тема 23

• 68 086
  • 781
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Последните пък не  ги искат...

# 616
За съжаление се наслушах на sales  презентации и обещания....
А за Азбуки и Светлина има броени мнения.
Все се надявах някой с дете там да реагира, може и на лични. А ако е мрънкало - най-добре.
С 2 положителни мнения е като да решавам на сляпо ....
Иначе домашното си го пиша всяка вечер, след дълъг работен ден, подготовката за изпити за ПУК, домакинските забавления и опит да играя и с другите деца.
И все се чудя как Мецан и другите сте толкова активни, та и смогвате да запомните кой къде му е детето и да следите изкъсо темата! 😂 Все ми се струва че това е по силите само на някой държавен служител със свободно работно време! 😂
а че тук пишат хора само без страх от мечки и други, вече е ясно...

# 617

Така е. Но дъщеря ми е 6 клас и няма как да предвидя кои университети ще са в нейния кръг на интереси в 10., за да знам отсега трябва ли й тази диплома. Но щом има на сайтовете, ще погледна. Това обобщение, че за УК не става, ми е полезно.
Тепърва се запознавам, но ми се струва, че много рано взе да се дърпа професионалното ориентиране, предвид и новите промени на МОН за профилиране след 10 клас.
Така е, но поне някакъв ориентир вече би трябвало да имаш дали е към хуманитарна или е природна/техническа/точна дисциплина, а също и кой/кои езици те интересуват. И проверяваш всички, за които си чула, че са добри в областта -не вярвам да са повече от 20-ина. Аз лично в Европа не знам да има уни с мат (да уточня), което да дава предимство на IB диплома. Но не пречи сама да си провериш.
Последните пък не  ги искат...
Имаш предвид, че ОК вече не иска такива, които не са милионери, ли?

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 22:47 от Анонимен

# 618
Dani оплакваш ли се? Всички сме минали по този път. Но не сме си писали домашното в последния момент. Моята ориентация продължи поне година и половина преди ПУК и беше съпътствана от изчитане на 99% от написаното в този, а и други форуми, анкетиране на всички близки и далечни познати и приятели с деца в ЧУ, бизнес партньори, колеги и т.н. Заедно с азбука на мислене и всякакви подобни.
А ти си улеснена неимоверно много, защото когато аз търсех инфо, тази тема имаше САМО 3 издания. В момента кое е? Измежду споровете и препирните има безобразно много инфо, стига да можеш да го отсяваш. Просто трябва да се напънеш. Никой друг няма да ти поднесе информацията смляна на тепсия и няма да ти посочи изборът ти.

В тази тема, ако има държавни служители изобщо са изключения.  Тях ги търси в клюкарника. Спират участията си точно около 16.45 ч. Wink

# 619
За СС имам малко резерви, и ще се престраша да помоля ротата защитници да ме оборите. 🙂 Все пак разсъждавам по презентации и нощно четене....
Академично училище, ценят си учебните часове и време или организация за ски, кънки или плуване няма. А на сайта стоят техните плувци-медалисти?!
Малко избираеми и креативни предмети (мернах театър и дочух за кино?), които биха развили по-широк мироглед у едно малко дете и подхранили любопитството му с цел да намери себе си и своите интереси, преди месомелачката да го грабне в 5ти клас. Не правят sales презентации, не търсят мнение и диалог с родителите.
Почти не излизат от училището и неща като правене на суши в Хепи, обиколки на зоопарка и музеите с учебна цел и час по география на Витоша, а не в стая с бели стени са по-вероятни в някое ДУ. Вероятно добри и трайни знания и купон извън сградата трудно се съчетават, но наистина се вълнувам доколко децата имат досег до разнообразието, с което се опитват да ни привлекат Светлина или Азбуки. (Поне така ми звучи от презентациите им)
И без не се оплаквам, но ми писна да си водя записки на кого кое дете къде учи. Не искам да разследвам другите потребители, а да направя добър избор за детето си. И си събирам информация от месеци, просто хора с деца от съответните набори не познавам...
 И за да не се обясняваме пак. Не ме мързи да си заведа детето на зоо, театър и т.н. По музеи вече ги мъкна (откакто най-голямото беше на почти 4 🤣😂🤣). Но урок за птиците не можах да им изнеса, сърдечен хирург не познавам, за да им разкаже за сърдечно-съдовата система, най-много география научих за 1 седмица от учителя ми бродейки край Благоевград и област, суши и готвене не е моята стихия..... Разбрахте вероятно защо и накъде бия. Но пък да, phonics и песни на 4 езика ги облъчват горките яко. 🙂

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 23:38 от dani_ster

# 620
  • София
Още една разлика: В СС нямат сборник от стотици задачи за домашно през ваканциите. Wink
Вярно е това за големите домашни по математика за ваканциите също са огромни, но мисля само за горния курс, след 5 клас

# 621
Един съвет. Винаги се опитвай да оцениш доколко презентацията на алтернативни методи е достоверна, трайна практика и има резултатност.  А не е просто дъвка за родители. Достатъчни са ти няколко контролни въпроса към презентаторите.
И друго. Подхода ти едва ли ще е приятен за повечето. Малцина биха си мръднали пръста да те оборват. Особено, ако по всичко точки са писали повече от веднъж вече. Wink

Валериана, грешиш. Познати преместиха сина си мисля след 3 клас и поради тази причина.

# 622
Дани,
Ще се опитам да Ви го обясня по-просто: в частните училища не плащате за някакви екстри, освен изучавания чужд език; плащате за учители, които да си вършат работата по математика и по български. И за наличието на някакъв ред.
Ама това не го ли вършат и в държавните училища (като изключим езика)? Не, не го вършат. Има частични изключения, потвърждаващи правилото. Да попаднете  на такива е като да спечелите 6-ца от тотото.

Има едно допълнение, което отличава наистина добрите частни училища - мотивацията за учене, която създават в учениците си. Важно е и на какви стимули тази мотивация се гради. Това няма как да го прочетете във форума - трябва да се размърдате и да го видите на място. Да усетите атмосферата сами за себе си.
Дотук сведохме избора на по-малко от 6-7 училища...

Ако училището е достатъчно близо, и ако на децата се осигуряват някакви условия за спорт и игра на чист въздух - повече не може и да мечтаете.
Току-що сведохме избора до 1-2 училища...

Сега остава и да ви приемат в тях.
Успех!

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 02:00 от Ezhko

# 623
  • София
Брей, само 1- 2 викаш са - КО  и кое друго Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 624
Един съвет. Винаги се опитвай да оцениш доколко презентацията на алтернативни методи е достоверна, трайна практика и има резултатност.  А не е просто дъвка за родители. Достатъчни са ти няколко контролни въпроса към презентаторите.
И друго. Подхода ти едва ли ще е приятен за повечето. Малцина биха си мръднали пръста да те оборват. Особено, ако по всичко точки са писали повече от веднъж вече. Wink

Валериана, грешиш. Познати преместиха сина си мисля след 3 клас и поради тази причина.
Блис, за големи домашни в СС ли имаш предвид? По математика и АЕ или наред? На презентацията говореха за до 2 часа работа за уикенда. Благодаря)

# 625
Дани, ходят на зоопарк, по паметници, на фестивала на науката, театър и др., но са няколко излизания на година. Обикновено пролетта. Ако очакваш всяка седмица да ги водят някъде, това не е вашето училище. Учебните занятия свършват достатъчно рано, в 16.40, за да има време децата да ходят на нещо извън училище. Нали разбираш, че няма как да свършват толкова рано и съшевременно да учат по 30часа седмично мат, БЕЛ,англ.плюс останалите часове музика, рисуване и т.н.и да имат n на брой допълнителни дейности?
Просто си прецени 4-5 най-важни неща и ще ти е по-лесно. Мецан беше написал много хубав пост в другата тема.
Допълнителните занимания са различни в различните години. Например театър имат малките, по-късно се предлага хор, пиано, програмиране, творческо писане и др. Не всички тези в една година.
Ако държиш на голям брой допълнителни дейности, има училища, които ги предлагат след часовете. Разбира се с цената на по-дълго висене в училище.
Допълнителните дейности в СС са за разтоварване между сериозните часове. Имат и разни клубове по интереси (примерно стрийт денс, детективски, аниме и др) от 4ти клас, които се провеждат голямото междучасие в петък. Там се събират деца по интереси. Знам за детективския, че решаваха някакви загадки.

Домашните в СС са малки.  За ваканциите често няма домашни или са по един предмет. За лятната ваканция има препоръчителен списък за четене и по англ.нещо малко.
Времето, което ще отнема на детето, зависи колко е организирано и колко се разсейва.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 00:07 от Дъждец

# 626
  • София
Брей, само 1- 2 викаш са - КО  и кое друго Stuck Out Tongue Closed Eyes
Е, как кое, това след КО (по време) Stuck Out Tongue Winking Eye

Дани, вие си знаете, но има много истина в написаното от Ежко относно избора. И ако изборът на ЧУ ще даде по-малко знания от ДУ, е, не, благодаря.
Ето още малко по статистика за Светлина.  Спомена се, че на НВО7 2017 са се явили 4-5 деца. През 2018 са били 10 и 11 (едно не се е явило на едната матура) ср.резултат е 60.68 (БЕЛ) /51.13 (Мат)
https://uchiteli.bg/interesting/tablica-za-preobrazuvane-na-toch … -klas-po-bel/2905

# 627
  • София
Desem, ако идеше реч не само за основни училища, а и за такива нагоре, нямаше дори да питам кое е второто Simple Smile

# 628
Дани, не следиш разговора изобщо.
И прочети поста на Ежко поне 3 пъти. Рядко съм на 100% съгласна с него.

Взехте на подбив таралежа. Недейте, че мъжете ни са едва трима. 😂

# 629
  • София
Poppea преди време спомена и "транспортната задача" като фактор при избора, но постът ѝ мина почти незабелязан.

Аз също не помня чие дете къде учи. За улеснение на такива, трудно помнещи като мен, Фран е направила отделна "отчетна" тема със заглавие "Къде и в кой клас  учат децата ни" http://www.bg-mamma.com/?topic=1090378

А вместо да минаваме в кръгова отбрана, когато не сме си "написали домашното", е редно да кажем "Благодаря, че има такива теми, които да ми помогнат да направя по-информиран избор, и благодаря на хората, които пишат в тях".

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 17:17 от Sharky*

Общи условия

Активация на акаунт