Частни училища - информативна тема 23

• 68 075
  • 781
  •   3
Отговори
# 630
  • в страната на чудесата
За СС имам малко резерви, и ще се престраша да помоля ротата защитници да ме оборите. 🙂 Все пак разсъждавам по презентации и нощно четене....
Академично училище, ценят си учебните часове и време или организация за ски, кънки или плуване няма. А на сайта стоят техните плувци-медалисти?!
Малко избираеми и креативни предмети (мернах театър и дочух за кино?), които биха развили по-широк мироглед у едно малко дете и подхранили любопитството му с цел да намери себе си и своите интереси, преди месомелачката да го грабне в 5ти клас. Не правят sales презентации, не търсят мнение и диалог с родителите.
Почти не излизат от училището и неща като правене на суши в Хепи, обиколки на зоопарка и музеите с учебна цел и час по география на Витоша, а не в стая с бели стени са по-вероятни в някое ДУ. Вероятно добри и трайни знания и купон извън сградата трудно се съчетават, но наистина се вълнувам доколко децата имат досег до разнообразието, с което се опитват да ни привлекат Светлина или Азбуки. (Поне така ми звучи от презентациите им)
И без не се оплаквам, но ми писна да си водя записки на кого кое дете къде учи. Не искам да разследвам другите потребители, а да направя добър избор за детето си. И си събирам информация от месеци, просто хора с деца от съответните набори не познавам...
 И за да не се обясняваме пак. Не ме мързи да си заведа детето на зоо, театър и т.н. По музеи вече ги мъкна (откакто най-голямото беше на почти 4 🤣😂🤣). Но урок за птиците не можах да им изнеса, сърдечен хирург не познавам, за да им разкаже за сърдечно-съдовата система, най-много география научих за 1 седмица от учителя ми бродейки край Благоевград и област, суши и готвене не е моята стихия..... Разбрахте вероятно защо и накъде бия. Но пък да, phonics и песни на 4 езика ги облъчват горките яко. 🙂
Суши в хепи? Само да им хрумне и сменям училището!
Кой ще е сърдечния хирург, който да обясни кръвообращението на птиците???? И кому това е нужно?

От опита ми досега - разберете какво искате вие за децата си. И вземете отговорността. Повечето училища не лъжат в презентациите. Ние слушаме, а чуваме нашите желания вместо това, което казват.
Онова, което изброявате ще се окаже недостатък след началния етап.

# 631
  • София
Dani, добавка към написаното от Дъждец за Света София по-горе - в 1ви клас имат шах, пиано, а някои деца ходят на спорт като бадминтон, сигурно има и друго. Дъщеря ми ходи на пиано, шах, театър (който включва и музика), отделно на танци и тенис. Синът ми ходи на забавна математика, не ходи на пиано.

Заниманията по театър са като в професионална театрална школа. Цял срок репетират една пиеса, която се представя на края на срока. В пиесата има музикално изпълнение, сюжет, театрално поведение, костюми и т.н. За тази пиеса се грижат поне трима-четирима учители (театър, музика, хореография, декор, облекло и не помня още какво)

За по-големите ученици съм чула, че по разказвателните предмети почти не се учи вкъщи, защото в час се преподава така, че теорията да се запомня още там - забавно и познавателно, но това е по разказ от други родители, защото аз имам поглед до първи клас, може да е мит.

Състезанията по математика са само по избор на родителите и децата. Хубавото е, че ако имате идея да се развивате в тази посока, училището предоставя тази възможност, защото някои състезания се провеждат в самото училище. На КМТ ходихме в друго училище и беше ужасно откъм организация и навалица.

Също - ако на детето му върви математиката, вкъщи не се налага да обяснявате училищен материал, защото той е преподаден и упражнен в училището. Остава време за надграждане. Както и за други дейности, btw. Много деца ходят вечерно и съботно-неделно на танци, пеене, карате, защото е по-добре тези дейности да не се капсулират само от 8 до 5 в делничен ден. Последното нещо, което бих си помислила, е че на децата от СС не им остава време за креативност.

Нямат организирано ски училище или бяло/зелено по време на учебната програма. Всички можем да се досетим как влияе скъсяването на хорариума с цяла седмица (или повече) на срок върху учебния план и взетия материал.

# 632
  • София
Сърдечни хирурзи и орнитолози не са гинпосещавали, но няколко пъти годишно идват детски писатели и поети и народни музиканти. Това не са срещи, за които ни уведомяват предварително и не бият тъпана. Често родителите така и не разбират ако децата не им споделят. Аз, например, преди 2 дни разбрах, че при пук е гостувала гайдарка преди време и то след като синът ми започна да ми обяснява за ручилото и гайдунката.

# 633
  • София
Гайдарката посети и първи клас Smile

# 634
  • София
В Светлина от миналата година са по два класа ПУК и два първи. Класовете са 10-14 деца, но аз и не виждам как ще се по-големи като знам помещенията.

# 635
Дани, не следиш разговора изобщо.
И прочети поста на Ежко поне 3 пъти. Рядко съм на 100% съгласна с него.

Взехте на подбив таралежа. Недейте, че мъжете ни са едва трима. 😂

И аз съм на 100% съгласен с този пост на Ежко.
А колкото до мечките, те ядат мед и боровинки, не ядат хора по принцип, освен в редките случаи, когато са стръвници.

Poppea преди време спомена и "транспортната задача" като фактор при избора, но постът ѝ мина почти незабелязан.
Както бях споменал, за мен транспортната задсча е абсолютно без значение. Не бих направил компромиси, само за да ни е близко. Училищата си имат транспорт.

Относно сушитата в Хепи и прочее, били сме на място, където често излизаха из града, всеки петък имаха пикници сред природата, бели и зелени училища и какво ли не. От такава "креативност" не научиха нищо сериозно, ами мерси.
Според мен Дани хем не знае какво точно иска, хем очаква ние да я убедим в това, че разхвърляните й мисли са правилни. На мен не ми се занимава с такива упражнения.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 10:14 от Татко Мецан

# 636
  • София
Домашните в СС са малки.  За ваканциите често няма домашни или са по един предмет. За лятната ваканция има препоръчителен списък за четене и по англ.нещо малко.
Времето, което ще отнема на детето, зависи колко е организирано и колко се разсейва.
Домашните в СС /от 5 клас нагоре/ съвсем не са малки, особено по математика. Не оставам и с впечатление, че децата в тази възраст излизат много навън, основно си играят на телефоните. Simple Smile

# 637
След Брекзит не знам аз УК въобще каква опция остава за тези, които не са милионери.
Тези са търговци и не мисля, че ще затворят този си приходен канал Simple Smile

# 638
  • гр. София
В Светлина от миналата година са по два класа ПУК и два първи. Класовете са 10-14 деца, но аз и не виждам как ще се по-големи като знам помещенията.

Благодаря за информацията. Искам да попитам те във всяка база ли имат и ДГ и училище, защото гледам, че са 4 бази, от които да кажем 2 са ни горе - долу удобни, но пък не знам точно в коя са ДГ, в която училището и ако го запиша първо на ДГ, не ми се ще след година да мести сградата, за да отиде в ПУК, примерно?

Аз ще звъна да попитам, просто ми се иска да имам предварително информация за някои детайли, за да мога да преценя избора си, ако изобщо има такъв подходящ за нас в Бг Grinning

Благодаря предварително Simple Smile

# 639
  • Пловдив/София
Добре де, как така не ви притеснява изобщо локацията и транспортът? Много хора го споменават и се чудя...
Ако ви се обадят, че детето е болно и имате да пътувате един час да го вземете? Или за всяко допълнително занимание, или тържество, или родителска, отново се ходи до училището/или се остава след транспорта. Или както споменах горе- ако има второ дете, не е ли много по-удобно да се намират на едно или близко място? Не в двата края на града, пък ако ще и с транспорт да е.
Да не говорим за свободата детето да отива/ се прибира само от 4-5ти клас, а не да бързаме да не изпуснем буса под стрес всеки ден. 

Не знам, мисля го отдавна, но като че ли не мога да се реша да отпиша локацията като фактор. Несравнимо ми се вижда да знам, че детето ми е на 10 минути с кола по всяко време. И че не само аз/бусът, ами и някой друг би могъл да го вземе при нужда.

Това са само моите лични разсъждения, при равни други условия или дори с цената на лек компромис (под лек разбирам да не е в топ 3 на ЧУ, а да кажем в топ 6, ако изобщо би имало такава класация), бих избрала близкото училище.

# 640
  • София
Добре де, как така не ви притеснява изобщо локацията и транспортът? Много хора го споменават и се чудя...
Ако ви се обадят, че детето е болно и имате да пътувате един час да го вземете? Или за всяко допълнително занимание, или тържество, или родителска, отново се ходи до училището/или се остава след транспорта. Или както споменах горе- ако има второ дете, не е ли много по-удобно да се намират на едно или близко място? Не в двата края на града, пък ако ще и с транспорт да е.
Да не говорим за свободата детето да отива/ се прибира само от 4-5ти клас, а не да бързаме да не изпуснем буса под стрес всеки ден. 

Не знам, мисля го отдавна, но като че ли не мога да се реша да отпиша локацията като фактор. Несравнимо ми се вижда да знам, че детето ми е на 10 минути с кола по всяко време. И че не само аз/бусът, ами и някой друг би могъл да го вземе при нужда.

Това са само моите лични разсъждения, при равни други условия или дори с цената на лек компромис (под лек разбирам да не е в топ 3 на ЧУ, а да кажем в топ 6, ако изобщо би имало такава класация), бих избрала близкото училище.

В интерес на истината и аз много разсъждавах за локацията, все пак всичко се случва,едно леко закъснение и цял ден сбъркан график и стрес. Или както казахте - ако ми се обадят да го взема поради някаква причина - то ще бъде едно тичане и прескачане. И другото - СС е на един баир, до който освен техния транспорт и евентуално някое такси, друго не стига. Тс детето няма как да се прибере по друг начин при евентуална нужда

# 641
Ако избирам две еднакво добри училища, които сме преценили, че са подходящи за нашето си дете... естествено, че ще избера близкото. И разбира се, ако сме приети и в двете. Обаче, това е илюзия, фикция...
Ако искам близко училище - ДУ през улицата по чорапи. Обаче да си плащам една бала с пари за посредственост, само защото ми е на 10 мин. с кола - не, благодаря.

# 642
  • София
И другото - СС е на един баир, до който освен техния транспорт и евентуално някое такси, друго не стига. Тс детето няма как да се прибере по друг начин при евентуална нужда

Училището всъщност е на 5 минути пеша от спирка на трамвай No.5 на бул. Цар Бори III. Съвсем наскоро разбрах този факт и самата аз се изненадах много.

# 643
  • София
И другото - СС е на един баир, до който освен техния транспорт и евентуално някое такси, друго не стига. Тс детето няма как да се прибере по друг начин при евентуална нужда

Училището всъщност е на 5 минути пеша от спирка на трамвай No.5 на бул. Цар Бори III. Съвсем наскоро разбрах този факт и самата аз се изненадах много.

Аз няколко пъти ходих до там и да Ви кажа не са 5 мин (освен ако не се взимат в галоп) + че пътят е доста баирест. През зимата предполагам е трудничко за изкачване пеша. Това е моето усещане

# 644
  • София

Аз няколко пъти ходих до там и да Ви кажа не са 5 мин (освен ако не се взимат в галоп) + че пътят е доста баирест. През зимата предполагам е трудничко за изкачване пеша. Това е моето усещане
Според гугъл мапс - 555,96 метра. Не са 5, 7-8 минути са значи

Общи условия

Активация на акаунт