Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 55

• 43 791
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Много ми се спи, момичета, пада ми кръвното и ми се вие свят. Днес на работа на два пъти за по час не можех да си фокусирам погледа от умора. Може ли да има нещо общо, не ми се е случвало досега чак такова нещо. С предната бременност ми се спеше ама чак така отпаднало не се сещам да ми е било.

и аз съм така  Tired
единственото, което откриха, че имам ниска захар.
като ми падне и ми се доспива ужасяващо.
има дни, в които съм пушка, има дни, в който се местя от дивана на леглото и обратно Sick
Това проблем ли е, при мен не са изследвали кръвна захар, но и аз съм много в началото на бременността. Все още се влача на работа, не ми се стои много вкъщи, но пък и не е много подходящо да дремя там.

# 661
  • София
Това не са ли нормални състояния при бременност?

# 662
По мое мнение докато плода се рвзвива добре, всички състояния са нормални. Но се чудех дали има нещо общо между завишеното тсх и уморяването.

# 663
  • София
аз имах завишаване на ТСХ - 3,15 в 12 седмица и ми увеличиха дозата и всеки месец си пусках контроли държах го под 2 . Обяснението беше, че бебето ползва моята жлеза и затова е така. Преди бременността бях с кръвно 120/80, по време на бременността 90/60 и много ми се спеше, спомням си, че пиех айрян със сол.

# 664
  • София
Brummmm, ТСХ действително е висок, но още по-важното е, че FT4 е сравнително нисък. Точно нуждата от повече FT4 (т.е. от повече хормон Т4) е причината ТСХ да се вдига. Умората в голяма степен е свързана и с това, че ти е ниска дозата. Трябва да ти я увеличат. Simple Smile

# 665
Увеличиха я от 25 на 50.

# 666
Пенева, като си казала инсулин и кръвна захар - е те там лъсна едно проблемче. Но не мисля да почвам с лекарства засега, ще си продължа с режимното хранене и повечко движение. Все пак ще направя една консултация с ендокринолог.

И да питам нещо. Имам приятелка с ТСХ 2.20, която прави опити за забременяване. Чета, че трябва да е под 2, но пък 2.20 е доста близо до 2. Чуденката ми е, дали с тази малка разлика да я натискам за преглед и да го смъква още, защото пък чета и за забременели с много по-високо ТСХ

# 667
И ендокринолозите и гинеколозите обикновено съветват да е под 2 Тсх  Peace

Аз имам питане за фолиевата киселина. Коя бихте препоръчали? И при положение, че съм в тежък дефицит на Б12 и Д, ще бъде ли полезно да добавя и Омега 3? Много бавно ги качвам и ми се иска, ако мога  да си помогна някак допълнително.

# 668
Метилирана форма трябва да е, защото много хора имали мутация и не усвояват

# 669
Метилирана форма трябва да е, защото много хора имали мутация и не усвояват
Благодаря!  bouquet Това го имам предвид, но се чудя на кой фолат да се спра. Много продукти се предлагат. Иначе  приятелки ми препоръчват  Фемибион, в него има и Б12 и Д, както и други витамини, но съдържа йод, а не знам в нашия случай дали е подходящо. В други държави го предлагат и без йод, но тук май не, а и предпочитам поотделно да си взимам добавките, не някакви общи като че ли.

# 670
И да питам нещо. Имам приятелка с ТСХ 2.20, която прави опити за забременяване. Чета, че трябва да е под 2, но пък 2.20 е доста близо до 2. Чуденката ми е, дали с тази малка разлика да я натискам за преглед и да го смъква още, защото пък чета и за забременели с много по-високо ТСХ
Само по себе си не говори за проблем. Не всички сме с еднакви стойности на хормона, а и много фактори влияят.
За да изключи проблем с жлезата се иска цял пакет изследвания, ехография, симптоми и т.н. И ако всичко е ок, едно ТСХ с еднократно измерена стойност 2,20 нищо не значи, а и си е в норма.
Вече при налична бременност може да провери (ако преди това не се е решила да направи пълни изследвания и ехография на жлезата, за да изключи проблем).

# 671
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
на мен ми казваах ТСХ под 1,8, аз забременях с над 2, като бях на терапия с хормон.
лекарката казваше, че не може  Mr. Green

до организъм е. Peace

имам ужасен проблем с кожата на ръцете: по дланите и пръстите дебел слой вече мъртва кожа, не чувствам нищо като хвана, телефонът не ми разпознава отпечатъка Crazy кожата около ноктите е удебелена и се цепи и боли.
отгоре кожата е супер тънка, пука се при най-малкото движение и стават рани. всички стави са в рани.
мажа с какво ли не: бадемово олио, мазни кремове, кокосово масло, овлажняващи емулсии - макс. 5 мин. кожата се усеща нормална и после пак наново Sick

на какво се дължи това и какво да взимам?
започнах наново някаква добавка с вит.Е

# 672
Хипофункцията (защото високото ТСХ е това - признак за хипофункция, макар че може да има хипофункция и с ниско ТСХ, ако ФТ4 и ФТ3 също са ниски) не пречи за самото забременяване - или ако пречи, тези случаи не са толкова чести. Тя е опасна, защото може да доведе до спонтанен аборт или пък до увреждане на мозъка на детето (не съм съвсем сигурна дали беше мозъкът, или не ставаше въпрос по принцип за увреждания). Така че причината да се иска щитовидната функция да е добре е тази - да се предпази плодът и да се гарантират добри условия за развитието му, а не да се улесни забременяването. Но не трябва да се гледа само ТСХ, а минимум и ФТ4, защото на бебето му трябва Т4. Ако сте попаднали на лекар, който гледа само ТСХ дори при бременни, без да гледа ФТ4, търсете друг или сами си изследвайте ФТ4 и си напасвайте дозата, за да поддържате по-висок ФТ4.

# 673
И на мен ми казаха, че високия ТСХ може да не попречи на забременяването, но да е проблем за износването  Peace

# 674
Имаше едни норвежки SOS кремове, тип колд крем са като гъстота, май имаха вит А и вит Е, които май при бременност не се препоръчваха да се пият. Две от децата си съм ги раждала зимата в голям студ, кожата на ръцете ми беше в аналогично (малко по-леко състояние). Единия път се оправих с бабин крем - чиста свинска мас с цветчета невен, изварен на водна баня. (баба го ползваше при напукани пети - иначе до кръв се цепят и за възстановяване на охлузвания). Спаси ме много бързо! Ползвала съм на Веледа подхранващ крем с невен (не знам дали беше cold cream), успокои нещата, но не беше същото.

Общи условия

Активация на акаунт