Майчинството счетоводно-79

• 54 964
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
Аз също в началото на бременността бях с неплатени осигуровки, платих над 800 лв като 200 бяха само лихви. Честно казано ме е яд,че ги дадох. Уж казват,че бременни ни плащат такса при личният-на мен ми искат,уж и някакви пломби се полагали на година ,аз за една пломба платих над 100 лв. Отделно 160 лв за БХС ,още 100 за изследвания на някакви витамини и така до безкрай.
 Ми наистина не виждам,за какво ми бяха тези осигуровки,като така или иначе навсякъде си плащам.

Попринцип и на мен ми се вижда безсмислено,като винаги си плащам всичко,но самото раждане ми е важно,притеснява ме да не вземат да ме върнат щото съм без осигуровки,то малко смешно ама всичко очаквам ...

# 556
От никоя частна няма да те върнат,даже ще ти се радват, защото от осигурено лице не могат да вземат толкова пари. За теб е една и съща -дали сега 1000 или после двойно в частната болница,така или иначе ще плащаш.

# 557
Имаш право на 12 прегледа при АГ като бременна и здравноосигурена. Сложи ги минимум цена на един преглед 30-50 лева и стават минимум 400 лева само за това. На мен личната лекарка не ми взима потребителска такса, зъболекарката също работи на по-ниски цени по ЗК за пломбите. БХС и аз съм плащала, че и два пъти, през първия и втория триместър, не мисля, че се покрива от ЗК. После ми казаха, че в националната генетична лаборатория го извършвали безплатно. Изследвания на витамини също не се правят безплатно дори и при здравноосигурените. За раждането също има значение дали си здравноосигурена. Ако си, няма да платиш толкова много за избор на екип, раждане в частна болница и пр. Въобще, за това, което се поема от касата, би платила много повече от 800 лева в рамките на цялата бременност, ако не си здравноосигурена, и накрая пак ще имаш задължения, даже ще са станали още повече лихвите и още повече неплатени вноски ще имаш, ако все така не плащаш. Не знам как изобщо сте готови да рискувате да сте здравнонеосигурени, при положение, че родители ще ставате. Не си ли изчистите задълженията, дори и да започнете да се осигурявате при нова работа или да си покривате текущите вноски, няма да можете да ползвате осигуряване 3 или 5 години, забравих точно колко. Ако ви се случи някакво тежко заболяване, което ЗК покрива, и струва 5-цифрена сума, тепърва ли ще се чудите с бебе откъде да намерите пари да си платите задълженията.

# 558
Аз също в началото на бременността бях с неплатени осигуровки, платих над 800 лв като 200 бяха само лихви. Честно казано ме е яд,че ги дадох. Уж казват,че бременни ни плащат такса при личният-на мен ми искат,уж и някакви пломби се полагали на година ,аз за една пломба платих над 100 лв. Отделно 160 лв за БХС ,още 100 за изследвания на някакви витамини и така до безкрай.
 Ми наистина не виждам,за какво ми бяха тези осигуровки,като така или иначе навсякъде си плащам.

Попринцип и на мен ми се вижда безсмислено,като винаги си плащам всичко,но самото раждане ми е важно,притеснява ме да не вземат да ме върнат щото съм без осигуровки,то малко смешно ама всичко очаквам ...
Няма да те върнат от държавна болница, то по тая логика мургавите дали ги връщат. Тъпо е наистина, аз съм здравно осигурена. Спираха ми по 120 лв на месец от заплатата за тази осигуровка. Накрая всичко си плащам понеже женска консултация по каса в пълен смях, единствено ги Интересува да имаш пулс. Затова ще раждам и частно, въпреки, че съм здравно осигурена.

# 559
Аз няма да раждам в частна болница,а в държавна (понеже там изражда АГто ми),мисля че там ще ме задължът да си ги платя,нямам идея,но в крайна сметка ще стане ясно в последствие...А колкото до тва да пази Господ,ако ми се наложи нещо което да трябва да ми се прави,бих си го направила в частна клиника и там съответно ще си платя! Както и да е,няма смисъл да ви губя времето с изпадане в подробности,благодаря ви много за съветите все пак.Хубава вечер желая !! 💋

# 560
 Голям риск поемаш да си бременна и неосигурена. При инцидентно настъпила нужда от лечение има ценоразпис за неосигурени с големи суми.

# 561
Аз няма да раждам в частна болница,а в държавна (понеже там изражда АГто ми),мисля че там ще ме задължът да си ги платя,нямам идея,но в крайна сметка ще стане ясно в последствие...А колкото до тва да пази Господ,ако ми се наложи нещо което да трябва да ми се прави,бих си го направила в частна клиника и там съответно ще си платя! Както и да е,няма смисъл да ви губя времето с изпадане в подробности,благодаря ви много за съветите все пак.Хубава вечер желая !! 💋

В държавна болница, без избор на екип и пр. екстри, НЯМА да те карат да плащаш. Ама ако имаш откъде да вземеш пари, че да родиш платено с избор на екип, по-добре ги използвай да си платиш осигуровките.

Давам ти пример. Аз се следя в частна болница. Ако реша да раждам там с избор на екип, ще платя 600 лева, защото съм здравноосигурена. Ако не бях, трябва да платя 1500 лева за абсолютно същото. Ако дължах 1000 лева здравни, щях да предпочета да ги платя, защото щеше да ми излезе пак толкова да си възстановя здравните права и да родя, колкото и да не си ги възстановя.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 19:45 от кукумицинка

# 562
  • Пловдив
Първо ще се опитат да я изнудят да плати здравните.Дори някъде прибягват до това,че изписват майката,но бебето не,докато не платят здравните.Да,раждането е безплатно за неосигурените,но има една подробност-плаща го болницата,в която ражда въпросната неосигурена.Т.е това им бърка в бюджетеца и здравенцето на всички в болницата.
futuremom,ако имате възможност,платете здравните преди да раждаш.Ще си спестиш негативни емоции в един толкова прекрасен момент

# 563
Може да не прозвучи добре, но мисля че това е вече дъното. Тук сме се начели на социално неосигурени, които искат да получават майчинство. Винаги имат логично обяснение и извинение, че заобикалят правилата. Сега явно вече тенденцията е да се пести и от здравно осигуряване.
Не бих поела подобен риск за здравето си и това на бъдещото ми дете, защото тук явно мисленето се свежда до това колко струва ехографа и раждане без усложнения, само че понякога се случват непредвидени неща.

# 564
  • София
Здравейте, отново. Извинявам се, че ви прекъсвам темата, но някой дали би могъл да отговори на пост номер #552.
Предварително благодаря!

# 565
Здравейте, кога се очаква да ми бъде изплатен болничен издаден от болницата след раждане на 15.01.19г. ? Подаден е от работодателя на 09.02.

# 566
Limonche, според мен би следвало дните от януари вече да са ти преведени. Струва ми се малко странно. Нямаш ли ПИК да провериш в сайта на НОИ какво се случва. Моя първи болничен за 45 дни преди раждане беше от 23.01 и на 18.02 ми бяха преведени парите за януари, сега следващата седмица очаквам парите за февруари.

# 567
В сайта на НОИ пише,че в момента се обработва. И според мен трябваше да са преведени вече и незнам какво може да се направи в случая.

# 568
  • В полите на Пирин планина
В сайта на НОИ пише,че в момента се обработва. И според мен трябваше да са преведени вече и незнам какво може да се направи в случая.

Напишете мейл до НОИ с въпрос, където си посочете името и ЕГН-то.
Вероятно има някакъв проблем.

# 569
И аз нямам превод от НОИ във февруари, последно на 30.01 имах превод. Какво става , егати

Общи условия

Активация на акаунт