Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 16

• 98 474
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Карфиол в доматен сос на бавен огън...

За гарнитура ориенталски ориз с кимион и карамелизирана захар...
Имаше и пилешко в доматен сос , но Тийнейджърката му видя сметката...

И да се похваля, първата ми баница с праз която съвсем сама източих, с тесто по указания в темата за бързите въпроси... страхотна стана, тестото беше мекичко и гъвкаво, а точенето ми достави наистина удоволствие... и се амбицирах от тук нататък да си точа само аз и да не купувам готови!

# 511
Себеподобно с шунка и кашкавал за следобедна закуска

# 512
  • там където има винаги вятър
Дъщерята - "ще направиш ли пак от оная погача?"

ММ искал кифлички  ooooh!

За внучката - пак пица... за нея, винаги  Wink

Два часа снощи бях  chef край фурната  ooooh! И после защо сме имали толкова ток  #2gunfire

Х.Т - писах ти на ЛС

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 09:30 от mama iasi

# 513
Mam4e Bandit, би ли споделила рецептата за ориза с кимион и карамелизирана захар? Много интересно звучи.

# 514
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм се хвалила скоро Simple Smile
вечерята снощи - пържола от толстолоб на фурна с гарнитура картофено пюре и салата от китайско зеле

и вечерята за тая вечер пиле с бял ориз на фурна Simple Smile ще се върнем късно и трябваше да приготвя нещо предварително Simple Smile

# 515
ОРЕО торта с кокосова захар, без брашно
https://www.-spam303-.com/2019/02/blog-post_27.html

# 516
Mam4e Bandit, би ли споделила рецептата за ориза с кимион и карамелизирана захар? Много интересно звучи.

Разбира се.
Прави се обаче със един дълъг ориз, подобен на басмати, но тоя е някак си още по-дълъг и заострен, вижда се на снимката. Продава се тук в турските и арабски магазини в едни платнени торби с цип, сигурно ги има и у нас.
Скрит текст:
Значи две чаши от тоя ориз се измива старателно с няколко топли води, аз хвърлям 2-3 води докато водата почне да излиза чиста и прозрачна, а не бяла. Тогава се е отмило нишестето от ориза вече. Cлед това се накисва ориза в топла (не вряла, и не студена!) вода , за около 1,5 часа, най-много 2. Водата трябва да е покрие поне с 3 пръста ориза. Като е покиснала  вече така, се хвърля след кисненето и тази вода. Цялата тая процедура е само за да не залепва после приготвения ориз, а и вкуса е много по-добър така. След това в дълбока тенджера се завира вода и като заври се слага сол и се слага оризът вътре, вари се до готовност около 10-ина минути. Tъй като е киснал бързо става, така че се внимава да не се превари. Kато е готов се изцежда от водата, аз го наливам в една купа-сито барабар с водата и тя си излиза през дупчиците. Връща се ориза отцеден веднага обратно в тенджерата, с дръжката на една бъркалка бодвам тук- там няколко кратера в него, слагам още  сол и млян кимион на око (би трябвало да е около 1 чаена лъжичка горе долу, и се оставя настрана, не се разбърква!В малък тиган слагам олио около 100-150 мл, и 5 лъжици захар на котлона, и бъркам докато се разтопи и потъмнее захарта,  не е проблем и малко да попрегори захарта,  вкусът става още по-интересен. Излива се тази смес върху ориза (внимавай, пръска и свисти горещо олио!) , слага се още около 100 мл вода- НЕ СЕ РАЗБьРКВА!-, покрива се с кухненска кърпа и вэрху нея капака на тенджерата (краищата на кърпата се повдигат на горе върху капака)и се оставя на съвсем слаб огън (1 степен от 9 при мен) още около 15-20 минути да си доомекне. Малко се залепва по дъното, но лесно се маха после от тенджерата.
Чак като е готов ориза внимателно го разбърква с решетъчната лъжица. Това е! Пипкаво е обяснението, но ориза не е пипкав. Само време му трябва.

# 517
Пиле с ориз и морковен кекс с глазура от крема сирене

# 518
... морковен кекс с глазура от крема сирене
Скрит текст:
Много апетитно изглежда морковеният сладкиш, на мен печива с моркови са ми слабост! Може ли рецептата?

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 17:27 от Не се сърди, човече

# 519
Много апетитно изглежда морковеният сладкиш, на мен печива с моркови са ми слабост! Може ли рецептата?
Да!

● 200 гр моркови
● 50 гр бадеми (или лешници)
● 2 яйца
● 200 гр захар
● 1 ч.л канела
● 1 ч.л ванилия (аз слагам пакетче ванилова захар)
● 2 ч.л бакпулвер
● 1 ч.л джинджифил ( аз слагам джинджифил на прах)
● 90 мл олио
● 120 гр брашно

За глазурата :

● 100гр крема сирене ( аз използвам малко повече от половин кутия филаделфия )
● Сок от половин лимон (може и лайм)
● 60 гр пудра захар

Начин на приготвяне:

● Загрей фурната на 175°
● В кухненския робот накълцай морковите и бадемите
● Добави яйцата,захарта,канелата,ванилията,бакпулвера и джинджифила и разбъркай
● Добави брашното и олиото и бъркай отново.
● Печеш за 45минути

Глазура:
● Смесваш всички продукти до получаването на гладка и пухкава глазура.

Пп. Кекса трябва да е изстинал преди да сложиш глазурата.

Пп2 Рецептата е шведска преведох я на български,но ще оставя и линк там всяка стъпка е заснета и ще е по лесно за разбиране Simple Smile

https://www.recepten.se/recept/morotskaka.html

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 17:26 от Не се сърди, човече

# 520
Една питка с бакпулвер и без глутен, много е приятна, но усещам аромата на елдата Confounded

# 521
Скрит текст:
Една питка с бакпулвер и без глутен, много е приятна, но усещам аромата на елдата Confounded

с брашното от елда така и не се разбрахме - никой не го харесва в къщи заради този пусти аромат...

# 522
И аз в отбора на непонясящите аромата на брашното от елда. Печивата с него ми се получават голяма смрад. А елда сварена много обичам.
Но съм си отбелязала едни тройно шоколадови сладки с брашно от елда и може би ще пробвам да ги направя. Последен шанс ще му дам.

# 523
Кифлички с локум, или каквото е останало от тях.

# 524
Може ли рецепта за кифлички с локум?

Общи условия

Активация на акаунт