Отговори
# 555
  • Пловдив
Здравейте,
Молбата ми е да ми кажете какъв е методът за решаване на тези задачи, при които има числова редица, на която трябва да се умножават последователно числата (4 клас):

# 556
В така описаното произведение присъстват едно 10 и две числа завършващи на 5 (5 и 15), както и достатъчно четни числа...
т.е. в произведението имаме 10*(5*2)*(15*четно)=1000*(четно/2)
Така, че сумата на единици, десетици и стотици е 0 Simple Smile

# 557
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
малко съм объркана Sad
Скрит текст:
отговор Б е... странен Sad но може да е нарочно, за да го отхвърлят като отговор

и нещо като решение:
в редицата от 1 до 19 е числото 10, значи произведението ще има цифра на единиците 0.
но 5х4=20, като се умножи по 10, значи и цифрата на десетиците е 0
200 х 15 = 3000, значи и цифрата на стотиците е нула Simple Smile

защо не ми излиза,ч е има нов пост? Sad

# 558
  • Варна
малко съм объркана Sad
Скрит текст:
отговор Б е... странен
Направо е идиотски.

# 559
Умножих с калкулатор числата от 1 до 19 и получих това:
1,216451004088Е17?
Добре, че за сега моето е само втори клас. Не ми се мисли като стигне в четвърти. Аз до девети клас нямах никакви проблеми, но по старата програма от 70-те и 80-те.

# 560
Спокойно. Simple Smile Задачата е от " Откриване на млади таланти", балообразуващо състезание за прием в пети клас на гимназиите с профил математически или природоматематически. Не е стандартна задача от учебната програма.

# 561
1,216451004088Е17?
Добре, че за сега моето е само втори клас. Не ми се мисли като стигне в четвърти. Аз до девети клас нямах никакви проблеми, но по старата програма от 70-те и 80-те.
Очевидно никой не пита "Какъв е резултата от умножението"... а само за последните 3 цифри Rolling Eyes,
И не е чак толкова сложна, трябва малко "поглед" и идейка Simple Smile
А и Дидева каза, не е "стандартна от учебник" Simple Smile

ПП: Аз по старата програма (80те) имах сериозни проблеми с математиката 1-3 клас (Smiling Imp още си ми личи по грешките в сметките!), но от 4 нататък (беше прогимназия тогава) сме голяма любов Smirk

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 09:56 от peneva_a

# 562
1,216451004088Е17?

маме, знаеш ли какво означава Е17, в края на резултата ти? Trollface
с най-добри чувства Simple Smile

# 563
Нещо на степен?
Затова казвам, че от сега като гледам ми побелява косата, че моето диване е с екстри - дислексия и дискалкулия. Изобщо не виждам какво ще я правим тази математика нагоре като тя от сега не може да покрие минимума.

# 564
аха. още 17 нули Simple Smile
съжалявам, не съм запозната нито с проблема, нито с решението. Sad
успех желая.

# 565
Проблемът е засегнато математическо мислене (дискалкулия) и трудности с разбирането на езика, обяснения инструкции, условия(дислексия). Решение на този проблем няма. Търсят се нестандартни методи и обяснения, има неща, които се постигат макар и трудно, други са изобщо непосилни. Резултат - колкото, толкова и насочване към сфера, която не изисква математика и задълбочени математически знания. Но ще следя темата за идеи и подсказки, особено в по-горните класове. (6-7 и нагоре)

# 566
  • sofia
Mama Ru, първо трябва да разбере кое и защо се случва и после да заучи по кой модел се решава дадена задача. Няма да ти казвам какво объркване ставаше, ако е обърнато уравнението. Разпознава го при х+2=5, а при 5=х+2, блокаж. Като включиш и изваждане, и деление - майка плаче. Вече не си спомням с какви методи сме разяснявали,  зор беше, време не му стига на контролните, за него четири е отлична оценка.

# 567
Здравейте! Детето ми се затруднява при решаване на задачи с три кръга на Ойлер.
Бихте ли ме насочили към сборник, място във форума или някъде в интернет, където по най-лесен и достъпен начин е обяснено, как се решават задачи с три кръга на Ойлер. Благодаря!

# 568
  • София
Математическа читанка 4-5 клас и в сборника на Кортезов за 4 клас.

# 569
Може ли помощ, че не виждам как точно трябва да се попълнят...

Общи условия

Активация на акаунт