Любители на котки - Тема 128

• 39 957
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Страната на чудесата
Слънчеви бани от Демон след втората ваксина днес

# 586
Таня, благодаря за предупреждението, не знаех. FlushedKissing Heart
Какво ще рече “запушиха”? Можеш ли, моля те, да ми препоръчаш друга храна на гранули, която да е хубава? Скоро стана месец откакто пухкавата топка е вкъщи и далеч все още не съм запозната с това кои храни са хубави и кои не. Давам Аплаус, защото ветовете казаха, че е добра и я одобриха, има ли други варианти? Благодаря предварително! Heart

# 587
  • София
Мъжките котки от всякакви гранули може да се запушат пикочните им пътища, защото това е анатомична особеност при тях. Особено рибните гранули трябва да се избягват, защото са богати на фосфор. От минералите в гранулите се запушват - фосфор, калций. Аз давам Carnilove, Taste of the wild и N&D, но моята е женска.

# 588
Доколкото Аплауса има много пепел, която образува кристали в урината. Аз поръчах Taste Of The Wild, за нея знам че минава за доста добра. Иначе за по-добри знам Acana и Orijen, по-нататък като взема котето и посвикне може да минем на тях, но тази която съм поръчал и тя не пада много по-долу.

# 589
  • в обкръжаващия ме хаос
С. моето коте е мъжко. Два месеца и половина яде от гранулите на Jaguar. Образуваха му се кристали в урината. Според ветеринаря е от храната. Сега е на диетична за разтваряне на кристалите. Тази седмица изследвахме отново урината. Още не са се изчистили, но поне били по-малко. Продъжава с диетичната.
Таня67 каква храна даваш на мъжките котаци?

# 590
Благодаря много, дами! Heart Марките, които сте посочили, че давате на вашите любимци дори не съм ги чувала Joy сега ще потърся повече информация.
А относно рибните - там притеснения нямам засега, защото нашият не яде подобни и винаги взимам главно с пилешко, най си ги тачи тях.
Ако трябва да съм честна досега съм доволна от Аплаус, в началото като го взехме беше адски слабичък, познати, които го вдигаха да го гушкат също констатираха, че е много слаб, че е кожа и кости (и козина, разбира се) и т.н. Откакто смени храната определено заглади косъма и това много ми харесва. Напълно в рамките на нормалното за възрастта му тегло е вече, като го вдигнеш се усеща, че е по-тежичък, не му напипваш ребрата и може и да си въобразявам, може и да не е от храната, а защото свиква все повече с нас, но го виждам доста по-жизнен, играе му се повече, скача, доста високо при това, преобръща се във въздуха докато играем, типично поведение на бебенце, на което му се играе. Не спи толкова много колкото в началото.

# 591
  • София
Какво ще рече “запушиха”?
Образуват кристали, които запушват пикочните пътища и спират да пишкат. Ако се хване навреме, с медикаменти се оправят, иначе слагат катетри. Sad Ниският клас гранули почти винаги причиняват запушване в даден момент. Ветеринарите твърдят, че хубавите храни уж нямат този проблем, но ето, че вече има 2 пострадали котета от темата.  Sad

На тема храна има хора в темата, които знаят многократно повече от мен. За съжаление не мога да си позволя висок клас храни.  3 котки, че и ящни на всичкото отгоре, се изхранват трудно. Ако беше само Боги, можех да ѝ купувам най-скъпата храна и нямаше да почувствам, че се отразява на бюджета. Тя хапва 2-3 хапки и се маха. Обаче Наско и Киро са ненаситни.  Laughing Затова сме на паучове от супермаркета (до 50 ст. ми е предела), печени дробчета, сурови сърчица, пилешки бутчета и всякакво друго месо, което съм купила за нас. Сухата храна я давам само нощно време, за да има какво да хапват и да не ме будят. С предишните котки Мацо и Мъро и толкова не им давах. Бяха се запушили на 2-3 годишна възраст и просто спрях да им давам всякаква суха храна. Важно е да поемат достатъчно вода, а тя се набавя най-вече от храната.

Впрочем, втори път купувам консерви Карни. Първият път беше 800 грамова и реших, че е с по-ниско качество и затова не я ядат. Сега съм купила някаква със скариди и месо от 400 гр, но и нея не я искат. Sad А една консерва е повече от 3 лв.! Ами за дробчета от 2 лв се избиват! Лошото е, че дробчетата не могат да се дават често. Sad

Доста съм се минала с консервите. Взех ги от Стефанов, защото от там поръчах соевата тоалетна. Сега видях, че в Зооплюс са значително по-евтини. Поне да им харесваха! Sad

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 01:13 от Тaня67

# 592
Имате си и мъж на гости в темата Grinning Иначе от супермаркетските храни, сякаш Феликс ми се струват най-добре, някой път изпадат под 50ст. даже. Като мокра аз поръчах Анимонда по 100гр. опаковки, пък ще видим.

# 593
Много благодаря за изчерпателния отговор! Heart
Ако трябва да съм честна домашна храна не смея да му дам, защото тепърва се уча да готвя и повечето неща, които приготвям са буквално катастрофални, не знам дали гранулите са добри, но моята храна със сигурност ще го довърши завалията. Joy
Така или иначе съм пробвала да му давам от нашата храна, но засега само пилешко и заешко, тоест по-леки, не ги яде. Помирисва ги, може да оближе и си тръгва, чака си неговите гранули. (Държа да кажа, че не са били пържени, в нито един от случаите, в които съм му давала).
Може да съм много лош стопанин, но наистина не знам по колко яде на ден. Така е научен, че купичката му да е постоянно налична и той да си яде, когато иска. Аз пълня като видя, че привършва. Вода обаче ми се струва, че пие много повече, отколкото яде гранули. Не знам колко е препоръчителната дневна дажба, но той пие малко повече от половината от една порцеланова купичка, така че май е добре. Трябва да видя колко мл е тази купа, за да имам представа от това поне.
Derma, много ти се извинявам! Ще го имам предвид занапред! Добре дошъл!:hugs:

# 594
  • София
За вода си мисля, че трябва да консумират 4 пъти повече количество от сухата храна, ако спазваме съотношението от повечето паучове и консерви: 20 грама сухо вещество и 80 вода +/- 1-2 гр в полза на едното или другото. Тоест 1:4, около 40 мл вода за всеки 10 грама гранули. Ако изяжда 50 гр гранули, трябва да изпие 200 мл вода.

# 595
Единствената храна с ниски стойности на фосфор и магнезий, която съм засичала е на Феринга за кастрирани с птиче месо. Няма зърнени, пепелта е 6%, магнезия - 0,06%, фосфора - 0,95%.
До скоро в Зооплюс я имаше и в икономична опаковка 2*6,5кг. за 108лв. Ама докато й се наканя и я изкупиха ...
Не, че на моите женски им следя въпросните параметри - при тях не става запушване, ама ми се искаше да мина на храна за кастрирани.

# 596
  • Стара Загора
Добро утро със снимка на най-ужасната котка на света. 

ПП Ивекс, всяка сутрин засичам един автобус на фирма Ивекс и се сещам за теб. Много се радвам,  че пак пишеш в темата.

# 597
Няма значение нисък, висок клас. Нито количеството пепел. Минералите трябва да са балансирани и да гаранират правило усвояване, а не натрупване.
Факторът, който много хора пренебрегват при наличието на уринари проблеми е ВОДАТА! Колкото и балансирана диета да яде, ако пие “лоша” вода, това е предпоставка. А като цяло чешмяната вода в България е доста варовита, минерализирана и т.н. Менделеева таблица.
А още по ключов фактор е само сухата диета.

Luck Plam, защо сега на втора ваксина?

# 598
  • Страната на чудесата
Ами взехме го Декември и беше без ваксини, сега е ред на втората, месец след първата. На 4 месеца е Демон. Сега след два месеца следва чип и бяс, че на лято сме в Гърция на моренце с добитъците вкупом.

# 599
Ето тaкa прaвим компaния нa мaмa,  докaто тя си пие кaфето. Долепяме плътно дупе до нея и слaдко зaспивaме, докaто тя прaви всичко възможно дa се рaзсъни:

Общи условия

Активация на акаунт