Косопад - тема 15

• 61 012
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Излязоха ми част от изследванията. Засега витамин  D ми е под нормата - 13 ng/ml при референтни стойности 30-50. Витамин B12 ми е над нормата 889 pg/ml при референтни стойности 191-663. Желязото ми е на долната граница  6.93 umol/l. Пролактинът ми е малко завишен 641 mIU/l, референтни стойности 102-496,но не мисля, че бях много в покой и спокойствие като го изследвах. Четох, че се влияе от много фактори. За съжаление мед, цинк и селен ги правят в чужбина и ще чакам 2 седмици. Ще чакам няколко дни и за феритин, фолиева киселина, андростендион, DHEA’S, 17 on progesterone и SHBG. Всичко друго е в норма. За съжаление не знаех, че не трябва да се вземат витамини с b12 10 дни преди изследването му, а си жулех като бонбони невробекс и магнезий с B комплекс и предполагам, че за това резултата е завишен. Чудя се да чакам ли другите изследвания или да почвам нещо за този витамин D  и желязо на долна граница. Иначе пия биозин мама само.

Моят витамин Д е още по-нисък и приемам Вигантол по 5 капки на ден. За витамин Б12, не се притеснявай, че е висок, защото с него не може да се предозира, но стойностите със сигурност са завишени от Невробекса. Изчакай 2-3 седмици и пусни Б12 и фолиева киселина отново.

# 706
  • София
silvi_7878, при мен също има повишен Пролактин.Ще трябва да посетиш ендокринолог.
На мен ми казаха, че тъй като при мен е граничен ще трябва да се изследва още 2 пъти преди да се направи заключение и ЯМР, за да се провери за аденом.
Повишен Пролактин може да е една от причините за косопад....Повишаването му може да идва от проблеми с ЩЗ, стрес или аденом на хипофизата.Дано андрогените да са ти в норма!
Ниското желязо също е причина за косопад, но нека да видим как е и Феритина.
Витамин Д го почвай, той се пие заедно с магнезий, Вит.А и К2-мк4 или к2-мк7.
К2-мк7 се извлича от соя, имайте го в предвид.
За Вит.Б12 изследването е най-добре да се направи след 1 месец почивка, така ми каза хематолога, при който ходих.

# 707
Да ще трябва да изчакам и другите изследвания, и ще видя какви лекари ще посещавам. Най-вероятно гинеколог и ендокринолог.Не знам ендокринолог назначава ли лекарства при проблеми с витамини и косопад. Иначе за пролактина лекар ми каза, че стойностите над 1000 са притеснителни иначе много се влияел от различни фактори. Аз го изледвах на 22 ден от цикъла. Преди да ми вземат кръв чаках с тежка чанта половин час на опашка за изследвания. На някои лаборатории дават за нормални референтни стойности 59-619 miu/l. Моят е 644 miu/l. Ще видим какво ще кажат лекарите в съчетание с другите изследвания.

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 11:11 от silvi_7878

# 708
  • София
Да, Пролактина се влияе от много фактори, доколкото съм чела за нормална стойност се смята ако е около 200.
При мен първия път беше 677.60 (101.76-487.60), а сега е 566.40.
При всички положения е висок..и моя и твоя.
Ако косопада ти е от желязото и феритина, хематолог може да ти изпише нужните добавки или лекарства.
Ендокринолога ще обърне внимание на Вит.Д, но на косопада или добавки за него надали, или поне аз не съм попадала на такъв.

# 709
Аз понеже четох доста статии за пролактина от този сорт и затова мисля, че сме на горна граница:blush:, но лекарите ще кажат най-добре. Може би като видят и другите изследвания. Чакам да ми дойде цикъла, за да изследвам и LH, FSH и още някой имаше. Иначе ще пусна и пролактина и B12 след 15 дена, за да видя как е положението.
http://www.doctorbg.com/page.php?id=12410

# 710
Постепенно ми излизат и другите изследвания. Оказва се, че освен нисък витамин D, висок пролактин и висок B12, имам и нисък феритин 8.3 ng/ml с референтни стойности 15-150 и малко нисък SHBG - 25.9 с референтни стойности 26.1-110.Фолиевата, андростендиона, DHEA’S са в граници. Само 17 он прогестерон, мед, цинк и селен не са излезли. Добре ли е в този случай, че почнах биозин мама за феритина. Ще почвам витамин  D, но явно ще трябва и нещо за този феритин. Притеснява ме SHBG, по ниския му резултат за какво говори. Един лекар, познат, не го беше и чувал.

# 711
  • София
Силви, имаш хипофункция на щитовидната жлеза...и ниската стойност на SHBG го потвърждава.
Имаш завишено ТСХ, Т4 ти е на 38.70%, а Т3е на 40%. Оптималните нива на Т4 и Т3 са в горната 1/3 от референтните стойности.Най-вероятно и заради това имаш леко завишен Пролактин...
Антителата ТАТ и МАТ са в граници, но ще трябва да те прегледат и на ехограф.Моите също са в граници, но имам типичните изменения за Хашимото.
Заради стойностите ти на ТСХ, които са в “норма”, ендокринолога няма да ти изпише хормон...
SHBG e глобулин, свързващ половите хормони, ниските му стойности говорят и за наличието на повече свободни андрогени и свободен тестостерон.Отново е добре да го види ендокринолог.

Желязото и Феритина са ти ужасно ниски.Мисля, че високото ТЖСК говори за анемия, но не съм сигурна.
Хубаво правиш, че пиеш Биозин Мама, даже няма да е лошо да пиеш по 2 хапчета на ден, докато отидеш на хематолог.Той ще прецени дали да ти изпише желязо.

17-ОН-Прогестерон ще трябва да го изследваш пак, защото той се изследва между 3-5 ден от началото на цикъла.

# 712
Стигала съм плашещо високи стойности на пролактин през годините, но косопад не съм имала тогава.

# 713
Силви, имаш хипофункция на щитовидната жлеза...и ниската стойност на SHBG го потвърждава.
Имаш завишено ТСХ, Т4 ти е на 38.70%, а Т3е на 40%. Оптималните нива на Т4 и Т3 са в горната 1/3 от референтните стойности.Най-вероятно и заради това имаш леко завишен Пролактин...
Антителата ТАТ и МАТ са в граници, но ще трябва да те прегледат и на ехограф.Моите също са в граници, но имам типичните изменения за Хашимото.
Заради стойностите ти на ТСХ, които са в “норма”, ендокринолога няма да ти изпише хормон...
SHBG e глобулин, свързващ половите хормони, ниските му стойности говорят и за наличието на повече свободни андрогени и свободен тестостерон.Отново е добре да го види ендокринолог.

Желязото и Феритина са ти ужасно ниски.Мисля, че високото ТЖСК говори за анемия, но не съм сигурна.
Хубаво правиш, че пиеш Биозин Мама, даже няма да е лошо да пиеш по 2 хапчета на ден, докато отидеш на хематолог.Той ще прецени дали да ти изпише желязо.

17-ОН-Прогестерон ще трябва да го изследваш пак, защото той се изследва между 3-5 ден от началото на цикъла.

Благодаря ти за отговора! Чудя се на базата на тези изследвания вече може ли да се обоснове извод от какво ми е косопада. Или трябва да изчакам и мед, цинк и селен и 17 он прогестерон,както й хормоните, които ще изследвам по време на цикъл. Всъщност мога ли вече да кажа, че ми падат повече косми заради проблем с щитовидната жлеза или заради недостиг на витамин D и проблем с феритина. Чудя се дали като излязат всички изследвания някой лекар ще ми каже пада ти коса, защото.... и ще ми назначи лечение.....

# 714
  • София
Силви, всички дефицити и понижени резултати, които имаш обикновено се свързват с неоптимална работа на щитовидната жлеза.В този смисъл коспада може да е съвкупност от всичко това.
Това, което може да направиш като за начало е да работиш върху запълването на дефицитите.
Аз също съм с хипофункция, но косопада ми спря когато успях да повиша Феритина над 90.
При проблеми с ЩЗ оптималното ниво на желязо е в средата на референтните граници, а за феритина е между 90-110.Разбира се има дами с проблемни ЩЗ, при които феритина е около 40 и са без косопад, но аз доказано не съм не съм от тях.

ТСХ няма отношение към косопада, той е хормон на хипофизата, а не на щитовидната жлеза.
Отношение към косопада имат Т4 и Т3, които трябва да са оптимални не само заради косата, ами и за цялостната работа на тялото ни.
Аз имам изследване няколко месеца преди началото на косопада, в което Т4 ми е на 61.60%, после пада на 59.35% и последно беше на 44.42%....
Ендокринолозите гледат само ТСХ и на базата на него изписват хормон.Когато ТСХ е в референтните граници не ги интересува нищо друго.А ТСХ при здрави хора варира между 0,5-1,5.Та ако кажеш, че искаш да забременееш ще ти бъде изписан хормон.
Пиша всичко това, за да те подготвя да не очакваш кой знае колко от прегледа си при ендокринолог, особено по отношение на косата.Но все пак ще е добре да си направиш ехограф, за да видиш какво е положението.
Евентуално хематолога може и да признае връзката между ниските нива на желязо и феритин с косопада.
Моя горчив опит е, че докторите не се интересуват от косопада и това е причината да чета и да се ровя като шашавите...

За Пролактина...Често се среща да е повишен в следствие на повишено ТСХ.Има изследвания, които показват, че при намаляване на ТСХ, Пролактина влиза в норма, защото той също е хормон на Хипофизата.
Повишените нива на Пролактин се свързват с по-голяма чувствителност на космените фоликули към мъжките хормони, особено при проблеми с ЩЗ.
Чела съм много за него.Има жени, при които води до косопад и жени, при които не води до косопад, какъвто е случая на DAMA-BG.
Много е важно какво е положението и с другите хормони.
Рядко причината за косопад е една.

# 715
Силви, всички дефицити и понижени резултати, които имаш обикновено се свързват с неоптимална работа на щитовидната жлеза.В този смисъл коспада може да е съвкупност от всичко това.
Това, което може да направиш като за начало е да работиш върху запълването на дефицитите.
Аз също съм с хипофункция, но косопада ми спря когато успях да повиша Феритина над 90.
При проблеми с ЩЗ оптималното ниво на желязо е в средата на референтните граници, а за феритина е между 90-110.Разбира се има дами с проблемни ЩЗ, при които феритина е около 40 и са без косопад, но аз доказано не съм не съм от тях.

ТСХ няма отношение към косопада, той е хормон на хипофизата, а не на щитовидната жлеза.
Отношение към косопада имат Т4 и Т3, които трябва да са оптимални не само заради косата, ами и за цялостната работа на тялото ни.
Аз имам изследване няколко месеца преди началото на косопада, в което Т4 ми е на 61.60%, после пада на 59.35% и последно беше на 44.42%....
Ендокринолозите гледат само ТСХ и на базата на него изписват хормон.Когато ТСХ е в референтните граници не ги интересува нищо друго.А ТСХ при здрави хора варира между 0,5-1,5.Та ако кажеш, че искаш да забременееш ще ти бъде изписан хормон.
Пиша всичко това, за да те подготвя да не очакваш кой знае колко от прегледа си при ендокринолог, особено по отношение на косата.Но все пак ще е добре да си направиш ехограф, за да видиш какво е положението.
Евентуално хематолога може и да признае връзката между ниските нива на желязо и феритин с косопада.
Моя горчив опит е, че докторите не се интересуват от косопада и това е причината да чета и да се ровя като шашавите...

За Пролактина...Често се среща да е повишен в следствие на повишено ТСХ.Има изследвания, които показват, че при намаляване на ТСХ, Пролактина влиза в норма, защото той също е хормон на Хипофизата.
Повишените нива на Пролактин се свързват с по-голяма чувствителност на космените фоликули към мъжките хормони, особено при проблеми с ЩЗ.
Чела съм много за него.Има жени, при които води до косопад и жени, при които не води до косопад, какъвто е случая на DAMA-BG.
Много е важно какво е положението и с другите хормони.
Рядко причината за косопад е една.
Благодаря ти много Магнифика за изчерпателната и полезна информация. Планувам посещения при хематолог, ендокринолог и кожен лекар след излизането на всички изследвания и тези, които ще направя по време на цикъл, но ми се иска да започна нещо за моите дефицити от сега. Биозин мама го почнах по две таблетки заради феритина. Почнах да излизам повече на слънце за витамин D. Но кои са тези добавки, за които пишеш витамин d, с витамин А, к1 и к2 и магнезий. Има ли комбинирана такава, която мога да си закупя или са отделни, или да чакам да излязат мед, цинк и селен и да търся такава с дефицитните и от тях. Иначе се чудех дали да си купя течния витамин D на Джеймисън и да го почвам, но пък се притеснявам да не го предозирам до срещата с хематолога, като не знам за моя резултат колко капки трябват дневно. Гледам вече да не пия и нищо с B12 заради бъдещото му повторно изследване. А като се замисля последните месеци съм пила едновременно 3 добавки с него и сигурно затова е висок - невробекс, магнезий с Б комплекс и едни добавки на допел херц Спокоен ден. Просто ми се иска да правя нещо за дефицитите, а за излишъците поне започнах. Кой знае какви резултати ще имам за мед, цинк, селен и 17 он прогестерон, но понеже се правят в Германия ще почакам 2 седмици. Имам мускулни крампи  на единия крак въпреки редовното вземане на магнезий. От месец ме пристяга зоната под лявото ухо до към долната челюст, а понякога като се наведа и гърлото. Може би има такава симптоматика при хората с хипофункция на щитовидната жлеза или хашимото.

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 11:21 от silvi_7878

# 716
  • София
Ето една комбинирана добавка с Вит.Д, К2, и Вит.А https://revita.bg/shop/витамин-к2аd3/?gclid=EAIaIQobChMInoa-x4PD … AYASAAEgJYi_D_BwE, Магнезии ще трябва да си купиш отделно.
Не се притеснявай, че ще предозиташ с Вит.Д, аз го пия от половин година и то в прилично високи дози и почти не е мръднал.От 26 ми се качи на 37 и си остана там...
Ако имаш дефицит с Цинк и/ или Мед ще трябва да си вземеш добавка и за тях.
Хубаво е, че си пуснала и изследването за Селен, защото неговото предозиране води също до косопад.
Аз съм с нива на горна граница, без да съм приемала Селен и ако бях послушала ендокриноложката и бях почнала да го пия, косопада щеше да се влоши още повече...
За болката, която описваш може и да е от щитовидната, но може и да има друга причина.
Според мен ще си загубиш времето и парите с дерматолога, освен ако нямаш някакъв друг кожен проблем.
Хематолог, Ендокринилог и евентуално Гинеколог са достатъчни.

# 717
Здравейте, днес си пуснах кръвни изследвания, като от тези които са излезли вече, ме притеснява Феритина-12 (13-150). Не мога да разбера защо е толкова ниско, хем от близо месец пия Лактоферин Sad По-късно като излязат и другите изследвания ще пиша. Видях, че и друга девойка има проблеми с феритина Sad

# 718

Това са ми резултатите, може ли да кажете как са? Имам Хашимото и пия Л-тироксин.

# 719
  • София
Mihaela.L, желязото ти е добре, ти от кой Лактоферин започна да пиеш?
Ще трябва да изследваш Цинк и Мед, може от тях да идва ниския Феритин.
Т4 ти е доста ниско, явно дозата на хормона не е достатъчна.Хубаво е да видиш и Т3.

Общи условия

Активация на акаунт