Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пречиствател за въздух мнения

 • 42 057
 • 122
 •   3
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 1 526
Благодаря ви.

# 46
 • Мнения: 370
Аз се включвам с един въпрос, извинявам се ако вече е бил обсъждан.

Какво правите с филтрите, които вече не стават за употреба? Как и къде ги рециклирате? Аз ползвам Xiaomi Mi Air Purifier 3H, и днес ми се наложи да му сменя филтъра за пръв път, но никъде не е описано на сайта на производителя къде точно да се рециклира и по какъв начин (или поне аз не намерих такава информация).

# 47
 • Мнения: 144
Непрекъснато ли държите включен пречиствателя или като намалеят стойностите го изключвате? Присъединявам се към въпроса от предни страници - има ли смисъл да работи в коридора с идеята да пречиства въздуха в две стаи или е по-добре да се мести в отделните помещения?
Ползваме нашия от няколко дни като го изключвам. Очаквах доста по-високи стойности на замърсяване, но датчикът показва стойности около 30. За половин час стигат до 1-2.

# 48
 • Мнения: 2 426
В крайна сметка ние заложихме на този комбиниран уред и сме много доволни. Оказа се, че влажността вкъщи е наистина ниска, както и предполагахме.
https://www.philips.bg/c-e/ho/air-purifier-and-air-humidifier/sm … r-humidifier.html

# 49
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 102
И аз взех пречиствател с овлажнител с 6 степенна филтрация - с UV и йонизация.

Непрекъснато ли държите включен пречиствателя или като намалеят стойностите го изключвате? Присъединявам се към въпроса от предни страници - има ли смисъл да работи в коридора с идеята да пречиства въздуха в две стаи или е по-добре да се мести в отделните помещения?
Ползваме нашия от няколко дни като го изключвам. Очаквах доста по-високи стойности на замърсяване, но датчикът показва стойности около 30. За половин час стигат до 1-2.

Не работи постоянно, макар, че мъжът ми се пристрасти и все гледа да е включен там, където е той, както и при децата. Като търсех ревюта - преди да избера модел - гледах, че доста хора ползват пречиствател в коридора, където са обувките. Идеята е, че отвън се внася мръсотия. В тази връзка - чат-пат и аз пускам нашия в коридора, но  не при обувките.

# 50
 • Мнения: 844
Алена показания по горе Филипс ли имаш предвид или друг въздухопречиствател +овлажнител..

# 51
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 102
Не, ние взехме Oberon 220 Wink

# 52
 • София
 • Мнения: 1 526
Алена благодаря за споделеното информация. И ние се бяхме спряли на този модел, но покрай празниците отложиме покупката. Отколко време го ползвате и за каква квадратура?

# 53
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 102
От около месец го ползваме. Той е за 40 кв.м. Най-голямата ни стая е около 20 кв.м. За сега го местим насам-натам по стаите. Не сме взели за всяка стая отделен.

Приятел си взе по-големия Оберон 320  - но той е в по-голямо помещение. За другата стая ползват големия на Xiaomi - който е само с филтри - без UV и йонизация и според него е много по-шумен. Оберонът на ниската степен или sleep - буквално е напълно безшумен.

Когато го пусна на авто - около 10 мин работи н апъкна мощност и е по-шумен - шум на вентилатора се чува. После сам превключва на средна степен и става по-тих. След като пречисти въздуха достатъчно - продължава да работи на безшумния режим - и тогава наистина не се чува нищо.

# 54
 • София
 • Мнения: 1 526
Хиляди благодарности за подробна така инфопмация. Аз се двоумях между този и Ксиоми. Сега вече везните клонят към Оберон.

# 55
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 102
Като пристигне да имате предвид, че пречиствателят трябва да се отвори, тъй като филтрите в него са опаковани. Отваря се предния капак (лесно), филтрите се изваждат от опаковката и отново се поставят вътре в същия ред. Филтрите са 4, но са в два блока с лице и гръб. Трябва да се върнат в същата последователност - има означение - лесно ще се ориентирате.

# 56
 • Мнения: 42
Здравейте ! поради проблеми с дишането на дъщеричката ми (на 6 годинки ) , искам да купя овлажнител. Гледах доста и стигна до извода , че щом ще купувам овлажнител , по-добре да е пречиствател с овлажнител . Спрях се на следния : https://cleanair.bg/product/daikin-mck55w , може ли да ми дадете мнения за въпросният модел , плюсове , минуси , заслужава ли си парите , колко ще ми вдигне сметката за ток , постоянно ли трябва да работи или той сам се включва и изключва когато има нужда , едновременно пречиства и овлажнява или само една от двете функции работи и не на последно място , нещо по-добро на по-хубава цена (че този е доста скъп) или подобна . Благодаря предварително Simple Smile !

# 57
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 102
Аз се шокирах от цената, наистина. И аз съм родител - зная как е с децата - готови сме на всичко. Действително - ако ще взимате овлажнител, по-добре да е с пречиствател.

В случая - вероятно част от цената е за "марката" - в случая японска компания - страната е с висок стандарт, за да се издържа голямата корпорация и много тодели з амаркетинг и каво ли не - всичко отива в цената.

Като принципи на действие не виждам нещо wow. Леко ме озадачи 10 годишния живот на филтрите. Не са обяснили защо и как.

Как работят пречиствателите - обичайно има един предварителен филтър, който обира по-грубите, по-едри замърсители - прах, косми от хора или животни, трохи и т.н. Спирайки ги - този филтър пази следващите филтри, които са за по-фина и прецизна филтрация. Често е найлонов и прилича на гъба. Поне от това, което аз изгледах.

Следва HEPA филтъра - високо ефективния филтър, който задържа по-малките частички, т.е. за по-прецизна филтрация. Тук са фините прахови частици, полени, пърхот от хора и животни и т.н. От това, кеото чето се правят най-често то фибростъкло. Филтрацията е механична - нещо, като сито, което спира и задържа частиците.

Друг тип филтър е от активен въглен (активен карбонов). ПРави се с много голяма порьозност и освен механична филтрация - задържа и миризми.

Йонизацията - каквато има в тоя дайкин - излъчва отрицателно заредени частици. Те "плуват" във въздуха и като срещнат положително заредена частица - кавито са фините прахови частици и др. мръсотийки - положителният и отрицателният заряд се привличат и слепват. Получава се една по-голяма частица, която под въздействието на гравитацията пада - на земята, на масата, на мебели. Тук замърсителят вече не е във въздуха, т.е. няма да го вдишаме, но и не е филтриран, т.е. нее задържах във филтър, а остава в стаята.

И на последно място UV - дезинфекцията. UV бактерицидните лампи станаха по-популярни край ковид. Те излъчват UV светлина, която разрушава ДНК-то на бактериите и вирусите и ги убива. Може да свети в помешени яи да се обработват повърхности, но хората трябва да са навън. Може и да свети в уреда и да облъчва въздуха, който се филтрира.

Аз, като проучвах за в къщи - исках уреда да има всичко. Аз съм с две деца, знаете - като влезе вирус в къщата - всички се изреждат. Затова исках пречиствателя да има и UV. Най-уместно, като цена / опции ми се видя Oberon 220. Има и овлажняване, т.е. пречиствател и овлажнител. На гърба има едно контейнерче, в което се налива вода. Цената беше около 400 лв, за същия размер помещение - 40 кв.м. Филтрите се сменят на 8-14 мсеца, зависи и колко се ползва.

Влажността у дома е около 35%. Не го ползваме много за овлажняване. Мери замърсяването и си избира режим на пречистване според замърсеността, но за овлажняването не съм тествала дали ще спре ако се постигне дадено ниво. Няма и такива контроли - да му кажеш при постигане на 60% влажност - спри.

# 58
 • Мнения: 42
много ви благодаря за изчерпателния отоговор !

# 59
 • София
 • Мнения: 1 526
Алена, консултантите в магазините, не биха го обяснили така добре. Ние две години бяхме с машина 6в1. Основното време си го изкара в сервизът, защото беше в гаранция. След като изтече, го подапих на приятели ако им се занимава, да го поправят. Затова се насочи към нещо не толкова  измислено.

Общи условия

Активация на акаунт