СПЕШНО! Сериозен спад в теглото на бебе на 2м.

• 8 792
  • 198
  •   1
Отговори
# 75
Е, добре, де отказана, та отказана рентгенова снимка! Отиваш в една частна клиника, плащаш си и си правиш снимка на каквото и да искаш.
Да, затруднен е достъпът до специалисти, но не невъзможен. Преди месец имах оплаквания, не останах доволна от прегледа и лечението на личната ми лекарка, отидох и си пуснах изследвания на частно, бях си запазила час за началото на януари за невролог в частна клиника и т.н. Не е невъзможно!

Ехеее, абе ти изобщо замисляш ли се, че ако е например през нощта  и си с белодробна инфекция и те отпратят можеш да хвърлиш топа до сутринта, какви частни клиники какви 5 лв... нали точно така си отиде детето в Германия, че и още едно беше на път поради същите причини.

Не може да отидеш в спешното, в болницата в окаяно състояние и да те върнат с един прост Парацетамол или Нурофен без изследвания, без нищо.

# 76
А ти Никол усещаш ли се как оспами темата? Създай тема за здравеопазването в други държави и коментирай там. Тази тема е посветена на друг проблем. Нямате спирка!

# 77
Ако се превиваш от болка и не можеш да стоиш, никой няма да те върне. За справка: баща ми с панкреатичка криза. Нищо лично, ама тая история е на принципа “на една моя приятелка...”. И ако си с белодробна инфекция надали ще си подскачаш до спешното. А за това дете, което почина, да сте чули още нещо? Млъкнаха всички.

# 78
Ако се превиваш от болка и не можеш да стоиш, никой няма да те върне. За справка: баща ми с панкреатичка криза. Нищо лично, ама тая история е на принципа “на една моя приятелка...”. И ако си с белодробна инфекция надали ще си подскачаш до спешното. А за това дете, което почина, да сте чули още нещо? Млъкнаха всички.

Да с почти 41 градуса температура и пред  гърч точно в спешното ще се озовеш и да върнали са ги и не е единичен случай, кой какво е чул после какво значение има, случилото се е факт и не се случва за първи път.

И баба ми щяха да уморят там, хич не е случая на "една моя приятелка".

P.S Сякаш не оспамих само аз темата? Нито аз съм започнала темата за здравеопазването, абсолютно всички, които са писали са я засегнали, всички сме я успамили, коригирай се малко.

Последна редакция: чт, 24 яну 2019, 22:21 от Mn.nikol

# 79
Така, по темата, да ви споделя, че бебето наддава ок, не знам какво се случи точно но кантара показва 4.480 и съм доволна.. Сега имаме нови притеснения, леко хриптене в гърлото за което и изписаха Фенистил капки и вит. ц, но утре пак ще ходя на лекар, тъй като ме притеснява да не е някоя инфекция.. Сега по другите теми, които обсъждате също ми се иска да споделя.. Аз живея в БГ от 2016та, напуснах БГ когато бях на 13, живяла съм в Норвегия, Германия, Испания и съм патувала много много... Видях, че се спомена и Индия, в Индия бях през пролетта на 2017, обиколихме много градове там...Мизерията не може да се обясни, трябва да се изпита... извънземна мизерия, но в Индия има и извънземни болници в добрия смисъл на думата.. Така.. в Германия на мен ми се е налагало да посетя болница няколко пъти, първо болниците са чисти, модерни, организирани, отношението към мен беше добро и леченията напълно адекватни и безплатни! Същото мога да кажа и за Испания където ми се наложи за няколко години да посетя болница два пъти! В Норвегия в тинейджърските ми години страдах от отвратително главоболие, за което ме пратиха на ядрено магнитен резонанс, тъй като там разстоянията са огромни, от нас до болницата съм сменила два автобуса и един ферибот.. В болницата изчислиха какви са били разходите ми за да стигна до болницата и ми ги ПЛАТИХА! Мога страшно много примери да ви дам, сега в България.. В началото на 2018та получих страшна бъбречна криза, моя близка ме заведе на преглед в ИСУЛ (отвратително място) лекаря ми каза на място да сляза на партера и да пусна урина... Пред мен асансьора засяда с хора вътре, тръгвам по стълбите.. Отивам да си взема чашка за урината и към тоалетната.. Тоалетната е обща, за мъже и жени, вратите не само, че не се заключват, те изобщо не се затварят, липсва тоал. хартия, даже чешмата беше буквално бинтована и няма къде да си измиеш ръцете.. Ядосвам се и казвам, тръгвам си.. моята близка ме успокоява.. казва ¨няма как, така е тук.. спокойно аз ще ти държа вратата¨... след което аз тръгвам като пълен идиот с чаша пълна с урина по коридорите да търся къде е лабораторията, намирам я, от там ми казват, че първо трябва да отида да платя 4лв на регистратурата и с бележка да се върна при тях... аз продължавам да разнасям тая чаша с мен... и такаа.. изследванията излязоха, лекаря ми каза ¨не яж повече сол¨... На следващия ден отидох в Токуда от където съм доволна, обърнаха ми внимание, поставиха ми точна диагноза и правилно лечение, там следяха и бременноста ми и съм доволна от организацията, лекарите и болницата! Дойде време да намерим личен лекар на дъщеря ни, наш близък ни препоръча една лекарка в Дружба, което ни е страшно далече, но нали с връзки ставало в БГ.. решихме да сме там, че уж нямало да чакаме, а директно да влизаме на прегледи... Тази лекарка я изтърпях точно една седмица през която тя по тел. постави диагноза на дъщеря ми алергия към белтъка на кравето мляко, изкара я хипотрофична... каза ми да сменя Лактана Био с Фризолак от който бебето получи диария, после се запече, после пак имаше диария и няколко пъти повъна на фонтан.. след това ми каза.. отиди на гастроентеролог.. Така посетих д-р Лазарова в Токуда, която реши, че трябва да ми държи тон докато ми говори.. прегледа струваше 95 лв и премина по-следния начин, прослуша я, каза че според нея наддава добре и че има шум в сърцето.. питах я дали няма да види коремни органи, тъй като ние главно за това идваме нали.. Тя ми се развика, че червата не се виждали на ехограф и това по света не се правило, ок аз от къде мога да знам това? В крайна сметка си тръгнахме без да сме разбрали абсолютно нищо, алергия ли има, нещо друго ли и има... така звъня на ЛЛ и и казвам, че тази Лазарова чу шум в сърцето, отговора на ЛЛ беше цитирам ¨аа ами да и аз го чух този шум, но не ви казах за да не ви травмирам излишно¨ като чух това, вярвайте ми хем се травмирах, хем ужасно се ядосах... на следващия ден притеснена пазя час в Сити Клиник при доктор Велковски (страхотен човек и професионалист, на който просто му личи, че обича професията си) той освен че прегледа сърцето, направи ехография на коремни органи, трансфонтанелна, каза че детето наддава добре и че не трябва да го правим шишкаво и каза, че е напълно здрава, до тук добре.. Следващия ден, диарията с фризолака продължава, повръщане на фонтан.. звъня на ЛЛ, казвам и какво става, тя ми казва... Детето трябва да се хоспитализира, отивай в Токуда и после звънни да кажеш какво си свършила и ми затваря тел. Отивам в Токуда при дежурен лекар.. казват ми, нищо и няма и не е за хоспитализация, няма темп. не е обезводнена, най вероятно и алергия не е... прибирам се, обърквам се все повече, на следващия ден, детето е страшно неспокойно, плаче докато яде тоя Фризолак, пак диария, спад в теглото... Питам ЛЛ... възможно ли е това да е някакъв вирус или настинка, та затова да има диария, а тя ми казва ¨ами, може да е може и да не е¨ ...Пуснахме микробиология за всякакви бактерии, всичко отрицателно, на своя глава пуснах ПКК и ЦРП, показа нисък хемоглобин, както вече споменах и завишени тромбоцити.. ЛЛ ми казва, че това е напълно нормално за бебе на 50 дни...  На следващия ден, продължавам да съм ужасно притеснена, някой ни прати при доц. Пантелеева в Софиямед, която на пръв поглед е възпитана и учтива жена, приема ни.. обяснявам и ситуацията кратко със смяната на млеката и тя ми казва ¨Предлагам ви да останете тук при нас за няколко дни, имаме нови стаи¨... Това е преди изобщо да я прегледа, попитах я ЗАЩО и тя каза... добре хайде първо да я прегледам... прегледа я и каза, че нищо не я притеснявало и че неможе алергия да се прояви чак месец след като бебето е било на Лактана Био и да си пием старото мляко или хипоалергенно такова... нямала алергия.. Оооок... Взимам Хипоалергенен ХИП, диарията и повръщането спряха от раз, бебето се успокои и хоп на следващата сутрин гледам слуз и точки кръв в памперса, вече не звъня на ЛЛ щото няма смисъл, обаждам се на моя позната мед. сестра, която работи в поликлиника България да ми препоръча при кой да отида и какво да правя.. тя ми запази час при много добра педиатърка с 40 годишен опит.. умирам си да и напиша името, но хайде... Отиваме при нея, обяснявам и пак всичко на ново като развалена плоча вече и тя ми казва ¨Дори без да го прегледам детето, мога да ви кажа, че има алергия... Кой от вас е алергичен?¨ и аз.. ами никой не е алергичен към нищо от нас... и тя вика.. ааа неможе да бъде, хубаво хайде да я прегледам. Прегледа я, каза че завишените тромбоцити говорели за инфекция, пусна и тест за рота вирус, въпреки че тя нямаше симптоми за рота вирус и каза, че рота вируса се позитивирал и трябва спешно да ни хоспитализират в Софиямед.. аз съм пред ментален срив, отиваме в Софиямед, отново там е доц. Пантелеева, която казва, че това за нея не е рота вирус и че ще вземат проба която ще се изследва в инфекциозна болница, защото това е референтната лаборатория на България, но мъжът ми трябва да дойде и да я транспортира до там тази проба... Оставаме ние в Софиямед, за един ден трябваше да си пренесем половината апартамент, тъй като там нито можеш да си стерилизираш шишетата нито, да си стоплиш млякото, скараха ми се, че не нося личен термометър и ми казаха.. ами добре, ще и мерим температурата с термометъра с който мерим на всички всички болни деца, не че я мериха.. дадоха ми аз да и меря темп. въпреки, че сме под наблюдение там... Никой не ни наблюдава, мина една сестра да и вземе кръв и това беше! Просто стояхме там, като на хотел... преспахме една вечер през която малката беше изключително спокойна, на следващия ден се оказа че тя няма ротавирус и казах, че искам да ни изпишат просто защото незнам поради каква причина трябва да останем, отговора беше, че клиничната пътека била три дни, а можело и да си платим.. Платихме си... 300 лв за тоя тотален ФАРС, в крайна сметка наши близки ни донесоха ХИП от Германия и проблеми с изпражненията от тогава не сме имали! Извинявам се за дългия пост, но имах нужда да споделя.. Скоро вадя на дъщеря ми задграничен паспорт и повече с малоумници и печалбари на гърба на едни млади родители и едно малко бебе не се занимавам!

# 80
Извинявам се предварително за това, което ще кажа, но въпреки това ще кажа какво си мисля и то е, че това е огромна драма и страшен стрес за смяна на едно АМ.

# 81
Ох, ужас! Съчувствам ти за тоя ад, който си преживяла. Радвам се, че детето е добре, както и предполагахме почти всички тук. Истината е, че в България трябва да си половин лекар, половин юрист, половин икономист, за да не те подвеждат уж специалисти в областите си.

# 82
Отделно, тъй като не получавам адекватни отговори или диагнози, се принуждавам сама да търся инфо в интернет, симптоми, заболявания и т.н винаги излизат някакви страшни информации, няколко лекари ми казаха да не чета бг мама.. но, как да не чета, аз вярвам в момента много повече на бг мама и на хора, които имат деца и разбират за какво говоря от колкото на тези лекари! Сега в това грипозно време се чувствам в пълен капан, отказват ми домашно посещение заради това хриптене, мен ме е страх да я водя в болница... Просто ужас, медиите плашат с някакви страшни вирусни инфекции и какво ли не...

# 83
Нослето почисти ли?

# 84
Когато моята беба беше на 4 месеца (т.е. преди 1 месец) предположих сериозен проблем и веднага я занесох на преглед..

Направиха й трансфонтанелна ехография, коремна ехография, прегледа уши, нос, гърло, преслушаха я и т.н.

Като изследвания ни назначиха ПКК, ДКК, СУЕ, ЦРП, урина, фецес, носен и гърлен секрет, всички резултати бяха ок, бебораната си беше ок, 1 ден преди тези изследвания и прегледа беше със зверска болка в корема, която повече не се и появи, това ни бяха и оплакванията.

Всичко това се случва в не особено големия гр. Русе.

# 85

Да, почистих...на моменти се появява това хриптене, най вече като плаче.. Иначе няма темп. не знам дали може да протича някаква инфекция без температура...

# 86
  • София
Като родител на дете с АБКМ ще се опитам да дам насоки, за да се ориентирате: Алергичните деца нямат еднократно проявление, при тях симптомите са постоянни. Симптомите са гастро (жестоки колики, тежка диария със слуз, кървави нишки - постоянна, ежедневна), кожни - тежък дерматит (най-типични са грапавите бузи и петна, наподобяващи лишеи, зад ушите). Обикновено, за да се приеме, че детето е алергично, трябва да проявява поне 2 от симптомите. Като пиша колики, имам предвид наистина колики, които не дават мира на бебето и не се облекчават от нищо. Същото е и с диарията - не еднократна като атомен взрив, а ежедневна. 
При деца с алергия ХА млека не помагат, положението се облекчава, когато минат на специализирани с хидролизиран белтък. ХА млека се изписват на деца, предразположени към алергии, с алергични родители, като профилактика, но не и лечение.
Това е моят опит от преди 6 години и обясненията от лекари, докато се занимавахме с проблема.

# 87
С голямата ми дъщеря изживях навремето огромен ужас. Когато й дадох за първи път АМ на 6 месеца, тя направи анафилактичен шок от първите 10 мл. мляко - поду се цялото й лице веднага, посиня и от носа и устата й започна да тече бяла пяна. Отпусна се и спря да реагира. Господ я спаси да не се задуши... Бяхме на 3 минути от поликлиниката и веднага й биха инжекции и овладяха положението. И до ден днешен съм убедена, че детето ми няма АБКМ, както ме уверяваха лекарите. Защото след този случай никога не е имала проблем след време с млечни продукти или с нормална храна в ДГ. Прави моментална реакция обаче според мен към някакъв вид консерванти в храните - затова с години не беше яла колбаси, чипс, пакетирани храни, оцветени млекца и др. подобни.

Искам да кажа, че АБКМ е диагноза, която се изписва с лекота, но не е винаги валидна. Просто шанс и късмет човек да разбере на какво точно му реагира детето. Аз и досега не съм сигурна, дъщеря ми е на 13 години и последно преди година се поду веднага от един бонбон на рожден ден. При истински алергично дете с тежки реакции в майката, а после и в самото него винаги трябва да има лекарство за спешен случай.

Но повечето случаи са леки, екземите и обрива са отложени реакции, които се овладяват по-лесно, стига да се разбере и какъв е алергена.

# 88
Съгласна съм с Бианка,  а иначе  даже съм минавала всички специалисти, изброени от авторката на темата, само че преди много години, всичко 1:1, вкл. шума в сърцето...открит от гастроентеролога и премълчан от педиатъра. Всичко е по калъп, и явно няма развитие за толкова години и явно всеки родител се лута ли лута все в същия омагьосан кръг
Да, Велковски е прекрасен лекар, бих казала еталон не само като специалист, но и като отношение към пациента и родителите, жалко, че за толкова години не попаднах на такъв детски гастро. Двете гастро, които сте посетили, се водят най-добрите в София...не мога да си представя останалите
За останалите ще замълча, че е имало и случаи да ни предлагат операция без нужда...само Господ явно ни е пазил, или не знам и аз...
Отсега нататък си проверявайте във форума за добри специалисти, болници и лаборатории и това е. За по-банални неща като млякото и козметика, по-добре четете форума. Има по-безпристрастна информация и по-полезна, отколкото при лекарите.

# 89
Най ме кефи и нашата педи като каже "много четете" в интернет. Grinning Последния път като исках направления за изследвания си позволих да й отговоря "Ми, четем, кво да направим...". Grinning

Според мен тези "хрипове" са от сополи. Не бих ги свързала веднага с инфекция. А, ако реша да ги свържа, пускам един гърлен секрет за посявка и си успокоявам душата. Обаче, това за "шума в сърцето" е по-притеснително и бих наблегнала на него.

И, в крайна сметка, колко е хемоглобина?

Общи условия

Активация на акаунт