Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Eднократната помощ за раждане на дете- актуална информация

  • 1 358
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Simple SmileЗдравейте майки.  Имам запитване за еднократната помощ за детето. Четох доста неща, но ще съм благодарна, ако се включат майки с опит през последната година. Моля кажете какви документи са ви изисквали, колко време отнема цялата процедура. Може ли мъжа ми- бащата на детето да подаде документите и ако да как и какво се изисква? Вярно ли е, че задържат акта за раждане докато преведат парите? А може ли да получиш парите по безкасов път- на ръка?
Аз съм от Плевен, но живея в Германия. По телефона ми казаха, че изискват документ за настоящ адрес, тоест да ходя в МВР-то да си го извадя, защото съм регистрирана в Германия.
Малко съм объркана и затова ще се радвам на всеки отговор.ThinkingSimple Smile
Благодаря сърдечно на всички включили се.

# 1
  • Мнения: 221
Аз  подавах декември. Попълва се молба с данни от личната карта. Акта само го показах за справка, не са го взимали, едно време с по - големите ми деца ги взимаха и слагаха печат отзад. Парите ги преведоха януари, само по банков път става. Лично подадох документите, не съм сигурна дали може друг да ги подаде.

# 2
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 886
Детето трябва да е родено в България, за да получите еднократната помощ при раждане. Може да поискате да получите парите в клон на пощата, който се определя от адресната ви регистрация в града. Относно нея, ако имате попълнена адресна регистрация в общината за настоящ адрес в България, няма проблем, че имате такава и в Германия (при мен беше същото, аз получих сумата през май 2018).
Декларацията се попълва лично, с данни от личната ви карта, а акта за раждане е необходимо само да представите на социалната служителка - няма да го задържат. Сумата бива преведена в рамките на 1 месец след подаване на декларацията (при мен беше до 15то число на месеца).

Общи условия

Активация на акаунт