Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ян. 2019, 09:08 ч.

Захранване - въпроси и отговори - ТЕМА 4

  • 8 291
  • 294
  •   2
Отговори
# 30
  • София, България
  • Мнения: 433
Добро утро! Синът ми е на почти годинка (без една седмица) и започнахме да му взимаме храна от кухня. Досега захранването върви плавно, почти всичко позволено за възрастта си е опитвал. Но,в кухнята влагат и храни,които са нови за него. Чудя се за следното и ще съм благодарна на съветите ви:
1. Досега много пъти съм слагала зехтин в храната му,но може ли да яде готвено ястие,в което има маслини?
2.В десерта от днес (който не държа да давам) има малко конфитюр от череши. Ок ли е това? И въобще всякакви дребни добавки и подправки,които не е опитвал досега. Предполагам,че все отнякъде се почва и не всичко се захранва ден по ден Wink

# 31
  • Мнения: 2 115
Записването на кухня е най-добрия начин да се въведат храни които преди не сте въвели , тъй като менюто съдържа минимално количество от новия продукт.
И не всеки ден дават едно и също ,което е голям +.Доколкото знам след годинка може да давате почти всичко една седмица +/-  все е тая.
А щом го дават от кухнята значи е подходящо за възрастта.Hug

# 32
  • Мнения: 229
А това че готвят с адаптирано мляко във кухнята не е ли странно? Адаптираното има срок до два часа а те го приготвят сутринта и го дават на обяд. Отделно че има майки които го дават това ядене за вечеря... Също и промишленото количество царевично нишесте във всяко ядене не е Ок като че ли. Аз в къщи като готвя никога не слагам нишесте за да сгъстявам..

# 33
  • София, България
  • Мнения: 433
А това че готвят с адаптирано мляко във кухнята не е ли странно? Адаптираното има срок до два часа а те го приготвят сутринта и го дават на обяд. Отделно че има майки които го дават това ядене за вечеря... Също и промишленото количество царевично нишесте във всяко ядене не е Ок като че ли. Аз в къщи като готвя никога не слагам нишесте за да сгъстявам..


Това с АМ май зависи от кухнята. Тази,от която поръчваме (частна,няма да правя реклама),влага само прясно мляко в менюто за 8-18 месечни.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 10:37 от Lil_Iv

# 34
  • Мнения: 1 361
Лале, ние следобяд сме на кърмене и някакви плодове малко след това. Моного вкусно се получи пюре от половин голяма круша, половин авокадо и третинка банан.
Сладките с овесени ядки бяха изплюти по мен, както и останалите ми 4 опита да го нахраня на закуска това дете.

# 35
  • Мнения: 528
А това че готвят с адаптирано мляко във кухнята не е ли странно? Адаптираното има срок до два часа а те го приготвят сутринта и го дават на обяд. Отделно че има майки които го дават това ядене за вечеря... Също и промишленото количество царевично нишесте във всяко ядене не е Ок като че ли. Аз в къщи като готвя никога не слагам нишесте за да сгъстявам..


А това, че в доста детски кухни готвят с прясно мляко преди годинка, което не е препоръчително дали е ок? Че се готви със сол също преди годинка? Че се готви със захар, било то и 6 г за една порция? В готовите пюрета дали няма нишесте за сгъстител и пълнеж?
Като не е ок за вашето дете, не го записвате на детската кухня, а готвите вие.
За мен не са ок тези неща и готвя. И въпреки това правя компромиси и понякога поръчвам от кухнята, за свое собствено облекчение. Децата ми ще направят година другия месец и все още се организирам за готвенето. Ще се нагодим спрямо потребностите си.

# 36
  • Мнения: 2 539
Поради споменатите вече негативи не бих поръчала от детска кухня. Освен това, като млада и зелена работих в няколко заведения и знам много добре как се вадят документите на хората, работещи в тази сфера, как се минават проверките в ХЕИ, какви продукти се купуват и то за доста елитни заведения става въпрос, та не бих се доверила на нищо, което не съм купила и сготвила аз. Честно казано след годинката, не виждам защо детето да не яде от общата семейна храна, но аз съм привърженик на домашно приготвеното.

По принцип няма нищо притеснително в опитването на нова храна всеки ден. Стига детето да няма разположение към алергии.

# 37
  • Мнения: 905
Как приготвяте чиа,идеи за рецепти с какво ще е добре да се комбинира

# 38
  • Мнения: 1 361
Аз също не съм привърженик на детската кухня, въпреки че имам приятелка, която казава, че храната е вкусна и разнообразна и съпоставима от тази на частната детска кухня. Аз и преди годинката давам от общата храна да си опитва, не да се наяжда. Много обича кюфтета, например, правя ги без яйца и ориза от пиле с ориз много обича.
Към чиата имайте едно на ум, защото аз когато опитах нещо не ми подейства добре и усещах горчив вкус в устата няколко дена. Странно беше и не повторих с чиата.

# 39
  • Мнения: 229
чиа с плодове , това приготвям за нас, на бебето не съм давала. Накисвате примерно чиа във някакво ядково мляко за час два , тя става като желирана , нарязвате вътре плод банан , ябъка или там каквото сте давали на детето и става десерт ...ядем редовно в къщи големите чиа и никога не сме имали проблем със горчив вкус или каквото и да е...

# 40
  • Мнения: 600
чиа с плодове , това приготвям за нас, на бебето не съм давала. Накисвате примерно чиа във някакво ядково мляко за час два , тя става като желирана , нарязвате вътре плод банан , ябъка или там каквото сте давали на детето и става десерт ...ядем редовно в къщи големите чиа и никога не сме имали проблем със горчив вкус или каквото и да е...

Задължително ли трябва да е ядково мляко, може ли да е краве?

# 41
  • Мнения: 229
Може дори и с вода пак си става желираната консистенция. Ние в нас просто сме леко сектанти и гледаме да избягваме краве прясно мляко.

# 42
  • София, London
  • Мнения: 14 716
Много съм щастлива - моето бебе изяде цяла купичка попара тази сутрин. Бях му я спряла за седмица и нещо и тази сутрин му я направих без масло, защото открих, че така я харесва. И, о, чудо! Излапа я до дъно!

# 43
  • Мнения: 4 739
Моят пък попара не иска. Но отдавна го пробвах , трябва да го опитам тези дни, отново.
Герда, как я правиш?

# 44
  • София, London
  • Мнения: 14 716
Как ли не ппобвах да ппавя попара - с вода, със захар, накрая открих, как я яде.
Чай от липа, много фино подсладен с една специална захар, която е като камъчета.
Хляб/сухар сирене и без масло.
Остатъкът от чая с кеф си го изпива до вечерта по малко, от една кафяна чашка на баща си.
Подозирам, че е заради вкусът на липата. И аз обожавам такъв чай.
Хваща чашката, навира ми я в лицето и казва ъ-ъ-ъ( да се сещам, че иска чай). Давам да на бебето да пийне две глътки и ръмжи от удоволствие, мляска и си смуче устничките, за да обере останали капчици.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 17:57 от gerda1

Общи условия

Активация на акаунт