Частни училища във Варна

• 35 867
  • 193
  •   1
Отговори
# 150
  • До морето
Таксата с включена храна и един клуб по интереси излиза малко над 9000 лв.(миналата година). Но пак зависи как се плаща - на месец, на вноски или наведнъж. Имат отстъпки и за второ и трето дете, така че зависи. Но горе-долу идва около 1000 на месец.

Дара20, на мен би ми било интересно да споделиш повече за училищата в Англия. Ние точно заради този тип организация на учене сме избрали частно училище за децата си, както и заради по-спокойната среда. За нас работи добре и както казах децата ходят с желание на училище, което е най-важно.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:36 от Boho chic

# 151
Като родител, минал през частно училище и ДГ, макар и преди доста години (дъщеря ми е вече студентка Simple Smile ) мога да кажа, че това са най-смислено изхарчените пари. Малко културен шок се получи като отиде в държавна гимназия, но бързо се окопити Simple Smile.
За синът ми обаче беше подходяща друга среда, не така ограничена и затворена и той изкара от 1 група до 4 клас, после в 7СУ, сега е в МГ - още си поддържа приятелства с децата от ДГ и начален курс.
Разликата при двете деца при прием в гимназия беше, че дъщеря ми се спука от уроци, за да влезе в ЕГ, а синът ми влезе в МГ без никакви особени напъни.
Писала съм назад в темата подробно за Малкия принц, но не зная доколко са актуални мненията ми, нямам поглед над училището от няколко години.
Мечтатели по наше време беше прохождащ бизнес, после се смениха собствениците, много ме радва, че се развива в хубава посока, Варна има нужда от повече такива места!

# 152
Ако синът Ви е бил в мат.паралелка в 7-ма, там пък ги "спукваха"от матетатика 😄. Особено ако е бил при г-жа Славова.

# 153
Точно при нея беше, но по свое желание, за него Мат е приятно нещо - и тогава, и сега Simple Smile, чудесно се разбираха с г-жа Славова.

# 154
Здравейте!
Мнение за Мечтатели и Байрон след 7клас, лични впечатления.
Ако не ни приемат в ЕГ, търся вариант за изучаване на английски и немски.

# 155
Вижте програмата в 3та ПМГ.

# 156
  • До морето
Проблемът на ЧУ във Варна след 7ми клас е, че масово влизат деца, които "не ги приемат" другаде.
Докато това не се промени,  няма как да има добро мнение и да се очакват добри резултати.

# 157
Вижте програмата в 3та ПМГ.
За съжаление Биология и Химия не ни вълнуват.
Проблемът на ЧУ във Варна след 7ми клас е, че масово влизат деца, които "не ги приемат" другаде.
Докато това не се промени,  няма как да има добро мнение и да се очакват добри резултати.
Мислех си за Мечтатели, близо ни е, чета добри отзиви, явно до 4 или 7клас.

# 158
Абсолютно точно и за София.
Много грешна практика.

# 159
Здравейте!
Мнение за Мечтатели и Байрон след 7клас, лични впечатления.
Ако не ни приемат в ЕГ, търся вариант за изучаване на английски и немски.
Ако желаете, пишете ми на лично.Моят син е в едно от гореспоменатите.

# 160
  • До морето
А защо на лично? Нали затова е темата?! Аз също се интересувам и би ми било полезно мнението на родител, в което и да е училище.

# 161
Здравейте,
бих искала да споделя актуални впечатления от ЧПГ "Екзюпери". НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ това училище. Подлагат деца и родители на силен психически тормоз, който може да се сравни с мобинг.
Но ще започна по ред:
Двете жени, които работят в офиса, са изключително приятни и отзивчиви.

За съжаление, дотук бяха положителните впечатления.

Записах сина си в 8-ми клас с испански най-вече поради семейни причини, тъй като партньорът ми е испанец и той и неговите деца не говорят български. Синът ми и аз с огромно желание и въодушевление се насочихме към това училище.
Директорката - която се оказа и собственичка - ми се стори доста строга, но в положителен смисъл. Оказа се, че поведението и разбиранията ѝ са на диктатор от средата на миналия век! Освен това прилага двойни стандарти: за (някои от) учениците важат строги правила за поведение и облекло. За директорката и учителите обаче не. Ето и няколко конкретни примера:
Психоложката направила забележка на сина ми, защото качулката на зимното му яке била много голяма! В същото време учителката по испански дойде на първата среща с мен с къса блуза малко под бюста, под която се виждаше коремът ѝ.
Но втората среща, на която присъстваше и партньорът ми, беше още по-шокираща и за двама ни. Обяснявах ни, че детето ни било невъзпитано, защото над колана на панталона му се виждали боксерките. На същата тази среща учителката по испански беше с толкова къса пола, че докато кръстосваше крака, се видя бельото ѝ!
Не ме интересува стилът ѝ на обличане. Но ако ще правят проблем на дете за големината на качулката на зимно яке, трябва и те да спазват някакво (явно криво разбрано) приличие.

Още по-неочаквано за нас беше, че учителката по испански дори не поздрави партньора ми на испански език. Когато той задаваше въпрос, тя чакаше моя превод и отговаряше на български! Това се повтори и малко по-късно в телефонен разговор, който той се опита да проведе с нея. Без успех! Тя не каза и една дума на испански!

Учителката по български обижда децата, нарича ги "маймуни", и се подиграва на децата, които не владеят добре български (живели в чужбина или с лек езиков дефект).

Още в началото имаше сигнали, че нещо с това училище не е наред, но, за съжаление, се оставих да бъда заслепена от многословната директорка=собственичка ... която обича да слуша ... себе си!

В това училище няма индивидуален подход. Работи се на принципа: слушаш безкритично, успяваш. Задаваш въпроси или имаш нужда от помощ, изхвърлят те.

Психоложката и директорката освен това се опитаха да ни убедят, че майчиният език се зараждал в утробата на майката. Обидиха се на въпроса ни за източника на подобно "научно" твърдение. Освен това те смятат, че "роден" е езикът на държавата, в която детето е родено, независимо къде е отраснало и какъв език се говори в семейството...
Психоложката също така убедително твърдеше, че тя била учила, че навици се променяли за един ден. Само му трябвала воля на човек.
Психоложката беше на мнение, че само защото е тя, всяко дете (тийнейджър!) трябвало да ѝ има доверие и да иска да си говори с нея. (Синът ми не е искал и тя каза, че това било проява на лошо възпитание!)

На нашите въпроси как дефинират "лошо възпитание" даваха само уклончиви отговори от рода на "не ме гледа в очите, когато му се карам" (отново психоложката). "Носи "ланци" (отново психоложката). Оказа се, че става въпрос за една верижка с дебелина 5 мм! Освен това детето си я сложи само веднъж, тя му направи забележка и повече не я е носил.

Обезпокоителен за мен беше и фактът, че жена, която ми писа на личен имейл, който аз не съм ѝ давала, твърдейки, че била адвокатката на училището. Оказа се, че е майка на един от учениците. И преподавател във ВВМУ. И кръгът се затваря...

Заключение:
1. В това училище цари комсомолска, тоталитарна атмосфера на безнаказаност и беззаконие за ръководство и учители. Децата, които имат нужда от топлина и подкрепа с ученето, биват подложени на психически тормоз.
2. Личните данни на родители и деца стават достояние на трети лица.
3. По време на срещата ни директорката и учителката по български ни крещяха! После директорката ми се обади на личния номер, крещя ми истерично и затвори! А партньорът ми ме попита как и защо съм избрала това училище с директор, който очевидно има огромен проблем да владее собствените си емоции и изблици на истерия!
4. Щом е толкова елитно това училище, щом съществува от 30 години, защо все още няма собствена сграда?

Още малко актуална информация, която ми сподели синът ми:
Той и приятелят му се обърнали към учителките с "госпожо". Скарали им се лошо! Учтивото обръщение било "учителко"...
Освен това няколко пъти ми каза, че с мен за един ден вкъщи е научил повече испански отколкото за 3 седмици (!) с учителката си!

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 16:41 от FelicityForNow

# 162
  • До морето
Ужасно притеснителен е този пост. И половината от това да е вярно, е направо ужасно.

Все повече се отчайвам от ситуацията с училищата във Варна - и частни, и държавни! Моля, ако има някои с лични впечатления от това или други ЧУ, да сподели.

# 163
Ужасно притеснителен е този пост. И половината от това да е вярно, е направо ужасно.

Все повече се отчайвам от ситуацията с училищата във Варна - и частни, и държавни! Моля, ако има някои с лични впечатления от това или други ЧУ, да сподели.

За съжаление, всичко е вярно. По време на телефонния разговор, на който директорката истерично ми крещя, до мен бяха партньорът ми и една колежка. Бяха ужасени от тона!

# 164
Можете ли да отпишете детето, какви са неустойките по договора.

Едва в началото на годината сме, аз не бих търпяла такова отношение.

Общи условия

Активация на акаунт