На море в Турция - тема 58

• 76 806
  • 790
  •   1
Отговори
# 705
  • София
По въпроса с автобусите и аз се вълнувам, защото мъжът ми не спи в автобус и ако ни се падне некомфортен, лошо му се пише. Аз заспивам без проблем, а на дъщеря ни ще й е първото далечно пътуване с автобус и предстои да разберем на кого се е метнала.. Дано имаме късмет, пътуваме с Турс клуб.

Аз искам да попитам за допълнителните екскурзии. Има ли шанс да организират екскурзия на български език? Ако не, с коя фирма да отидем до Ефес от Кушадасъ?

И аз не спя. Не е толкова тежък пътя, на всеки 2,5-3 часа се спира и може човек да се разлисти, да размърда кокали. Като такъв преход от 2,5 часа не е повече от 1-2 пъти, на граница се разтъпкваш, на ханджията, на ферибота. Екскурзия си направете от тур.агенция в Кушадасъ, има ги на всяко кьоше, мнооооого по-тънко е, в нашата група имаше екскурзовод на английски и на руски, присламчваш се към който език искаш или този който е на тур.агенцията да ви насочи към който език искате. Освен това на входа на Ефес преди време се продаваха едни пинджиклявки като МП3-ки, те може и МП3-ки да са де, със слушалки...на какъвто език искаш, мисля, че и на български има ама не съм сигурен. Нещо ми се мотае из куфелницата, че около 10-тина кинта излизаха. 

# 706
Благодаря, Валерко! За нас английски и руски ще е идеално, за всекиго по нещо Smile
Сетих се още нещо - в каква валута с плаща на местните туристически агенции?

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 13:17 от shark

# 707
gerimeri, през октомври в Бодрум може да ви се стори хладно за морска почивка - водата е около 21-23 градуса, въздуха 26-28. Но пък е приятно за разходки. Хотелът обаче е далече от Бодрум, така че ви съветвам да проверите предварително какво е положението с маршрутките.

# 708
  • София
Благодаря, Валерко! За нас английски и руски ще е идеално, за всекиго по нещо Smile
В евро плащахме, но тогава нямахме лири, можеше и в лири...парите всякак могат да ви ги вземат, не се притеснявай.

# 709
Аз да споделя, че освен потвърждение от TR за направената резервация за VonResort, поисках потвърждение за резервацията си и цената от хотела. Днес ми отговориха:
Dear Todorova,

Yes, there are reservations  in our system,
Only we can inform you that there are reservations  in our system,
For price and other information please contact with your agency,

Best regards

Сега съм в чуденка щом ми отговорят така, как така в някои хотели искат доплащане, щом казват, че нямат инфо за цените и условията на резервацията. Странна работа.
Мисля да спра да се притеснявам - имам потвърждение от TR, имам потвърждение на резервацията и от хотела.

# 710
Днес ходих в една ТА /няма да казвам коя, за да няма засегнати/. Резервирахме  хотел и веднага ми дадоха договора за подпис. Направи ми впечатление, че в един от членовете се съгласявам с Общите им условия. Поисках да ми ги дадат да ги видя, разпечатаха ми ги с неохота... Казах, че като се запозная и с тях, ще се върна евентуално да подпиша.   Сега гледам, че има точка, в която ТО си запазва правото да увеличи цената на пакета до 20 дни преди пътуването, ако е икономически обосновано!!!  В случай че увеличението надхвърля  8% от пакетната цена, само тогава потребителят има право да се откаже без да дължи неустойка.  Т.е. до 8% си ги начисляват без да имаш право да възразиш.
Това стандартен текст при всичко ТО ли е? Понеже и 8% никак не са малко, особено при пакети от 3-4000 лв, и ако масово се начисляват, си е направо нагло...

# 711
Имам (поредения глупав, за което се извинявам) въпрос относно практическата част на пътуването с ваучер от агенция в БГ. Как става на практика цялата организация-тук има някой на летището, който ни изпраща,  а там някой стои с табела с името на хотела, агенцията..? Има ли начин да си изпусна чакащия ме, защото съм с две деца, багаж, ала-бала...?
В самия трансферен автобус казват ли кой хотел кога е?
Същия въпрос имам за на връщане.
Има ли допълнителни някакви екскурзии, които се организират от хотелите, агенциите?
Вероятно ще сме в Lyra Resort конкретно, или ако има някаква практика по принцип на самата турска агенция. Може да е гмуркане, някаква обиколка някъде, нещо подобно.

# 712
  • Варна
Да,на летището те чака представители на агенцията, обикновено са с табела, а и на дрехите го има логото, съответно като кацнете и излезете от летището има също представител на посрещащата агенция. Имат списък с всички хотели, през които трябва да минат и във всеки хотел,колко човека ще оставят, като ви настанят, трябва да имате среща с човек от посрещащата агенция, който да ви каже за всички екскурзии, кога, в кой ден и колко пари, когато идва края на почивката, предпоследния ден, вечерта, на рецепция, има списък с всички посрещащи агенции, там трябва да са вашите имена и в колко часа ще ви вземат за летището, обикновено е 2-3 часа, преди обратния полет. Всичко това трябва да ви го каже агенцията, която ви праща на почивка. 😀

# 713
  • Пловдив
Eni27 пишете агенцията.Нали за това е форума.

# 714
Eni27, в скрит текст слагам текст от общите условия:
Скрит текст:
След сключване на договора увеличението на пакетната цена е възможно, при условие, че туроператорът е уведомил пътуващия писмено, включително и на предоставения електронен адрес за кореспонденция, но не по-късно от 20(Двадесет ) дни преди датата на пътуването , в случай ,че е налице: промяна в цената на превоза на пътници, което е в следствие на промяна в цената на горивото или други източници на енергия, промяна в размера на данъците и таксите върху сключените в договора туристически услуги, наложени от трета страна, която не участва пряко в изпълнението на туристическия пакет, включително туристически такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или слизане от борда на пристанища и летища, или обменни курсове, отнасящи се за туристическия пакет.Намалението на пакетната цена е възможно при съблюдаване на същите критерии . Пакетните цени са валидни за клиенти с българско

гражданство ,за други е по-запитване в зависимост от ценовата политика на различните хотели.

7.6.Когато увеличението на цената надхвърля 8 ( Осем ) на сто от общата цена туристическия пакет, в срок не по-късно от 7 дни, считано от датата на уведомлението, Пътуващият има право да приеме предложената промяна или да прекрати договора без да заплаща такса / неустойка за прекратяване на същия.

В случай, че използва правото си за прекратяване, Пътуващият има право да приеме туристически пакет-заместител със същото или по –високо качество, ако туроператорът предлага такъв, Когато договорът за туристически пакет бъде прекратен съгласно при условията на този член и пътуващият не приеме туристически пакет-заместител, туроператорът възстановява всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име, без необосновано забавяне и при всички случаи – не по-късно от 14 ( Четиринадесет ) дни след прекратяването на договора. 

Мисля, че всички туроператори имат такива клаузи в договорите, но до сега не съм чула на някого да са увеличили цената след направена резервация.
Единствено летищни такси начисляват.

# 715
  • Варна

с карта , евро , долари , лири

# 716
  • Варна
Дорис имат собствени автобуси, хубави и нови , но те рядко пътуват за Турция/хубавите имам предвид/.

До Анталия сме ходили с автобус на 6 м.  на ДОРИС . До Турция пътуват стотици автобуси на десетки фирми - има и с 2 - 3 автобуса има и с десетки , има и с екрани в седалките има и таралясници - късмет !

# 717
Eni27, ако се съмняваш в коректността на общите условия, цитирай точно текста, за да можем да преценим дали отговаря на изискванията на Закона за туризма. Когато клаузите са преразказани, винаги е възможно да се скъса някъде нишката.

Знам, че само преди една-две страница писах по темата, но явно хората имат своите притеснения, за това ще допълня още няколко реда.
Както написах и преди, разпоредбите новия Закон за туризма целят в голяма степен да защитят интереса на туриста. Моите наблюдения са, че основните туроператори, които предлагат Турция, са съобразили напълно общите си условия с изискванията на закона. Разбира се няма как да знаем условията на всички, за това е хубаво човек да се съмнява, да чете, да сравнява и да пита. Но за да не се вкарва в излишни филми, е редно да знае къде да прочете кое е допустимо от законова гледна точка и кое не.
За това слагам в спойлер текстовете на ЗТ, които касаят промяната на цената на туристическия пакет. В повечето договори текстовете са цитирани почти дословно.

Скрит текст:
Чл. 87. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) (1) След сключването на договор за туристически пакет цената на туристическия пакет може да се увеличи само ако в договора изрично е предвидена такава възможност и ако е посочено, че пътуващият има право на намаление на цената съгласно ал. 6.
(2) В договора за туристически пакет задължително се посочва начинът, по който се изчислява промяната на цената на туристическия пакет, когато в него е предвидена такава възможност.
(3) Увеличението на цената на туристическия пакет е възможно само по изключение вследствие на промени във:
1. цената на превоза на пътници, което е вследствие на промяна в цената на горивото или на други източници на енергия;
2. размера на данъците или таксите върху включените в договора туристически услуги, наложени от трета страна, която не участва пряко в изпълнението на туристическия пакет, включително туристически такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, или
3. обменните курсове, отнасящи се за туристическия пакет.
(4) Когато увеличението на цената по ал. 3 надхвърля 8 на сто от общата цена на туристическия пакет, се прилага чл. 88, ал. 2, 3 и 6.
(5) Независимо от неговия размер увеличението на цената на туристическия пакет е възможно само ако туроператорът е уведомил пътуващия по ясен и разбираем начин за него, заедно с обосновка за увеличението и изчисления, предоставени на траен носител, не по-късно от 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
(6) В случай че договорът за туристически пакет предвижда възможност за увеличение на цената, то тогава пътуващият има право на намаление на цената на туристическия пакет, съответстващо на всяко намаление на разходите по ал. 3, т. 1 - 3, когато намалението е настъпило след сключването на договора до започване на изпълнението на туристическия пакет.
(7) В случай на намаление на цената туроператорът има право да приспадне направените от него административни разходи от сумата, която ще възстанови на пътуващия. При поискване туроператорът предоставя на пътуващия доказателства за направените административни разходи.

Ако сте имали търпението да изчетете разпоредбите, сте видели, че дискутираното 8-процентно предполагаемо увеличение, в никакъв случай не може да се случи просто ей така, заради хрумване на туроператора.

# 718
  • Sofia
Марги, безкрайно полезна, както винаги!
Огромно благодаря! Flowers Hibiscus

# 719
Марги, благодаря за подробната информация. И аз се поразрових - отворих и ЗТ, и общите условия на други големи ТО, навсякъде условията са идентични. Ето извадка от моите ОУ:

Ето ги по-ясно написани:
Скрит текст:
3.5. Увеличението на пакетната цена е възможно, но не по-късно от 20 дни преди деня на пътуването и /или при наличието на една от следните причини: увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото; увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси; Промяна в обменния валутен курс, относим към договора, в периода между сключването му и датата на отпътуването и  (в случаите, в които туроператора плаща на чуждестранния си съконтрагент в USD). Увеличението на цената трябва да бъде икономически обосновано и да съответства на изменените разходи.
3.6. Увеличението на цената, съгласно чл .3.5. и до 8% от цената на пакета става от страна на ТУРОПЕРАТОРЪТ. Когато увеличението на цената надхвърля 8 на сто от общата цена туристическия пакет, ПОТРЕБИТЕЛЯТ, съгласно чл. 88, ал. 2 има право: В срок не по-късно от 3 дни считано от датата на уведомлението за промяната в цената да приеме предложената промяна или да прекрати договора без да заплаща такса за прекратяване на същия. В случай, че използва правото си за прекратяване, ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да приеме туристически пакет-заместител със същото или по –високо качество, ако ТУРОПЕРАТОРЪТ предлага такъв. В случай на по-ниско качество, ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право на съответното намаление. В случай че договорът за туристически пакет предвижда възможност за увеличение на цената, то тогава пътуващият има право на намаление на цената на туристическия пакет, съответстващо на всяко намаление на разходите по ал. 3, т. 1 – 3, когато намалението е настъпило след сключването на договора до започване на изпълнението на туристическия пакет.
Успокоих се, че явно е стандартен текст, така че днес ще резервирам спокойно:)

Общи условия

Активация на акаунт