Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 2 035
Записвам се и аз да следя.
Дъщеря ми е в 6 клас, ще се пробваме за елитните гимназии, разбира се. Но нищо не се знае, може да не се представи добре на матурите догодина.
Аз мисля, че двете руски училища 133 и 32-ро са доста подценявани защото руският е придобил слава на непопулярен език.
Имам позната с дете в 133-то след 7-ми клас и казва, че са много доволни. Познавам хора завършили 32-ро с много добра основа, но там е предпочитано за малки деца до 7-ми клас.
Така е. И аз имам приятелка с дете в 133-то и е много доволна. Всеки език е богатство, бил той и руски.

# 46
 • Мнения: 3
Здравейте,

Да споделя по темата, с цел да съм полезна.
Дъщеря ми е за първа година /осми клас/ в 133 СОУ с първи руски и втори английски. Това ни беше първо желание, смятам, че руски език в момента е доста подценен и тепърва ще има "глад" за владеещи го. Езикът е труден, въпреки че много хора мислят че не е, бидейки с близко звучене до нашия..
Преподавателите са доста строги, но пък са с индивидуалност и децата ги харесват. Например по философия разговарят на доста теми от живота, не е само по материала, госпожата вече два пъти им организира театър. По руски госпожата е с много интересно чувство за хумор и доста забавна. Но си имат изисквания и който не учи, пишат съответната оценка. Има известен толеранс, ако поради някаква причина не си подготвен за часа - например по български език имат право на три извинения, след което им се пише слаб. Самата сграда е хубава, ремонт е правен наскоро, условията като за държавно училище са ок. Физическото не е проформа, като на повечето места, ами си има дисциплини, със заложени прагове, които трябва да постигнат.
Детето ми се чувства добре, средата е нормална според мен. Няма агресия, простащини велики, що-годе всичко е в една прилична рамка. На когото му се учи, има условия да се развива прекрасно.
Говорейки с нея оставам с впечатление обаче, че много от децата не знаят защо са там. Може би не мнозинството, но ги има доста. Не учат и не им пука най-общо казано. Пишат им двойки, тройки, все им е едно сякаш. Същевременно не са глупави, просто ги мързи и нямат мотивация. Лошото е, че това е положението и в другите уж топ училища, където балът е много висок. От бившите съученици на дъщеря ми има деца в първа и втора английска, френската, испанската, 18-то, строителния техникум, търговско-банковата гимназия . Навсякъде положението с дисциплината е много зле, и то не защото учителите нямат изисквания, а защото децата имат основно права, но не и задължения. Или поне съвременните закони закрилят само детето, а учителите биват поставяни в унизително положение. И домашното възпитание куца. В час играят на телефоните си, ядат, разхождат се, има случай на дете, което се придвижва по коридорите с тротинетка - това знам в обобщение за сегашните осмокласници от "елита". Поне за други по-страшни работи не съм чула засега...
Моят съвет за избор на училище - ако ще е езикова, е добре да е в титулярните такива по съответния език /например руски в руска гимназия, испански в испанска и пр./ Има глад за добри преподаватели и въпреки амбициозната програма на министерството със стотици паралелки с интензивно изучаване на чужд език /по 18 часа седмично/, най-добри си остават съответните езикови училища. Например в 133-то близо два месеца пропускаха определен брой часове по руски, защото не можеха да намерят втори учител.
Ако пък детето ви е с афинитет към определена наука, вижте съответните техникуми /например детето на моя приятелка е в търговско-банковата, много хубаво училище е, страхотна среда, имат програми , по които от банки идват да ги обучават/. Строителния техникум също е много ок, но е тежка материя, с много математика и рисуване. Иначе си излизат готови за ВИАС.

# 47
 • Мнения: 38 056
Мен ме притеснява не толкова ученето, колкото до средата училищната и на класа. В това отношение как влияе тя в във втората лига?
Нямам забележки към децата в класа ѝ, приятна среда се оформи, интелигентни и възпитани.
Сред приятелите ѝ извън училище има деца от всички софийски училища, включително елитните, деца като деца, в случая говорим за нормални училища и средата е ок. Не се подвеждайте, че това са ниски резултати, за споменатите в темата е нужен бал, с който се влиза в сериозни математически гимназии в другите градове. Тук летвата е вдигната много, защото децата са много, съответно конкуренцията, идват таланти и от цялата страна, но това не значи, че тези, които не са най-най-големите отличници са с лошо възпитание или са с много нисък успех.

# 48
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 9 903
Имам наблюдения над близки деца, успели да влязат в елитни държавни гимназии, които след нечовешките напъни в 7 клас, като че ли рязко изпуснаха напрежението в 8 и 9 и тотално се размазаха от мързел. В това число беше и моята дъщеря. Не, че отиде в някакво топ училище (в НТБГ е), но все пак изкара високи оценки на матурите, за сметка на бележките й в училище обаче (по математика учителката не пожела да й даде втори шанс и остана с 5). В осми клас се беше отпуснала адски много, в 9 също. После изгуби мотивация и сега чак закрепи положението. Добре, че няма да й трябва отлична диплома за там, където ще учи. Поне вече я виждам, че се е мотивирала и няма търпение да отиде в университета.

# 49
 • на път
 • Мнения: 2 750
Благодаря за темата. Изчетох я с интерес. С умна неамбициозна девойка в 5 клас съм. Има добро ниво на немски и английски. В момента сме в неелитно ДУ след две елитни частни. Хареса ми един пост за 105то, което ни е на 5 мин пеша. Набелязала съм и строителния техникум, специалност озеленяване. Не се оглеждаме за езикови гимназии, а за у-ща с професия. Даже се озъртах за ТОХа - обича да готви, но то се оказа желано училище ....

# 50
 • София
 • Мнения: 2 647
Руското училище е в топ 10.
Джон Атанасов,32 и 18 са сравнително добри училища.

# 51
 • София
 • Мнения: 48
Аз бих препоръчала СГСАГ Христо Ботев, стига детето да иска нещо такова. Има значение и каква е специалността. Естествено има забележки, но като цяло сме много доволни от подготовката.

# 52
 • София
 • Мнения: 1 256
На моя позната синът е в Джон Атнасов, не зная дали момчето си е такова или и училището има влияние, обаче е невероятен младеж - висок успех, отговорен, осъзнат, състезател и по спорт с отлични резултати и медали. Направо съм впечатлена.

# 53
 • Мнения: 1 097
Темата ме интересува, като родител на дете в 5ти клас

# 54
 • Мнения: 62
Аз похвалвам 1 СУ,за което почти не се пише нищо.Имам 8-класник там.Той е с испански език-засега е доволен,аз също.Езикът се учи много добре,има дисциплина.По другите предмети е добре-който има желание да учи,има условия за това.
Като Първо няма второ! Joy

# 55
 • София
 • Мнения: 742
Така си е😀

# 56
 • Мнения: 1 743
Аз похвалвам 1 СУ,за което почти не се пише нищо.Имам 8-класник там.Той е с испански език-засега е доволен,аз също.Езикът се учи много добре,има дисциплина.По другите предмети е добре-който има желание да учи,има условия за това.
Като Първо няма второ! Joy

ммм да Grinning няма. Останала съм с много добри спомени от годините в които учех там.

# 57
 • София
 • Мнения: 1 751
Руското училище е в топ 10.
Джон Атанасов,32 и 18 са сравнително добри училища.

Хем съм родена в София и за мой срам не се сещам кое е това руско училище или руска гимназия☹
Досега винаги съм си мислела, че едно от двете-133 или 32 су, е т.нар. Руско училище, но в контекста от горните постове разбирам, че греша. Да не би  да е частното руско училище или училището към руското посолство..?

# 58
 • София
 • Мнения: 18 948
133 трябва да е.

# 59
 • София
 • Мнения: 2 647
133 СУ “А.С.Пушкин” е на 10 място в София. За него имах предвид✌

Общи условия

Активация на акаунт