Мнения за неелитни училища след седми клас в София

• 72 748
  • 797
  •   1
Отговори
# 765
  • София
За съжаление т.нар. икономически техникум е близо до училището на дъщеря ми.
Учениците там направо ме плашат. 🙄

Здравейте,
В какъв смисъл Ви плащат? Може ли разяснение, моля!

Освен, че както всички останали на тази възраст пушат и викат, изглеждат невъзпитани, говорят с ударения на последната сричка на глаголите.
Ежедневният ми маршрут включва разминаване с деца от няколко столични гимназии, тези определено изглеждат най-неблагонадеждно. 🙄

# 766
Някой от вас опита ли да кандидатства сам през платформата на МО или предпочитате да отидете в училище-гнездо?
Аз и се изкушавам да опитам, и ме е малко страх да не оплескам нещо и да няма връщане назад.

Да, пуснах снощи. За 10 минути подредихме 24 паралелки. Супер лесно и бързо, не се безпокойте изобщо!
Между 35-то и НПМГ - категорично второто.

# 767
И аз ги пуснах преди малко Simple Smile
Избрахме 12. Дано не са малко Simple Smile

# 768
  • На топло в неговото сърце.
Медицинското се качва веднъж. Важи за всички професионални паралелки в страната.
Дидева ти си ГЕРОЙ!
И във фейса и тук имаш търпението да напишеш нещо 1000+ пъти!

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 14:18 от denissa22

# 769
  • СОФИЯ
Медицинското се качва веднъж. Важи за всички професионални паралелки в страната.
Дидева ти си ГЕРОЙ!
И във фейса и тук имаш търпението да напишеш нешо 1000+ пъти!

Извинявай, къде още се обсъжда тази тема или подобни теми?

# 770
Да, пуснах снощи. За 10 минути подредихме 24 паралелки. Супер лесно и бързо, не се безпокойте изобщо!
Между 35-то и НПМГ - категорично второто.
Защо така категорично? НПМГ е чудесно училище, всеки ден се разминавам с децата от него и ми правят много хубаво впечатление - какво обсъждат, как го обсъждат. Но ако целта е да научи немски, не мисля, че НПМГ е мястото за това. И СМГ с немски не е. Немският е труден и изисква много работа, и много часове съответно. В друга тема бяхме правили сравнения на хорариумите между СМГ, НЕГ, 35-то и АК, и естествено, МГ са с два пъти повече часове по мат от тези по език, а в ЕГ е обратното. Около 1500 часа немски са за целия курс на обучение в 35-то и пак понякога не стигат, а трябват допълнителни занимания.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 10:38 от Анонимен

# 771
Попеа, защото останах с впечатление, че детето не знае какво иска и че зависи от родителя накъде ще го побутне.
Е ако е въпрос на предпочитанията на детето, какво се обсъжда? Ако иска немски, въпросът е решен. Щом има колебания, значи не е убедено самото то, че иска немски, в такъв случай си казах мнението. При ниска лична мотивация на детето за изучаване на език - НПМГ заради средата. Езикът ще си го доучва в Гьоте.
Завършила съм НПМГ, и затова, да. Аз английския до 7-ми клас си го бях понаучила, но съученици успяха да го научат с добавка курсове. За немски - не знам, но и той не е чак толкова ненаучаем Wink
Заради средата. Винаги се изказвам в полза на т.нар. елитни училища, не заради това какво ще се научи там, а заради обкръжението.
И последно - не, не са ни конкуренция. Нито към немски има афинитет синковеца, нито към математика.

# 772
Косите на Вероника, аз съм пропуснала това с липсата на мотивация, но ако е така, немски няма да научи. Немският е много по-труден от английския, високо синтетичен, падежен, със склонения, точно обратното на английския (и на българския, донякъде). Изисква много старание и труд, и е много лесно да се отчая и откаже. Тоест, мотивацията е ключова. Английски с курсове се научава много по-лесно от немски с курсове - говорим за ниво за университет. Дори деца, учили немски преди гимназия, трябваше да положат много труд, за да го научат, какво остава за тези, които започват от 0 - като моя синковец, разказа му се играта.

# 773
  • Sofia
На времето , когато аз бях ученичка , учех до 7 клас английски , ходех и на курсове. В гимназията , обаче , бях с немски език. Имах подготвителен клас и следобедна занималня с госпожа германка , която не знаеше български език. От личен опит мога да споделя, че немският език не е чак толкова труден и даже е много интересен.
Доколкото разбрах в НПМГ от тази година езиците ще се изучават само по 12 часа на седмица и ако целта на детето или родителят е научаването на език , ще трябва да се търсят допълнителни курсове .

# 774
Разликата между РИЧЕ и ИИЧЕ за целия петгодишен срок на обучение е 144 часа ООП. За мен РИЧЕ е по-добрият вариант, ако гимназията не е езикова.

# 775
  • София
Разликата между РИЧЕ и ИИЧЕ за целия петгодишен срок на обучение е 144 часа ООП. За мен РИЧЕ е по-добрият вариант, ако гимназията не е езикова.
Благодаря Дидева за споделеното мнение. А има ли значение за теб РИЧЕ дали е с английски/немски, или изобщо за неЕГгимназии е по-добър вариант по твое мнение?

# 776
Със сигурност немският е интересен, ккато всеки чужд език, а за много труден дали е, зависи дали го знаеш Simple Smile Ако си го учил в ЕГ с подготве и носител на езика, сега ти се струва лесен, но ако не си такъв случай, не е съвсем така. Лично мнение.  Той моят синковец преди не го харесваше, бил неблагозвучен, труден и не знам още какво, а сега след вече доста години в Германия му е лесен, даже думи на български не намира. Но докато стигне този етап, много сол изяде Wink
С новата програма не знам остава ли подготвителният клас, защото освен броят часове е много важно да има една езикова година, в която се слага основата на езика и след това се надгражда.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 12:06 от Анонимен

# 777
Скрит текст:
Благодаря Дидева за споделеното мнение. А има ли значение за теб РИЧЕ дали е с английски/немски, или изобщо за неЕГгимназии е по-добър вариант по твое мнение?
С уговорката, че коментираме паралелки, които не са профил чуждоезиков. С две ръце съм за РИЧЕ, особено пък ако чуждият език бъде включен като трети или четвърти профилиращ предмет. При него не се налага в девети клас да се покрива учебното съдържание за осми и девети по доста предмети. Както се вижда, разликата в броя на часовете за ООП е 2 часа седмично общо за 8-9 клас ( след това броят на часовете е еднакъв за двата вида обучение). Ако езикът бъде включен като профилиращ, това означава минимум още 4 часа седмично ( но за профилирана подготовка).

# 778
Скрит текст:
Скрит текст:
С уговорката, че коментираме паралелки, които не са профил чуждоезиков. С две ръце съм за РИЧЕ, особено пък ако чуждият език бъде включен като трети или четвърти профилиращ предмет. При него не се налага в девети клас да се покрива учебното съдържание за осми и девети по доста предмети. Както се вижда, разликата в броя на часовете за ООП е 2 часа седмично общо за 8-9 клас ( след това броят на часовете е еднакъв за двата вида обучение). Ако езикът бъде включен като профилиращ, това означава минимум още 4 часа седмично ( но за профилирана подготовка).
Аз коментирам питане за 35-то с немски, което Е чуждоезиков профил срещу НПМГ, което НЕ Е чуждоезиков профил.   Или бъркам нещо?

# 779
  • На топло в неговото сърце.
Дидева ти си ГЕРОЙ!
И във фейса и тук имаш търпението да напишеш нешо 1000+ пъти!

Извинявай, къде още се обсъжда тази тема или подобни теми?
Във фейсбук-групата е :Родители на набор 2005

Общи условия

Активация на акаунт