Мнения за неелитни училища след седми клас в София

• 72 884
  • 797
  •   1
Отговори
# 150
Елитност сама по себе си не трябва да е цел. Немската и френската гимназия се различават по много повече от езика например.

# 151
  • България
Аз се оглеждам за неелитни училища по единствената причина, че моето дете не желае да положи усилия и не смята за нужно да даде от себе си, въпреки че е много умно дете и според мен много може. Той обаче сложи спирачка сам на себе си  и смята, че трябва да изкара малко точки нарочно, за да може да попадне в училище, което "не се учи" !?!, а не обратното. Умишлено на пробните прескача въпроси и се мотае, за да не му стигне времето. Следила съм миналата година седмокласната  и за такъв случай не съм чувала/ срещала. Tired Face

# 152
  • София
Винаги има четвърто класиране.
Също така може да си остане в кварталното
Уплаши го с Бузема!😁

Въпреки че точно в Бузема имаше една паралелка с цветарство, която ми е жал, че не се сформира.

# 153
По материала в училище не е толкова трудно да се изкара шестица, ако се учи редовно. Говорим за обикновено училище и паралелка, не математическо...
Това беше нашата грешка, че я записахме в математическа паралелка, затрупа си главата с глупости и не остана време за обикновените задачи.

Да, така става с математическите паралелки. Хубави са, но само за наистина даровити деца. Другите се измъчват, а и с тия два часа математика на ден. Освен това, поради липсата на време и натовареността има голяма вероятност другите предмети малко или много да започнат да куцат, а и те са важни.

Оказа се, че училища с по 100+ точки разлика при прием, имат еднакви или приблизително еднакви оценки накрая. Т.е. учителите в училището с по-нисък бал са успели да ги дръпнат повече.
Всички е индивидуално, разбира се, средният резултат на учлището може да е 5, но нашето диване да има 3. Но все пак е ориентир, че ако детето иска да учи, има от кого.
Това е много важно и показва, че в неелитно училище може да се попадне на добри и мотивиращи учители и обратното. Зaтова ми се иска да не се вкопчвам в идеята, че е задължително да влезе в едно от топ 10.

# 154
  • София
Точно така е!
Аз бях на практика в едно квартално, с разширено изучаване. Малка паралелка, който иска да учи, учи с кеф. Като общо, нивото на език е много добро.
Дъщерята е в почти елитно. Стопиха им мозъка по английски, правят се на интересни с дисциплината, издъниха се по математика и въобще всеки месец неприятни изненади.

# 155
  • България
Винаги има четвърто класиране.
Също така може да си остане в кварталното
Уплаши го с Бузема!😁

Въпреки че точно в Бузема имаше една паралелка с цветарство, която ми е жал, че не се сформира.
кварталното е основно, а бузема не го плаши ами даже като му чета "монтьор на селскостопанска техника" се радва. Абе луда работа

# 156
tainah, монтьорите на разни редки техники са много търсени и платени в днешно време.
Ако детето има такава техническа насоченост не бих го спирала, още повече пък момче.
От моите съученици в основното има един, който хич не искаше да учи. Завърши Електрото в Бургас (което беше, а и може би още е много неелитно), стана асансьорен техник и сега не може да мигне от работа и е доста добре материално. Обикаля половин България да прави ремонти, защото има глад за такива специалисти. Тоест, не винаги пътят към успеха е: математическа - ТУ - програмист или езикова - АУБГ - бизнес мениджър.
Но според мен той има огромен шанс да влезе и в елитно с минимални усилия, просто момчетата влизат с много по-нисък бал.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 11:43 от Анонимен

# 157
  • София
Моят мъж в момента е монтьор на селскостопанска техника. Търсена и добре заплатена специалност.
Между другото, мъжките техникуми са след средата на класацията, така че ще влезе без проблем! Ако нещо му е на сърце.

# 158
  • България
Така е съгласна съм, в крайна сметка не може всички да станат ай ти специалисти. Според мен след години ще има пренасищане на хора с подобни професии

# 159
Аз съм виждала дете, което е в елитно училище, което не му е на сърце, избрано от родителите
Ми не става
Освен достатъчен бал и елитност, трябва и желание, и то от учащия, не само от родителите

# 160
  • София
Препоръчвам ви да отворите страницата на БУЗЕМА и после да решите, че в училището за вашето дете  Sad
Техническата гимназия не гарантира усвояване на професия, това дори едно време го нямаше, когато се влизаше с изпит в тях, а ЧЕ рядко се учи на добро ниво.

Т.нар. Математически паралелки с малки изключения са такива. Не са се счупили в тях децата от решаване на задачи - 1-2 часа СИП/ЗИП са, и е от това подготовката за основната математика не страда.
Скрит текст:

- голямото ми дете ходеше на курс от 5 клас по математика и използваха точно сборници за ЗИП/СИП, които му помагаше да усвоява математиката, не го е объркало на йота. Той е от тези за които не е математика. Нямаше проблем да разбере училищната (естествено със сядане на Дто) и изкара 6, като в 6 клас аз му "водех" предмета (не съм учител)
- малкото (5клас) е в математическа паралелка. Има дни, в които има 3 вида математика (мат, ЗИП, школа), съответно 3 домашни и всяко си е самостоятелно, материалът е съобразен с основните часове по математика.

# 161
Т.нар. Математически паралелки с малки изключения са такива. Не са се счупили в тях децата от решаване на задачи - 1-2 часа СИП/ЗИП са, и е от това подготовката за основната математика не страда.
Индивидуално е. При дъщеря ми много страдаше подготовката, защото имаше голямо количество домашни от задачи, които нямат връзка с материала.
А тя е човек, който блокира, когато е по-натоварен. Когато е в по-спокойна среда, усвоява по-добре и по-голямо количество материал.
Това беше и причината да не я натискаме с курсове и гонене на елитни училища.
Ние с баща ѝ не сме учили в София, били сме в гимназии с добро име, в които средата е като в тези, на които казват неелитни в София. Просто в столицата има много голямо количество хора, съответно деца, и конкуренцията е по-голяма. Елитните (за мен) са за деца, които имат вроден талант в една или друга област или хъс, благодарение на който работят усилено. Всеки си познава детето и може да прецени дали в тези училища ще се чувства добре, защото приемането е само началото.

Но малко се отклонихме, дано се включат повече хора да споделят впечатления от конкретни училища Simple Smile

# 162
Дъщерята е в почти елитно. Стопиха им мозъка по английски, правят се на интересни с дисциплината, издъниха се по математика и въобще всеки месец неприятни изненади.
А кое е то?

# 163
Ще следя темата с интерес. Около мен е пълно с амбициозни родители и не толкова нахъсани деца /дори напълно апатични, но какво да правят....ходят където и както им кажат родитилите им - следучилищни школи, съботно-неделни курсове, частни уроци/. Но пренатягането е голямо и прегарят...
Та и аз смятам за важно детето също да участва в избора, да е спокойно, да ходи на училище с желание, за да учи.

# 164
Аз отдавна се успокоих. Мисля, че ще изберем професионално училище. На детето му харесва, това, което ще учи. Отдавна няма драма вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт