Консултации с адвокат

• 83 351
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 900
  • Някъде в Европа...
Ще задам малко глупав въпрос по тази материя, но нищо чудно да се окажа в същата позиция като Габи и да си поясня поне идеалния вариант.
Например:  При смърт на бащата той оставя 100 000 лв наследство, но 200 000 дълг (който не се знае). Ако се приеме наследство по опис това значи, че не получаваш нищо, защото тези 100 хил отиват за дълга, но и повече не те търсят, а ако само приемеш наследството (не си запознат с това "по опис") хем нищо не получаваш, хем дължиш и 100 000 още? Не мога да хвана тънкия момент с това "по опис" - какъв му е смисъла, защо да приемаш наследство като така или иначе нищо няма да получиш при по- голям дълг? Така ли е? А ако се откажеш от наследство - все едно този човек не ти е бил никакъв и не е съществувал? С какво "по опис" дава предимство пред отказа, при по- големи от наследството задължения?

# 901
  • Пловдив
"По опис" има смисъл, когато не си напълно сигурен дали дълговете ще се окажат повече от активите - това е най-накратко.

# 902
  • Враца
"По опис" има смисъл, когато не си напълно сигурен дали дълговете ще се окажат повече от активите - това е най-накратко.

Точно така.
Нерядко наследниците знаят за някакви задължения, но не са сигурни на кого и колко.
С приемането по опис ще платиш задълженията, които на стойност не надвишават имуществото, което си наследил.
Има и един деликатен въпрос- с приемането по опис може да получиш и вещи, които имат някаква особена, сантиментална стойност. При изплащането на дълговете на длъжника най- общо казано, се дължат пари, така че ти можеш да платиш дълговете, но да запазиш вещите. Това при отказът от наследство е невъзможно.

# 903
  • София
Аз подадох документите за отказ от наследство.

Преди това направих справка в БНБ за задълженията в банките. Картинката лъсна в детайли. Това е единственото спасение за сина ми.
Наистина е странно усещането детето да бъде заличено като наследник на биологичния си баща, но на практика неговото наследство е само движими вещи и огромен кредит.
Затварям страницата на тая ситуация с горчив привкус, защото на практика до моето дете с години не е стигала и една стотинка, а реално се оказа длъжник по закон...

# 904
  • Някъде в Европа...
Габи, благодаря много за споделеното! Ако това ще те успокой - не сте били само вие в тази ситуация, предшестваща последните неприятни събития! Важното е детето да няма дългове, заради човек, който не е помагал в отглеждането му...

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 12:13 от AIR

# 905
Момичета,за да се яви свидетел по дадено дело задължително ли е бъдещото му присъствие да бъде упоменато в исковата молба?

# 906
  • Далечният изток
Поискайте да бъдат допуснати двама, трима колкото прецените свидетели, при режим на довеждане. Тоест няма да ги посочвате поименно в ИМ.

# 907
Вероятно не се изразих правилно.Има ли практика да се изслушат при режим на довеждане,ако предварително не е упоменато в исковата молба.

# 908
  • Далечният изток
Е как не е упоменато? В исковата молба не поискахте ли за събиране на доказателства да водите свидетели?

В първото заседание поискайте да допуснат свидетели, но зависи от състава дали ще допусне или не. Някои считат ИМ за преклузивен срок.
Всъщност е важно и какво е делото най-вече.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 00:07 от AIDA_N

# 909
Може и по-късно да поискате свидетели, но има вероятност да ви наложат глоба за неоснователно бавене на делото.
Зависи от вида на делото, от съдията...

# 910
Здравейте имам въпрос.Приятелката ми сподели нещо и е притеснена жената затова рещих да попитам.Преди няколко дни чула детето си  на 9г да говори с баща си(бившият й мъж-правата за отглеждане са присъдени на майката) и да му казва,че понякога приятелката ми и го оставя само.Разбира се детето не пояснило,че майка му излиза до магазина ,а не на разходки и кръчми.Приятелката ми обясни,че се е случвало да го остави 2/3 пъти и да отиде до магазина,но това дете така говори че... .Може ли бившият й да направи нещо ако реши това ми е питането тъй като доколко знам са в много лоши отношения и ми е притеснено защото знам че нямаш право да ги оставяш дете до 12г само

# 911
  • Далечният изток
Може ли бившият ѝ да направи нещо - в смисъл дали може да заведе дело за родителски права?! За можене, може да заведе такова дело.
Ако питате дали ще вземе родителските права, няма как да знаем как ще се развие делото и какви доказателства ще се представят. Ако докаже по някакъв начин неглижиране от страна на майката, може и той да получи родителските права. Чисто хипотетично разбира се. Всичко е въпрос на доказване.

# 912
Че как ще докаже,че е оставяно само.Не мисля,че някой би взел предвид думите на 9г дете,нали?Не мисля,че ще заведе дело и би го спечелил-Жената е много грижовна и отдадена на детето си майка,а бащата е супер незаинтересован .Рядко звъни на детето ако се сети да звънне веднъж в месеца е чудо така ми е споделяла тя.Аз си мислеж да не вземе да звънне на социалните само за да и направят проблем затова реших да питам вас познаещите

# 913
  • Далечният изток
Ами така е зададен некоректно въпросът, защото не познаваме човека, не знаем на какво е способен, какво му се върти в главата... Принципно може, но дали и какво ще направи, аз лично не мога да гадая...

# 914
Това горното е ваше мнение и виждане. Съдията няма как да знае и грам от това. За това всичко му се разказва, и доказва, за да види той, и да се убеди, че е точно така, както казвате. Иначе са само голи думи.
Както и ние сега не знаем - наистина ли излиза да кварталния магазин за десетина минути, или излизането е късно вечер/нощем.

Общи условия

Активация на акаунт