Консултации с адвокат

• 83 349
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 870
  • Някъде в Европа...
Магдена, уточних, че говоря за конкретния случай и дадох като пример, само за да е подготвена питащата и за евентуален друг развой. На мен щеше да ми е много полезно да прочета или да ми се каже точно това предварително. Дори и адвокатът ми бе изненадан от решението.... Целта ми не е била да предизвиквам дискусия...Разбира се, че всеки случай е различен, а може би и един и същ случай е с различно решение според различния съд...

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 22:56 от AIR

# 871
Момичета,имам проблем.Моля,кажете ми при режим на взимане на дете първа и трета седмица,сега за август първата седмица не е ли уикенда в който се включва 1 август неделя? Бащата създава проблеми и издребнява,че не било първа седмица

# 872
  • Буркина Фасо
по една седмица ли има право да ги взима ?

# 873
Два уикенда в месеца-Първа и трета седмица /според съдебното решение /.Аз броя че 1 август ,макар и неделя си е начало и първа седмица от август.Утре трета.

# 874
  • Далечният изток
Два уикенда в месеца-Първа и трета седмица /според съдебното решение /.Аз броя че 1 август ,макар и неделя си е начало и първа седмица от август.Утре трета.
Бащата е прав. И съботата трябва да е от същия месец, за да се брои уикенд от месеца.

# 875
  • Буркина Фасо
абе брои се събота и неделя, а не уикенди.
ей ... побъркахте го този БГ език  Smiley

# 876
  • Далечният изток
В решението ако пише "уикенд", какво правим? Няма събота, неделя...

Първият уикенд от август е 7 и 8 август. Третият е 21 и 22 август.

# 877
Благодаря Ви.Каква буквалистика за родител искащ да бъде с децата си...Думи нямам.Краката щях да си счупя,без да броя седмици

# 878
  • Далечният изток
Ама не знаем как точно е посочено в решението... Иначе събота и неделя от седмицата трябва да са в един месец, тука няма спор. 1 август е неделя, няма как да е пълен уикенд от месеца. Щеше, ако беше в събота, сега не.

# 879
  • Враца
Доколкото разбирам въпроса, отговарям:
Според така записания текст на решението, детето може да се вземе през първия ЦЯЛ уикенд от месеца. Ако неделя е 1-во число, а съботатат е била от предходния месец- значи не може. Тогава ще бъде през следващата събота и неделя, които ще са съответно 7-ми и 8-ми.

Моля Wink

П.П.
Благодаря Ви.Каква буквалистика за родител искащ да бъде с децата си...Думи нямам.Краката щях да си счупя,без да броя седмици
Всъщност, ако между родителите има разбирателство, не е нужно броене и буквалистика. Тези дни на родителски контакти се посочват в решенията, за да гарантират на родителя, който не упражнява родителски права, че въпреки всичко ще може да вижда детето си.
Мисля, че и друг път сме коментирали темата.
Така че ако с бащата сте ОК и двамата- правете каквото ви устройва и ви е удобно.
Ако сте в постоянни спорове- тогава бъдете буквалисти, няма как другояче да е.

# 880
  • София
Здравейте, получавах издръжка чрез наложен запор за сина ми, който отскоро е на 18, но е редовен ученик.
БНД е починал внезапно и работодателят му се е свързал с него, за да му изплатят половината от заплатата му като негов наследник /другата част ще бъде изплатена на жена му/.
Казали са му също, че трябва да отиде в НОИ с трудовата книжка на БНД и удостоверението за наследници, за да получава пенсия.
Някой може ли да ми помогне с информация какви документи и къде трябва да предостави синът ми, и каква пенсия всъщност му се полага, след като е навършил 18, но все пак е редовен ученик.

# 881
  • Враца
Габи, съболезнования.
Аз не зная отговора, но НОИ, доколкото ми е известно, имат телефони, на които може да се попита  и да се спести ходенето с тази цел.
Мога да предположа, че ще искат удостоверение за наследници, но какво друго... не смея да давам идеи.

# 882
  • Далечният изток
Може би и бележка от училището, че е ученик. Но най-добре да кажат НОИ.

# 883
Здравейте, получавах издръжка чрез наложен запор за сина ми, който отскоро е на 18, но е редовен ученик.
БНД е починал внезапно и работодателят му се е свързал с него, за да му изплатят половината от заплатата му като негов наследник /другата част ще бъде изплатена на жена му/.
Казали са му също, че трябва да отиде в НОИ с трудовата книжка на БНД и удостоверението за наследници, за да получава пенсия.
Някой може ли да ми помогне с информация какви документи и къде трябва да предостави синът ми, и каква пенсия всъщност му се полага, след като е навършил 18, но все пак е редовен ученик.
Не съм адвокат вдовица съм преди 4 години ходих по мъките за тези пенсии ще кажа каквото помня.Носи се трудова книжка,военна книжка и документи удостоверяващи трудов стаж преди 1997 г ако има такъв.Документ за стажа в последната фирма също...такива бяха документите на моите деца!Разбира се и удостоверение за наследници.Пенсията която ще получава е наследствена тя се сформира от това каква инвалидна пенсия се присъжда на лицето което е починало тя се дели на децата наследници.Ако детето е 1 то взима 50% от нея ако с две взимат 70% от нея и ако са три 100% съответно се дели между тях.Пенсията се взима до 26г при редовно учащ мисля,че има връзка с това да се вземе бележка от училището аз догодина март ще разбера точно как се случват нещата!Освен заплатата на починалия също и пенсионият фонд се дели между наследниците му също така и еднократна помощ при смърт при което имат право и преживели го родители!За най пълна и актуална информация обаче се обърнете към НОИ давамэми насоки отгоре отгоре защото беше преди четири години и може и да пропускам нещо!

# 884
Здравейте,
 разведена съм от няколко месеца.
Имаме дете на 4 години.
По време на развода не успяхме да поделим  имотите.
Имаме апартамент, който е придобит преди брака - 1/2 негов и 1/2 моя собственост. Имам право на ползване, докато детето навърши 18 години.
Още един апартамент, който е купен по време на брака с възбрана от 29 000 лева от строителя и без акт 16.
Бившият ми съпруг отказва да си разделим имотите. Желанието му е аз да прехвърля моята 1/2 от имота придобит по време на брака, който е без акт 16 на него, но без той да си прехвърли неговия дял от семейното жилище, в което живеем с детето. Така аз да остана само с 1/2 апартамент.

Какви са моите варианти в случая? Какво точно ще се случи ако заведа дело?

Общи условия

Активация на акаунт