Лошо ли е да си безработна ?

• 5 059
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
  • Сф
Има много " ако" в ситуацията ви.8 години заедно, брак нямате.2 години разделени, защо?Германия е социална държава.Защо не те осигурява към бизнеса си и не си там?Поне на курсове ходиш ли тук?
Там можеш да учиш, има и почасова работа, кола имаш ли?Ще умреш от скука ако не вършиш нещо там.И какво? Всеки път ще му искаш , за да си купиш нещо?Да сипеш бензин?Да излезеш?
Без да правиш заявления, първо иди там, виж как се чувстваш и после решавай.Ами осигуровките, езика, соц.живот?Освен ако не живеете в турския квартал на Манхайм, ще се почустваш много зле от нищоправене.
Разбира се , няма нищо лошо да не работиш, но след време, като лично решение.Що за старт- идвай да ми гледаш празната къща..
След като си била крупие, значи си динамичен човек.Не те виждам да " блееш в нищото" еле пък в Германия , по цял ден, млад човек, бррр.
Моя близка отиде така в Австрия, обаче е омъжена за шиптер.Той не и дава да работи.Деца нещо нямат..плете по цял ден, готви за роднините..това 4,5 години.Слугинаж як!И то във Виена!
Сега май чак започна почасово в детска градина.Иначе към изкукване вървят нещата..
Не се оставяй друг да взима решения вместо теб и не прави генерални изводи! Ти собствени стремежи нямаш ли? Много ви е неясна ситуацията, затова не се поставяй в зависимост още от начало..а и в чужбина е друго. Нали човек отива да се развива, възможности бол.

# 31
Много благодаря на всички за мненията. Имах нужда точно от това. Някои са прави, че до някаква степен се чувствам несигурна, понеже до сега винаги аз съм изкарвала повече и да, сега се чувствам леко като в тежест ли..не знам и аз как да го опиша. Просто ситуацията е непозната за мен и за това се лутам от мнение на мнение. Накарахте ме да се замисля за някои неща. Уча немски поради причината да не скучая яко там, а да имам дори и минимален социален живот. До два месеца би трябвало вече да живея там и ще видим какво ще се случва. Много сте прави за осигуровките най- вече. Както се казва - Ще поживеем, пък ще видим. Просто наистина имах нужда да изляза от кръга мнения, които ми се натрапват всеки ден и до голяма степен без обоснование. Моля модератор да заключи темата, мисля че няма друго какво да се каже по темата, а и съм доволна от всичко изписано.

# 32
  • София
Въпросът е ти как се чувстваш? Наистина ли ти е добре така?
Може да не е работа в офис. Може някакви курсове. Може... всичко, което ТИ наистина искаш.

# 33
  • Варна
От моята гледна точка никога не бих стояла безработна, дори и да можех да си го позволя. Освен финансова независимост, работата ти дава стимул за развитие, чуство за полезност извън тесния кръг на семейството, социални контакти и т.н. Разбира се, нямам предвид монотонна, неперспективна работа, която да не изисква кой знае колко мозъчни усилия.
Две дъщери имаме - и за двете правим всичко възможно да получат най-качественото образование. И след всички тези многогодишни усилия, ако вземе някоя от тях да се постави в зависимост на който и да е мъж и да си седи безработна вкъщи - хич няма да ми е добре, меко казано.  И мнението ми ще бъде доста категорично изразено, ако и да я виждам радостна от това положение.
Ако съм безработна домакиня, това би ми убило самочуствието направо. Колкото и добре финансово да съм подсигурена, колкото и свободно време да имам за отглеждане на децата и домашния уют. Просто не мога да си представя да настоявам дъщерите ми да се образоват и да се развиват, а в същото време да гледат моя пример.

# 34
Прочетох само първият пост, но ми прави впечатление, че много се опитваш да угодиш на всички и някак това, което искаш ти остава на заден план. Не бива да оставаш така да ти се бъркат в решенията, нито родителите, нито приятелят.
Отделно нямате брак, той е купил къща, но тя не е собственост и на двама ви. Аз при тези обстоятелства никога не бих си оставила работата и да разчитам на другите, защото всичко се случва. Особено, когато си стигнала по-високите стъпала в кариерата.
Живот и здраве, като се омъжиш и имате деца вече ще е друго.

# 35
  • София
М, да. Аз преди да се омъжа /подпиша/ и да родя не съм и помисляла мм да ме издържа. Всъщност спрях работа някъде 2-3 месец на бременността и към 5-6 издивях толкова, че чак контракции получих!
Имам доста дълги периоди без работа с децата и винаги ми е било много тегаво. Сега работя 16 ч седмично и ми е добре.

# 36
  • София
.... По този начин ме карат да се чувствам отвратително и да обяснявам на всеки за силната връзка между мен и приятелят ми и че това не е само мое решение, карат ме да се връщам в годините и буквално да им давам отчет какво и как е било. Май доста се поувлякох и стана дългичко. Не търся съвет или съчувствие. Искам да чуя вашата гледна точка, искам да разбера проблема в мен ли е или в обкръжението ми. А сред вас има ли безработни по собствено желание и срещали ли сте чак такива упреци..

Има една притча, която завършва с думите "Няма да е все така!"
За добро и за лошо, нещата винаги се променят, както и хората, и отношенията им се променят.
Затова не бива да оставаш напълно зависима от мъжа до теб, както и да се затваряш вкъщи на 26 години.

Разбирам, че мотивите са благородни, но за какво интересно ще можеш ти  да му разкажеш, когато се върне от работа?
Какво ново, в което да си участвала, да си се изявила, ако щеш?
Дори стимул да се облечеш и гримираш няма да имаш, и докато се усетиш, ще го изпращаш и посрещаш по анцунГ и небрежна опашка.

Защо не си потърсиш работа на 4 часа, например, която да ти е приятна и да те разнообразява?
Хем ще имаш много свободно време, хем няма да те натоварва, хем ще си имаш джобните, пък и ще имаш къде да си показваш новите дрешки.

# 37
  • София
Абсолютно, Абсурд! Голям кеф ми е да се глася за работа или университета!
А иначе какво? Супермаркета и Изипей ги броях за разходка.

# 38
Авторке, не разбрах знаеш ли немски, но ако не, задължително се запиши на курсове там.
Курсовете не са хич евтини. И осигуровки трябва да ти плаща...
Да не вземе да му писне по някое време. Помисли ги нещата. Въобще не става дума да не мързелуваш, а да имаш някаква сигурност, да не му се молиш за джобни, защото е гадно.

# 39
Значи се видял господинът с малко пари и спрял  приятелката си от работа. Щото нали е ясно, че едва ли процепва света с малкия си бизнес в Германия. Би ми светнала червена лампичка. И не, не бих се мотала в къщи на 26 години.

# 40
  • София
Съвсем не е задължително да го е направил с лош умисъл и желание да я върже вкъщи до печката.
Което не значи, че за нея е най- добрия вариант.

# 41
  • София
Според мен нито един мъж не може да ти даде самочувствието и усещането, което една наистина пълноценна работа може да ти даде. Както и обратното, разбира се, нито една работа не може да замести половинката.
Вече го казаха и преди мен - мисли в перспектива. Сега ти е добре - кафе, приятелки... В Германия обаче животът не тече като в България. Но се замисли - и за тук, и за там - дали след две години ще се чувстваш все толкова добре, или ще те налегне невъобразима скука.
А и никой не може да схване напълно ситуацията в една двойка от няколко думи във форум, но, честно казано, и на мен ми прави впечатление как казваш, че той "настоява" и някак хитро пробутва сладки приказки "искам да се грижа" и "искам да те компенсирам". Утре да не занастоява и да не се виждаш повече с приятелки, че имаш домакински задължения, вдругиден да занастоява и с родителите си да не контактуваш...

# 42
  • Другата България
Изобщо не мога да си представя да съм безработна.
Откакто се помня, работя. Имали сме моменти, когато съпругът ми е изкарвал достатъчно, за да мога да си позволя да съм "домакиня", имали сме такива, в които аз съм изкарвала повече - винаги съм работила. Съвсем друго е усещането, чувството, когато ти лично си изкарал пари за нещо, свързано със семейството, или пък лично и персонално за теб самата, за дете, за почивка, за пътуване някъде.
Самата аз никога не съм разбирала това да си "домакиня". Какво толкова има да се прави по цял ден в един дом? Как работещите жени могат да го вършат след работа, или в почивни дни, а на други им е необходимо да се занимават само с това? Да не говорим, че и мъжа трябва да участва в едни домакински задължения, да се включва с помощ и адекватни грижи. Един мъж не е предназначен само за осигуряване на финансовата обезпеченост на семейството, никога не съм разбирала подобни схващания.

# 43
Моля модератор да заключи темата, мисля че няма друго какво да се каже по темата, а и съм доволна от всичко изписано.

Общи условия

Активация на акаунт