Американски колеж - четиринадесета тема

• 55 333
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз официално се извинявам, понеже грам не съм запозната с изискванията за есе в АК. Освен това дъщеря ми вероятно няма да кандидатства там догодина.
Но все пак да попитам - наистина ли биха търсили конкретика (София, Пловдив, Бургас) като правилен отговор (изкушавам се да го сложа в кавички)?
Не е ли идеята, че се говори просто за големия град, за изгубените хора, за несбъднатите стремежи?

# 661
  • софия
Аз официално се извинявам, понеже грам не съм запозната с изискванията за есе в АК. Освен това дъщеря ми вероятно няма да кандидатства там догодина.
Но все пак да попитам - наистина ли биха търсили конкретика (София, Пловдив, Бургас) като правилен отговор (изкушавам се да го сложа в кавички)?
Не е ли идеята, че се говори просто за големия град, за изгубените хора, за несбъднатите стремежи?
Разжира се, че няма нужда от географска конкретика Simple Smile
Просто умът на големите ( родителите) работи много по-сложно, по-затормозено....
Децата със сигурност ще изненадат с много по-свеж поглед.

# 662
Нотарис,
Трамваи има в поне 10 европейски града.

Л_Атанасова,
От свободата на собствени разсъждения, минахме на какво е искал да каже някой си.
Все едно мен ме изпитват от преди 30 години!

А “съвсем”, защото преди преобладаваха логическите задачи. А сега и те горките са на изчезване! Да живее НВО и отговор на литературен въпрос!

Все ми е тая за изпита като изпит, но не ми е все тая за АК и искрено се надявам да не съм права. Но в последните години някакви лампички започват да присветкат и все се увеличават за съжаление. Щом вече не минават в графа “ Би могло да се преглътне”

Амели,
Дай им да си кажат свежия поглед за уличните музиканти или портокалите , или пироните , ако щеш! Защо ги ограничаваш с още десет кой какво е имал впредвид- ?! Това какво общо има с тяхното творчество?
Няма да срещнеш в САЩ никога такава тема. Това само български мозък може да го роди

# 663
Аз официално се извинявам,
Такава е идеята, да формулираш твоята мисъл, не непременно горецитираната, и да я защитиш.
Хм, аз не видях някъде да се иска литературен анализ. Дори и на сайта на колежа е загатнато какво се иска, много е далече от анализ. Според мен, Мецане, си на грешен път. Темата не е за лисичката.

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 21:33 от Анонимен

# 664
Мерси, че ми каза. Ма не вярвам да са чак десет.
Четене с разбиране трябва, не да се подигравате с другоселеца. Сарказъм беше.

# 665
  • София
На мене междувременно ми просветна за един от възможните свежи варианти, които по-скоро биха хрумнали на тийнейджър: че човек е истински щастлив само с нещата, които наистина обича да прави; и че трябва да следва мечтите си.
Примерно.
Спирам да спамя 😁

# 666
Примерно. Моето момче е писало за помощта, съпричастността.

# 667
Истината е, че ме е яд, че изчезва, това което най- силно съм ценяла в АК.
Способността да те научат на индивидуалност и творчество.
Да имаш най- странната идея, но щом си аргументиран, другите да му мислят какво й е лошото.
А тук? Кой , какво, че и докъде! Махни!
То половин час стига ли да изчетеш ограниченията, в които трябва да влезнеш и да имитираш Ванга!

Нотарис,
София, Прага, Цюрих, Амстердам, Ротердам, Арнем, Утрехт , Наймехен, Хага, ( и със сигурност има поне още пет в Холандия) и в Загреб май имаше трамвай.

# 668
И какво общо има мотрисата и трамвая с всички тези извишени неща, които откривате в това "велико" произведение? Не искам отговор, просто продължавам да съм потресена от тази тема! И колкото повече я препрочитам, толкова повече се потрисам! Защото третият "велик" въпрос на темата, "стреля" точно там... И изобщо не упреквам автора на стихотворението - той може да си пише каквото си иска, но се чудя на великия литературен мозък, който е измислил тази невероятна тема! То направо децата да пишат, да пишат - не може да ги спреш от идеи...

# 669
  • София
Писала съм страшно много есета в 11 клас - в часовете по културология, и в тези при американката по английски С.
Обаче никога, ни-ко-га не е имало такова нещо като въпрос; как да го кажа - приличащ и евентуално водещ до размисли в стил "план-конспект".
Верно, че беше преди около 100 години, ма все пак...

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 22:00 от Red

# 670
  • София
Хайде да се върнем в корена на въпроса:
Според вас есе ли е трябвало да напишат децата или анализ на стихотворението?
 Твърде много детайли ( заглавието е посочено) и твърде конкретни въпроси. Че и какво му било сбърканото?
 Според мен от там идва объркването - да пишат есе относно това какви чувства предизвиква стихотворението в тях или да съчиняват кой, какво, кога и как?
Освен това имаше съвет да се готвят със задачи тип Кенгуру и IQ ( каквито аз много уважавам) , а този тип са липсвали.
За съжаление и на мен ми прилича на „ какво имал предвид авторът” , то да же си го питат и задачи тип МОН.

# 671
Буквално се чувствам измамена! Знаех ( мъча се да се сетя от кого в колежа), че изпитите пристигат от САЩ и тук само се превеждат и размножават.
Дори преди бях чувала, че Кортезов отказва да ходи в АК през март и февруари , за да не би случайно да бъде заподозрян, че е видял някой изпит.
И изведнъж някаква литературна тема от комунистическо седмокласно препитване и то в АК!

Криша, вероятно е ясно само на някой велик мозък от катедрата по БЕЛ! От тия , дето изпуснаха и първенството на матурите , а сега и изпита искат да опорочат.

За първи път негодувам срещу АК и очаквам една бивша учителка по БЕЛ от АК , която пишеше тук “ Аглая Епачина” да ми скочи. И този път нямам какво да й кажа! ( дано вече не чете тук)

# 672
Олекна ми. В Наймехен имало трамвай. В Мейненхен сигурно също. И в поне още 50 града из Европа, за което въобще не ми пука.

Стига сте ме мислили за идиот, мадам rosss. Не за това ставаше въпрос. Това къде има трамваи, беше шега към анализаторите по-горе, които веднага шерлокхолмсовски отговориха на въпроса от тъпото есе: "Къде ?"  - В София.

# 673
  • София
И защо Аглая да скочи..Не зная кой конкретно се крие зад този ник, но потребителката винаги е правила впечатление с богата обща култура, с разчупено мислене, с интересен поглед по разни теми..За мен такъв преподавател би бил ценен за всяко едно училище...Поне на мен винаги ми е било интересно да я чета.А си спомням, че тук я нападаха, определяха като злобна..
Аз бих попитала друго, несвързано с БЕЛ.Назад се коментираха падали се днес задачи, сред тях се споненаваха и неравенства.По новата програма те в 7 клас май не се учат въобще, не става тоест дума дали тук или там са разглеждани..защо ги има тогава?

# 674
Русалке,
Ти и да казваш, че не знаеш кой се крие зад ника, тя не криеше и казваше, че е преподавала БЕЛ в АК.
Не съм й чела на друго място постовете, но тук определено се опитваше да каже, че АК няма да има повече випуски първенци по БЕЛ на матурите, след като техния екип си е тръгнал. Випуски, на които те да не са преподавали.
Випускът на дъщеря ми беше първият випуск, на който ( напусналата вкупом катедра по БЕЛ, начело с г- жа Барух) не беше преподавала нито една година . Випускът беше пак първенец.
Припомням ситуацията и възникналите тогава спорове, а ти ако обичаш, не се опитвай да изопачаваш нещата. И без това картинката не е никак розова

Общи условия

Активация на акаунт