Отговори
# 585
  • София
А, добро утро! Откри топлата вода. Joy

Имперският манталатет на британците винаги ме е дразнил. Когато откровен имбецил демонстрира чувство за превъзходство, почиващо само на това, в коя част на света се е родил, не може да не те подразни. Но за лошия имидж в случая, за съжаление и ние сме си виновни. Има хора, чийто единствен "бизнес" е уреждане на прием на чуждестранни студенти в МУ, а после - и уреждане на изпитите по време на следването. За тези неща трудно можем да обвиним чужденците.

# 586
  • София
Мецане, ама и в обратната посока я има тази дискриминация, вярно не на Острова, ама все пак..За въпросната медицина в Германия се кандидатства например с диплома (+разни бонуси), която трябва буквално да е максимална, за да ти е широко около врата.Само че  при нас след обръщането по тяхна скала изобилства на деца с такава диплома( кога заслужено, кога не съвсем), което поставя германците в супер неизгодна позиция, понеже там диплома 1,0 не се среща под път и над път.. А всички граждани на ЕС  кандидатсват  на еднакъв принцип, в общо класиране. Така местен с малко по-ниска диплома бива реално изпреварен от българи, вероятно и от румънци, макар че заслужава не по-малко от тях прием. Тази реалност  кара доста хора да се явяват на TMS или на  хич не толкова лесния изпит  HamNat с цел увеличаване на шансовете. И ако първият е по-скоро логически тест, проверяващ ориентация, прецизност, памет, пространствено ориентиране и аналитични способности, то вторият е доста солиден, 4-5 часов, с въпроси от гимназиалната математика, физика, биология и химия.

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 00:43 от пенсионирана русалка

# 587
Ей, ама не ни броят за хора тези англичани и това е.

Абе първо, защо да е очевидно, че в България и Румъния не се искали приемни изпити, което освен че е нагла и гадна лъжа, ами е написано с огромно презрение - очевидно в България и Румъния не винаги се искат, т.е. там е такова ниско нивото, че е просто очевидно според англичаните.

Колкото и да ми е болно да го напиша: ами, прави са хората (справка в сайтовете на Медицинските университети в България, прием на чуждестранни студенти).
Когато сам не се уважаваш, не може да очакваш уважение от другите.
В случая става въпрос за една машина за печелене на пари, които са "много" само от нашата камбанария.
За съжаление, и Медицинските университети са част от "милата родна картинка". Нещата са коренно различни за българите,  приети на общо основание  и тези, от които могат да се изсмучат пари - с цената на собственото себеунижение.

# 588
  • в страната на чудесата
За огромно съжаление практиката продължава в университета - прости, глупави и неуки хора получават изпитите без проблем. Но техните дипломи са със същата тежест. И после могат спокойно да практикуват в Европа. И тук.

# 589
А после признават ли им дипломите за медицина в УК на завършилите тук пакистанци?
Всъщност как учат тук медицина, ако не знаят български? Струва ми се невероятно нашите университети да имат цялата програма на английски плюс преподаватели с достатъчно добро ниво на езика, но може и да греша.

# 590
  • София
Сигурно имат подготвителна година по български. И друго, аз се съмнявам, въпреки трудния прием за българи в МУ, че и нивото на следване е толкова добро, по аналогия с всичко останало. Дори едно време с връзки си намираха стажове, а сега как е с тези затваряния на болници не знам.

# 591
  • в страната на чудесата
Диплома от ЕС...

# 592
В МУ София има цялостна програма на английски.

# 593
Прочетох една дискусия между контролираща и неконтролираща майка. Според мен в основата на тази дискусия е какво очакваш от образованието.
Аз най-вероятно съм от контролиращите. Детето ми е на 9. По човек и общество имат един час в седмицата. И нямат час за самоподготовка. Така е заложен учебният план. В половин страница урок учеха за Симеон. В следващият в 3 реда имаше за врвмето между Симеон и въстанието на Асен и Петър. И около 10 реда за Асеновци.
Предполагам че госпожата си е предала урока, направили са няколко упражнения и ги е препитала за предишният. Оставила им е за домашно упражнения от учебната тетрадка. Ако съм не контролираща майка, детето съссигурност ще се справи с домашното и ще намери отговорите в урока. Но какво ще запомни и колко? Две дати които ще помни месец. Аз контролиращо съм купила няколко книги от който четем или пък му разказвам. Правим линия на времето и поставяме важните дати и кой хан и цар с какво помним. Нямам педагогичесако образованое но знам,  че ако не разберш нещо навреме.....нямаш шанс да го заобичаш. Та въпроса е в това, кой какво очаква като резултат.

# 594
Принципно преди години, когато аз бях студентка знам, че чужденците в УНСС имаха езикова година в ИЧС. Сега как е нямам идея.

# 595
Хоуп, това е, бих казал, не контролиращо, а допълващо образование... Simple Smile

# 596
Въпрос на използвани думи Ежко. Другата страна би казала "това е работа и отговорност на учителите, те да се занимават".

# 597
Хоуп, това е, бих казал, не контролиращо, а допълващо образование... Simple Smile

Ами аз го считам за контролиращо Simple Smile Нито мечта ми е да чета учебници, нито да допълвам. Но ако не контролирам няма как да се случва.

# 598
  • София
1999 водих курсове по английски на лекарите-преподаватели към МУ-Плевен, бяха ги задължили да си оправят английския на ниво да могат да си водят лекциите/стажовете и това бяха първите стъпки (едната ми група бяха само хирурзи и гинеколози и които знаят за пословичното чувство за хумор на докторята, могат да се сетят защо казвам, че този период има необратими последствия върху психиката ми Wink))) ; имаше много практичен учебник English for Medicine на Cambridge, та понаучих и аз медицина покрай това) и пакитата нямаха година за език със сигурност. Явно цялата им програма е на английски, а и за 20 години предполагам са се по-ошлайфали значително.

# 599

Ами аз го считам за контролиращо Simple Smile Нито мечта ми е да чета учебници, нито да допълвам. Но ако не контролирам няма как да се случва.

Контролиращо МОН и допълващо образованието на чадото. Нека да е мир Wink

Общи условия

Активация на акаунт