Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

• 37 487
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Deni-meni това също е много полезна информация. Никога не бих се сетила да търся билети от близка провинция, в която ваканцията е по друго време. Благодаря!

# 136
  • София
Здравейте!
Не съм напълно сигурна, че поствам на правилното място, но ако трябва да ме кикнат...Grinning
Бих искала да попитам, ако има някой, който живее в Касел, с колко пари на месец може да де справя нормално в този град четиричленно семейство и добър ли е за емигриране? Съпругът ми работи там на немски договор, този месец и детските вероятно ще му пуснат, но постоянно е на път из Германия и няма никакво време да поразучи повечко....Казва, че му харесва, но той постоянно е в движение...освен това е прекален оптимист винаги...
Просто ни се налага такъв ход...Децата са на 11 и на 13 години...
Много ми е притеснено- аз съм консерва и не съм сигурна, че ще се справя, но моментът не е подходящ да се съобразявам с емоциите си, макар че разучавам и други ходове, свързани с “емиграция” от столицата в друг български град....Grinning
Много благодаря на тези, които ще ми отговорят....
Пет пъти прочетох заглавието на темата “ Прелюбодейна” вместо “предюбилейна”....Joy

# 137
Деси Димитрова, финансовата част е много субективна,  зависи от жилище, навици, очаквания, желания. С деца тийнове харчовете са повече. Мнооого грубо бих казала, че са необходими поне 2 хиляди евро чисти след данъци, наем, сметки и застраховки, но за някои това е охолство, за други мизерия.
Запознати ли сте с немската образователна система и къде си представяте и искате да учат децата ви? Ако не сте наясно, информирайте се много добре. Има информация в началото на темата, също има полезна ФБ група " Родители с деца в училищна възраст в Германия. "

# 138
мама-ени,
Ако имаш възможност да летиш от различни провинции, просто следи календарите с ваканциите. Лично ние без кола сме пробвали да летим от Кьолн вместо Франкфурт (живеем във Висбаден), но 2,5 часа път без да броим пътят до самата гара в града ни дойде много. По същата причина и в България не летим през Пловдив, а само до София.

# 139
Момичета,а как стоеше въпроса с връщането на пари за път до местоработата при подаване на данъчна декларация? Sunglasses Ние миналата година подадохме за 2 години назад и ми е малко каша! Simple Smile

# 140
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Deni-meni това също е много полезна информация. Никога не бих се сетила да търся билети от близка провинция, в която ваканцията е по друго време. Благодаря!

аз преди редовно си летях от Хан на ниски цени, защото ваканцията се разминава от тази в Хесен.
ама като спряха полетите до Пловдив и не ми върши никаква работа.
иначе дори и като си платях паркинга на колата там , ми излизаше по-евтино. Peace

връщането на пари за път до местоработата при подаване на данъчна декларация?

pendlerpauschal ли?
той не се ли изчислява на база километри до местоработата?
аз си спомням, че си пазех месечните билети за влака, после като пътувах с колата май само км до местоработата давах.
обаче незнам точно, защото бератер ни прави декларацията. newsm78

# 141
То и на нас бератер ни я изготви,аз се чудя просто на км ли връщаха пари и по колко цента? Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: вт, 19 фев 2019, 13:56 от sunny:*kiss

# 142
  • Немция
Съни, тук има информация колко се връща на км- по принцип 30 цента на километър.

Деси Димитрова, аз на твое място бих се замислила сериозно над адаптацията на децата ти в немско у-ще- имат ли някакви познания по немски, лесно ли се приспособяват към нова ситуация, защото една такава радикална промяна с нов език, нова държава, нови порядки може доста да ги стресира...Учениците тук посещават основно у-ще до 4 клас и после се разделят в у-ща с различно ниво. Препоръчително да се запознаете теоретично с учебната система в Германия.

# 143
  • Англия
30 цента на км е, но не ти ги връщат, а с толкова се намалява данъчната основа. Същото важи за студентите и пътуванията им до унито, както и за работни групи. 30 цента на км е и посещението на лекар, но само, ако надвишава една определена и строго индивидуална сума за всеки отделен човек/семейство, т.нар. zumutbare Belastung

# 144
  • Berlin
Как доказваш, че си ходил на лекар?

# 145
  • Англия
Аз си ги записвам в един тефтер, но за щастие досега не сме надхвърляли тази zumutbare Belastung и не съм ги посочвала.  При желание от страна на Финанцамта да провери-винаги е доказуемо къде си бил на преглед. Аз си ги записвам, защото края на годината все не знаеш какво би изскочило като радход- например зъбен имплант, тогава има смисъл да изровиш всичко допълнително.

# 146
  • Враца
Здравейте.
Детето ми има изгаряне на двете длани. Търсим специалист по изгаряния, евентуално за операция, в района на Франкфурт на Майн. Не говоря немски, опитах да търся в нета, но не се справям добре. Сайтовете им са само на немски, а и предпочитам да видя първо мнения, преди да тръгна натам.
Надявам се на помощ от вас.
И още нещо- мъжът ми вероятно през м. май ще отиде там и веднага ще започне работа/осигуровки.
Ако ние отидем за операция /преди това да не съм била регистрирана там с децата/, дали здр.му осигуровка ще покрие лечението?

# 147
  • Немция
Трънче, как ще се консултирате с лекарите без познания по немски? Нужен ви е преводач.
Намерих ви адрес с Unfallklinik , на български Травматологична клиника във Франкфурт на Майн, но не знам дали е най-доброто за вас.

Ако сте оженени, влизате цялото семейство в рамките на здравната семейна застраховка на мъжа ти. За да получите лечение май са необходими поне 18 месеца здравни вноски Thinking, в определени случаи може да се наложи доплащане. Ще ви трябва консултация със здравна каса, но във вашия случай без немски ще ви е нужен посредник-преводач.

Последна редакция: вт, 19 фев 2019, 19:25 от Бибит

# 148
За да получите лечение май са необходими поне 18 месеца здравни вноски Thinking, в определени случаи може да се наложи доплащане.
Това от кога?
Аз влязох в болница на 3-тата ни седмица в Германия , съответно 3-тата седмица здравни осигуровки,  без да доплащаме нищо. Е, беше преди 10 години, но не съм чула нещо да се е променило по тази точка от тогава.

Трънче, сайтът на университетската болница в Хайделберг мисля имаше английска версия. Със сигурност има международен отдел, комуникиращ на английски, заради многото чуждестранни пациенти, лекуващи се там.

# 149
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сайтовете им са само на немски, а и предпочитам да видя първо мнения, преди да тръгна натам.
Надявам се на помощ от вас.

мненията на пациентите не са по сайтовете на болниците. Peace
аз не бих разчитала само на мненията от нета.... аз например никога не съм писала мнение, а доста пиперливи коментари мога да оставя за този или онзи лекар.  Peace
същото се отнася и за болниците.

Аз влязох в болница на 3-тата ни седмица в Германия

има разлика дали е било по спешен случай или е планирано.
в случая проблемът е вече налице и може да им сложат Sperre...т.е. да трябва да внасят няколко месеца вноски.
иначе с документ Е - незнам си кой, като докажат, че имат непрекъснати осигурителни стажове в Бг, би трябвало и тук веднага да влезнат в системата.
въпреки всичко бих говорила преди това здравната каса  Peace

Общи условия

Активация на акаунт