Частни училища - информативна тема 24

• 49 929
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
  • в страната на чудесата
Според мен това е много

# 661
  • София
lexche, в тази такса на ЕСПА включени ли са допълнителните занимания (например отбора по математика)? Допълнително ни бяха казали, че се заплащат материалите за работа (лепило, цветна хартия, ...) - това включено ли е в тази такса от 1200 лв.?

# 662
Извинявай Аш, ти за Еспа, а аз още за новото училище си говоря Grinning

# 663
  • София
Аа, объркала съм се явно. Имам спомен, че в ЕСПА много набъбваше сумата, когато се добавят различни пера, които в други ЧУ са включени в таксата изначално.

# 664
Подкрепям Тинкърбел,
И продължавам да си го заплювам за внучета.
Знам, какво могат тези хора. Някой от тях са преподавали на детето ми.
Също имам някакъв поглед и върху ДУ и ЧУ. Три училища. Цялата система и знам какво мога да очаквам и получа.
От късмет или друго, дотук не съм грешала.

Ти ли беше писала навремето колко било хубаво Увекинд? Имам някакъв спомен, че беше ти. Ако е така, как да не си грешала? А ако не си била ти, тогава ти се извинявам.

Дори не знам къде е Увекинд, НО имайки впредвид че не съм грешала, визирам резултата: цялостно образование , доколко детето се чувства щастливо от полученото образование и настоящ живот, завършено висше и последвала реализация, социален живот.  Колкото до Увекинд- не знам какъв му е случая, но за едни нещо може да е добро, за други лошо. Все си мисля, че в крайна сметка търсим резултата, а не самоцел

В 6-7 клас бяхме в ЧУ, с което наистина можеше да съм се издънила, но ...

# 665
Аа, объркала съм се явно. Имам спомен, че в ЕСПА много набъбваше сумата, когато се добавят различни пера, които в други ЧУ са включени в таксата изначално.
така е. Като започне учебна година, почват да искат различни такси: учебни материали, отбор математика, доп.дейности- пиано, отбор катерене/футбол, после зелено училище, бяло училище, чуждоезиков лагер през пролетта.
Сумата става доста солидна, над 7000 Евро.

# 666
Като ви чета относно таксите, вече в АК не ми се вижда висока таксата.

# 667
  • София
Да, леко безумно е 7 хил евро за малко дете. Като сметнеш ПУК + до 4 ти клас ще дойдат към 35 хил евро само за  едно дете до 4ти клас. Може да му купиш едностаен ап , НС в някоя сграда и да си я ползва детето стаята като порасте цял живот. Ами ако са 2 броя децата.... ако са 3 броя децата... И това до 4ти клас... за горните класове даже не ми се смята .... Thinking
Това е лирическо отклонение, да не решите сега че се заяждам... мисля си просто .... Ill

# 668
Ми че аз отдавна обяснявах на някои потребители, че АК не е най-скъпото училище, особено предвид намалението на таксата, което се отпуска на доста семейства.

Все пак, трябва да се има предвид, че в таксата на АК не влизат храна и транспорт, така че все пак в някои случаи АК е леко по-скъпо от повечето начални училища - не от всички обаче, а ако са дали финансиране, направо си е по-евтино.

# 669
  • Пловдив/София
И на мен ми хареса поста на санака, нищо, че се води "оборващ Пипи" Simple Smile)
 Всъщност отчасти тя казва, че е съгласна и в един идеален свят е така, но за съжаление креативните училища не постигат резултати за НВО и навици за учене...и по-добре плавно, отколкото рязко и стресово наваксване, съгласна съм.
Друг е въпросът доколко е смислено НВО, но със сегашния избор на гимназии (90% от добрите се влиза така), май избор няма...

За навиците за учене и наваксването не съм се замисляла, явно е така...
Значи ще се тормози детето от 6 годишно и тва е, никакво спестяване и удължено детство :Д

и не мисля, че може да бъде супер приятно "академичното училище" (някой го спомена)- писане на букви и цифри и повтаряне на материал по много- поне за моето дете, ако не се промени рязко, ще си е мъка...Има и по-фокусирани  и спокойни деца, на които може да е приятно, но не е за всички, уви. Затова ми се искаше да има различни варианти за различни деца, но сте прави, че искат еднакви резултати на един етап...и идва моментът с рибите, които катерят дървета...

сори за офтопика, местете, ако искате...

# 670
Yangdze,
Като при всяка инвестиция, изборът зависи от очакваните възвръщаемост и риск.
С други думи, дали на конкретното чадо ще е по-полезно образование или тристайна панелка в Надежда 5 + десетгодишен Опел баничарка.
Началното училище има две задачи:
Да даде базова грамотност (четене, писане, смятане и език на ниво В2). И да създаде мотивация и навици за учене/работа в колектив.
Ако тази основа я няма, после нищо читаво не може да се надгражда. Ако основата е тясна, градежа също е тясно скроен.
Подценяването на 1-4 клас е много, ама много рисковано според мен.

# 671
  • В офиса
При малките не знам дали отчитате, че ако човек се стреми към някакво надграждане на предлаганото от МОН, т.е. чужд език, спорт, танци, някакво арт занимание, математика, все неща, които в ЧУ се случват в часовете, то това означава и че единият родител ще се превърне в полудневен шофьор и разводач. Е, мерси, предпочитам да дам едни пари и да не работя шофьор, а нещо друго. Някак "оувъркуолифайд" идвам за шофьор. И други неща - комуникация - когато нещо не ти харесва, да можеш да си го кажеш, и да вземат мерки, дисциплина - всякакви ги има в ЧУ, но се държат в прилични рамки, сигурността че получаваш обучение с еднакво ниво, т.е. без слаби звена, дупки или ексцесии сред учителите. Също липсата на шуробаджанащина и справедливото отношение към всички деца... Адски много познати ми се оплакват от двоен и троен стандарт на учителите в ДУ в зависимост колко близки са им децата/родителите - едни спонсори, други роднини на директорката, трети се познават кой знае от къде. Даже голямата ми дъщеря се оплака скоро във връзка с квестори на някакво състезание по английски, на което ходи.
Като тегля чертата, все още смятам даването на пари за начално ЧУ за оправдано (както знаете, вече мисля различно за гимназията, макар отново да не абсолютизирам - в зависимост от детето, едно училище може да надгради много, или обратното Simple Smile

# 672
  • София
Според мен трябва да се вземе предвид и съотношението цена-качество. Далеч не всички ЧУ  си струват парите,  качеството е различно, а цената - сходна. И ако АК е със сравнително висока такса, то трябва да се отчете, че все пак става дума и за различен образователен етап, който е може би по-важен от избора на начален етап, където все още няма такава дупка, както е с гимназиите - броят се на пръсти силно желаните. А АК е и с много добро име от години, тоест за мен това биха били разумно дадени пари, ако това е изборът ни за гимназиален етап.
В този смисъл си задавам и доста въпроси относно новото училище. На сайта им все още няма информация за програма - предвиден брой часове и т.н. Питам се и ако дори допуснем, че по математика привлекат име като Кортезов, с какво би бил толкова по- полезен за едно 5-6 годишно дете (доста деца в ПУК старират на 5г.), което все още учи по-голямо, по-малко и т.н., отколкото на същото дете, да кажем в 5 клас? Не казвам, че не би бил, разсъждавам си и ще се радвам да чуя виждането и концепцията на училището. Посочените преподаватели ще водят клубове извън основната програма ли? Ще има ли възможност всяко дете да се докосне до всеки или ще трябва да се избира? Ако същите преподаватели бяха обявени, че ще водят часовете, например в основния или гимназиалния курс, то тогава бих казала, че посочената такса си струва и бих я плащала с удоволствие. Или, хайде нека да е поне от 3 клас. Преди това ми е трудно да си представя особена полза за дете от специалист по астрофизика, но кой знае? Имам дете в подходящата възраст за училището и ще се поинтерсувам по-подробно. Изобщо, сайтът им засега предизвиква повече въпроси отколкото отговори.

Пипи2013, аз напълно те разбирам, но за съжаление много от недоразуменията в образованието не са рожба на ЧУ, а на цялостната концепция на МОН и образованието в България. Там където уж се опитват да избягат от МОН често се получават дупки, които трябва да се наваксват и става хем ЧУ, хем развозване за школи и уроци (тук Мецан не е прав като твърди, че едва ли не във всяко ЧУ нещата се случват както го описва). Санака го е обяснила прекрасно и дано повече избиращи го прочетат и осмислят.

# 673
  • София
Ezhko, и аз мисля така . Лично аз "инвестирам" и в двете посоки , доколкото мога де.
Но като сложиш на везната двете неща, ако трябва примерно човек да избира и се замислям някой път... нормално е това нещо... да си помислиш...
И това са деца ПУК- 4 ти клас, дето има една дума, аз да седна да уча с тях по език и математика, все нивото до 4ти клас мога да го покрия ( и да добавя една квартална школа)...

Хайде нагоре едва ли мога да покрия ..пък и няма да имам време....

Имам съседи взеха бавачка от раждането на детето + частна детска градина с н'ам какъв профил... + частна учителка по език гледам идва през ден у тях...
И като сумирали накрая, ми говорят .... до 1ви клас са "купили" един апартамент с парите .......
(След 1ви клас сигурно ще купят още 2 апартамента , това вече са моите  сметки )

Добре че нямали 2, 3 деца.... калкулацията даже не им се мисли.... Thinking

Та, затова 7 хил евро дето коментират горе .... така реагирах... и това че не всички ЧУ си струват парите и става една джунгла... е как да се ориентираш Thinking

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 11:30 от Yangdze

# 674
  • София
Ами аз затова и написах, че е важно съотношението цена-качество. Ако се получават всички описани от Тинкърбел неща - то да, струва си на 100%. Но ако не, то по-добре апартамент (шегувам се) Simple Smile или както по- често се случва,  същите пари за частни уроци, школи и др. Скоро четох интервю с Правда Найденова и Данков, в което тя споделя, че води частни уроци на дете преминало на домашна подготовка в седми клас след смяна на 2 ЧУ. Вероятно родителите са се доверили на доказани имена и по другите предмети, след някакво разочарование. Та пак не са спестили за апартамент, де Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт