Една глупава ситуация..

• 12 844
  • 300
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ако бях на мястото на кандидат-младоженката, изобщо нямаше да искам да се омъжа за някой, който хем си иска сватбата, хем няма пари за нея, ми чака друг да го финансира. А утре като дойде някое бебе, пък те нямат пари за елементарни неща? Пак ли на бате ще хленчи? После след някоя друга година въпросната мацка ще влезе тук да риве, че нейният не може да ги издържа, все разчита на роднини и ау колко е лош светът. Пък добрите съфорумки ще й подават кърпичките.

Сто човека обясниха съвсем разумни, здравомислещи причини да не се даде пустия заем, но не, по-добре е да се лее сантимент.

# 121
Ако не беше тази тема, нямаше да знам, че има хора с деца, които ненавиждат сватбите.
Аз ги обожавам!
За мен сватбите, кръщенетата и рождените дни на децата  са най-прекрасните празници на света, заедно с Нова година Simple Smile  (И Коледа, но аз съм отгледана  с идеята за НГ, а не за Коледа)
Това с ненавиждането на сватбите ме потриса Sad

# 122
Какво означава твоите пари?
Даваш ги на заем и тебе те вълнува само и единствено кога ще ти ги върнат!
Щом си ги дала вече са чужди и никой не ти е длъжен да ти дава сметка за какво ще ги ползва! Единствено е длъжен да ти каже - кога ще ти бъдат върнати. Щом не ти изнася просто не ги даваш!

Изобщо не разбирам как хората като дават пари - искат да се разпореждат с употребата им.
Смятам,че или даваш заем и не се месиш как се харчи,или не даваш.
Не е важна целта и приоритетът на всеки от нас, а актът на помощ.
Щом става дума за моите пари, смятам, че имам право да знам за какво ги давам. Ако са техни лични, нямам никакви претенции как ще ги харчат.

# 123
Ако бях на мястото на кандидат-младоженката, изобщо нямаше да искам да се омъжа за някой, който хем си иска сватбата, хем няма пари за нея, ми чака друг да го финансира.
Ама тя младоженката иска. Братчето търси спонсори.

Нали е заем? Как няма да го върне?
Имаш малък брат/сестра, даваш му пари назаем и после си ги търсиш? Аз не бих си ги искала от дребния, ама и той пък няма да ме влачи извън уговорения срок. Бих му поискала назаем при нужда. И, пак казвам, ние просто не действаме така - това е товарене на чуждия бюджет, а все пак и двамата работим, знаем как се изкарват тия пари. Откак и той почна работа, рязко му се пренареди финансовото поведение. Сега пак иска скъпи глупости, обаче не като подарък, ами е направил схема кога какво да си купи. Така се прави, не да чакаш на родата, да не си на 13.

# 124
  • София
Мериан, то условно ще е заем, но няма да се връща. Още по-нахално, като знаят, че няма да им ги искат обратно. Утре ще искат и за сватбено пътешествие, после за жилище, ремонти...

Това са интерпретации, внушени от авторката, а момчето просто иска заем.
Нищо нахално няма- ако не искат да му дадат, не дават и толкова.
Пак според авторката, момчето е не само свястно, но и "страхотно" и " слънце", та тук не иде реч за опасения от такова естество, а единствено желание да стане на нейното- да не се женят, защото тя не удобрява сватбите.

# 125
Аз си го представям така.
Девойката вече и се е изчерпало търпението, навила си е, сега пролетта-сватба. Точка. Нейните родители имат възможност, ще и помогнат. Или пък тя си има свои финанси-ще участва.
Братчето се чувства притиснато-няма. Или има,но недостатъчно ..И моли брат си да помогне.
Тука едни драми, една категоричност ..Не е хубаво това.

# 126
  • София
Чак пък толкоз. Имам още 2 приятелки, които само подписаха, същото отношение имат. Ненавиждат? Ненавиждам педофилите и всякаква терористична паплач, сватбите са ми просто нелепо безсмислени. Ненавист е твърде силна дума, излишно е да хиперболизираш само щото теб те кефят, Бианка.

Гал, братчето да му мисли тогава Simple Smile

# 127
Какво означава твоите пари?
Даваш ги на заем и тебе те вълнува само и единствено кога ще ти ги върнат!
Щом си ги дала вече са чужди и никой не ти е длъжен да ти дава сметка за какво ще ги ползва! Единствено е длъжен да ти каже - кога ще ти бъдат върнати. Щом не ти изнася просто не ги даваш!

Изобщо не разбирам как хората като дават пари - искат да се разпореждат с употребата им.
Смятам,че или даваш заем и не се месиш как се харчи,или не даваш.
Не е важна целта и приоритетът на всеки от нас, а актът на помощ.
Щом става дума за моите пари, смятам, че имам право да знам за какво ги давам. Ако са техни лични, нямам никакви претенции как ще ги харчат.
Ама наистина ли това? Някой ти иска сериозна сума пари назаем и ти нямаш право да попиташ за какво? Че някой с акъла си раздава ли така пари?

# 128
Не виждам нищо сантиментално в това да помогнеш на брат си.
Причините не са важни.
Всички изпадаме на моменти във финансови кризи.
И близките са хората,към които да се обърнем.
Много сарказъм на гърба на хипотетични сценарии за това що за стока е братът,че чак и жена му бе обрисувана.

# 129
Не някой, Нина, а брат ти. И не, няма да ме интересува за какво, а само кога ще ми ги върне. Ако ме устройва срока на връщане-давам, ако не- не давам.

# 130
Е, мен ме интересува дали парите няма да бъдат дадени за някаква глупост, но пък няма да питам човека за срока. Че може да са му се обадили телефонни измамници, да са го подлъгали в някоя пирамида, за някакъв съмнителен бизнес да се включва, какво лошо има да се поинтересуваш и да предотвратиш загуба на пари?

# 131
  • София
Не виждам нищо сантиментално в това да помогнеш на брат си.
Причините не са важни.
Много сарказъм на гърба на хипотетични сценарии за това що за стока е братът,че чак и жена му бе обрисувана.
Съжалявам, но доста народ тук не причисляваме сватбата, на която каниш едни хора, за да пият и ядат, като финансова криза.

Нина, съфорумките са много щедри, хеле пък с чужди пари. Любопитно ми е ако утре брат'чед им дойде и поиска 3000 лв., дали ще се бръкнат да дадат без да попитат защо му трябват? Щото на мен ми се е случвала ситуацията.

Давам за операция, образование и всякакви смислени каузи, Човечето ги изброи добре. За парти - не, сори.

# 132
Ама какви глупости? Кой кога и кого кара на сила? До колкото разбирам ситуацията е : - Имаш ли да ми дадеш?
-Имам. Давам ти. Кога ще ми ги върнеш?
- Ще ти ги върна... (еди си кога)
Това е! Влизаш ли в излишни въпроси и правиш ли се на интересен по-добре не се излагай и си задръж парите!
За авторката е ясно ще не ще, харесва ѝ или не нещата ви са уговорени, нали?
Бъди спокойна, ще ти ги върнат, може да не е сега, но ще ти върнат жеста, когато най. имаш нужда, после ще те е яд, че си разсъждавала по този начин!Щом е толкова добър човек(брат му) , спокойно!

# 133
Мда,  съфорумките не сме давали заем. Само чужди такива.
Стига, момичета. Всеки според разбиранията си и според родата си Simple Smile

# 134
Хора във временна финансова криза не вдигат сватба така внезапно.
Между другото, никога не съм чувала 'за това са близките, да се подкрепят' в контекст, различен от даване на пари при необходимост. Не знам. Тоест, знам, ама ще се обидят много хора.

Общи условия

Активация на акаунт