Цветарки - продължаваме да обменяме опит !

• 56 279
  • 446
  •   1
Отговори
# 315
  • София/Благоевград
Моля, тези които имат повече опит да ми дадат съвет! Отнасе се за драцената ми. Преди време имаше червеи в почвата, пресадих я като преди това внимателно изчистих корените от старата пръст но тя продължава да вехне. В моменат изглежда така http://images10.snimka.bg/001250025-big.jpg Има ли начин да я спася?

# 316
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Здравейте,
Подариха ми бамбук, от този декоративния, ако се сещате. Сега го продават навсякъде в една малка купичка, в която има гъба за поливане. Та въпроса ми е - как се гледа това чудо? На тъмно или светло, на по-топло или по-хладно. Знам само, че със сигурностму трябва много вода, но нищо друго.
А... и още нещо...На върха на стеблата има едни тапички, които предполагам са направени от восък. Те за какво са? Да ги махна ли?
Благодаря на всички предварително Hug!

# 317
vbsisa ,повечето цветя не обичат да им се пипат корените .Когато пресаждам ,внимавам много и почиствам старата пръст само около корените и само ако има загнили или болни ,ги орязвам с цветарска ножичка .Провери дали не си го преполяла ,ако почвата е лепкава и мокра ,остави я да поизсъхне. Ако пък си го засушила, трябва добре да го напоиш с престояла 24 ч. вода .Драцената е сравнително устойчива на вредители, но все пак огледай листата добре и ако откриеш нещо съмнително ,най -добре занеси едно листо до някоя селстостопанска аптека .Там ще ти предложат подходящ препарат и то на ниски цени .Аз имам три вида драцени -marginata ,fragrans ,deremensis .Наложи ми се да им сменя местата и те реагираха с опадване на листата ,но когато се адаптираха, се оправиха и сега са в отлично състояние. Съжалявам че не мога да изпратя снимки но нямам цифров апарат.Успех!  Grinning                                                                           

# 318
Муцуна, тапичките не ги махай, направени са за да предпазят цветето от заразяване с някоя болест. През лятото иска топлина ,светлина и влага. През зимата може и на по хладно, но не и под 5 градуса .През пролетта поливай 2- 3 пъти седмично и го подхранвай на 3 седмици. Ако не се подхранва, може да му пожълтеят листата. Ако е пресадено в нова почва , не се подхранва известно време .През зимата поливането се намаля ,като се оставя да поизсъхне между две поливания. Не се притеснявай ,ако част от стъблата загиват ,почиствай ги редовно и те ще се заменят с нови .След 2 -3 г. ,трябва да го обновиш чрез разделяне на коренището ,защото бамбукът не е много траен.Освен това е подходящ за хидрокултура .Успех!  Grinning

# 319
Алекс, благодаря много за бързия отговор, но за съжаление не разбрах много от написаното. Не знам какво е това "подхранване" и с какво се подхранва. Не знам как се пресажда растение, още повече такова, което не е живяло в пръст ooooh! и т.н. Абе с две думи - нищо не знам Naughty. Май ще трябва да попрочета малко по въпроса. Много ми се иска да стане голямо бамбучето. newsm78 Възможно ли е изобщо или ще си остане мъниче?!

# 320
Алекс, благодаря много за бързия отговор, но за съжаление не разбрах много от написаното. Не знам какво е това "подхранване" и с какво се подхранва. Не знам как се пресажда растение, още повече такова, което не е живяло в пръст ooooh! и т.н. Абе с две думи - нищо не знам Naughty. Май ще трябва да попрочета малко по въпроса. Много ми се иска да стане голямо бамбучето. newsm78 Възможно ли е изобщо или ще си остане мъниче?!

Муцуна, най-важното нещо е да не оставяш гъбата да изсъхне. Аз имам 3 такива "бамбука" (това всъщност в вид драцена  Mr. Green) и ги гледам във ваза с вода вече 3та година, листенцата им растат като побъркани  Wink
Някои хора ги засаждат в почва, но мисля, че няма нужда, виреят прекрасно и само във вода, така че не се притеснявай.

Относно растежа, ще растат нови израстъци, но основното стъбълце няма да ти порасне повече, щом е "затапено" и в никакъв случай не махай тапичките  Wink

# 321
Благодаря за съветите Hug!
Значи ще взема да го потопя в нещо по-дълбоко моето бамбуче, че да си има достатъчно вода, пък каквото сабя покаже.
Ще ви разказвам как расте Blush.

# 322
Муцуна, подхранване е торене. Торове се предлагат в цветарските магазини ,хипермаркетие .  Има течни ,на гранули, пресовани... на всяка опаковка има указание как да се ползват. Съгластна съм ,че бамбукът може да вирее и във вода ,но така няма да порастне на височина. Максимално може да достигне 1 м ,ако отделиш коренова издънка, поставиш я във вода за да пусне повече коренчета и после я засаждаш .Не е толкова трудно. Купуваш си не много голяма саксия ,пробиваш дъното на 4 -5 места ,ако няма фабрични дупки, покриваш дъното с камъчета или счупена керемида за дренаж ,напълваш саксията с почва до 1/3 ,прравиш дупка в нея, поставяш бамбучето ,като внимаваш да не нараниш корените .След това допълваш саксията до горе и притискаш почвата. Поливаш обилно ,докато потече в чинийката и   Hugтова е. Готови почви се продават в цветарските магазини в Метро ,Била .... Не се страхувай да опитваш, човек така се учи. В началото и на мен ми беше трудно и доста цветя загубих ,но сега  в къщи е заприличало на джунгла и няма спиране  Laughing Успех ! 

# 323
Алекс, ти си ангел Hug! Благодаря за подробното обяснение Grinning. Ще пробвам Wink.

# 324
На бенджамина ми му окапват листата и не знам какво да го правя. Направих няколко отреза, които пуснаха корени за няма и 10 дена и тях ще ги засадя, а по нататък ще ги оплитам, но какво да правя с големия бенджамин...

# 325
Съгластна съм ,че бамбукът може да вирее и във вода ,но така няма да порастне на височина. Максимално може да достигне 1 м ,ако отделиш коренова издънка, поставиш я във вода за да пусне повече коренчета и после я засаждаш .....

Няма как да порасне на височина, защото е "затапен", а страничните издънки си избиват и във вода, моите са по половин метрови издънки и както вече казах, вече 3та година си ги отглеждам във ваза.

За този вид Драцена (защото това не е бамбук, а Драцена) е по-добре да се отглежда във вода, а не в почва, от личен опит го знам, а и от доста добри цветари, а и някак си е по интересно екзотично Mr. Green

....
Значи ще взема да го потопя в нещо по-дълбоко моето бамбуче, че да си има достатъчно вода, пък каквото сабя покаже.
Муцуна, имай предвид, че водата не трябва да е много, максимум около 2-3 пръста от дъното на съда, а зависи и колко са ти високи стъкчетата де.

# 326
Току-що си купих 3 малки саксийки Sempervivum.  Купих ги , защото ми харесват как растат на туфички, а и има хубави цветове лятото. Може и да зимува навън.
Само дето не мога да открия нищо за отглеждането му в нета. Някой може ли да помогне?

И още едно въпросче - кои видове могат успешно да зимуват на балкона (тук зимата е мека, няма зверски студове). Искам да си разкрася первазiте на балкона със саксии, но нямам място да ги прибирам зимата вътре. Балкона ми е голям и слънчев. Какво ще ми препоръчате?

# 327
На бенджамина ми му окапват листата и не знам какво да го правя. Направих няколко отреза, които пуснаха корени за няма и 10 дена и тях ще ги засадя, а по нататък ще ги оплитам, но какво да правя с големия бенджамин...

Опитай да се сетиш дали не си го местила, да не е преполят или засушен?
Не знам, нямам много опит с Бенджамините, аз съвсем от скоро отглеждам няколко такива, но съм чувала, че не обичат промените.  Rolling Eyes

# 328
red shoe,може би трябва да прочетеш малко по внимателно какво съм написала. Ако се отдели коренова издънка ,тогава ще порастне на височина, а не ако се пресади същото растение .Нямам претенции да съм голям специалист ,но имам около150 саксии ,за които се грижа сама и самите цветя са ме научили на много неща .Исках да бъда полезна ,а не да влизам в спорове ,но кое е по красиво всеки решава сам за себе си .Надявам се занапред да си бъдем полезни взаимно   Hug                                                                                                    Муцуна, по принцип red shoe e  права ,че цветето може да вирее и във вода ,но нищо не ти пречи да пробващ и двата варианта .Желая ти успех  Grinning

# 329
Мишенце ,аз имам такова цвете ,българското му име е бабин квас, дебелец, нежит. Обича светло,но хладно място ,чист въздух, може да презимува и на балкона ,само трябва да изолираш саксията .Полива се малко, дори през лятото ,а през зимата спи и не се полива ,няма нужда от торене .Засява се в плитки саксии ,защото кореновата му система е малка .Можеш да си го размножиш ,като отделиш нови розети и ги посадиш в градинска пръст, примесена с пясък .  Hug

Общи условия

Активация на акаунт