Коя е последната книга, която подарихте на детето си? - 12

• 81 242
  • 639
  •   1
Отговори
# 360
Тук сте се събрали все родители на четящи деца, поздравления! Искам да насърчат моя почни 10годишен син да заобича четенето, но за сега удрям на камък. Ще се радвам да препоръчате нещо подходящо извън задължителната литература. Пробвахме с Хари Потър - не се получи.
Зависи от детето, какви теми го вълнуват?
Защо не обича да чете? Може би не чете гладко или не разбира прочетеното? Не му е интересна темата?
Моята дъщеря се разчете преди няколко месеца. Технически може да чете, но чете повече механично, без разбиране. Заради дислексията има затрудне. Пробвайте с енциклопедии по тема, която го вълнува. Там текстовете са кратки, но фактите са интересни и увлича. Богато илюстрирани са и децата разширяват кръгозора си.

Мисля, че повечето деца на тази възраст харесват книгите на Дейвид Уолямс. Нашата дъщеря чете по-малко от брат си, но тези ги поглъща със скоростта на светлината. На 10 може би е чел поредицата за "Малкия Никола", но ако не е може да пробвате. "Приказка за долната земя" много се хареса на сина ни, но той е малко по-голям. Успех и бъдете настоятелни - по мое мнение любовта към книгите може да бъде възпитана.

# 361
  • Пловдив
Препоръчайте книги фентъзи за момиче на 12.
Чела е всички детски поредици на Рик Риърдън, Кало Змея, Хари Потър, Невърмур, Серафина  ...
И моите щерки харесаха изброените от вас книжки. Преди 2 месеца излезе Кулата на Нерон - ако сте я пропуснали. Може да пробвате поредицата за Ару шах, Шест врани, Хрониките на Нарния. За Коледа за голямата /13 г./ съм приготвила Землемория - открих поредицата в два тома, в които са събрани всички книжки.
Относно "Шантавия до шия", купих я за малката по препоръка, прочете я, но нямаше възторг.

# 362
Малката ми дъщеря е на 12 и не обича да чете.
Постоянно купувам книги с надеждата да я заинтригувам, но до този момент не се получава. Чете по малко и насила.
Дълги години й четях всяка вечер преди заспиване с цел да заобича книжките. Не знам дали не сбърках - така прочетохме всички интересни детски книжки и просто не знам с какво да й привлека вниманието.

Като я попитам защо не чете, ми казва, че й е интересно, но не й е приятно да седи на едно място. Rolling Eyes
Все се надявам някой ден да започне да чете с удоволствие.

Последно й купих "Жупел за закуска", но е прочела малко на този етап...

На първа страница не видях сайтове, от които аз редовно купувам книги, защото правят постоянно намаления. Това са ozone.bg и orangecenter.bg

MariaStefi, препоръчвам ти "Рубинено червено" на Керстин Гир, има и още две книги продължение. Разказва се за тийнейджърка, която пътува във времето. Лятото дори моята дъщеря, която не обича да чете, прочете първата книга. /За следващите я домързя.../

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 08:43 от utro77

# 363
Моята дъщеря е на 10 години и също е от НЕ искащите да чете. Опитвам се всячески да и привлека вниманието и да и провокирам желанието за книги, но не става. Аз обичам да чета, почти всяка вечер ме вижда с книга в ръка. Все се надявам моя пример да и послужи за подражание. Въпреки, че вече е голяма снощи и предложих аз да и чета, а тя да ме слуша. Четохме от Мери Попинз. Ами тя след 5-тата минута вече взе да пъшка и да охка, че и е ужасно скучно. Не я насилвам да чете, изчаквам момента сама да изяви желание, дано някой ден и дойде музата.

# 364
Може би просто не е открила своя тип книги.
В трети клас при размяна на подаръци в училище ми подариха "Хванете ми колобус" на Джералд Даръл. Въпреки, че четях много, книгата не ме привлече. Прочетох я няколко години по-късно, в 6-7 клас ш се влюбих в нея и автора й.

# 365
Тук сте се събрали все родители на четящи деца, поздравления! Искам да насърчат моя почни 10годишен син да заобича четенето, но за сега удрям на камък. Ще се радвам да препоръчате нещо подходящо извън задължителната литература. Пробвахме с Хари Потър - не се получи.
След като не обича да чете, пробвайте с нещо по-кратко и леко за четене на първо време. Поредицата за дръндьото например, стига да не я е чел вече, е по-скоро като комикс, чете се много бързо и е забавна. Ако се интересува от влогъри, може да пробвате със Стан например. Взимали сме тази: https://egmontbulgaria.com/stanislav-koychev-stan-728/neverojatn … a-s-podarak-p3535 за подарък на нечетящ 10-годишен, много му беше харесала. Като цяло трябва да е нещо, което да съвпада с интересите му, било то игри или клипове. Ако директно се опитате с по-сериозни и "бавни" книги, е твърде възможно да се отблъсне от четенето.

# 366
"Чудо" е изключително лека за четене, главите са по 2-3 странички, и в същото време е изключително съдържателна.
Една от любимите книги на дъщеря ми.

# 367
Ако става дума за Огъст, книгата е изчерпана отдавна. Аз я търсих на български, тъй като я имаме само на английски... но не намерих.

# 368
Става въпрос за "Чудо" ("Wonder") с главен герой Огъст.
https://www.waterstones.com/book/wonder/r-j-palacio/9780552565974
https://www.book.store.bg/p103278/chudo-ar-dzhej-palasio.html
Иначе, освен в дадения бг сайт, погледнах и в Хеликон, и в Ориндж - изчерпана е. В читанката също я няма. Но беше изключително популярна, когато излезе и със сигурност някое дете ще я има или в библиотеки ще е налична.
Възможно е все пак в друго англоговорящи страни да е под името "Огъст", много неща проверих сега и вече ме мързи и това да търся.

Отделно има "Оги и аз" (https://www.waterstones.com/book/auggie-and-me-three-wonder-stor … cio/9780552574778), но не мисля, че е преведена на български. Тук е много интересна историята на Джулиън, другите две също са интересни, но са съвсем малко свързани с Оги. И главите са по-дълги.

# 369
Имах предвид, че не е друга книга със същото заглавие “чудо”, а точно за Огъст...
Още преди година някъде я търсих и не открих.
Филма също е разкошен!

# 370
Щерката прочете Чудото ( те май бяха 3 книги, които купих преди да излезе филма и много се говореше за трейлъра му), когато е била на 8-9години и много й харесаха.

# 371
  • Пловдив
След книжките "Трите !!!", които спечелих от една форумна игра тук и баткото прочете за нула време, си поръча и "Трите ???" - каза че били много интересни. Разбрахме се, че ще изчакаме да минат празниците и ще ги поръчаме, а междувременно му дадох "Игра на маски" - сутринта я започна и почти я приключи вече, цял ден чете.

Поредицата "Скъпоценни камъни" (Рубиненочервено, Сапфиреносиньо и  Смарагдовозелено) на Керстин Гир също е една от тези, които хареса много

# 372
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
"Питър Пан" с илюстрации от Марая.
Страхотна е, с твърди корици и илюстрациите са страхотни.
Май повече за себе си я взех

# 373
През ДО по-често гледахме филми преди лягане. Сега синът казва, че предпочита филм пред четене на книга. Ограничих филмите и пак по малко почна да чете, но все още мрънка, да се пусне филм, вместо четене... Помислете къде е при Вас пролуката.
Весели празници!

# 374
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Като стане въпрос за книги и купувам ли купувам ..., не че няма у дома 3 Киндъла. Децата ми са четящи, много при това ... Май успя средната да преодолее зависимостта си към Хари Потър (въпреки, че сега започна да пише в един тефтер книга-сценарий Simple Smile ). Последно й подарих предсрочно 1 книга на "Училище за добро и зло", другите два тома са за след 20-тина дни за рождения й ден Simple Smile
От снощи до днес сутринта съм поръчала книги за 130 лв. ... все поредици, които не се издават вече. За малката: поредицата на Кибеа "Казвам се ..." (4 от книците) + 6 книжки на издателство Хермес "Древни цивилизации". За средната 8 книги от "Страховитото в науката" ... Знам, че ще са им интересни и въпреки ситуацията и затегнатите колани, книгите са нещото, което не мога да се спра да купувам още повече, че децата четат.

Общи условия

Активация на акаунт