Отговори
# 495
Нямам качества и подготовка да съм "жури на Оскарите", но едно проучване от страна на продукцията на местният диалект, нрави и обичаи не би навредило. Все пак сериалът е предназначен за българската публика преди всичко.
А изменението на процесуално следствените действия и стандарти с каква цел е? Какво пречи да се прилагат съществуващите в страната ни, а не измислени?

# 496
На мен също не ми пречат разни неща от кухнята. Биха ме подразнили фрапантни неща, които са ясни за масовия зрител.

Ето, например случаят с поемните лица - ако трябваше да бъдат точни и да се изискват двама души, Язова нямаше как да влезе сама в моргата.

# 497
Много неща може да пречат за "изменението на процесуално следствените действия и стандарти". Това е художествена измислица и като такава има правото на свободни интерпретации за каквото си решат. Нямат задължението да се придържат към действителни лица, събития и прочие.

# 498
  • София (Възраждане)
Аз не само че съм местна, ами съм и лингвист и първото нещо, в  което се вторачих, беше говорът. Вероятно прекалявам. И в липсата на музика с родопска жилка. Просто аспекти, които заслужават някакво внимание... дребно.

# 499
Мисля, че при една сериозна подготовка от страна на създателите на филма и то по истински случай би било добре да има повече прецизност и автентичност.
И за мен, която нямам нищо общо с тази област беше неправдоподобно и нелепо Мия да прескочи огражденията и да отиде на местопрестъплението. То при едно леко ПТП има повече полицаи и не можеш да се разхождаш в близост.

Моо, напълно те подкрепям и ми беше интересно да чета постовете ти.

# 500
  • тук, на мястото си
Mooimeiske, напълно е нормално след като си от този регион и познаваш диалект и обичаи да ти направят впечатление.
Честно казано мен ме хвана страх като видях Руфинка, а от диалекта нищо не разбрах, но не посмях да си го пусна втори път.

# 501
  • Кърджали
То и за американските сериал и от този сорт не вярвам да са напълно отговарящи на действителността. И тм има такива разминавания. И си е в ред н нещата. Сериал гледаме все пак,, а не строго документален филм на тема "Как работи полицията в Смолян, Маями, или на Марс". Важното ми е да го направят интересно.
Затова.може би мен не ме дразни.
Аз нещо се замислих. Беше писано (не помня къде о от кого) въвъ връзка с евентуален втори сезон. Че Милошев бил казал че ако се мисли за продължаване, то нямало как да е с тези герои. Не помня точно. Та да не вземе накрая убиеца да е не просто от екипа, ами и Филип. Усещам че се ловя за някакви въображаеми сламки.
Да минат още няколко серии, да намерят и другите трупове (как звучи само) и повече ще можем да гадаем.

За имената - аз съм помакиня  на теория религията е исляма (грам понятие си нямам от него обаче понеже семейството ми не е религиозно), името ми е българско, християнско. И децата ми са с такива имена.
Баба ми беше много религиозна, името й християнско. В тоя край масово са така. Тези които са с турски имена не се определят като помаци.а като турци. Поне от селата от които идват майка ми и баща ми. Има едно мюсюлманско име, което обикновено не се ползва в ежедневието, но ти трябва за пред имама /ходжата, най вече като умреш. Помня че за едната му баба се беше вдигнало лют скандал като почина защото ходжата не искаше да извърши погребението ѝ, понеже името и било християнско (и татко и дядо бяха казали че баба един ден в живота си не е използвала такова име, няма да го ползват и сега). Но това е друга тема.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 23:01 от Aлекcандрa

# 502
Аз не само че съм местна, ами съм и лингвист и първото нещо, в  което се вторачих, беше говорът. Вероятно прекалявам. И в липсата на музика с родопска жилка. Просто аспекти, които заслужават някакво внимание... дребно.

За музиката съм абсолютно съгласна.  .. не знам защо са решили да използват тази музика точно, а не да наблегнат на местните специфики. Дори и да искат да продадат сериала в чужбина, използването на местна мелодии щеше да е по-добър вариант.

От диалекта на Руфинка и аз нищо не разбрах, а два пъти гледах серията.

# 503
  • София (Възраждане)
Аз ще си го пусна, но ще е по светло..брр...с нАучна цел.
Ох, много са ми мили изгледите от родния град, в който напоследък си ходя само за помени...макар и само за това шапка му свалям на Милошев, че ме връща от екрана към корените и спомените ми.

# 504
Малко съм неподготвена , защото още не съм го гледала , но това с името Минчо как го измислихте?
Живея близо до черква " Св. Мина" - това си е християнски светец !
Имах преподавател с това име - нищо общо с мюсулманите.
Колкото до липсата на автентична родопска музика съм озадачена . Те в космоса я изпратиха , сега в последния си филм Лейди Гага е включила бг мотиви , а нашите - не .
Нямам търпение да го видя най после този епизод !

# 505
На мен пък не ми беше толкова страшна сцената с Руфинка, при все, че съм пъзла и хоръри изобщо и по никакъв повод не гледам😜. Имаше някакъв мисля, че френски филм с любимеца ми Венсан Касел, който се казва " Шейтан". Някой гледал ли го е, може от там да са взаимстнали нещо сценаристите🤔🙄

# 506
Наистина ли толкова страшна ви се видя тази Руфинка? Мен не ме уплаши изобщо. Joy
Гледах сцената няколко пъти, за да разбера какво казва, но уви нищо не разбрах.

# 507
Думите на Руфинка:

"Зло се събуди. Събуди се злото. На Баругана се почна. В планината се крие. На пила Шейтан се е събудил. Кръв ще се лее, ако не се спре. Що е земя ще я вдигне."

Според мен ще има още трупове и убийства....

# 508
  • София (Възраждане)
Малко съм неподготвена , защото още не съм го гледала , но това с името Минчо как го измислихте?
Живея близо до черква " Св. Мина" - това си е християнски светец !
Имах преподавател с това име - нищо общо с мюсулманите.

Ама на местна почва името звучи по определен начин, не по принцип. Тюх, не ми се влиза в подробности, защото не искам да звуча сегрегатски, пък и темата е друга...

# 509
Щом се крие в планината, няма как да е някой от полицаите извършителят. Евентуално на Филип брат му, той май е най- свързан с планината.

Общи условия

Активация на акаунт