Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 833
Не знам за вас, дами и господа, но мен наистина ме е срам, че живея в такава мафиотска държава. Поредното доказателство за това лъсна вчера. Цитат от в-к Капитал -
Цитат
Десетки милиони долари от Венецуела в Инвестбанк
ДАНС влезе на проверка в банката заради преводи, дошли от Petróleos de Venezuela по сметка на адвокат
Официалната версия, поднесена от българските власти, гласи, че по сигнал от САЩ ДАНС е влязла на проверка в неназована банка за неназована сума, получена неясно кога от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) по сметка на неназован адвокат. През свои източници "Капитал" успя да попълни част от неизвестните в това уравнение.
Въпросната банка е контролираната от Петя Славова Инвестбанк. Въпреки бурните политически събития във Венецуела последните седмици преводите не са акция на пожар, а са се случвали преди месеци. А сумата, за която става въпрос, е от порядъка от минимум 80 млн. долара според един източни, а според друг от порядъка на 140 млн. долара. Предвид че Инвестбанк е с малко над 2 млрд. лв. активи, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление в банката. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка. Но не е ясно дали тя е сигнализирала финансовото разузнаване за нещо съмнително и ако това се е случило, защо се стига до реални действия чак след постъпила по дипломатическа и оперативна линия информация от САЩ.
За предприетите действия стана ясно след среща на сутринта на 13 февруари на премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин, който присъстваше на брифинга и оцени високо сътрудничеството си с българските органи. Действията са започнали вчера със съдействието на БНБ, като сметката е блокирана, за да не потеглят пари в други посоки, което вече се е случило с част от тях.
Титулярът на сметките е лице с българско и с още няколко гражданства. По думите на директора на ДАНС Димитър Георгиев той живее в различни държави и в момента не пребивава на територията на България.
Друго важно уточнение, внесено от Цацаров, е, че той е адвокат и за целите на преводите е използвана именно негова доверителна сметка за клиенти. "В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни", каза Цацаров. Според него те са били с недействителни основания като финансиране на спортна федерация, купуване на храни и др.
От съобщеното става ясно, че към момента ДАНС е на проверка в банката, но няма да се спре с нея. "ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън", обясни още Цацаров.
На този етап, освен че не назовават името на банката, българските власти не я и подозират в съучастие. Със сигурност обаче при споменатите суми остава най-малкото въпросът дали Инвестбанк е проявила достатъчно усилия да спази правилата за предотвратяване на прането на пари. Банките имат доста строги изисквания в това отношение, като по принцип съмнителни транзакции трябва да се докладват на ДАНС. Не е ясно дали това е било правено и ако да, защо системата не е сработила българските власти да се задействат.
От Инвестбанк уверяват, че спазват разпоредбите на действащото законодателство, като поясняват, че и адвокатите и адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари при управлението на клиентски доверителни специални сметки.
Насред политическите трусове САЩ наложиха санкции на Petróleos de Venezuela (PDVSA) с цел да попречат да се източат средства от президента Николас Мадуро. Това се случи дни след като Вашингтон зае позиция в подкрепа на самообявилия се за временен президент Хуан Гуайдо.
Сред останалите неизяснени въпроси е кой е адвокатът, титуляр на сметките. Според информация, публикувана в "Биволъ" потвърдена и от "Капитал", става дума за Цветан Цанев, когото разследване на сайта от 2015 г. свързва с Инвестбанк и по-конкретно с Димитрийка Андреева. Тя е член на надзорния съвет на банката и представител на миноритарния акционер - оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари. Той влезе в банката през 2012 г., когато капиталовите й показатели падат под регулаторните изисквания. Срещу 50 млн. лв. чрез увеличение на капитала той придоби малко под 25%, а впоследствие делът му се покачи до над 30%.
Представяте ли си докъде я докарахме. Лично посланика на САЩ да отиде при Борисов и да му каже "Чакай бе мой човек - тука едни милиони от Венецуела се перат през ваша банка, няма ли да направите нещо?" Чак тогава нашите служби се задействат и започват проверки. След като вече едни милиони са минали и изпрани през наша банка.
Не мога да разбера едно нещо. Миналия месец продадох имот и внесох няколко хиляди лева в банката. За някакви въшливи 10 000 лв. ми искаха да попълвам пет-шест декларации откъде са парите, да не би да пера пари  Shocked, а представяте ли си как милиони долари са превеждани по сметка в банката посочена в цитата по-горе и НИКОЙ, НИТО ЗА СЕКУНДА не се е усъмнил, че може да се перат пари. Имаме ДАНС, имаме финансово разузнаване, имаме контрол от страна на БНБ, има поне още пет служби които вземат заплати за да следят финансовите потоци от и към България и да пресичат изпирането на пари. И при всичките тези служби, които получават заплати от нашите данъци, никоя от тях нито за секунда не е забелязала милионите които идват от Венецуела, та се наложи посланика на САЩ да напомни на Премиера (да се свети името Му), че сме уж еворопейска, цивилизована държава, членка на НАТО и не може да перем венецуелски пари.
Срам и позор. Трябва незабавно да ти изхвърлят като мръсни котета от Европейския съюз и от НАТО.

# 1
 • Terra incognita
 • Мнения: 3 179
Нали знаеш, че сме първи по корупция по високите етажи? Да, те изобщо не са се усъмнили, че се перат пари, те са били част от това 😀

# 2
 • Монреал
 • Мнения: 943
Е, и?
Нашите комуняги си изпраха най-цивилизовано парите. Що венецуелските да не могат?

# 3
 • Мнения: 833
Е, и?
Нашите комуняги си изпраха най-цивилизовано парите. Що венецуелските да не могат?
Ами не трябва да могат. Защо не ги перат през друга държава, ами точно през България. Ние ли сме най-мафиотската държава, че някакви комунистически мафиоти, от другия край на света, от Венецуела, решиха ТОЧНО през нашата малка и незначителна държавица да си перат комунистическите пари. Къде спят ДАНС, манс и не знам си още колко други служби. Те работят ли изобщо, че под носа им минават някакви си милиони, чак от Венецуела и никой, нищо не разбрал, никой нищо не видял.

# 4
 • Мнения: 2 466
'Не съм видял документите за произход на парите, значи такива няма.' Нещо такова казваш. Това първо.
Второ, това 'да отиде и да каже', е типичен и много модерен, но въпреки това селяндурски ориентиран подход. Нещо като 'вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме'.
Банкова тайна и суверенна държава не са случайни понятия. Милионите се показват само в Националната лотария.

# 5
 • Terra incognita
 • Мнения: 3 179
Кура булгара, струва ми се, че разсъждаваш леко наивно.

# 6
 • Мнения: 3 346
Верно ли някой вярва, че така се перат пари.

# 7
 • Мнения: 1 814
Мисля че на "кура булгара" изобщо не са му ясни нещата .
Става въпрос че превода на парите е напълно съвестимо с банковото дело,
но проблема е че САЩ натискат всички страни за да може да свалят правителството във Венецуела
и за целта са забранили и блокирали всички преводи за пари от продажбата на петрол
пари с които Венецуела купува храни и медикаменти за народа .

Да му обясня с думи прости . Няма пране на пари . Всичко е да се угоди на сащ

# 8
 • София
 • Мнения: 8 566
Да бе, българите са измислили прането на пари.
Айде нема нужда, знаем си кривиците, но конкретно за посоченото изобщо нямам желание да се срамувам. Швейцарците отдавна би трябвало да са умрели от срам, а те си процъфтяват

***vasilena***, за да се докара Венецуела с петролните си залежи до това положение, ми се струва, че вината е И на действащото правителство. Дали заради корупция, дали поради некадърност или и двете - не съм запозната.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 11:18 от Cuckoo

# 9
 • Terra incognita
 • Мнения: 3 179
Малко офф.
Венецуелците се изнасят от потъващия кораб. Имам познато семейство, което преди година се изнесе от там завинаги и нямат никакво намерение да се връщат. Казват, че положението там е много опасно, престъпността е огромна и ненаказана, ако се озовеш на улицата след 8 вечерта е много възможно да бъдеш ограбен и убит. Обвиняват изцяло режима.

# 10
 • Мнения: 833
Мисля че на "кура булгара" изобщо не са му ясни нещата .
Става въпрос че превода на парите е напълно съвестимо с банковото дело,
но проблема е че САЩ натискат всички страни за да може да свалят правителството във Венецуела
и за целта са забранили и блокирали всички преводи за пари от продажбата на петрол
пари с които Венецуела купува храни и медикаменти за народа .
Всеки един, ама абсолютно ВСЕКИ един комунистически режим (като този във Венецуела) е престъпен и мафиотски режим. На света не е имало досега, нормален комунистически режим. Няма как да е нормално, пари от престъпен комунистически режим, да минават спокойно през българска банка и на никой да не му прави впечатление това.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 566
Всеки един, ама абсолютно ВСЕКИ един комунистически режим (като този във Венецуела) е престъпен и мафиотски режим. На света не е имало досега, нормален комунистически режим. Няма как да е нормално, пари от престъпен комунистически режим, да минават спокойно през българска банка и на никой да не му прави впечатление това.
Това определение ""престъпен" е само твое. За други хора е законно избрано правителство. Наистина пишеш наивни неща.

# 12
 • Мнения: 833
Всеки един, ама абсолютно ВСЕКИ един комунистически режим (като този във Венецуела) е престъпен и мафиотски режим. На света не е имало досега, нормален комунистически режим. Няма как да е нормално, пари от престъпен комунистически режим, да минават спокойно през българска банка и на никой да не му прави впечатление това.
Това определение ""престъпен" е само твое. За други хора е законно избрано правителство. Наистина пишеш наивни неща.
Така ли? А комунистическото правителство на България след 9 септември 1994 г. нали и то беше законно избрано. Какво стана след това. След падането му, то беше обявено за престъпно от Народното събрание. Нали и то беше избрано законно, но това не му пречеше никак да си бъде чисто престъпно.

# 13
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 033
То да беше само тези пари проблема, да го преглътнеш...

# 14
 • София
 • Мнения: 8 566
Така ли? А комунистическото правителство на България след 9 септември 1994 г. нали и то беше законно избрано. Какво стана след това. След падането му, то беше обявено за престъпно от Народното събрание. Нали и то беше избрано законно, но това не му пречеше никак да си бъде чисто престъпно.
Българите залитаме от едната крайност в другата. НС не ми е пример за обективност и балансираност.

Общи условия

Активация на акаунт