Следродилна депресия

  • 1 731
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 26
     Здравейте,

     Не знам защо тази тема все още се третира като табу, но аз лично имах доста тежък епизод и единствената "помощ", която получих беше във формата на коментари от майка ми и свекърва ми, които настояваха да се среша и да не рева пред партньора си. И така реших да се поразровя.
     За съжаление виждам, че няма изчерпателна информация по тази тема, затова исках да ви предоставя това, което намерих от медицински източници. Ако някой не иска да го обсъжда публично, съм на разположение на лични.

     Следродилна депресия (ППД) - разстройство на настроението, което се наблюдава най-често у нови майки, но може да засегне и бащите. Свързано е с химичните (хормонални промени), социални и психологически промени (липса на сън) след раждането на детето. Началото на симптоматиката се наблюдава до 3-4 седмици след раждането и може да продължи до няколко месеца. Най-често отшумява с регулацията на хормоните.
     Сред рисковите фактори (за тежки прояви на този проблем) са предишни депресивни епизоди, съществуващи от преди това диагнози като биполярно разстройство, паническо и тревожно разстройства, семейна обремененост, липса на подкрепа, злоупотреба с алкохол и наркотици.

     Основна симптоматика:
- Депресивни настроения или рязка смяна на настроението, често плакане (на майката), силна раздразнителност и усещания като гняв, безнадеждност, безпокойство.
- Изолация от приятели и семейство.
- Абнормни хранене (преяждане или глад) и сън (безсъние или прекалено много сън).
- Ниски нива на енергия и непреодолима умора.
- Намалени интерес и удоволствие при занимания, които преди това са били любими.
- Чувства като безполезност, срам, вина или неадекватност.
- Намалена способност за мислене, концентрация или вземане на решения.
- Силна тревожност и пристъпи на паника.
- Мисли за нараняване на себе си или бебето, натрашчиви мисли за самонараняване, смърт или самоубийство.

     Постпартум психозата е психическо отклонение, което може да засегне нови майки в първите три месеца след раждането. В такива случаи се губи връзката с реалността, появяват се слухови халюцинации, налудности, безсъние, тревожност, гняв, безпокойство. Относително рядко се наблюдават зрителни халюцинации.

     Бележка: Постпартум психозата е много по-рядка от депресията и не винаги се стига до там. Тя е сериозен проблем, който трябва да се третира от психиатър. При следродилната депресия може да се мине и с консултации при психолог.

     Съвети за справяне след раждането:
- Поискайте помощ от други ако усетите, че напрежението и тъгата не намаляват и поискайте конкретна помощ.
- Имайте реалистични очаквания към себе си и бебето.
- Останете физически активни (в рамките на позволеното от личния ви лекар; ходенето (разходките) са добро начало, което не изисква много усилия).
- Подгответе се, че ще има добри и лоши дни.
- Следвайте здравословен хранителен режим; избягвайте алкохол и кофеин.
- Поддържайте връзката с патньора си, като отделяте време един за друг.
- Поддържайте връзка с приятели и членове на семейството, не се изолирайте.
- Ограничете посетителите непосредствено след изписването.
- Спете или почивайте, когато бебето спи!

Източници:
1. https://www.webmd.com/depression/guide/postpartum-depression#2
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depres … uses/syc-20376617
3. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/194624 (LJ. Postpartum Depression. JAMA. 2002;287(6):762–765. doi:10.1001/jama.287.6.762)

# 1
  • Мнения: 2 050
Аз съм податлива. Дори депресията започва да се появява още по време на бременността. Няма нищо срамно да се потърси помощ.  
В момента имам повечето от изброените симптоми. Записала съм час при специалист. Най - добре е да се осъзнае и да се действа. Иначе става още по -лошо.

Общи условия

Активация на акаунт