На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 24

• 96 617
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте Simple Smile Начешахме пролетно одринската краста и вече пиша от вкъщи. Пътувахме събота сутринта, на Кап. Андреево откарахме над час. Никога не съм чакала толкова много на границата. Колите бяха предимно български, а от турска страна случихме на смяна и висяхме доста без да помръднем. Хората се изнервиха, вече бяхме под навесите, въздухът мръсен... Както и да е. За да приключа с дежурната информация, казвам, че днес минахме за рекордно малко време. Нямах време дори да засека. Имаше три коли пред нас. Дежурните въпроси - имате ли нещо за деклариране, цигари, това какво е, погледнаха отгоре-отгоре в пликовете и това беше.

И сега впечатленията.

Прави ми впечатление, че търговците поназнайват по някоя дума вече български. Разликата в това отношение за мен е осезаема. Пътувам до Одрин от 2013 г. насам сравително често за човек от тая част на страната (София), като последно ходих през ноември. Та това ми хареса.

Отседнахме в EdirnOtel. Както някой тук писа, паркирахме на улицата. Впоследствие забелязах, че от другата страна на булеварда има паркинг на хотела, но така и не успяха да ми обяснят как да го ползвам. Та разчитах на късмет. Самият хотел без съмнение е най-лошият в Одрин, в който съм спала. Не че беше нещо лошо, просто другите бяха по-добри. Плюсовете се изчерпват с това, че на рецепцията говорят английски що-годе, близо е до центъра и ни дадоха апартамент, а не стая. Минусите: два контакта за целия апартамент на странни места. Посредствена закуска, малка и неудобна баня, лошо нивелиране и проблеми с вратите. В коридора два дни стоя мръсна чиния с чаша и никой не я взе. Нямаше сапунчета, шампоани в банята. Имаше малки и очевидно използвани преди нас ролки тоалетна хартия. Странно къс чаршаф, с който не можеш да се завиеш целия, никакви допълнителни одеяла.

В самия град бяхме на познати локации - Марги Аутлет, Кипа, Ераста, центъра. Пазарувахме основно от Кипа и Шок. В Шок ми прави впечатление, че е доста по-изгодно. Или поне на такива промоции случихме. От там прах за пране, 66 пранета за 42 лири, лимонади (3,25 лири), салеп (45 куруша), малко подправки, маслини (между 10 и 15 лири), известният сапун на пяна за 14,95 лири, червена леща (4 и нещо лири за кг.), люти чушки в буркан, патладжан в буркан (4 и нещо лири), спагети на барила за 2,20 лири.

От Кипа (5М Мигрос) най-голямата находка беше зехтин с мъни кард от 60 и нещо лири на 42 лири. Както и 6х650 мл. Fairy, като бутилката се връзваше под 2 лв. Ще видим колко е концентриран, де. Взехме от там любимия лешников сладък тахан. Излиза по-изгодно от този в Шок (писано е за него, някоя дама го беше сравнила с Фереро Роше) - малко под 15 лири за 320 гр. в сравнение с 10 лири за 180 гр. в Шок. От там взехме още омекотители, почистващи препарати (някакъв Cif гел сребрист в прозрачна опаковка, за прозорци препарат, доместос). Сладко от кестени за 40 лири, още малко лимонади...

Подправки, паста, бобови, млечни и кадаиф - от магазина до Рибния пазар.

При дрехите успяхме да хванем последните намаления. Дънки от Де факто си взех и за по 20, и за 50 лири, красиви тениски, чорапи, чанти, пижами... голям пазар Simple Smile Не ми хареса, че тениските са доста инфантилни и с някакви тъпи мотивиращи надписи. Парфюми, знаете, MAD са ми топ фаворит, тръгнах си с 6 Grinning Взехме и няколко комплекта чаршафи от Уайкики, не знам как са като качество, но цените им бяха твърде изкушаващи (50-80 лири), взехме и някои аксесоари за дома - свещници, лампички, кърпи.

Козметика този път много малко неща взех. В Гратис в Марги някои шампоани, душ гел, маска за лице, сапун. Момичето ни маркира нейна карта и ползвахме отстъпка Simple Smile

Хапването: този път на крак, почти само бърза храна, но! Откритието ни този път е Tatli Konagi. Намира се в дясно от Айдън в центъра и е у-н-и-к-а-л-н-о! И атмосфера, и обслужване, и цени. Момичетата правят турско кафе на пясък отпред, вътре е много уютно. Кашкавалената халва там беше много по-вкусна от Ондо и което и да е друго място. Ядох там рачел от тиква Heart В Мадо искахме сладолед, уж нямали, пък на други им сервираха. Бавно, мудно, обслужване, но пък вкусно кюнефе и бурма кадаиф.

Като цяло не мога да направя сравнение дали са нагоре цените, лекарства също не съм купувала, но съм много доволна. Страхотни намаления, страхотни покупки. Най-хубавото се оказа, че заминахме на по-висок курс (0,345), а уикенда явно е паднал курсът и в банкирането гледам, че ми е хванато на 0,319. А това за по-големи суми си е разлика Simple Smile

В отделен пост ще пусна и снимки.

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 18:03 от blackisback

# 271
  • вкъщи
Колко струва стая в този хотел? В Рамада тройна стая беше по-евтина от двойна и взехме тройна, вътре дори в едната стая имаше 4 легла. Ние бяхме 5 семейства и всеки беше с различна подредба в стаята и различен брой легла. Но чисто, ново и широко.

# 272
  • Пловдив
Сега на Капитан Андреево

Дъъълга колона прибиращи се коли.

# 273
  • Стара Загора
Моля за снимка на лешниковия тахан и има ли захар в него? Simple Smile

# 274
  • Пловдив
Локация на пазара в Чорлу
четвъртък-зеленчуци
петък -дрехи
Скрит текст:
Уайкики е за ориентир

# 275
Като стана дума за парфюми да вметна, че си набавих порядъчно количество от LORIS (магазинът е на главната улица). Купувала съм от тях, когато имаха магазин в София. Трайни са и имат доста сполучливи ухания, но любимият ми парфюм не са го догодили баш. Та за  50 мл. цената е 20 лири, а 100 мл. 35 лири. Всъщност в MAD как вървят цените?

# 276
  • Varna
Пейнир халвата от години я купувам само от Tatli Konagi.

# 277
Здравейте, тъй като пътувате често до Турция искам да питам имали ли сте проблем на границата, при положение , че имате не връчен фиш за скорост от КАТ/знам , че имам фиш за превишена скорост, но още никой не ми го е връчил и съответно не съм го платила/ и се чудех дали би ми изиграло лоша шега на излизане от БГ?Благодаря

# 278
  • у нас
Здравейте, тъй като пътувате често до Турция искам да питам имали ли сте проблем на границата, при положение , че имате не връчен фиш за скорост от КАТ/знам , че имам фиш за превишена скорост, но още никой не ми го е връчил и съответно не съм го платила/ и се чудех дали би ми изиграло лоша шега на излизане от БГ?Благодаря
Със сигурност. Няма да те пуснат, докато не платиш. Излиза им в системата. И ако има съвпадение на имената на друг шофьор с този, на който е глобата, от недоглеждане правят проблем и на него, просто защото имената му са същите. За тях ЕГН-то не е от съществено значение. Казвам го от личен опит.

# 279
Някой знае ли цената на баклавата на рибният пазар?

# 280
Със сигурност. Няма да те пуснат, докато не платиш. Излиза им в системата. И ако има съвпадение на имената на друг шофьор с този, на който е глобата, от недоглеждане правят проблем и на него, просто защото имената му са същите. За тях ЕГН-то не е от съществено значение. Казвам го от личен опит.
Аз имах фиш ползване на телефона, никога не са ми правили проблем на границата. Не мисля, че глобите от КАТ излизат на границата, пък камо ли от турската страна.

# 281
  • у нас
Златна, за телефон не зная, но за превишена скорост, излизат. Хубаво е, че досега не са те връщали. Кофти е мотаенето от канцелария в канцелария.

Уточнявам - на турската граница ни спряха, на последното гише. Превишената скорост е направена от друго лице в Тр., със същото име, с друг автомобил и ЕГН. За Бг - със новите системи, може и да са се променили нещата. За по-сигурно е да се плати преди път глобата.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 11:26 от Sinara

# 282
  • Димитровград
Не сте уточнили, но най вероятно става въпрос за български фишове. Споко, миналата година съм ходил десетина пъти в Турция без проблем, а се оказа че имам невръчени фишове чак сега като отидох да си сменям шоф. книжка. Имам и неплатен турски фиш за колан, никакви проблеми, даже го показах на турските митничари и те ми отговориха, че не е тяхна работа.

# 283
  • Plovdiv
Здравейте, доста пъти сме ходили до Одрин и си мислех, че знам всичко, но сега се нуждая от отговор на въпрос, мъжът ми си хареса една турска марка за спортни облекла Lescon в Анталия и сега търся дали има магазин в Одрин където се предлагат! Потърсих в нета, но не открих нищо!

# 284
и аз съм със НЕвръчен фиш за превишена скорост, никакви проблеми. Фиш нямате докато не ви го връчат. след 2г, ако не сменяте книжка или не ви спрат и проверят в системата че го имате  ще му изтече давността. Карате си спокойно и кротко и всичко ще е наред.

Общи условия

Активация на акаунт