На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 24

• 96 461
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
Скрит текст:
Edirne Savunması ve Şükrü Paşa Hakkında

Şükrüpaşa Anıtı Şükrü Paşa 1912-13 Balkan Savaşı sırasında, Edirne'yi kendisinden istenen süreden fazla Savunarak düşmanın İstanbul'a geçmesini önleyen ünlü bir kahramandır. Edirne büyük acılar ve yoksulluklar içinde 155 gün düşmana karşı, onun Komutanlığında savunulmuş ve kendisine Edirne Müdafii adı verilmiştir. Ancak 5 aylık savunma sonunda, 26 Mart 1913 günü, biraz da Edirne'nin Ata yadigarı ünlü Selimiye Camisi gibi mukaddes mekanlarının, top atışlarıyla yok edilmesini engellemek amacıyla,teslim olmayı kabul ederek kılıcını Bulgar komutanı General İvankov'a teslim etmiştir. Ne var ki bu savunmada gösterdiği kahramanlık nedeniyle Kendisine hayran olan ve saygı duyan Bulgar Kralı Çar Ferdinand, Kılıcı Şükrü Paşa'ya Edirne'de iade etmiş ve barış yapılana kadar Paşayı bir esir gibi değil misafir gibi ağırlamıştır.
Şükrü Paşa 1857 Erzurum doğumludur. Almanya'da dört yıl eğitim görmüş olup, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmekteydi. Harbiye ve Darüşşafaka Okullarında balistik ve matematik öğretmenliği de yapan Şükrü Paşa Edirne'ye topçu komutanı olarak tayin edilmişti. Tuğgenerallikten Orgeneralliğe kadar süren görevini Edirne'de yaptı. Savaş yıllarının olumsuz koşulları nedediyle yakalandığı siyatik hastalığını tedavi için gittiği Bursa Kaplıcalarında zatürre oldu ve bu hastalık nedeniyle İstanbul'da 5 Haziran 1916'da vefat etti. Mezarı önceleri Merkez Efendi Mezarındayken yakın zamanda adına yapılan Şükrü Paşa Anıtı'na getirilmiştir."
30 Mart 1913'te imzalanan Londra Barış Anlaşması ile, Türkiye - Bulgaristan sınırı Midye - Enez Hattı olarak belirlendi.
[Sayfa Başı]
Bulgar İşgalinin Sona Ermesi

Böylece Edirne, Bulgaristan'a terkedilmiş oldu. Balkan Savaşı neticesinde Osmanlı İmparatorluğu'ndan elde ettikleri toprakları paylaşamayan Balkan Devletleri, yeniden, bu kez aralarında savaşmaya başladılar. Bulgaristan, bir süre sonra Romanya ve Sırbistan'ın saldırısına uğrayınca, Edirne'yi boşaltmak zorunda kaldı. Bundan yararlanan Osmanlı Hükümeti harekete geçti ve Enver Paşa komutasındaki birliklerimiz 21 Temmuz 1913'te Edirne'yi işgalden kurtardı. 29 Eylül 1913'te imzalanan İstanbul Anlaşmasıyla da fiili durum resmiyet kazandı.

- за да не атакуват свещенните места в града  шюкрю паша след 155 дена оставя ме4а си пред бг.армията..

- бг я дава обратно щото по4ват да се бият с руминците и сърбите и османците възполвзайки се от това мн лесно я вземат града обратно...

- заради храбростта си в тази защита, българският цар Цар Фердинанд, който му се възхищавал, уважавал  Сукру паша  приемал Паша като гост, а не като затворник, докато не се установи мир и не приема ме4а на пашата.. (ТОВА сигурно голям жест по това време)

# 556
Предстои ни пътуване до Одрин и искам да попитам дали вече има летни дрехи на пазара и в моловете?

# 557
Здравейте, утре имам работа до Одрин, ще го съчетая с ходене до мол и хапване. Искам да попитам откъде да си купя препарати, дали примерно е ок от някой супермаркет, да речем Мигрос, видях че го има в мол Ераста, или да ходя някъде другаде?

# 558
Здравейте, утре имам работа до Одрин, ще го съчетая с ходене до мол и хапване. Искам да попитам откъде да си купя препарати, дали примерно е ок от някой супермаркет, да речем Мигрос, видях че го има в мол Ераста, или да ходя някъде другаде?
Най-добре от Мигрос или някой друг супермаркет. Аз си купих в началото на месеца ОМО беше на промоция в Мигрос. Около 45-50 лири за 8 кг.

# 559
  • Пловдив
Влезте в Бизим- за препарати - има достатъчно голям избор на мн. добри цени.

# 560
  • Пловдив
Здравейте
Да ви попитам - понеже до сега сме ходили само в Одрин на пазар, а през април мислим да останем за две нощувки. Кой град бихте ми препоръчали за втората нощувка(събота) Чорлу, Лозенград или друг с цел пазар
И ако може препоръка за хотел в съответния град(не сме претенциоз ни)
Благодаря предварително 🙂
Или Одрин или Люлебургаз. В Лозенград няма никакви магазини освен Мигрос, Уяйкики и май казаха, че има и Де факто , но не съм сигурна.

Много се пита за хотели и може би е добра идея да сложим няколко изпробвани на първа страница
Благодаря 💐

# 561
Здравейте,
Опитах да потърся пробиотици и омега 3 чрез търсачката за лекарства, но опита ми бе неуспешен. Моля да ми кажете дали има пробиотици/симбиотици и омега 3 на добри цени в Турция и с какво название са. Благодаря предварително!
Качествените добавки са вносни в Търция и цените не са по-ниски от тук, ако искате да вземете нещо със съмнителен състав местно производвсто трябва на място да се консултирате.
Много благодаря Flowers Hibiscus

# 562
  • Пловдив
Здравейте, аз отново с въпрос 🙄
Гледах през букинг хотел Сарай в Одрин
Дава ми стандартна тройна стая (за 3ма гости+1 дете до 8 год. - 102евро за 2 нощувки
Някой бил ли е в такъв вид стая
Допълнително легло ли слагат, защото никъде не е упоменато това дете до 8год. на какво ще спи
Снимките на стаята са 3 единични легла 🙄

# 563
Дава ми стандартна тройна стая (за 3ма гости+1 дете до 8 год. - 102евро за 2 нощувки
Допълнително легло ли слагат, защото никъде не е упоменато това дете до 8год. на какво ще спи

Здравейте,
Ние със съпруга ми спахме в събота в този хотел/стая 101/- нищо общо със снимките в Интернет. Тя предсавлява някакъв неправилен четириъгълник, на който в единия ъгъл са натъпкали тъй наречената баня-много е тясна, от тавана падат цимент и мазилка,  плочките са много криво и  грозно налепени. В стаята преброих 4 ката тапети.  Не сме много претенциозни, спали сме в други хотели, ниска категория, но е било поне чисто. Тук беше мръсно. Върхът  беше сутринта, като дръпнах дънките да се обличам - от тях изкочиха две тлъсти хлебарки ......
Според мен, не ходете там, нищо че е на крачка от главната.
Съжалявам, че ви разочаровах, но по-добре да имате едно на ум, отколкото да ви изненадат непрятно.

# 564
  • Пловдив

Здравейте,
Ние със съпруга ми спахме в събота в този хотел/стая 101/- нищо общо със снимките в Интернет. Тя предсавлява някакъв неправилен четириъгълник, на който в единия ъгъл са натъпкали тъй наречената баня-много е тясна, от тавана падат цимент и мазилка,  плочките са много криво и  грозно налепени. В стаята преброих 4 ката тапети.  Не сме много претенциозни, спали сме в други хотели, ниска категория, но е било поне чисто. Тук беше мръсно. Върхът  беше сутринта, като дръпнах дънките да се обличам - от тях изкочиха две тлъсти хлебарки ......
Според мен, не ходете там, нищо че е на крачка от главната.
Съжалявам, че ви разочаровах, но по-добре да имате едно на ум, отколкото да ви изненадат непрятно.
Ужас😡
Благодаря много за бързия отговор
Със сигурност отпада хотела
Ще търсим друг
Били сме в Султан хотел и сме доволни, но за тези дати нямам свободни места.
Малко късно го решихме за Одрин и  ще е по-трудно за свободни места на що годе приличен хотел

# 565
  • Бургас
Здравейте! Къде в Лозенград има чейндж бюро?

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 11:01 от Mimi-M

# 566
  • Пловдив
Здравейте,
Опитах да потърся пробиотици и омега 3 чрез търсачката за лекарства, но опита ми бе неуспешен. Моля да ми кажете дали има пробиотици/симбиотици и омега 3 на добри цени в Турция и с какво название са. Благодаря предварително!

Разгледайте тук,
https://www.hepsiburada.com/balen
 ако си изберете нещо- магазинчето е на рибния пазар

# 567
  • Пловдив
А цените като в сайта ли са?

# 568
Здравейте, момичета!
В петък ще бъдем в Одрин и искам да отидем до пазара, основно за перилни препарати, но искам да попитам има ли къде да се спира наблизо или да си оставим колета в центъра някъде? Изобщо как стои въпроса с паркирането там, защото сме с кемпер.
И още нещо - видях някакви ниски  и тесни мостове по пътя, има ли как да се избегнат? Страх ме е да не се забием някъде, откъдето да не можем да излезем.
И баклава откъде купувате? Имало някакъв цех ли, магазин ли, но не знам къде е Hushed

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 15:28 от Джинa

# 569
  • Пловдив
А цените като в сайта ли са?

На всяка опаковка има изписана на етикета цената /фабрично, не със стикер/ - на тази цена са ми ги продавали,

Общи условия

Активация на акаунт