СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 2

• 38 584
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
А как е хигиената в лабораторията? Например ползват ли ръкавици при взимането на кръв?

Здравейте ,днес бях на БХС в Майчин дом и бях приятно изненадана от милато отношение на доктори ,сестри и жените на регистратурата. Свърших всичко ( 2 пъти редене на регистратура ,ултразвук и вземане на кръв) за около 40 мин и днес след 12.00 ми бяха готови резултатите.

При мен специално жената ,която ми взимаше кръв имаше ръкавици,не знам как е било при другите .

# 331
Здравейте.
Днес минах БХС във Фемина при доктор Цолова. Много мила и любезна жена, която обяснява всичко много подорбно. Усещането беше уникално-видях едно съвсем оформено човече (в 12та ГС съм) и даже се видя пишчица Grinning Голямо вълнение да видиш как малкото палечко се мята в тебе и протяга ръчички. Пожелавам всичко да ви е наред с бременността и живот и здраве Септември да сме горди мами на малките човечета.

# 332
Момичета, знаете ли, дали мога да се изляза в болничен 1. месец, след това пак да се върна на работа за 1. месец и после  вече в постоянен болничен преди термин????

# 333
Аз до колкото знам, по време на бременност може цялата да си в болничен - ДА ПАЗИ ГОСПОД! .. но така знам ..

# 334
Аз до колкото знам, по време на бременност може цялата да си в болничен - ДА ПАЗИ ГОСПОД! .. но така знам ..

Да, това го знам, но не искам цялата бременност.
Просто малко почивка да си дам, че ми идва малко в повече, а много се изморявам.

# 335
и аз съм така..  обмислям го и аз Sad

# 336
Момичета, знаете ли, дали мога да се изляза в болничен 1. месец, след това пак да се върна на работа за 1. месец и после  вече в постоянен болничен преди термин????
Аз знам, че може, но имаше нещо счетоводно и с изчисленията за майчинството после. Най-добре питай в групата @Майчинството счетоводно.

# 337
Аз знам, че може, но имаше нещо счетоводно и с изчисленията за майчинството после. Най-добре питай в групата @Майчинството счетоводно.
Едва ли би се отразило кой знае колко много!
От счетоводител знам, че е хубаво да има повече работни дни, а не болнични.
Все пак, зададох въпроса си в групата - майчинството счетоводно.
Благодаря за помощта!

# 338
Дъщеря ми през цялото време вървеше все по-голяма, размерите ѝ когато ме приеха 3 дни преди термин в МД, бяха 42г.с.+. Все пак не всички бебета се раждат 3кг, не се шашкайте от това Wink
Седмица напред/назад не е никакъв проблем да върви бебето, абсолютно в границите на нормалното е, но ако върви две-три седмици напред, както при elibeth, е препоръчително да се направи орален глюкозотолерантен тест, за да се види дали майката не е с гестационен диабет /може да има и други причини за такова изпреварване - едър ген на родителите, ранна овулация, но не бива да се подценява такова сериозно несъответствие на бебето с гестационната седмица/.
Тогава дори не е ставало дума за късна овулация или гестационен диабет. Аз и бащата не сме дребни и просто приеха, че бебето е с такъв ген. Но, онзи ден, на последния преглед тук си говорихме с акушерките и те казаха, че към 20-та седмица може да се направи натоварване с глюкоза, за да ме тестват. Имате ли представа за други показатели или симптоми при гестационен диабет?
Под не сме дребни имам предвид, че тогава бях 59кг/176см, таткото е 95кг/180см. По време на бременността качих 12кг.

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 16:24 от elibeth

# 339
Дъщеря ми през цялото време вървеше все по-голяма, размерите ѝ когато ме приеха 3 дни преди термин в МД, бяха 42г.с.+. Все пак не всички бебета се раждат 3кг, не се шашкайте от това Wink
Седмица напред/назад не е никакъв проблем да върви бебето, абсолютно в границите на нормалното е, но ако върви две-три седмици напред, както при elibeth, е препоръчително да се направи орален глюкозотолерантен тест, за да се види дали майката не е с гестационен диабет /може да има и други причини за такова изпреварване - едър ген на родителите, ранна овулация, но не бива да се подценява такова сериозно несъответствие на бебето с гестационната седмица/.
Тогава дори не е ставало дума за късна овулация или гестационен диабет. Аз и бащата не сме дребни и просто приеха, че бебето е с такъв ген. Но, онзи ден, на последния преглед тук си говорихме с акушерките и те казаха, че към 20-та седмица може да се направи натоварване с глюкоза, за да ме тестват. Имате ли представа за други показатели или симптоми при гестационен диабет?
Под не сме дребни имам предвид, че тогава бях 59кг/176см, таткото е 95кг/180см. По време на бременността качих 12кг.
А как ти е кръвната захар?

# 340
  • София
Едва ли би се отразило кой знае колко много!
От счетоводител знам, че е хубаво да има повече работни дни, а не болнични.
Все пак, зададох въпроса си в групата - майчинството счетоводно.
Благодаря за помощта!

Аз не съм счетоводител, но мисля, че от гледна точка на сумата, която се взима, болничния се отразява до толкова, че по време на болничен се взимат 80% от среднодневното възнаграждение 18 месеца назад. Така за изчисляване на майчинството после се взимат 90% от среднодневното възнаграждение за период от 24 месеца от месецът, предхождащ този, в който започва 45-дневният болничен. Тоест колкото повече болнични се взимат, толкова възнаграждението за тези месеци е на 80% от заплатата/максималният осигурителен доход и съответно това влиза в калкулирането на майчинството (90% от по-малка сума, защото няколко месеца си била на 80%). Също, ако се върнеш на работа след месец болничен и после излезеш в болничен отново, първия болничен влиза в калкулирането на втория (защото е в тези 18 месеца назад), тоест се взимат за тези месеци 80% от 80% от заплатата/максималния осигурителен доход и сумата още пада. Все пак в счетоводната твма най-добре ще кажат дали е така.

От гледна точка на това дали можеш да вземеш така болнични - зависи от лекаря. Един лекар може да издаде до 14 дни болничен без прекъсване и до ... не съм сигурна тук но около 40 дни май бяха с прекъсване за една година. Ако искаш цял месец без прекъсване трябва болничният да се издаде от лекарска комисия. Това май не е толкова трудно, стига да се дадат причини за него от твоя лекар. После след връщането на работа, за излизането в нов болничен важи същото. Най-добре говори с твоя лекар/АГ и питай какво може да се направи.

# 341
  • София

Elibeth, повишен риск от развитие на гестационен диабет съществува при жени, които
• Имат наднормено тегло /индекс на телесната маса над 25/
• Имат диабет в семейството
• Родили са преди това едро бебе с голямо тегло /над 4 кг./
• Родили са мъртво бебе или бебе с генетичен дефект
• Имат голямо количество околоплодни води
• Са над 25-годишна възраст
• Са имали предишни епизоди на гестационен диабет

Симптоми на гестационния диабет

Повечето жени с диабет на бременността нямат никакви симптоми, по които може да се разпознае състоянието, затова се препоръчва всички бременни да минат на тест за гестационен диабет между 24 и 28-ма седмица от бременността. Симптомите обикновено са слабоизразени и не застрашават живота на бременната:
• Лесна уморяемост
• Гадене
• Повръщане
• Повишена жажда
• Често уриниране
• Замъглено зрение
• Загуба на тегло независимо от увеличения апетит
• Чести инфекции на пикочните пътища, вагината и кожата

На мен не ми звучи като да сте с едър ген (за едър ген по-скоро се говори, ако ти и брат ти/сестра ти сте се роили над 4 кг., някой от родителите ти се е родил над 4 кг., един вид наследствено в семейството се раждат едри бебета, без това да е обвързано с майки-диабетички). При нас с партньора ми аз съм 174 см - едра костна структура, килограми над нормата, мъжът ми е 195 см., едра структура, 10 кила над нормата. Първото ни дете се роди 3,200 кг., като и аз и мъжът ми сме се родили в интервала 3-3,500, та не ни броя за хора с едър ген, въпреки че сме високи.
Аз в момента съм с гестационен диабет, открит в 12 седмица (с първата бременност нямах такъв проблем) - моят съвет е при всички случаи да се изследваш с орален глюкозотолерантен тест - ОГТТ (дори на гладно кръвната ти захар да излиза в нормите - нормата е до 5,1 mmol/l ) - по-добре да направиш едно излишно изследване, отколкото да бременееш с недиагностициран гестационен диабет. Ще стискам палци да сте наистина с едър ген, защото гестационният диабет никак не е приятно заболяване, но поне рисковете са много по-малки, ако се контролира с диета и при нужда с инсулин. При ОГТТ дори една стойност от трите замервания (на гладно, на 60 минута след прием на глюкоза и на 120 минута след приема) да излезе по-висока от горната норма за бременни, е основание да се постави диагнозата ГД и да се мине на инсулин. Обикновено насочват бременните към ОГТТ между 24 и 28 г.с., защото тогава кръвната захар най-много скача и става трудна за контрол (при хората, които имат проблем с нея), но ако има индикация за проблем, изследването може да се направи и по-рано и по-късно - общо взето във всяка гестационна седмица. Ако решиш да се подложиш на изследването, няколко дни преди него си яж нормално количество въглехидрати, даже повишено - не минавай на нисковъглехидратен режим преди самото изследване. При необходимост (ако резултатите от изследването не са добри) ще минеш на ниско-въглехидрата диета до края. Стискам палци обаче да не ти се случи Heart Exl

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 17:22 от *Lorena*

# 342
Lorena, благодаря ти за изчерпателния отговор!
Нямам нито един от рисковите фактори, освен предишно едро бебе, от изброените симптоми също не съм имала, но до колкото разбирам е възможно безсимптомно да е протекло заболяването. Аз съм родена 3800кг, сестра ми 4650кг, за мм и брат му не знам дали знаят, а и нямаме кого да попитаме. Дано при теб мине леко бременноста, въпреки това ❤! Ще кажа какво е станало по-нататък, като мине теста.

# 343
  • София
Lorena, благодаря ти за изчерпателния отговор!
Нямам нито един от рисковите фактори, освен предишно едро бебе, от изброените симптоми също не съм имала, но до колкото разбирам е възможно безсимптомно да е протекло заболяването. Аз съм родена 3800кг, сестра ми 4650кг, за мм и брат му не знам дали знаят, а и нямаме кого да попитаме. Дано при теб мине леко бременноста, въпреки това ❤! Ще кажа какво е станало по-нататък, като мине теста.
Предвид, че и двете със сестра ти сте се родили големи и нямаш други рискови фактори, има много голям шанс да си е наистина ген при теб - дано така да се окаже!

# 344
Здравейте, мами. В 13 гест. седмица съм. Имам страшен задух и недостиг на въздух , особено вечер като си легна. Ходих на хематолог, кардиолог. Отдават го на талсемия + бременността. Но вече се чувствам зле много Sad

Общи условия

Активация на акаунт