Частни училища - информативна тема 25

• 44 162
  • 776
  •   1
Отговори
# 105
Никога не ги карат да наизустяват или да разказват уроците по разказвателните предмети, единствените реплики, които учат наизуст, са тези по драма, но там работят и върху други умения.
Това е накратко, ако някой има конкретни въпроси, ще се опитам да отговоря.

За мен точно това е проблем, който за съжаление вече се въвежда и в системата на МОН с преминаването към тестова форма на определяне на знанията. Разказването не е учене наизуст. С разказването се усвоява терминология по съответните предмети. Не просто да го прочетеш в теста и да се сетиш, че го знаеш, а да можеш свободно да боравиш с понятията. Но най-вече с разказването хората се учат да си структурират мисълта, логиката на изложението и аргументацията.

Проектите и аз мисля, че са застъпени в повечето училища. Те са разчупен начин да усвоиш нов материал. На мен в този форум две изказвания са ми направили много силно впечатление - едното беше на майка с дете в НУКК, която спомена, че детето й много научило там, защото се научило да разпознава марките на мобилните телефони, а другото на майка с дете в Прогресивното, която беше много щастлива от това, че детето много се вълнувало от проектите и търсило информация по енциклопедии и други източници. Приблизително беше изказано така (перифразирам): "е, вярно допуска правописни грешки при писане, но на мен това не ми е важно вече, важното е, че детето се вълнува от проектите и само си търси информация". Няма лошо в проектите, но за мен писането грамотно е достатъчно важно, за да се чудя дали му е интересно да учи проверка на правопис и пълен член например. Защото какъвто и голям, интересен и смислен проект, доклад, презентация, есе и т.н. да напишеш, при първата правописна грешка вече съм настроена негативно.

# 106
  • София
Рекламата във Фейсбук на ЧСУ "Кралица София Испанска" е написана с елементарни правописни грешки, имейлът от "новото" - също. В кореспонденцията ми с други ЧУ също съм срещала такива, скоро имаше пример и от Питагор. Не знам, явно критериите ми за грамотност са… остарели.

# 107
  • София
На нас навремето така ни бяха пратили договор за ДГ, пълен с грешки, и като капак, разминаваха се сумите "цифром" и "словом" Frowning1, да се чудиш кое е вярно.

# 108
  • Пловдив/София
Като родител на дете в 5 клас на Прогресивно, може би е добре да дам малко инфо как се учи при нас, защото надделяват свободните съчинения и то от хора, които нямат пряк допир с училището. Медитация има само по йога (всъщност и там не съм сигурна дали има, още са малки за нея), сънна система няма, но пък има сугестопедия в изучаването на втория език, който децата избраха да бъде испански.
Децата взимат стандартния материал по математика, като от 5 клас почти или даже май изобщо не се ползва вече джъмп мат, учителката ползва различни източници и материали.
Българският/литературата  също следва стандартната програма, като че ли повече наблягат на литературата, имат творческо писане с детски писател всяка седмица. Разликата по-скоро е в начина, по който преподават - опитват се да изградят връзки между предметите, поне където е възможно, правят проекти, в които по зададена тема се включват знания от няколко предмета. Доста изследват и търсят информация по дадена тема, имат по-нестандартни предмети като философия, драма (в която например последният театър беше на тема изкуство и различни стилове в рисуването, сами написаха текста, в момента сами пишат пиеса, която ще играят пред другите класове).
Да, нямат страници домашни по математика и български, по-скоро детето ми всеки ден има за задача да работи по някой проект - било по история, било по география или човек и природа, понякога довършва нещо несвършено от училище по математика или някой от езиците.
Никога не ги карат да наизустяват или да разказват уроците по разказвателните предмети, единствените реплики, които учат наизуст, са тези по драма, но там работят и върху други умения.
Това е накратко, ако някой има конкретни въпроси, ще се опитам да отговоря.

Здравейте, много благодаря за информацията от първа ръка!
Вие в кое училище сте- първо прогресивно в София ли?

Имам няколко въпроса:

- как оценявате знанията по МАТ и БЕЛ на фона на деца на ваши познати, които учат в стандартни училища?
-  Накъде мислите да се насочите след седми клас? А останалите деца?
- Може ли пример за по-интересни проекти по околен свят?
- драмата и другите занимания, които споменахте, по избор ли са, или за всички? Ако напрмер някое дете няма интерес в тази област какво става?
- какви са спортните занимания и как е организран денят (тук вероятно зависи за кой клас, но например малките 1ви и 2ри-има ли спорт- движение между часовете, целодневно ли е обучението?

Аз признавам, че съм раздвоена- тъй като съм ровила в темата и писала дисертация именно за креативни методики, съобразени с днешната реалност, съм много "за" нещо такова, но както казаха по-горе- притеснява ме как е разработено у нас, дали учителите са квалифицрани, за да могат хем да го правят интересно и разчупено, хем да наваксат материала по МОН? И особено за периода 5-7ми клас, да не се наложи местене заради изоставане...

Имам една година да проуча, засега вариант БШ с прогресивна ми се вижда добър, защото някак не вярвам точно там да изоставят МАТ и БЕЛ и да допуснат драстично падане на резултатите от НВО...
А и все си мисля, че след 5ти клас методиката става по-малко "прогресивна" и не мисля,ч е е късно да се навакса, ако се прави по правилния начин.

# 109
Безобразно късно. До 5 клас се изучават основни понятия и по БЕЛ, и по МАТ. Основата на всичко след това. Чудно ми е как се очаква да се наваксат 5 години изоставане за две? Как ще надграждаш, като нямаш основа.

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 15:40 от Анонимен

# 110
Как така ще има изоставане? Все си представях, че в ЧУ са по-добре обучени, по-добре им е обяснено и нямат пропуски и неясноти.

# 111

Здравейте, много благодаря за информацията от първа ръка!
Вие в кое училище сте- първо прогресивно в София ли?

Имам няколко въпроса:

- как оценявате знанията по МАТ и БЕЛ на фона на деца на ваши познати, които учат в стандартни училища?
-  Накъде мислите да се насочите след седми клас? А останалите деца?
- Може ли пример за по-интересни проекти по околен свят?
- драмата и другите занимания, които споменахте, по избор ли са, или за всички? Ако напрмер някое дете няма интерес в тази област какво става?
- какви са спортните занимания и как е организран денят (тук вероятно зависи за кой клас, но например малките 1ви и 2ри-има ли спорт- движение между часовете, целодневно ли е обучението?

И на мен ще ми е интересно да чуя мнението на Olive по тези въпроси. Спомням си интервю ли презентация ли на Джонев, където той каза, че с училището си не създава конкурент на останалите ЧУ, а алтернатива. Няма да сравняват резултатите си с другите училища, няма да се явяват на състезания и други прояви. Не се насърчава и конкурентна среда в училище, няма да пишат оценки на децата и няма да ги сравняван по никакъв начин. Не знам дали това е приложено на практика. Ще е интересно да разберем.

# 112
  • София
Струва ми се, че разминаването във вижданията се получава и в резултат на непознаването на материала и изискванията в периода 1-4 клас. Толкова много основни неща има смъкнати в малките класове, че наваксването не, че е невъзможно, но би коствало голеееми усилия. Още повече, че и новите неща си вървят и едва ли учителите от горните класове се връщат подробно да обясняват минали неща.

И малко да се отколоня: Защо на КО се носи славата, че става само до 4-ти клас? Имам познати, които го обмислят като алтернатива, ако детето им не го приемат в СМГ след 4-ти клас, а моята информация е само тази. Имам други познати с по-малки деца там и от тях чувам подобни отзиви, но на конкретен въпрос "Защо?" не дават точен отговор. Ходели децата на уроци. Но, то навсякъде ходят тези, които се целят в силното желаните гимназии. Имам чувството, че само така са чували, естествено, нямат преки наблюдения от този етап. Мислят да се местят от 5-ти клас. Ще се радвам някой да сподели повече.

# 113
  • София
Аз не мога да разбера негативизма в темата и само като се спомене Прогресивно и наскачат Grinning Сигурна съм, че си има причина, но ще е добре да я споделте с по-неоптините, които може да се отдадем на дявола Прогресивно Wink

# 114
  • София
Patitsa Edna, като се замислиш - кое ли училище ще си признае с гордост, че насърчава конкурентната среда? Например разбирам да се насърчава в Спортното, защото възпитава състезатели, дори го разбирам за Питагор, доколкото тези деца един ден ще се явят на изпит, за да продължат в ПЧМГ и трябва да се конкурират, или пък защото състезателят трябва да е ….хмм, състезател. Това, което ми е странно при Джонев е, че говори с много привлекателно описание за алтернативи, които всъщност не са чак алтернативи, защото на други места вече са признати и приложени в действие. Например ученето по разказвателните предмети - не било наизуст. В кое частно училище до 7 клас се учи наизуст по разказвателен предмет? И проблем ли е, ако детето помни факти като слон и всичко лесно му се запечатва в съзнанието (защото има и такива деца)?

И малко да се отклоня: Защо на КО се носи славата, че става само до 4-ти клас?
Според мен, защото родителите са си решили, че детето трябва да кандидатства в СМГ след 4 клас, просто ей така. Наистина не виждам какъв му е кусурът на КО за някой, който търси по-академично обучение. Сега, много ясно, че КО не е мат. училище, а СМГ е такова - другата причина е всеки родител да си мисли, че неговото дете е с математически талант и трябва на всяка цена да продължи в СМГ.

rainy - ти започна първа, като определи, че в някои други училища децата са зомбита. Нищо лично Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 17:00 от Аш

# 115
  • Пловдив/София
Безобразно късно. До 5 клас се изучават основни понятия и по БЕЛ, и по МАТ. Основата на всичко след това. Чудно ми е как се очаква да се наваксат 5 години изоставане за две? Как ще надграждаш, като нямаш основа.

ама как така да няма основа? Не говорим децата да се вземат от гората в пети клас...а в случай, че поради разчупената методология има НЯКАКВИ пропуски (например 10%, 20%, от материала, не 100 или дори 70%), те да се наваксат. Все пак училищата са по МОН програма, нали?
Все едно ако детето е учило в квартално ДУ до пети клас да кажем, че няма никакъв шанс да навакса от пети до седми клас...ползвам го за грубо сравнение, не знам какво е нивото на Прогресивните, затова ще се радвам родители с опит да кажат. Тук малко го представихте все едно играят по цял ден и знанията им са на 0....дано не е така.

rainy, това се случва винаги, когато се отклоним от идеята за 'Светата троица' (трите училища с най-добри резултати и най-заклети фенове)- при споменаване на методика коренно различна от тяхната, се скача, минава се към ирония, нападки...Аз се опитвам да игнорирам, когато мога, за да остане полезност, иначе и лично са ми скачали как не мога да запомня и проумея кое е 'най-хубавото'. Пък аз уважавам тези  училища и усилията зад тях, просто ми се иска да има повече избор и да не е черно-бяло... Иска ми се също да цари повече толерантност и отвореност към гледните точки и различните родители/деца, затова го казвам, не искам да навлизам в някакви заяжданици. Най-мирен апел просто Simple Smile)

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 16:18 от Пипи2013

# 116
За мен лично Прогресивното е с неясна концепция, микс от няколко подхода на преподаване, без следване и прилагане в цялост на нито един от тях. Няма и визия за по-горните класове. Мен ме спря опасението детето ми от "алтернативно" да не стане аутсайдер в образователен план след 13-14 годишна възраст, когато наваксването на пропуски си е съшиване с бели конци...

# 117
Толкова много основни неща има смъкнати в малките класове, че наваксването не, че е невъзможно, но би коствало голеееми усилия.
Е колко мнооого пък са тези неща, които толкова трудно да се наваксват. Защо изобщо трябва да се наваксва, просто трябва да се учи последователно и нито е много, нито трудно. Визирам елементарния материал по математика за 1-4 клас, който дори е недостатъчен за изготвяне на сложни състезателни задачи, та се чудят вече какво да вкарват. За бълг. не знам, но се съмнява да е толкоз сложно и там. Познавам деца от квартални ДУ, които след 1 или 2 години курс в регалия +съвестно учене влезнаха в НЕГ/СМГ, без да са се занимавали по тези предмети активно преди това. Според мен много ДУ имат лоши резултати, защото повечето родители не са заинтересовани и децата не се занимават и средното ниво пада, което е противополжно на средното ниво на ЧУ, особено на някои.
Пипи, не знам за прогресивните, но не очаквай мнението на родител от такова ЧУ да важи и за теб. Само да вметна, че за Джъмп мат мнението ми е негативно. Забелязвам, че всеки си хвали училището, за някои училища са особено активни, но според мен всеки трябва да си вземе решението игнорирайки виртуалните мнения във форума. А дори от реални хора за едно ЧУ съм чувала противоположни мнения.
За мен лично добър показател за нивото по мат. са резултатите от състезания спрямо времето отделено за подготовка. Никога не бих се доврила безрезервно на обратната връзка от което и да е училище.

# 118
  • София
За мен лично Прогресивното е с неясна концепция, микс от няколко подхода на преподаване, без следване и прилагане в цялост на нито един от тях. Няма и визия за по-горните класове.

Да, нещо такова е и при мен.
В ОТ впрочем, също си работят по разработени от тях методики, а директорката всяка година почти измисля и добавя и нещо ново, вкл. сугестопедия. Само че са започнали да разработват системата години, години назад, в курсовете им, след това гимназиален, прогимназиален и чак накрая начален курс. Та може да се каже, че и ние сме прогресивни, само че с малко повече история.
Синът ми вече втора година се готви на курсовете им за кандидат-студенските си изпити, там пък са просто идеално смазана машина.

Иначе, за дете, на което математиката му е трудна, като моето малко, хич, ама хич не е малко и лесен материала в начален курс. С големия не го усетих дори, сега на нея й е по-трудно и я понаглеждам какво учат и си казвам бреейй, ми то много бе Grinning Та за "златните" деца може и да е малко и лесно, обаче има и такива, на които не им иде всичко отръки. Според мен в едно по-лежерно училище, тя би изостанала сериозно (спекулирам, разбира се, просто усещане).

# 119
  • sofia
Да ви питам от къде мога да видя класирането на всички училища спрямо резултатите след 7 клас по бел и математика от миналата година ? 

Общи условия

Активация на акаунт