Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 фев. 2019, 11:19 ч.

Частни училища - информативна тема 25

 • 26 942
 • 776
 •   1
Отговори
# 765
 • Мнения: 4 294
.

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 10:17 от Татко Мецан

# 766
 • София
 • Мнения: 2 808
Наложи ми се тази година да преместя дребната от ЧУ в ДУ. Вече съжалявам и то основно заради средата. В ДУ (кварталното, учи се на 1 смяна, 18 деца в клас, собствена класна стая с шкафчета и етажерки, нов ФС) децата  са свободни електрони - мухарят се след училище до тъмно. Ходят по моловете, ходят си на гости (родителите са на работа), пазаруват джунджурии от китайската сладкарница, открихме нездравословната храна в лафката и дюнерите срещу училището ...
Ами ако има нещо хубаво в това е , че детето се е сблъскало с живота такъв какъвто е.
Това си е "опит" отвсякъде.
Инак отглеждаме бройлери в изкуствена среда.
Колкото по - далеч от реалността е тази среда , толкоз по - трудно ще се адаптират утре тези деца... няма да сме все до тях... няма как да променим света ... особено в България... нали ще се сблъскат с всичко  ConfusedConfused  Уви !

Всъщност имам такъв роднина, живял в охолство, доволство и само по елитни у-ща , вкл в чужбина... , синче на някакъв от бившия комунистически елит ( дипломат наш в Канада или подобно нещо като длъжност )
Момчето не е лошо, бяхме дружки като деца, много образован беше и с достъп до училища и средства , които ние нямахме
Сега е най - тъжния и самотен човек на света..
Не може да се адаптира в реалния живот и това си е...
Все е недоволен, все раздразнен, все нещо  ужасно се случва в Б-я, даже и работа не можа да си намери, такава че да е достойна за високите му знания... Та изкуствена среда не е добре...

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 10:16 от Yangdze

# 767
 • Мнения: 4 690
Yangdze това с адаптация и реален живот ми идва малко като някаква мантра, дето като нямаме какво да кажем я пеем нея.
Детето ми знае, че има неграмотни хора, хора който просят, хора който са мързеливи и не искат да работят , хора които никога не са излизали границите на държавата.
Както аз знам ,че има наркотици , СПИН , краста и други заболявания и не е необходимо да се разболея за да знам какъв ще е резултата.
Децата /хората със знания умения и образование нямат нужда да се адаптират чудесно където и да ги боднеш. Просто защото са знаещи и можещи. И ако не се адаптират то е защото не им харесва....както когато ти попаднеш на работа която не ти харесва....просто я напускаш , а не се бориш със себе си за да се адаптираш.

# 768
 • Мнения: 2 214
Инак отглеждаме бройлери в изкуствена среда.
Колкото по - далеч от реалността е тази среда , толкоз по - трудно ще се адаптират утре тези деца... няма да сме все до тях... няма как да променим света ... особено в България... нали ще се сблъскат с всичко  ConfusedConfused  Уви !
По скромния ми опит, точно в ДУ отглеждаме бройлери. В съвсем естествената за бройлери среда, където се адаптират съвсем успешно след завършване (но рядко стават за свободно отглеждане).
Може би не искам децата ми да следват този модел?

# 769
 • Мнения: 1 343
За какво му е на детето ми опит от среда, в която има неглижиране, нетолерантност, расизъм, всякакви гаменчета, наркоманчета и т.н.?
Yangdze, темата не е ли информативна за хората, които вече са избрали ЧУ за децата си? Имам чувството, че си тук само да пропагандираш ДУ, а дори доводите ти не са адекватни.

# 770
 • Мнения: 12 425
Пипи, ти пробвала ли си да седиш в една посока няколко часа и да трябва да се обръщаш към дъска или проектор на една страна?
Седенето на П има смисъл само ако ще правят някаква дискусия, без да се налага да гледат в дъската.
В противен случай е не само неудобно, но и ужасно вредно.

Та изкуствена среда не е добре...
Какво ви притесняват тогава мутрите и фолк певиците? Те нали са част от българската действителност.# 771
 • Пловдив/София
 • Мнения: 1 404
Дъждец и Бърди, относно чиновете, ами аз все се надявам, че не е както преди 90% да е преписване от дъска. Именно дискусии, работа по групи,индивидуална, обсъждане на материала, работа с нещо различно (книги, интересни тетради, пластилин и тн), това за мен е основата.  Иначе децата на последни чинове са винаги скрити и пренебрегнати. Била съм учител и наистина е трудно да следиш всички едновременно в традиционна подредба и голям клас, дори да се движиш между чиновете (което не всеки прави). И спокойно минава учебен час с минимално писане по дъска. Не казвам всички, може да има и "стандартни" часове, но не бива да са близо 100%.

И да, седя често на П, или на 2 дълги редици, или кръг, обученията на работа например никога не са в 5-6 редички един зад друг. Това си е подход от началото на образованието преди столетия. Сега има интерактивни дъски, увлекателни тетрадки с картинки, таблети, учителят все повече трябва да е фасилитатор на група, а не лектор. Нали идеята е децата да се учат да мислят сами. Пробвала съм го и резултатите наистина са добри, поне от гледна точка на мотивация и ентусиазъм на децата.
Но тук явно всеки е с очакванията си, за мен едно добро частно училище трябва да въвежда креативни елементи, не казвам на 100%, но да има часове навън, часове с движение, дискусии, по-малко преписване от дъска. Затова малко ме разочарова БШ с малките си стаи, абсолютно като ДУ, но умален формат (което беше още по-неприятно заради жегата). Знам, че тук пишат предимно академично-традиционно настроени родители и гледат на подобни идеи с насмешка, затова не налагам мнението си никому, само го споделям.

# 772
 • Мнения: 6 142
Ох, Боже! Съгласна съм с мнение на Ежко. Хахаха.
Тази мантра за изкуствената среда може да я говори човек неприпарвал до ЧУ.

Хич не искам да отглеждам клетъчно малък бройлер. Не искам да се налага да се сблъсква с клетката, "защото това го подготвя за живота".

# 773
 • Мнения: 2 214
Пипи, знам за няколко училища, които отговарят на Вашите очаквания.
Намират се в UK или USA.
Цената е около 50000 долара на година.

# 774
 • Пловдив/София
 • Мнения: 1 404
Пипи, знам за няколко училища, които отговарят на Вашите очаквания.
Намират се в UK или USA.
Цената е около 50000 долара на година.

хаха, не само, и във Финландия ги има и май са безплатни Simple Smile))

Не пречи да се борим и да търсим/предлагаме подобни елементи и у нас. Не очаквам идеално училище, затова казвам "елементи", пак ще е нещо.
Ако достатъчно хора имат сходна визия, нещата полека лека ще се случат. Може би Прогресивното е пример за подобни намерения, но проблемът е с липса на кадри и несъответствие с МОН стандарта. Някой ден ще се включа като учител там да допринеса поне с малко за "каузата".

Иначе си мислех, че "Азбуки" е подобно училище, но много се разочаровах от изчетеното последните месеци.

# 775
 • София
 • Мнения: 9 810
Извинявам се, че чак сега пускам новата тема. Заповядайте в нея

# 776
 • Мнения: 2 214
Пипи, знам за няколко училища, които отговарят на Вашите очаквания.
Намират се в UK или USA.
Цената е около 50000 долара на година.

хаха, не само, и във Финландия ги има и май са безплатни Simple Smile))

Не очаквам идеално училище, затова казвам "елементи", пак ще е нещо.
Образованието във Финландия не е безплатно, а финансирано от бюджета. С по 13500 долара на ученик. Освен това, като ръководил участие в търг за доставка на технологии за образованието там, мога да гарантирам, че някои от очакваните от Пипи неща, ги няма още (а и няма да ги има скоро).
А иначе нищо не пречи да се сложат елементи на БМВ върху Москвич...

Общи условия

Активация на акаунт