Частни училища - информативна тема 25

• 43 448
  • 776
  •   1
Отговори
# 750
Децата не си избират родителите. Синът ми беше от 1 до 4 в един клас с дъщерята на Лияна. Е, тогава детето си беше много прилежно, и  не беше кокона или елементарна. Сега не знам каква е и не ме интересува.

Не, не за среда. За преподаване, за научаване на навици за учене. За събуждане на интерес към знания.

Що се отнася до "средата": нея не си я "купувам, а си я създавам сама. Същото е и при децата (ни).

Ако средата в личния живот си я избираш в по-голямата част от случаите (изключвам случаите, в които си в определена среда заради някакъв интерес - историята познава и такива случаи за съжаление), то средата в училище няма как да я избереш съвсем сам. И поради тази причина едно от нещата, заради които плащаш ЧО е именно средата - в една среда, в който се учи, подбрани са по-амбициозни деца и да приемем, че има читави учители, все пак средата те тегли малко или много.
Трябва да разграничим средата в личния живот от учебната/служебната.

# 751
Едно от най-добре възпитаните и скромни деца в предходния ни клас беше дете на едър бизнесмен. От най-едрите. Разбрах едва когато на едно тържество видях бащата. От децата на някои фолкаджийки също съм приятно изненадана. Та изобщо не съм склонна да лепя етикети на децата според родителите им.

# 752
  • в страната на чудесата
Еееее това с фолк певиците е аргумент само за ПБ. Моля спазвайте добри обноски Simple Smile между другото и ОФФ - самите фолк певици са жертва на няколко нискострастни бизнесмени, като не е задължително човекът в тях да отразява обвивката...

Компромиси в малкото ЧУ - сграда, спорт, учители. Като последното е много важно. Досега не съм виждала ЧУ с големи стаи, като не познавам БШ, Дорис Тенеди и СС съм виждала само отвън. Heart Eyes
Учителите са втори договор и обикновено програмата р съобразена с основния работодател. Т.е ако искаш мат, Бел, ЧО, сутрин, с рисуване следобед, може и да не се получи.
Разбира се това са недъзи на цялото образование. В ЧУ плащаш за среда, среда и среда. И възможността учител и директор да те чуят. Това може и да не промени нищо.
Абе д други думи детето ми ще се справи с ДУ, но аз .... едва ли

# 753
  • София
Дори в училище си избираш кои да са ти приятелите и те са твоята "среда". Останалото са само съученици, а те определят "нивото".
...
Класните стаи в ЧУ са целенасочено с малък размер, защото класовете са от 12-16 деца. На толкова деца хале не им трябва. Това е позитив, защото го няма "стимулът" класовете да стават големи, а качеството на преподаване и контрол да пада accordingly.
...

Някой да направи нова тема? Вече сме на страница 51.

# 754
  • Пловдив/София
Аз съм се ориентирала към ЧУ може би основно покрай това, че районното е на опашките във всички класации и не предлага почти нищо, освен стандартна МОН програма. И други потребители тук споделиха същото. Варианти са да се регистрирам на фалшив адрес и пак да не е сигурно, че ще ни приемат, или да избера близко ЧУ, без подобни схеми.
Колкото повече чета тази тема обаче и особено за скоковете на таксите без да се предлага нищо повече, започвам да се чудя дали не греша и нормалното квартално да си е ок.
Гледам да не деля на частно и държавно, защото не отричам, че има добри държавни с много всеотайни учители. Но освен труден прием там, си го има проблемът с големия клас- винаги 15 деца е по-добре от 30. Това беше и основна причина за ЧДГ, макар че не само заради внимание, колкото и заради боледуване (което в училищна възраст май не е аргумент).
И разбира се едно добро ЧУ предлага много повече език, по-сериозна подготовка по БЕЛ и мат, добра база и много възможности за спорт, повече обратна връзка към родителите.
Не е нужно да са космически критерии за вундеркинди, непременно нейтив спикъри и тн,  на мен горните причини ми стигат.
За средата съм със смесени чувства- иска ми се да види по-пъстра среда, не казвам ромчета и побойници, но не и само деца на заможни родители. Не знам дали ще излиза да играе в квартала, това също е опция за "шарена" среда (не сме в затворен комплекс).

# 755
В ЧУ плащаш за среда, среда и среда. И възможността учител и директор да те чуят.
Аз поне плащах за култура, стремеж да образова и мотивирани учители. Така наречената "среда" не ми е критерий - тя ще не ще следва създадената култура в училището (когато има такава). Чуваемостта с директора и учителите следва да е двустранна и е функция на мотивацията.

# 756
  • Пловдив/София
...
Класните стаи в ЧУ са целенасочено с малък размер, защото класовете са от 12-16 деца. На толкова деца хале не им трябва. Това е позитив, защото го няма "стимулът" класовете да стават големи, а качеството на преподаване и контрол да пада accordingly.
...

За съжаление не съм много съгласна, малките стаи са си негатив в случая. Бяхме разглеждали стая на ПУК, не само, че е малка, ами и беше страшен задух вътре (някъде април месец). Явно не отварят прозорци по време на час, климатик май е забранено, където учат деца..И си бяха наредени един зад друг, по най-класическия начин.
Пък нали се води по-добре да се виждат- на П например.
Изобщо на мен ми стана мъчно за децата, но в интерес на истината беше много тихо и спокойно, поздравиха ни, та явно на тях им беше ок. В ДУ в повечето класни стаи си е шумничко по време на час.

# 757
  • София
На П е абсурд, не. На П дъската се вижда добре само от децата на късата страна, всички останали трябва да се кривят. Нямат нужда да се гледат те самите, важното е дъската да виждат.
Нашите ги въртят отвреме-навреме, но класическата подредба си е идеална. Няма нужда всичко да зачеркваме, само защото не е иновативно, креативно, екологично и безглутеново Simple Smile

За малък клас плащаме общо взето, в който учителката да е наясно кое дете как се движи с материала и да работи с него върху пропуските. За среда, в която се вземат мерки срещу недопустимо поведение (в ДУ нямат никакви лостове за въздействие). И общо взето за среда от деца на родители, на които им пука. Това е май.

# 758
Някой да направи нова тема? Вече сме на страница 51.
Onna ги движи тези неща.
Нека я изчакаме.

# 759
Би ми се искало да плащаме повече за учители и по-малко за сгради и други екстри.  Теодосий Теодосиев обучава своите деца в голяма мизерия, но качеството е на светлинни години.  Докато учителската професия е ниско платена и заема ниско място в обществото, трудно ще има сериозен прогрес в част образование.

# 760
  • на път
Наложи ми се тази година да преместя дребната от ЧУ в ДУ. Вече съжалявам и то основно заради средата. В ДУ (кварталното, учи се на 1 смяна, 18 деца в клас, собствена класна стая с шкафчета и етажерки, нов ФС) децата  са свободни електрони - мухарят се след училище до тъмно. Ходят по моловете, ходят си на гости (родителите са на работа), пазаруват джунджурии от китайската сладкарница, открихме нездравословната храна в лафката и дюнерите срещу училището ...

# 761
  • София
Ох, да, лавката!!! Този незабравим атрибут към всяко училище!

# 762
За среда ли плащаш тогава?
Че те агресивните деца и нафуканите синчета са тези на родителите с парите, най - често....
На мъжа ми аргумента против ЧУ основно е: детето ми няма да учи с децата на фолк певиците...
Споря с него по темата.... ама може пък да има и нещо вярно в тези думи.... Thinking
Начи туй са пълни глупости, сестро, и ако въобще някога е имало нещо вярно в тях, тва е било в зората на частните училища, преди повече от 20 лазарника. В момента си толко далеч от действителността, че не ми се и хаби време и усилия да ти обяснявам колко не си в час.

Ох Пипи, отивайте в кварталното ДУ и да мирясаме всички. Не се знаеш изобщо какво искаш и няма надежда да разбереш. Да видим докога ще ти отговарят останалите, аз отдавна съм се отказал.

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 20:00 от Татко Мецан

# 763
Ако причината за затишието в темата е, че сте в очаквате на нова, то спокойно дискусията може да продължи и до повече страници. Модераторите сме добронамерени и никой няма да я заключи.
Ако Онна е заета и не се появи, то и някой друг може да публикува нова тема.

# 764
  • София
Точно пък на Мечката не съм му никаква сестра, най - малкото заради килограмите Grinning  GrinningGrinning

А мутрите, мутресите и певиците пак си ги има, само се облякоха с други дрешки, заеха се с евро фондовете, пътуват повече, знаят по 5 думи чужд език вече, но като манталитет е същото .. спасение от това няма... да не се лъжем... бившата клика е неизтребима, управлява с тежка ръка, граби фондове , върти "парите", но вече са европейци , така е... само на думи обаче...
Не ми казвайте че тези хора са изчезнали и съответно нямат деца за "елитни" училища... хе хе

Общи условия

Активация на акаунт