Частни училища - информативна тема 25

• 43 449
  • 776
  •   1
Отговори
# 720
Явно само покрай мен масово хората избират ЧУ пред ДУ и ми се струва, че местата не стигат.
И искате да кажете, че в Рьорих, Дружба, Изгрев, Банкерче, Езиков свят, П. Славейков, Авицена, Цар С. Велики, Пейо Яворов, Валдорфското, Монтесори, Откривател и др. е имало страшен наплив Grinning
Come on, guys Wink

# 721
  • София
Onna-bugeisha, Британика готови ли са вече? Иначе и еврейското частно може да добавим към новите. Блис беше писала и още за някакви - едното Светилник, май се казваше. А някой знае ли има ли развитие с училището на Данис?
Не знам, не съм минавала наскоро покрай строежа, но такива им бяха плановете - да стартират 2019/2020
Предвижда се те да приемат около 450 деца и да са готови през септември 2019 г.
Наистина, забравих за еврейското.
А "Светилник" е от година или две вече, мисля, то си е към една от евангелистките църкви.

# 722
  • София

Pulitash, разбрах. Няма проблеми, много хора не харесват Simple Smile

Дъждец, това не е към мен предполагам. Аз само казах, че много приятели избират ЧУ. Реално не знам накъде има наплив и кои училища лесно запълват бройката и кои по-трудно (изключвам света Троица и и по-известните). За Рьорих мога да кажа само, че бяхме там на среща. Обещаха на следващия ден да изпратят материали и да се свържат с нас с повече подробности... този следващ ден, така и не дойде. Явно не им е спешно с кандидатите хахахах

# 723
  • София
Аз пък сега се замислих, за това, че имало избор от "академични", а от алтернативни-не. По груби сметки, ако наистина 300 деца кандидатстват за Питагор, а приемат общо 18 (в ПУК ), то приемам (макар, че не е точно така), че същите кандидатстват и за СС (да кажен 56 места), 20 места за КО, двайсетина да са в ТЕ - около сто и десет деца отиват в горните три. Останалите 200 деца, чиито родители явно са с определена нагласа и очаквания към образованието (тоест не са по алтернативните форми), къде отиват? Да кажем, родителите на половината от неприетите са били двоумящи се за подобен род система. А другите около 100? Тоест си има място за още едно-две училища от подобен тип. Не знам. Разсъждавам си. Пример са и ТЕ, които много бързо се превърнаха в училище с голям наплив.

Onna-bugeisha, благодаря. Те (Британика) може и да са имали планове, но не съм чула още да набират ученици, затова ми стана интересно. Не знам биха ли успели да стартират септември.

# 724
  • София
sadlady, пропускаш БШ, ДТ, ОТ, ЕСПА Simple Smile И там отиват по-академично настроени родители ...все още.

# 725
Аз пък сега се замислих, за това, че имало избор от "академични", а от алтернативни-не. По груби сметки, ако наистина 300 деца кандидатстват за Питагор, а приемат общо 18 (в ПУК ), то приемам (макар, че не е точно така), че същите кандидатстват и за СС (да кажен 56 места), 20 места за КО, двайсетина да са в ТЕ - около сто и десет деца отиват в горните три. Останалите 200 деца, чиито родители явно са с определена нагласа и очаквания към образованието (тоест не са по алтернативните форми), къде отиват? Да кажем, родителите на половината от неприетите са били двоумящи се за подобен род система. А другите около 100? Тоест си има място за още едно-две училища от подобен тип. Не знам. Разсъждавам си. Пример са и ТЕ, които много бързо се превърнаха в училище с голям наплив.

Onna-bugeisha, благодаря. Те (Британика) може и да са имали планове, но не съм чула още да набират ученици, затова ми стана интересно. Не знам биха ли успели да стартират септември.
Ами "академичните" са си още доста - ЕСПА,  БШ, Св. Георги,  Ерих Кестнер, Веда, Увекинд, Евлоги и Христо Георгиеви, ОТ... тук даже бих причислила Шилер, макар и да е сдружение...
А Прогресивното и Артис са две от този тип. Това, което чета в последно време е, че има доста родители, които търсят някакъв микс - нещо "щадящо" децата, но в същото време да не е чак толкова либерално като Прогресивното.

# 726
Rainy, примерът ми беше за това, че училища има много, но наплив за тях едва ли. Проблемът не мисля, че е в бройката.
(И на Еовин исках да отговоря, но обърках цитатите)
Sadlady, някои може би избират БШ, ПБ, СГ, ОТ ,както и ДУ. Все пак те са нещо средно. Преди Блис да раздуха за ПБ, те си се имаха за амбициозно училище. Сигурно има и други, за които не се сещам в момента.
Азбуки за мен е пълна мистерия. Още нищо не се знае за училището, но явно  този английски с нейтиви много продава Joy

едит: писали сме заедно с Pulitash

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 12:10 от Дъждец

# 727
Кои са тези, за които няма наплив ? Да им хвърля едно око дали са ми удобни и какъв им е проблемът Grinning

Много просто - тези, за които няма наплив, се получават, като се извадят тези, за които има.
За кои има наплив може да се разбере от темата - наскоро се разбра, че като че ли най-голям наплив има за Азбуки:) Наплив има още и за Питагор, Климент Охридски, Света София, Българско школо, Томас Едисон, отчасти за Увекинд и Петър Берон, може би донякъде за ЕСПА.

Та за останалите такъв наплив няма. Затова и за гореизброените има изпити, а за останалите няма. А колко изброих, да преброя - 9 училища. Колко ЧУ има? На първа страница на темата са изброени 51. Може би има и други. Ами значи за едно трийсетина поне училища няма наплив. Но и техните такси са сходни.

# 728
  • София
Не знам защо пазарните закони у нас като че ли не работят, сякаш тук е някаква омагьосана територия, дето никога и нищо не върви добре. Като дойдат да живеят тук западни чужденци и даже японци, те стават същите като нас, а не обратното.

Ха-ха, Мецане, напълно прав си, аз също съм се чудела. За мен по същия начин стои въпроса с цените на жилищата, не мога изобщо да осмисля каква пазара логика ни е докарала до това положение. Лудост някаква.

# 729
  • София
Азбуки за мен е пълна мистерия. Още нищо не се знае за училището, но явно този английски с нейтиви много продава Joy
Азбуки имат много хубава сграда, а и не са съвсем новостартиращи, защото преди тях гимназията е функционирала известно време. Тръгват с изградена концепция за образователен комплекс - от детската градина, през основното училище до средното образование, при това с готова сграда, което според мен вдъхва някакво доверие. Пък и сградата си е хубава и хваща окото. Аз не я харесвам заради заобикалящите я панелки, но на много хора това не им прави впечатление, така че определено сградата си е голям плюс. Иначе споделям емотикона за нейтивите Joy

# 730

Pulitash, не обичам да съм груба, за това може сам/а да се сетите какво мисля за последния коментар.

Дъждец, а защо да следва, като има кандидати? Търсене- предлагане... пазарна икономика Wink
Поведението на българския потребител е извън всякаква пазарна и човешка логика. В нормалните , пазарно-ориентирани страни, където хората са с изграден модел на пазарно поведение при такова нещо правят бойкот най-малкото и цените стоят в рамките на разумното. Не може в БГ цената на едно ЧУ да е съизмерима или също толкова, колкото в Западна Европа и при техните заплати.

Законите на пазара не правят изключение заради приумиците на българския потребител. В нормалните пазарно-ориентирани страни, пазарът действа от много време и търсенето е посрещнато от съответните училища, имащи съответния опит и традиции. Търсенето на преподаватели от тези училища, е посрещнато от учебни заведения, които подготвят необходимия брой, с необходимото качество.
Пазарът не обезпечава обаче мигновена реакция. Трябва му време, а в родните условия все още не е изминало необходимото такова. В резултат имаме дефицит на утвърдени училища и още по-голям дефицит на преподаватели за тях. Радвайте се, че цените не са още по-големи...

# 731
  • София
Аз СГ, не го броя, че е в друг ценови клас. Simple Smile ЕСПА  може би също, доколкото е ставало ясно от темата (много допълнителни доплащания). В ПБ бяха единици кандидатствалите в СС и Питагор навремето, та явно не са отивали там масово. Увекинд също бях останала с впечатление, че е по-разчупено. Азбуки запълват места още от детската градина. Нямаме статистика колко деца от техните кандидатстват в други училища. БШ май вече също ще залитат към "прогресивните" елементи, но ще видим как ще се развият. Може наистина и в НУКК, и в Шилер да има насочили се (но там се конкурират и с хора, които изобщо не са кандидатствали в ЧУ ).  Иначе и Меридиан 22 се водят традиционно. Въпросът ми беше, че след като напливът е голям към тези няколко "с изпитите", тоест би трябвало да следва, че има търсене на точно такъв тип, а не на нещо средно? А след като в "алтернативните" е пълно с места, защо се появяват нови?

Радвайте се, че цените не са още по-големи...

Уф, бе Ежко, пепел ти на езика Joy

# 732

Трябва му време, а в родните условия все още не е изминало необходимото такова. В резултат имаме дефицит на утвърдени училища и още по-голям дефицит на преподаватели за тях. Радвайте се, че цените не са още по-големи...

Дефицитът е породен от липсата на читави училища и учители по принцип - и в ДУ, и в ЧУ. Вижте, Ежко, че последните 30 години педагогика се влиза с 2,00 /образно казано/. Няма смисъл да предъвквам неща, които ги бистрихте в темата много пъти. Родителите се надяваме,че този проблем ще бъде преодолян с читави ЧУ, но уви - те не са много...
И ЧУ, и ДУ търсят учители - проблемът е повсеместен. Но към това като прибавим и някои черти от българския манталитет, то скоро не виждам оправия в тази насока. А таксите не могат да се вдигат до безкрай, защото и нашия финансов ресурс е лимитиран все пак. Но истината е, че частното образование става полека-лека недостъпно и за представители на средната класа.

# 733
Двора в БШ не го видях, но стаите за учениците в начален етап..... Малки и неуютни. Все пак това е сграда строена за училище, не е ли спазван някакъв норматив за квадратура? Доста ДУ имат по-просторни и уютни класни стаи. Останалата част от сградата изглежда добре, но с доста забележки - амортизирано изглежда. Това по битовите въпроси. Иначе по другите въпроси мненията са разнопосочни, представянето беше кратко и не много съдържателно и лично аз не можах да се убедя, че имам желанието да им платя 9500 лв.

# 734
  • София
Точно това е въпросът, и в ДУ и в ЧУ се черпи от една и съща база на липса на добри учители
И като добавим слуховете , че в ЧУ не се плаща особено много и повече, в сравнение с ДУ, тогава за какво говорим изобщо? Това тук го сподели някой. Аз се надявам да е само слух, предположение и т.н.
А ако си учител в ЧУ ще те гледат под лупа, ще имаш повече изисквания от родители и т.н., и какво?

Някой обира каймака на таксите,  а осигурява посредствено обучение в лъскава сграда  в покрайнините на София, като всяка дейност едва ли не е допълнително платена и човек съзира бизнес дори в тениските на детето си.
Може да е малко крайна констатация, но при общата липса на преподаватели какво да си мисли човек?

Общи условия

Активация на акаунт