Частни училища - информативна тема 25

• 43 462
  • 776
  •   1
Отговори
# 705
Увеличаването на броя на у-щата води само до увеличаването на таксите
Всеки гледа от другия и вдига GrinningGrinning
Това като при НИ, един строител строи и гледа че и друг строи и той вдига цени и така до безкрай
Не са паднали цените на НИ,  а разрешенията за строеж са нараснали ужасно много на годишна база... Thinking

Абсолютно си права!
Точно така е, за съжаление. Само не мога да си обясня как противно на всякаква логика може да вирее такава ситуация в една пазарна икономика. Значи, че не сме пазарна икономика тогава. Или наистина сме някаква омагьосана територия Grinning

# 706
  • София
Пипи, за стандартна паралелка. И да дворът няма катерушки и за мен е скучен, но явно за нея не беше никак скучен Simple Smile

На мен ми е интересно дали наистина всички нови училища ще намерят достатъчен брой ученици, за да се издържат? Лично аз наистина не бих дала толкова пари за училище, което не се е доказало и не се знае колко време ще съществува, но аз не съм арт Grinning

# 707
Увеличаването на броя на у-щата води само до увеличаването на таксите
Всеки гледа от другия и вдига GrinningGrinning
Това като при НИ, един строител строи и гледа че и друг строи и той вдига цени и така до безкрай
Не са паднали цените на НИ,  а разрешенията за строеж са нараснали ужасно много на годишна база... Thinking

Абсолютно си права!
Точно така е, за съжаление. Само не мога да си обясня как противно на всякаква логика може да вирее такава ситуация в една пазарна икономика. Значи, че не сме пазарна икономика тогава. Или наистина сме някаква омагьосана територия Grinning

Защото седим, мълчим си, купуваме, правим се на велики и финансово заможни, за да се докараме пред съселяните и те така... Докато има говеда, ще има и касапи (ако не се лъжа, това са думи на Киро Секирата от ВМЕИ, но може и да се лъжа). Докато стоим със свалени гащи и над***ни така ще е. Извинявам се за офтопика, но не можах да се въздържа.

# 708
Следите ли проектите на кандидатстващите деца, които качват в страницата на Изи ? Чудя се дали качват всички проекти, т.е. досега са кандидатствали само 4-5 деца, или подбират по някакъв начин проектите:))

# 709
Не би ли следвало повече училища, повече конкуренция за деца и по-ниски такси  Grinning

И аз не бих дала такива пари за ново училище.

# 710
  • София
Еовин, имам силното подозрение, че качват всички. Но обичайно, в такъв вид "конкурси" хората обикновено изчакват последния срок, тоест има още време.

Дъждец, то аз и за някои от старите не бих ги дала Simple Smile

# 711
  • София

Pulitash, не обичам да съм груба, за това може сам/а да се сетите какво мисля за последния коментар.

Дъждец, а защо да следва, като има кандидати? Търсене- предлагане... пазарна икономика Wink

# 712
  • София
. Затова през първата 2019/2020 учебна година нашите ученици ще се обучават във Fusion School, a формално ще бъдат записани и ще получат дипломите си за завършена степен на обучение от наши партньори – две реномирани държавни училища"

Това и мен ме впечатли. Това означава, родителят да избере за детето си самостоятелна форма на обучение, тя да бъде одобрена от експертна комисия, да запише детето в ДУ, където същото трябва да полага изпити за оформяне на годишна оценка, като наред с това, се подлага на контрол от РУО, барабар с участието на Агенцията за социално подпомагане. А всъщност, детето няма да е на самостоятелна форма на обучение, а ще се обучава в дневна форма в училище без лиценз. Опитвам се да преброя колко точно пъти се нарушава и заобикаля закона в случая. Thinking И се чудя, колко трябва да вярваш на това училище, за да участваш пряко и активно в гореописаната схема.

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 11:39 от sanaka

# 713

Pulitash, не обичам да съм груба, за това може сам/а да се сетите какво мисля за последния коментар.

Дъждец, а защо да следва, като има кандидати? Търсене- предлагане... пазарна икономика Wink

И какво мислите, че ми е интересно? Поведението на българския потребител е извън всякаква пазарна и човешка логика. В нормалните , пазарно-ориентирани страни, където хората са с изграден модел на пазарно поведение при такова нещо правят бойкот най-малкото и цените стоят в рамките на разумното. Не може в БГ цената на едно ЧУ да е съизмерима или също толкова, колкото в Западна Европа и при техните заплати.
още повече, че се касае за чисто ново училище, което сега излиза на пазара. А след няколко години колко ще бъде таксата?!?! А пък Вие си се възмущавайте на моето мнение колкото си искате.

# 714
rainy..., Ами не, няма много кандидати за всички училища. Има голям наплив и много кандидати за няколко училища. Не разполагам със статистики, но имам чувството, че за около 80% от ЧУ трудно има дори и толкова кандидати, колкото са им местата. И въпреки това таксите и на тези ЧУ са от същия порядък, да се различават най-много с 200-300 евро годишно.

# 715
  • София
Аз не разбрах вие детенце в ЧУ ли имате, кандидатствате за такова? Директно с бутонките в темата и то за пари.

Татко Мецан, ами явно за това са и по-високи, защото не могат да запълнят бройката Simple Smile Нямам представа иначе само гадая. Естествено и аз искам по-евтино, ма той кой ли не иска Grinning

# 716

Кандидатите нали са краен брой деца в дадена година.
Тази логика с постоянно увеличаващите се кандидати издържа само ако броят на родителите, избиращи  ЧУ вместо ДУ, расте по-бързо от броя на местата, които се откриват в новите ЧУ.
Чак пък толкоЗ желаещи не вярвам да има и мисля като Мецан.

# 717
Кои са тези, за които няма наплив ? Да им хвърля едно око дали са ми удобни и какъв им е проблемът Grinning

# 718
  • София
Явно само покрай мен масово хората избират ЧУ пред ДУ и ми се струва, че местата не стигат.

# 719
Аз не разбрах вие детенце в ЧУ ли имате, кандидатствате за такова? Директно с бутонките в темата и то за пари.

Татко Мецан, ами явно за това са и по-високи, защото не могат да запълнят бройката Simple Smile Нямам представа иначе само гадая. Естествено и аз искам по-евтино, ма той кой ли не иска Grinning
Изобщо не съм с бутонките, ако обичате Smile
И не само за пари Smile
И да, с дете съм в ЧУ. Но не пиша, за да не предизвиквам коментари като Вашия (моля, да не го приемате като обида Flowers Hibiscus). Обичам нещата да ги казвам раз-праз, а това в писменото общуване не е добре.
Просто с това ново училище не можах да се стърпя, иначе удържам 6 години да чета и да не пиша, но пък с пустия Мастър шеф и някои и други теми, за да получавам известия за новостите се оказа, че трябва да се регистрирам ....

Общи условия

Активация на акаунт