Частни училища - информативна тема 25

• 43 465
  • 776
  •   1
Отговори
# 690
  • в страната на чудесата
Никога не съм ги чувала.
Пише за лятна академия, ако някой ги е ползвал...
Нова вълна ЧУ...

# 691
  • София
Моето впечатление от диагонален преглед на сайта: много бла-бла, ама много, и от малкото файлове с представяне на преподаватели и основатели, които успх да отворя през телефона, не ми вдъхнаха доверие. Единственото, което разбрах: ще са повече по изкуствата и не са особено по математиката.

# 692
  • София
И таксата - 5100 евро, без униформа и транспорт. Съвсем се забравиха. Сайтът, наистина е бла-бла. Общото впчечатление, което ми остави е "Не знаем какво правим, ама искаме да вземем едни пари". Може да не е така, разбира се, но това само показва колко е важно първоначалното представяне. И се питам защо напоследък се роят все иновативни, арт, нестандартни и т.н. училища? Явно има търсене? Но то и за другия тип има търсене, но никой не се напъва да направи ново такова.

# 693
Ох, поредната "алтернативна"... ъъъъ.... боза (фюжън) Hushed А пък цветните домове ме хвърлиха в размисъл.
Училището е отговорност, огромна при това. Как се хвърлят в такива начинания, без концепция, план, програма, ей, така, да "правим нещо"?!? Интелигентни хора, а работата им изглежда толкова повърхностна и недоизпипана...

# 694
Но то и за другия тип има търсене, но никой не се напъва да направи ново такова.

Ами защото не е никак лесно. И без това тези, които са успели да го направят, се броят на пръстите ако не на едната, то на двете ръце.

# 695
  • София
И това, но причините са по-комплексни според мен. От една страна основаните преди 10-20 години училища са “академични”, т.е. има добра наситеност на пазара на такъв тип училища, от друга - доста родители търсят нещо по-различно от стандартното, явно има пазарна ниша и стремеж към запълването й.

# 696
  • София
Завърта се в момента натам махалото явно, иновативни, креативни, ала-бализми. След 10тина години ще тръгнат отново в посока академизъм, дисциплина, строгост и сериозно учене.

# 697
  • София
Ехаа! Много нови училища ще има догодина. Изи, Фюжън, Британика, втория старт на Кралица София... изпускам ли някое?
Хайде хаирлия да им е! Аз наистина се надявам на пазара да излязат добри училища и да има за всеки възможност да даде на детето си образованието, от което то има нужда, да се спре лудата надпревара, за да не го докараме до диференциални уравнения и есета  в пук.

# 698
"През 2019 г. осъществяваме най-голямата си мечта и отваряме Fusion School. За училището стартирахме процес по придобиване на всички необходими разрешителни и лицензи, започвайки със статута на нашата любима сграда – нашият дом. Поради необходимото технологично време, очакваме този процес да завърши през 2020 г. Затова през първата 2019/2020 учебна година нашите ученици ще се обучават във Fusion School, a формално ще бъдат записани и ще получат дипломите си за завършена степен на обучение от наши партньори – две реномирани държавни училища"

Е, с това няма как да ме спечелят. Но сигурно има глад за такива "шарени", не чисто академични училища, може би някакъв микс между "Прогресивното" и "нормалното" училище. Знам ли? времето ще покаже.

# 699
Болднатото звучи притеснително.  Че пък и реномирани ДУ.

# 700
  • Пловдив/София
Днес беше 2ри кръг за някой от децата в БШ и втората дата за първи кръг за другите. Дъщеря ми много хареса двора, едвам си тръгнахме, а според мен си е чисто училищен. Било на игра, забавлявали се.. разбрах, че имали карти, на които е нарисувано нещо и трябвало да го обяснят, а другите да отгатнат. Каза, че също имало и още забавни задачки. Някаква игра с кубчета, която не разбрах каква е. Ако ще минавате да знаете, че не е до 12, а до 12:30 ги държаха (няма  лошо, само да не си губите времето, като нас да бързате)

Рейни, а вие за коя паралелка кандидатствате- прогресивна или стандартна?

Добре звучи, че не е имало атмосфера на изпит, а на игра. Също и за двора (честно казано съм малко изненадана, защото преди време се беше обсъждало, че в БШ нямали катерушки и играчки и бил от "скучните" дворове).

# 701
  • София
Onna-bugeisha, Британика готови ли са вече? Иначе и еврейското частно може да добавим към новите. Блис беше писала и още за някакви - едното Светилник, май се казваше. А някой знае ли има ли развитие с училището на Данис?

# 702
Хубаво щеше да бъде, ако увеличаването на училищата доведе до падане на цените, но тъй като сме в България, нищо подобно не се забелязва. Още нестартирали училища обявават цени като на вече утвърдени и известни училища, така че засилената конкуренция няма да доведе и до ценова конкуренция. Не знам защо пазарните закони у нас като че ли не работят, сякаш тук е някаква омагьосана територия, дето никога и нищо не върви добре. Като дойдат да живеят тук западни чужденци и даже японци, те стават същите като нас, а не обратното.

# 703
  • София
Увеличаването на броя на у-щата води само до увеличаването на таксите
Всеки гледа от другия и вдига GrinningGrinning
Това като при НИ, един строител строи и гледа че и друг строи и той вдига цени и така до безкрай
Не са паднали цените на НИ,  а разрешенията за строеж са нараснали ужасно много на годишна база... Thinking

# 704
  • София
Татко Мецан, за съжаление май си прав, а хич не ми се иска да е така. Но пък кой знае? Както каза Лейка, има един ценови праг отвъд който няма какво толкова да предложат, което да си струва парите.
Според един познат, ЧУ като че ли имат картелно споразумение за цените Smile

Общи условия

Активация на акаунт