Частни училища - информативна тема 25

• 44 728
  • 776
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Татко Мецан, стига си набеждавал родители, пишещи тук за фантоми Simple Smile Разбирам те защо го казваш, наистина много неща звучат странно отстрани, но ми се струва вече леко обидно за хората, които пишат.
Пак казвам, разбирам те, странни са ми и на мен много неща, но, честно казано, в живия живот къде къде по-странни истории има от тези, които си споделяме тук.

# 271
  • Пловдив/София
Татко Мецан, стига си набеждавал родители, пишещи тук за фантоми Simple Smile Разбирам те защо го казваш, наистина много неща звучат странно отстрани, но ми се струва вече леко обидно за хората, които пишат.
Пак казвам, разбирам те, странни са ми и на мен много неща, но, честно казано, в живия живот къде къде по-странни истории има от тези, които си споделяме тук.

Аз не се обиждам, даже ми е забавно...Времето, когато се обиждах от форуми, отдавна е отминало с годините Simple Smile)
Особено как всички коментари за "Азбуки" били фалшиви, специална кампания против училището...паднах.
И аз понеже си позволявам тук-там да изразя някакво мнение, което например включва, че локацията ми е важна при сходни други условия, айде и аз в кюпа с троловете Simple Smile))

Бтв и при Татко Мецан съм забелязала големи протиоречечия (по случайност помня едно старо мнение от периода ,когато търсех ЧДГ), ама не виждам смисъл да ги коментирам, изобщо всякакви коментари на ниво потребител са излишни, друго е важното.

# 272
  • София
Milenita, наистина ли родителите са или съгласни децата им да "изчакат" с английския, за да се изравнят всички?
Уау... ако до сега да съм имала все пак капка колебание защо не я пуснах на изпит в СС с това се убедих, че
сме били прави в решението си. Просто не сме родители за това училище.

Riela, така цитирано мнението на Птиците... кел файда, че тя го е изтрила Wink Предполагам, че е добре да изтриете
и вие нейния коментар.

Otimerk, доста странно ми е това отношение от Дрита. Това скоро ли се е случило, защото се бият в гърдите, че
успяват по-индивидуално. Дори при избор на учител участва психолог, за да видят с кой учител ще се напаснат
най-добре. На пробния ден за ПУК изпратиха детето ми с ПУК, не с детската градина (тя е реално 3та група). Със сигурност са направили всичко, за да я интегрират, защото тя беше очарована. До сега винаги на пробен ден е била с ПУКчетата, а не с градинските. Нямам идея обаче дали за 4ти клас е подходящо, явно не.

Татко Мецан, световната конспирация Simple Smile Пипи и да не е реален потребител, мисли доста еднакво с мен. С малката
разлика, че ние нямаме вариант за ДУ изобщо.

# 273
Децата на 5, които говорят добре английски, наистина ли масово четат и пишат на езика? Защото и българчетата на пет говорят гладко и въпреки това в ПУК им се налага да се ограмотяват с писане и четене.
Не знам защо на английски трябва да е по-различно.
Азбуки дават ли информация в кои класове долу-горе на какво ниво по Европейската езикова рамка се движат децата след като още от самото начало са така напреднали?

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 10:17 от Дъждец

# 274
Каква информация биха могли да дават? Децата в 7 клас май няма как да вземат ниво С2 така или иначе, а С1 в 7 клас според постовете назад в темата се достига в много училища, в които децата започват от нулата в ПУК/1 клас.

Абсолютно безсмислена е тази драма за езикови нива на 4-5 годишни. Супер е ако децата се забавляват, учейки езика и го използват в реални ситуации (филми, пътувания в чужбина, музика...) Ама да се притесняваме, че ще назадне ако започне от phonics в ПУК ми се струва прекалено.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 10:39 от change my mind

# 275
  • София
Ама да се притесняваме, че ще назадне ако започне от phonics в ПУК ми се струва прекалено.

Нали? Сега нали разбра какво имах предвид под антагонистични разбирания? Simple Smile Особено и след като явно си има родители твърдо на противоположното мнение. Ние с Бърди си се търкаляме от смях, ма други от тва им зависи изборът.

Milenita, наистина ли родителите са или съгласни децата им да "изчакат" с английския, за да се изравнят всички?
Уау... ако до сега да съм имала все пак капка колебание защо не я пуснах на изпит в СС с това се убедих, че

Именно, точно това имах предвид и да, напълно подкрепям, че не сте и, че явно СС добре се справят с подбора и преценката да не ни събират на едно такива, дет няма как да се съгласим едни с други. Така че, както речитатираше един бивш колега "Всичко е точно".

# 276
При всичкото това бързане и страх от изоставане, някой въобще изчаква ли детето да стане на 7 за първи клас или ги пускате на 6?

# 277
Скрит текст:
Summertime, от прочетеното разбирам, че сте имали меко казано неприятни преживявания в процеса на кандидатстване и напълно разбирам негативната ви нагласа към училището. Бих се чувствала по абсолютно същия начин. Но цитирам точно това изречение, защото темата за подбора е много важна. Лично моето мнение е, че той няма как да е прецизен, не и когато се "изпитват" петгодишни деца. В резултат се получава отвратителна преса върху деца и родители, много напрежение и много негативни емоции. И закономерно най-търсените училища се сдобиват с лоша репутация до голяма степен заради тези преживявания......
Това, че едно дете не е прието, не означава за съжаление, че са приети деца с повече възможности и потенциал - просто са приети деца, които към момента са отговаряли на някакви критерии в по-голяма степен. И ако си искал точно едно определено училище поради логистични, имиджови или каквито и да е причини, а детето в крайна сметка е отхвърлено - разбираемо се трупа огорчение.
Change my mind, благодаря за разбирането. Напълно съм съгласна с казаното от теб.

Мисля, че е важно да направя едно уточнение, за да бъда разбрана правилно. Ние записахме детето си в БШ преди да излязат резултатите ни от СС. А всичко подсказваше, че ще я приемат там. Тоест, ние направихме своя избор преди, а не след. (Кандидатствахме само в двете. БШ уж ни беше за резерва, но в целия процес ни стана фаворит. )
Скрит текст:
Признавам, че като ми звъннаха от Света София и ми казаха “приети сте”, имахме ден за размисъл дали пък, все пак, да не променим решението си с риск да загубим и сума, внесена при записването в школото и да изберем училището, което е в топ 3. Интуицията ни подсказваше обратното.

Що се отнася до подбора и това, че има деца, които пречат и не се вписват, има още един вариант за обяснение - когато се записват деца с връзки, а не с този измъчен и в голяма степен изкривен подбор. Има такива случаи, да не бъдем наивни. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 13:34 от summmertime

# 278
  • София

Не съм Миленита, ама в какъв смисъл? Че детето ти на 5 е много напред с английския и едно забавяне от 2 месеца в Предучилищен клас ще съсипе опциите му за Харвард?

# 279
Не че нещо, ама фактологично - все казваме, че децата са на 5 години. Еми има деца, които са си на навършени 6 години по време на пробния ден. На 5 са само родените ноември/декември. В нашия клас 80% от децата са родени до края на учебната година т.е. май. Има и такива, които са по-голям набор - ноември-декември предишната година. Те се били 6+ по време на подбора.

# 280
  • Пловдив/София
Не че нещо, ама фактологично - все казваме, че децата са на 5 години. Еми има деца, които са си на навършени 6 години по време на пробния ден. На 5 са само родените ноември/декември. В нашия клас 80% от децата са родени до края на учебната година т.е. май. Има и такива, които са по-голям набор - ноември-декември предишната година. Те се били 6+ по време на подбора.

Това не е вярно. Децата, които кандидатстват за ПУК, са трета група в ДГ. Например моят син лятото ще направи 5, изпитите му за ПУК ще са януари 2020- още ще си е на 5, поне едни 6-7 месеца...Дори май да си роден, до май месец са приклюшили всички изпити и децата са записани. Само родените януари-февруари може да имат 6 навършени.

# 281
  • София
Бърди, о не изобщо не ме притесняват 2 месеца забавяне, че и година. Притесняваме ме скуката по време на часа.
Тя ще си чопли носа ли, какво? После респективно загубата на интерес към предмета и лежането на стари лаври- ами аз
съм най-добрата, когато другите вече са настигнали нивото, че и изпреварили. За такива ситуации примери имам бол и са
вярни за над 90% от децата.
За да се стимулира трябва да НАДгражда, а не деградира Simple Smile

# 282

Това не е вярно. Децата, които кандидатстват за ПУК, са трета група в ДГ. Например моят син лятото ще направи 5, изпитите му за ПУК ще са януари 2020- още ще си е на 5, поне едни 6-7 месеца...Дори май да си роден, до май месец са приклюшили всички изпити и децата са записани. Само родените януари-февруари може да имат 6 навършени.

Това казвам и аз, че са на 5 и 6-7 месеца, което не е като 5. На тази възраст 6-7 месеца са мноооого време (почти една учебна година). Пак подчертавам, не искам да кажа, че децата не са малки, по-скоро го споменавам само като факт.

# 283
Жестоко се съмнявам точно в СС някой да си чопли носа, било то и защото знае една идея повече в началото. Това ми се струва релевантно за прогресивните училища и философии.

# 284

И кое точно не е вярно? Родените през януари-февруари може и да не са на 6, така ли? Понякога опонираме, за да сме просто в опозиция.

Общи условия

Активация на акаунт