АбсурТ, не искаш да повярваш, че жените не работят по-стресиращи и високоплатени професии, за да си го мерят с мъжете, а по собствен, съвем доброволен избор, Точно това показва, че мислиш в едни тотално остарели стереотипи, с които еманципацията се бори повече от век.
Не ме четеш с разбиране, въпреки че не за първи път пиша мнението си.
И си противоречиш дори само в този абзац.
Да, жената съвсем по собствена воля решава да се втурне във високостресовите и високоплатените професии.
Тази еманципациия си я имахме още през 60- те години на миналия век, когато жените с гордост ставаха трактористки и много съжаляваха, че не ги пускат като миньорки в мините, че да покажат как могат да са еднакви с мъжете.
Сега се доразви до степен да се напълни с 35+ сами жени, на които им дрънчи часовника и се чудят накъде да хванат, защото с кариерата и високоплатената работа не се изчерпва живота. Но, пък отпадат и от състезанието с мъжете- не в работата и в изкарването на пари, а в живеенето на живота и в осъществяването на това, за което, все пак ни е създала природата.
Докато мъжете на 35+ са си точно за женене- направили позиция, изкарващи добри пари и търсени на пазара, и можещи да си намерят някоя по мярка. С 10 години по- малка, имала акъл да си намери приятна работа, не да живее за да работи, а обратното- да има и тази екстра към живота си, но да има и любопитството към света, както и времето за себе си.
Както жените, така и мъжете могат да полагат интелектуален труд, да печелят добре, да се грижат за деца, да вършат необходимата домакинска работа. Защо разпределянето да става по пол, а не по способности и предпочитания, съответно всеки да поеме горе-долу равен дял в неприятните задължения? Ми аз не обичам домакинската работа, изкарвам над средностатистическия мъж и предпочитам да работя в офиса, отколкото да я върша. Ама се налага и логично искам да си я поделя с някой, не за да му доказвам нещо си или да го "скопявам", а защото е по-лесно, като е наполовина. Също така, смятам, че грижовните родители отделят време за детето си и никакви пари на свръх зает мъж не компенсират липсата му в живота на децата. Затова харесвам мъже, които се включват активно в гледането им. Никога не бих предпочела някой, който носи много пари, но почти не участва в семейството. Наблюденията ми са, че точно семейства с грижовен мъж живеят в най-голяма хармония.
Естетвено има много жени, които предпочитат лежерна работа и повече ангажименти вкъщи, аз уважавам техния избор, особено щом са се разбрали с половинките си, но просто моите разбирания и приоритети са други.
Ами, аз никъде не съм написала, че твоето виждане и приоритети са грешни.
Написала съм, че за мен, този вид еманципация, е силно натоварваща и ограничаваща откъм свободата да разполагам с време за интереси и дейности извън офиса, където трябва да върша едно и също по 10 часа, в обкръжението само на едни и същи хора и с няколко шефа над главата си.
Няма толкова висока заплата, която би ми компенсирала загубата на тези 10 часа, в които други ръководят живота ми.
Затова с удоволствие разменям 4- 5 часа от работните за свободата да натисна няколко копчета и да врътна една манджа, а през останалото време да живея, не да лъскам бюрото.