За парите и семейството

• 52 306
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 885
Съревнованието не е кой да бърше праха. Друго е.

И да, има едни години в работата, в които да гледаш отстрани успехите, па макар и на партньора си, докато ти си на едно място...изискват търпение и зрялост, но ще си призная, че човек се чувства изостанал в някои аспекти. Особено за моето поколение, след толкова юркане и очаквания, годините на бавен ход са си стрес.

Състезанието е за това кой да има постижения, без да има усещане за вина, че пропуска на други фронтове.

# 886
  • Куциндрел
По повод праха или бърсане на нещо у дома - какво му пречи на мъжа като види, че нещо трябва да се забърше той да го направи?
У нас праха се изсмуква с прахосмукачата с приставката с малката четка. Та не съм се замисляла точно за тази домакинска работа.
А кой мие банята в един дом с провайдър? А в дом без провайдър? newsm78 Joy

# 887
Пречи фактът, че не го вижда, не го тревожи и не го смята за важно.

# 888
Последно мъж ли съм или жена?

# 889
  • София
Съревнованието не е кой да бърше праха. Друго е.

И да, има едни години в работата, в които да гледаш отстрани успехите, па макар и на партньора си, докато ти си на едно място...изискват търпение и зрялост, но ще си призная, че човек се чувства изостанал в някои аспекти. Особено за моето поколение, след толкова юркане и очаквания, годините на бавен ход са си стрес.

Състезанието е за това кой да има постижения, без да има усещане за вина, че пропуска на други фронтове.
За човек, който си изкарва парите с писане, постовете ти са досадно еднообразни. И май не се усещаш, но се въртиш в кръга на десетина думички и фрази, които изпъкват между другите като плевели: фръцкане, хипстър, чувство за хумор, офисен планктон, а в тази тема и моето поколение. Айде стига с това твое поколение, тук пишат и други негови представители, а някои от нас пък ни делят само 1-2 години.

# 890
Е ти какво искаш, за без пари толкоз, това е форум сепак.

Но може би правя неволно SEO за тия думички, ще побъркаме Гугъл:)

Ти само да видиш Туитър, там през час се превъзбуждат за 10-20 ключови думи.

Впрочем тайния сос на писането: не е да нижеш красиви думички, а да влезе в главата на хората.

# 891
Просто моята и твоята представа за равенство, се различава от "еднаквост". Както и представата за самоуважение, уважение и еманципация, не се определят от това, дали напъваш да печелиш колкото мъжа, за да си направиш съмнителния кеф да избърше праха. Simple Smile
АбсурТ,  не искаш да повярваш, че жените не работят по-стресиращи и високоплатени професии, за да си го мерят с мъжете, а по собствен, съвем доброволен избор, Точно това показва, че мислиш в едни тотално остарели стереотипи, с които  еманципацията се бори повече от век. Както жените, така и мъжете могат да полагат интелектуален труд, да печелят добре, да се грижат за деца, да вършат необходимата домакинска работа. Защо разпределянето да става по пол, а не по способности и предпочитания, съответно всеки да поеме горе-долу равен дял в неприятните задължения? Ми аз не обичам домакинската работа, изкарвам над средностатистическия мъж и предпочитам да работя в офиса, отколкото да я върша. Ама се налага  и логично искам да си я поделя с някой, не за да му доказвам нещо си или да го "скопявам", а защото е по-лесно, като е наполовина.  Също така, смятам, че грижовните родители отделят време за детето си и никакви пари на свръх зает мъж не компенсират липсата му в живота на децата. Затова харесвам мъже, които се включват активно в гледането им. Никога не бих предпочела някой, който носи много пари, но почти не участва в семейството. Наблюденията ми са, че точно семейства с грижовен мъж живеят в най-голяма хармония.
Естетвено има много жени, които предпочитат лежерна работа и повече ангажименти вкъщи, аз уважавам техния избор, особено щом са се разбрали с половинките си, но просто моите разбирания и приоритети са други.

# 892
Пак ще говоря за "моето поколение", за което важи точно възпитанието, че сме еднакви, в смисъл всички професии са отворени и за двата пола. Това на теория. На практика обаче единият пол има по-тежка задача при балансирането семейство-работа. Защото като дойдат децата, си проличава, че не сме еднакви, както сме били като обучаващи се или като млади работещи.

Еднакви може да сме само от гледна точка на обществото. В семейството няма еднакви - има уникални и със свои роли. Не че някой не се опитва да прокара идеите за еднаквост в семейството, все едно е обществена организация, а то не е и е с друга динамика.

# 893
Най-много да заблудиш някой биолог с този (офисен) планктон със SEО-то ти, друго едва ли ще предизвикаш, Сирен Simple Smile
И пак фейк накрая.

# 894
Темата е за парите и семейството, не за мен.

Винаги има дисбаланс и винаги в някакъв момент за единия е приоритет да се развива, а другият прави някакъв компромис. Рядко възможностите за развитие са точно 50 на 50 и точно в един момент и двамата да трябва да са на макс.

# 895
Покрай твоите нелепи теории за 10 - те години, автопилота и какво беше още, не схващаш, че има професии, за които някакси е абсурдно да се подмяташ години наред вкъщи, да работиш отвкъщи и подобни безумици. И това не обрича на смърт семейния живот.

# 896
И кой говори за еднаквост? Всички сме различни. Ако мъжът обича да готви, защо да не го прави той? Ако жената може да изкара допълнително с работа два часа повече, защо да не го направи тя? Именно, че нещата се променят в живота и е по-добре хората да са способни да поемат от задълженията на другия при необходимост. Ако мъжът не знае как да приготви един сандвич и общува малко със 7-годишната си дъщеря, какъв ще е стресът и адаптацията, ако майката влезе в болница? Аналогично, ако провайдърът спре да носи парите?

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 18:27 от TafTaf

# 897
Да, аз вече казах, че поради това съм си избрала "най-лесната професия". Лекарите му мислете.

При необходимост е едно, но всеки ден да се търси еднаквост и да се внимава семейните роли да нямат дори намек за полярност - това вече е по-различно. Защото в обичайния случай при различни специализирани роли като цяло резултатът е по-добър, в някои периоди.

# 898
Добре де, аз съм образована и интелигентна. Това ми е струвало време, усилия и немалки финанси на родителите ми. Мога и печеля добре, за чий да си стоя домА и да се вълнувам само от домакинската работа?!

# 899
Ако хората не са със "полярни" способности, защо трябва да има поляризация? Например, двамата имат сравнимо натоварени и заплатени професии и не обичат домакинска работа. В общия случай кой трябва да поеме полярната роля на домакиня (не говоря за период на майчинство)? Нормално има някаква "специализация"  (единият готви, другият чисти), но общо се свършва от двамата. За децата може временно някой да отговаря повече, но ако е по принцип, връзката с единия родител остава слаба.

Общи условия

Активация на акаунт