Шести клас 2018/2019 - тема 4

• 32 047
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Тъй като сме на темата за АК искам да попитам как става паралелната подготовка за НВО и за АК. За АК има 2-3 школи, които подготвят за формата на АК. Това означава ли, че децата ще ходят в 2 школи  -една, която да ги готви за НВО и една за АК? Доста ми се струва като натоварване.

# 31
Тъй като сме на темата за АК искам да попитам как става паралелната подготовка за НВО и за АК. За АК има 2-3 школи, които подготвят за формата на АК. Това означава ли, че децата ще ходят в 2 школи  -една, която да ги готви за НВО и една за АК? Доста ми се струва като натоварване.
И мен това ме вълнува как става.

# 32
Бях на РС при г-жа Йонова (детето се яви на ПИ като външно). Много симпатична жена, много подробна. Моята се е представила доста зле и то проблемът не е в преразказа (до тук има на 4 места външни проверки на преразкази, все ѝ взимат от 1 до 6 точки). Разгледах теста. Впечатли ме, че има неизучавани неща. Например разпознаване на цитати и описания от главата "Гост", която не се изучава. Възможно ли е на НВО да се падне цитат/описание от неизучавана глава на дадено произведение? Лекинко притеснително става ако всичко трябва да се наизусти. Изискванията за писане на теза също се различават от изучаваното. Тук се искаше да има увод и няколко думи за произведението. Някой проверявал ли е този въпрос? Трябва ли да има увод? Защото ми се бият информациите от двама учители.
Мисля, че тази РС ми помогна да взема най-накрая решение за това трябва ли да ходи догодина детето МИ на школа. Доста полезно ми беше.

# 33
  • София
Дано някой да се включи с информация.
Това, което аз знам за Йонова е, че дава по-трудни ПИ спрямо НВО, като идеята е, че на същинския изпит децата изкарват много подобен резултат, като фактор повишена трудност е за сметка на фактор напрежение.
Синът на близка приятелка известно време е бил при Йонова в седми клас, но някак е успял да влезе в конфронтация с нея, та дотам.

# 34
Моето притеснение не е за това, че беше по-сложен теста, а че има неизучаван по програма материал. И въпросът е: може ли на нво да се падне неизучавана глава от произведение? Според позната, учител по бел, това е изключено. Сигурно е полезно да се изучи подробно още една глава от Под игото, но ми се струва излишно за целите на нво.

# 35
  • София
Не ми звучи логично.
Ако има възможност да се падне неизучавана глава, това би означавала коя да е такава от Ен на брой произведения.

# 36
maria, няма как да е от неизучавана част.
Да е остатък от старите й тестове?
В седмокласната разискваха за разминаването в съдържанието на тезата - има/няма увод, произведение, автор, в коя точно част е.

# 37
Чакайте тезите, които учат, са два вида, доколкото знам се иска краткия вариант от 3-5 изречения
Аргументативния текст не влиза в НВО, поне не и в тезата към теста

# 38
Тя тезата и в ОЛВ е няколко изречения.
По отношение на НВО  теза е  въпросът, който досега винаги е бил последен - двадесет и пети по ред - в първи модул и който от 2010 г насам ( т. е. от първото НВО) винаги започва с думите: Запишете в две-три изречения...

# 39
Благодаря, Дидева!
На въпросния ПИ 25 задача е формулирана така:
"Протълкувайте с пет-шест изречения думите на чорбаджи Марко от романа "Под игото" на Иван Вазов: "На, татовата, иди ми отчети от панерчето с жълтиците двайсет рубета, та да ми ги дадеш, като се върна!""
Оценява се с до 4 точки, а по спомен в Междучасие беше 6т. този въпрос. Мисля, че тогава сравнявах и нямаше разминаване в оценяването, та тук освен, че е неизучаван текст и точкуването ми се разминава. Имаше и въпрос с биографични данни за Вазов (4 биографични данни за Вазов и да се отбележи грешното). Госпожата каза, че винаги на НВО има такъв въпрос (за нечия биография). Отново леко ме притесни този нов за мен факт, но сигурно е така, не съм се интересувала още.

# 40
  • София
Оф, егати досадните неща трябва да учат. Абсолютен нафталин.

# 41
Биографии така или иначе учат (кратки разбира се). На ПИ дават въпрос. Последните 3-4 г. на НВО май не.
Тази година ще е нов сезон за НВО. Аз бих изчакала да видя реалния изпит. Дотогава - колкото повече, толкова повече.

# 42
Да, за биографиите мисля, че е трябва да се знаят и без да са нужни за нво. Въпрос на обща култура е.
Но не съм "ЗА" моето да заучава допълнителни неща (цитати, характеристики на герои, анализи и т.н.), при положение, че не е ясно дали ще ѝ стигне времето да усвои всичко, което ще влиза в НВО. Та специално ние ще го караме на по-лек вариант за изучаване на бел. Тук ми се видя висш пилотаж, не е за моето дете. Не би се справило с всичките изисквания. Но и нашите цели не са високи, та не сме критерий.

# 43
  • София
Мария, защо да не са ви високи целите?
Всъщност някой ще ме светне ли аджеба кое е по-трудно - изпит за АК или НВО?
Въпросът е по принцип.
На нас не са ни приоритет училища с английски. А би противоречало на всякакъв здрав разум да се изсипят едни трийсет хиляди евро за АК, че и допълнително да се плаща курс за друг език.
Та по този повод не съм и проучвала АК особено.
Но с тези безумия на НВО почвам да се питам дали не изпускам някакви алтернативи.
Не че ще се насочим нататък де, това само през трупа ми може да се случи. 😀

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 22:52 от Red

# 44
Мария, защо да не са ви високи целите?
Всъщност някой ще ме светне ли аджеба кое е по-трудно - изпит за АК или НВО?
Въпросът е по принцип.
На нас не са ни приоритет училища с английски. А би противоречало на всякакъв здрав разум да се изсипят едни трийсет хиляди евро за АК, че и допълнително да се плаща курс за друг език.
Та по този повод не съм и проучвала АК особено.
Но с тези безумия на НВО почвам да се питам дали не изпускам някакви алтернативи.
АК е може би една мечта, която ще стане осъществена при 2 условия: да я приемат и да ни отпуснат някаква сериозна отстъпка. Но не ни пречи да си мечтаем. Специално за моята дъщеря изпитът за АК е много по-лесен и близък. Съдържа четене с разбиране, а тя е много четяща, вярвам, че това не би я затруднило; съдържа писане на съчинение, а тя пише (вярно любителски детски неща, но обича да пише и мисля, че за малкото точки, които дава съчинението в АК няма нужда да му отделяме супер специално внимание); съдържа 2 модула математика, а в смг решават достатъчно задачи, че да трябва и там нещо специално; съдържа логика, нещо което тя няма и нещо, което не може да се научи, или го имаш или го нямаш (евентуално да се заучат няколко типа задачи и толкова), та там колкото-толкова.
За бел по НВО има много повече неща да научи: граматика, произведения, биографии... Математиката си е математика - колкото научи в смг - толкова, нищо специално няма да правим.
Ако АК не ни се случи, не са ни високи целите защото: тя не иска да учи немски и автоматично отпадат училищата със супер високи балове НЕГ и 73; не искаМЕ смг, та отпада друго училище с много високи балове; не искам първи език да ѝ е АЕ (АК го искаме не заради езика), защото целта ни е да научи 2 езика, та отпадат и двете английски гимназии. Това са над 300 момичета, приети в тези желани гимназии, с чийто бал няма какво да се конкурираме. Като сложа и децата, които ще влезнат в АК, НПМГ, ТУЕС, НГДЕК та са направо 350 момичета отличници, които няма защо да гоним. Нашата цел е топ 400 за момиче в София и ще гоним в най-добрия случай 164 или фег. Дано не бъркам някъде по сметките.

Общи условия

Активация на акаунт