Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 397
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
В размисъл съм няма ли една кр.захар от 4.6 на гладно при прием на едно такова хапче за намаляване на инсулина, да я свали още повече?
Не.
Аз съм с нормална захар, нямам проблем с Глюкофажа.

# 601
  • София

Iskra92, на моя приятелка в аналогична ситуация бяха изписали глюкофаж в аспекта намаляване на теглото. Не мисля, че й бяха изследвали въобще кръвна захар, обременяване и т.н. Аз го научих по-късно, когато мен самата ме сложиха на метформин и коментирахме за странични ефекти и т.н. Явно е някаква разпространена практика.

# 602
  • Paris, France
aloevera, пожелавам ти бързо възстановяване. Нормално е при стрес и малко количество храна да се запечеш, мисля.

Валети, нали знаеш, че преди ОГТТ трябва да ядеш високо въглехидратна поне седмица. Иначе резултатите не отразяват реалността.

Тити Пити, много са причините за леко повишена захар сутрин. Случва се при дълго ниско ВХ хранене, стрес, късно нахранване с мазнини и ВХ, бълваме на глюкоза от черния дроб сутринта да може да сме бодри като станем. кЗ под 5.5 не е супер висока и ако стойността е такава еднократно няма проблем. Бях попаднала на много хубава статия с обяснения за този феномен. Можеш да мериш захар през деня за да видиш как се движи. Инсулинът ти е идеален. Да си станала него ден по-рано от обичайното? Да е било студено?

Бледолилава, страхотни резултати, особено за TSH. Тук го водят идеален 0.5-2. Браво! Много се радвам за тебе. Яж си боб, да! Полезен е и сега, като си отслабнала и спортуваш няма да ти вдига инсулина. Отивам да прочета поста ти пак, че четох по диагонал. Ей такива истории трябва да четем по-често.

# 603
aloevera_, ако катастрофата е била силна и колана се е впил в корема ти понякога възникват усложнения. Ако си подута, имаш болки, пък дори и за този запек е редно да те види лекар.

Пургативи не е добре да вземаш предвид инцидента. Ако червата са наранени не се знае как ще повлияят.

Ако катастрофата е била по-скоро стрес, а не физическо нараняване то не толкова на нервна почва ти е проблема, а на бедната на фибри храна. Защо не увеличиш салатите и зеленчуците в менюто си? То хубаво нисковъглехидратно се храниш, но по мое мнение е грешно да ядеш само протеини и мазнини и толкова малко пресни и сготвени зеленчуци и зелении. Включи си хуск. Прави големи салати на всяко хранене. Моя съвет е да поръсиш и с трици закуската си до оправяне на запека.

Успех!

# 604
  • Близко съм
Благодаря ви , дами. Ами всичко уж е наред. Не бях без колан , но изхвърлена отзад. Салати ям много вчера на обяд хапнах карфиол и броколи на фурна със сирене и кашкавал. Но вечер ям салата само малко да ми олекне. Че имам чувството, че щи гръмна сега мисля едно силно кафе да видя дали ще успея,че от катастрофата и кафетата не мш вървят.

# 605
Правилно ли разбирам, че последното ти ходене по голяма нужда е 26.03? Според мен за 8 дена запек, особено предвид катастрофата е редно да те види лекар.

# 606
  • Paris, France
алое, след толкова време и болки в корема мисля, че трябва спешно да идеш на лекар. Може от удъра да се е увредил нерв.

Тити Пити,

https://www.dietdoctor.com/low-carb/fasting-blood-glucose-higher

По диагонал го четох. Много добре е обяснено. Ти ниско ВХ ли се храниш сега? Липсва само феноменът на Somogyi, но той едва ли те касае. Можеш да го потърсиш ако искаш.

# 607
Невена, хиляди благодарности за отговора и отделеното време.
Сега съм вече спокойна, че поне в това отношение съм Ок. Понеже ЛЛ ми каза, че един вид инсулинът ми се бил изчерпвал от панкреаса.
Относно храненето, не знам точно как да го определя, по-скоро е балансирано НВ , защото ме е страх да съм  на абсолютно НВХ, заради щитовидната жлеза.

Ау, в този сайт си намерих някакви много ценни съвети за вегетарианско кето хранене  и много ме изкушава, ама тази проклета хипофункция ме притеснява...

# 608
Какви са резултатите от ОГТТ, ако не си се хранил високовъглехидратно поне седмица? В смисъл в каква посока са отклоненията?

# 609
Глюкоза ( Glucose )
4.47
mmol/l
3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин
5.61
mmol/l
3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин
7.35
mmol/l
3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )
8.41
mU/l
2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )
58.52
mU/l

Insulin ( 120 м post 75g glucose )
99.10
mU/l

HOMA ( IR ) индекс
1.67
индекс
< 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR           какво ви е мнението????

# 610
https://
Какви са резултатите от ОГТТ, ако не си се хранил високовъглехидратно поне седмица? В смисъл в каква посока са отклоненията?
Най-общо казано е предпоставка за фалшиво позитивен резултат.
Сега ще погледна още веднъж да не съм объркала нещо и дали съм запомнила правилно.
Тук е обяснен механизъм, който го предизвиква (след средата):
https://www.diabeteshealth.com/asknadia-is-my-low-carb-diet-caus … abetes-diagnosis/
П.С. да поствам и едитвам от телефона е сред огромните предизвикателства в тоз моя живот

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 18:58 от Обич Синеока

# 611
Невена, хиляди благодарности за отговора и отделеното време.
Сега съм вече спокойна, че поне в това отношение съм Ок. Понеже ЛЛ ми каза, че един вид инсулинът ми се бил изчерпвал от панкреаса.
Относно храненето, не знам точно как да го определя, по-скоро е балансирано НВ , защото ме е страх да съм  на абсолютно НВХ, заради щитовидната жлеза.

Ау, в този сайт си намерих някакви много ценни съвети за вегетарианско кето хранене  и много ме изкушава, ама тази проклета хипофункция ме притеснява...

Това и аз си го помислих, но не исках да ти го напиша. Не съм такъв специалист.
Но после се замислих, че ако се изчерпва, то логично би било кз да е доста над 5. Това ако наистина клони към диабет тип 1.
Нали тип 2 беше висока захар, но инсулина също може да е висок, но да не върши работа. Или да е по-малко и тогава кз скача.
А тип 1 са тези, които си боцкат инсулин, защото вече панкреаса не го произвежда.

Въобще не мисля, че нещата така са при теб, предвид и храненето.
Успокой се и след месец ако искаш, може и два, пак опитай да видиш.

# 612
  • Paris, France
Titi piti, щом е притеснен ЛЛ, нека да направи допълнителни изследвания за да си спокойна. Сами по себе си тези резултати нищо не значат. При тебе гликираният хемоглобин няма да е меродавен. Има разни видове диабет, които започват с леко понижаване на инсулин. Те са автоимунни, моногенни наследствени Итн. Всички те имат подвидове, които се поддържат по коренно различен начин - от лека диета, през сулфонурея до инсулин. Може да има тежка ИР, а може и никаква да няма. Засега резултатите ти са нормални. Виждала съм подобни на мъже, които са елитни атлети.

https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/low-fasting-insulin-nor … g-glucose.159147/

Погледни 5тия пост с резултатите! Първото е КЗ, в скоби в ммол/л. Второто е инсулин. Видно е, че инсулинът скача от 3.6 на над 90 на първи час, а захарта над 10 скача. Коментира се LADA diabetes. За него има изследвания на антитела, за MODY са генетични тестовете.

qrie, ако си лето и направиш ОГТТ може да излезеш диабетик, ако си ИР по принцип, но може и да излязат фалшиво добри резултати ако мускулите са изпразнени от глюкоза.

# 613
Много ви благодаря, Обич Синеока и Невена...

# 614
Аз преди месец си бях написала новите резултати - КЗ 4.87 и инсулин 3.8.
Питах този нисък инсулин дали е проблем и Невена ме успокои, че е ОК. Сега като ви чета и почвам да се филмирам за изчерпан инсулин... Confused

Общи условия

Активация на акаунт