Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 351
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Много сложно, аз вече бях започнала режим седмица преди обременяването, сега се чудя доколко са адекватни резултатите. Ама надали са много различни.

# 616
Инсулина ако е изчерпан,  няма да може да свали кръвната захар до 4,7, която е много добра стойност. Така, че не се притеснявай.

# 617
Аз преди месец си бях написала новите резултати - КЗ 4.87 и инсулин 3.8.
Питах този нисък инсулин дали е проблем и Невена ме успокои, че е ОК. Сега като ви чета и почвам да се филмирам за изчерпан инсулин... Confused

Излез от филма  Laughing

# 618
Здравейте. Мисля, че съм за тази тема.
Изследванията ми от 14.02. са инсулин 15,210, хемоглобин 107 (споменавам го понеже лятото на 2017 беше едва 72 и оттогава се боря да го повиша). Кръвна захар и гликиран хемоглобин от октомври 2018 са били съответно 5,63 кр. захар и 5,3 гликиран хемоглобин (уж в референтни граници и двете, но според мен не са ок). Това при сравнително нисковъглехидратно хранене, доста либерално, но в онзи период често вечерях късно.
Ще пусна и последните изследвания от 26.03. Озадачава ме гликирания хемоглобин и високата кръвна захар. Инсулинът на гладно е спаднал почти с две единици за 40 дни, а хемоглобинът най-накрая е в референтните стойности! Не мога да цитирам, но някъде прочетох, че ниският хемоглобин може да "прикрива" високата кръвна захар- дали е възможно през октомври реалната ми кр. захар да е била по-висока от измерената 5,63 (хемоглобинът тогава ми е бил 101)? А сега, понеже за 40 дни съм покачила хемоглобина с от 107 до 123, кр. захар да е отчетена като по-висока отколкото всъщност е? От февруари вгх ги държа между 20 и 50 през повечето дни, рядко са 60-75 гр. (не изваждам фибрите от зеленчуци и т.н., т.е. това са общите вгх заедно с фибрите).
На 27.03. пуснах и за ЩЗ изследвания. Резултатите, ТSH 1,615, FT4 0,960, FT3 2,930, TAT 1,04, MAT 0,78. Добре ли са хормоните? Иначе знам, че и ехограф си трябва.
От останалите показатели които съм изследвала нещата ми се струват в норма...? Ще се радвам, ако някой коментира магнезия (0,90- излезе по-късно), калций, йонизиран калций, калий, Ph, холестерол, пикочна киселина или друго- ако има нещо което може да е по-оптимално като стойности. Чувствам се добре, имам енергия, на 37 г. съм. СУЕ откакто се помня е над нормата....
И да попитам, за майка ми, 70 г. Инсулин на гладно 2,2 добре ли е? Кръвната и захар беше 4 някъде. Тя също се храни нисковъглехидратно вмн от около месец.

Момичета, побутвам си питането, защото така и никоя не коментира. На няколко места вече чета, че има връзка между нисък/висок хемоглобин и фалшиво ниски или високи стойности на гликиран хемоглобин....

# 619
  • Варна
Цитат
Валети, нали знаеш, че преди ОГТТ трябва да ядеш високо въглехидратна поне седмица. Иначе резултатите не отразяват реалността.

Олее , не знаех че трябва да променя храненето преди теста , ендокринолога ми каза само 12 ч преди това да не съм яла и пила , а хем говорихме с него че спазвам режим .
Остават ми 3 дни , какво мога да хапвам ,че никак не ми се иска да мина на картофи , сладки и тестени , след като 2 месеца се уча на правилно хранене .
Може ли примерно : банан , грах ....ей такива неща ?

# 620
  • Paris, France
keyila, инсулинът на гладно не е много добър, доста над заветното 5 е, но бързо може да се свали. На първи и втори час е направо ужасен, доста по-висок от 25. За съжаление вече има и покачване на захарта на втори час. За твое успокоение постигнах резултати като твоите след драстична диета и доста добавки. Преди това резултатите ми бяха доста по-лоши от твоите. Имаш късмет със сравнително нисък инсулин на гладно, който може да влезе в норма бързо. Диета, добавки и спорт и каквото ти предпишат и ще си като нова.

Валети, да кажат другите, но на мене ми казаха да ям по поне 200гр ВХ на ден една седмица, с поне 100гр въглехидрат на вечеря в нощта преди ОГТТ. 12 часа без ядене и пиене ме озадачава. На мене ми казаха не повече от 11 часа и не по-малко от 8. Даже нарочно ядях късно, за да няма време инсулинът и КЗ да падат. На мене ми казаха да ви пия вода ако ми се пие, но да не ям. КЛера писа, че не трябвало да се пие вода и даже да се става от леглото. Може грах и банан, разбира се. Най-добре си изчакай седмицата и тогава се натовари! Нищо няма да ти стане от седмица ВВ хранене. Има и друго - ако в момента отслабваш или скоро си отслабнала резултатите са фалшиво хубави. Не трябва да се изследваш поне 3м след отслабване. Аз летях от кеф, ама след 6 месеца се приземих след ОГТТто.

Питах този нисък инсулин дали е проблем и Невена ме успокои, че е ОК. Сега като ви чета и почвам да се филмирам за изчерпан инсулин... Confused

Ох, инсулинът ти си е нормален, а захарта ниска. При Тити инсулинът е на долна граница, но захарта е леко висока, макар и в норма. Ако и захарта и беше под 5 никой нямаше да търси проблем. Понеже има редки видове диабет, които не са свързани с ИР, но започват по този начин, но са по-скоро като диабет 1 - с покачваща се захар и падащ инсулин, някои с антитела като диабет 1, но се развиват бавно, ЛЛ на Тити сигурно ще изпише допълнителни изследвания за антитела и генетични. Нормално инсулинът на гладно е 2.9-5, примерно. Твоят си е по средата на нормата, а на Тити е към долна граница.  Захарта ти е под 4.9, тоест идеална,а на Тити е 5.5, което е необичайно високо при инсулин като нейния. При тебе има среден инсулин, средна глюкоза, при Тити нисък инсулин и средна към леко висока глюкоза. Така ясно ли е? Тити трябва да се следи заради щитовидната.

Тити, докато не съм забравила. Мит е, че кето уврежда щитовидната. Прочети последния пост на Бледолилава! Доста хора подобряват щитовидните хормони на кето. Е, не всички.

dolce miele, какъв Ник само! Инсулинът ми скача само като ти зърна Ника! Трудно ми е да пиша в старата версия и да гледам резултатите. Утре ще отворя резултатите на другия телефон и ще ги имам пред себе си. Ще ти напиша сега, по памет, каквото се сетя.

киселинност на урина - леко кисела и може да се подобри до 7, примерно.

пикочна киселина - ОК

чернодробни ензими (АЛАТ,АСАТ, ГГТ - в норма. Това е много добре

холестерол - доста е добре. Триглицеридите трябва да ги смъкнеш под 1 и даже под 0.80. Това става с махане на въглехидрати и наситени мазнини.

хемоглобин - трябва да го качиш, защото е на долна граница, което не е лесна работа с инсулин и захар като твоите.

магнезий - в норма е и на средата, което е добре, обаче калият ти е доста висок, а те си пречат един на друг. Ако пиеш калий може да го спреш. Магнезият май пречеше на желязото?

инсулин - с подобен на твоя не можех да стана от леглото

гликиран хемоглобин - много, много зле независимо от това, което ще ти кажат. Когато падне под 5.5 диабетът започва да регресира, когато се качи над 5.5, да прогресира. Твоят е направо диабетичен и явно имаш пикове на захар.  Да зависи какъв ти е хемоглобинът и затова трябва да го качиш.

TSH е добре. За останалите нямам намерение то мерна единица, нито референтни стойности.

Как така ти е СУЕ вечно високо? Причина не се ли намери?

Майка ти е в кетоза и при нея всичко е наред.

Според мене трябва да се консултираш с ЛЛ незабавно.

Утре ще ти пиша за другите неща.

Лека и мека

# 621
Излез от филма  Laughing

Любимо ми е да си се филмирам... Grinning

Невена, благодаря! Hug

# 622
Момичета, има ли някоя от вас с витилиго? Интересно ми е дали се повлиява по някакъв начин при спазване на нисковългехидратно хранене.

# 623
Невена, благодаря! Да, СУЕ винаги, поне от от тийн годините, ми е все така. И личната ми лекарка тогава се чудеше, но не стана ясно. Напоследък ям почти всеки ден зелена салата, отделно други зелении. Витамин К (мк-7) започнах да приемам седмица преди изследванията- не знам дали е оказал съществено влияние за резултата...Имам останали няколко таблетки, мога да го спра (и без това не смятах да го пия след като ми свършат капсулите). В деня на изследванията не съм пила никакви добавки преди да ме боцнат. Иначе приемам магнезий вечер ( той много ми повлия за по-качествен сън, преди най-бодра бях вечер след 22-23, а сега по това време лягам). Също вит. Д3 1000 IU, желязо 32 мг (към него има прибавен вит. Ц 120 мг), вит. Ц 500 мг с 8-часово освобождаване (мисля, че той много повлия за покачването на хемоглобина, само с желязото ставаше доооооста бавно). Уж нямаше причина за анемията- нямам кървящи хемороиди, кръвозагуби (освен МЦ и понякога кървящи венци), хематоложката отхвърли и разни други варианти- като видях, че е над долната граница след толкова време направо не ми се вярваше! Приемам и пробиотик, по една капсула (дозировката на опаковката е 3 капсули дневно, но обикновено забравям). Ph има ли начин да го кача от 6 на 7? С добавка или да избягвам нещо в храната? Хубавото е, че откъм хранене има откъде да намалям вгх- прясно мляко, ядки и др. Мисля да се боцна скоро да проверя пак хемоглобина и кръвната захар как са. Озадачава ме, че инсулинът на гладно е паднал, а кр. захар не- ако следвам логиката от предните постове, щом инсулинът намалява (13,450), значи кр. захар не се покачва колкото когато инсулинът е бил 15,210? Колко време да изчакам преди отново да изследвам гликиран хемоглобин?
И да, когато инсулинът ми беше 15,210 едва ставах сутрин, водех малката на училище и като се връщах ми прималяваше ужасно, постоянно ми се спеше, особено през деня....А преди режима инсулинът трябва да е бил доста по-зле. Confused

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 22:08 от dolce miele

# 624
За щитовидната не помня в кой от специализираните сайтове бях чела че не самите ниски въглехидрати вредят толкова, колкото поддържането на много ниски калории постоянно и затова не бива да се гладува, а да се яде достатъчно. Ако се сетя къде го бях гледала това, ще сложа линк по-късно към цялата статия.
Почти всички дето искаме да отслабнем сме склонни да залитаме към твърде малко ядене, а това явно не винаги е добре.

# 625
  • Варна
Nevena, благодаря ! bouquet

# 626
Nevena Virolan-Благодаря ти.Да разбирам ли, че не си приемала лекарства?

# 627
  • Paris, France
keylla, Метформин и по 5 салатки дневно предписа ендокриноложката. Пих Метформин докато ЛЛ установи мазен черен дроб. Спрях бавно Метформина когато успешно влязох в кетоза и минах на Нюкасълската. Моят инсулин скачаше на 190 на първи час. При толкова лоши резултати е добре да се приема в началото, поне до влизане в кетоза и да се спре само когато сериозно и рязко махаме мазнини, тоест сме на нея ски калории. След 6 месеца бях с резултати, подобни на твоите и ми го предписаха пак за 6 месеца, но не го пих. След още 6 месеца внимателно, чисто хранене, без отслабване, добавки, витамин Д и Б12 нямаше никакво подобрение. На 6м беше 80, на 12м 75 на първи час. Продължих с ходене и добавки и след година беше паднал на 40 на първи час. Каквото и да правиш трайното падане отнема време. Ако държиш инсулина нисък с диета и разход на енергия веднага след ядене достатъчно дълго той пада сам след това. В началото Метформинът помага да влезем в кетоза бързо, но трябва и диета, разбира се. С висок инсулин на гладно без Метформин нещата се получават бавно. Ако инсулинът на гладно не е висок може и само с диета и спорт.

inqpro, не съм засичала човек с витилиго в тази тема. Общото между витилиго и ИР е липса на вит Д, Вит Б12 и промени в качеството на колагена. При витилиго меланоцитите се отделят от другите клетки. Силно кетозните диети променят имунитета и може и да помогнат. Понеже Вит Д и Б12 се съдържат предимно в животинска храна може би тази диета е добра. Потърси в интернет keto diet vitiligo и виж какво излиза. Имах съфорумка, която се излекуват с кило моркови на ден, сурови, настъргани + диета и Б12, но сайта вече го няма да я питам. Потърси, все има нещо!

dolce miele, за анемията можеш да ядеш много черен дроб от тревопасни. Има желязо, но и фолат, Б12 и всичко необходимо. Спанак и коприва също. Причините за СУЕ са доста, повечето свързани с възпаление, проблеми с анемия, бъбреци, сърце. Трябва да оправиш този показател. Диабетичка ли си и откога?

natka, ниските калории вредят на ЩЖ на слаби хора. Дебелаците имаме достатъчно калории в самите нас. Прочети на Бледолилава поста! При мене TSH също падна след диетата.

# 628
Още не успявам да намеря къде какво четох, признавам че не се зачетох за подробности тогава, само това съм запомнила, затова и исках да намеря източника с обясненията. Аз не съм специалист, не бих си позволила аз да давам съвет на някого относно нещо толкова сериозно като такъв проблем, просто се сетих за това когато стана дума миналия ден и го споменах като нещо, което съм видяла някъде. Ще ровя още, дано намеря къде беше.
За да ми остане в главата, не ще да е било някой новинарски сайт дето преписват статии гьотере и до половината, в такъв случай бих го подминала.

# 629
  • Враца
Аз съм с витилиго. 😏

Общи условия

Активация на акаунт