Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 504
  • 811
  •   1
Отговори
# 750
За огледи е така. Но за дискусии във форума не. А общото между нас тук е, че дискутираме. Кой какво си прави в реала си е негова лична работа, но за дискусиите лимит е само небето  Joy
Да, но Врабчо изрично написа, че говори от опит от реални огледи. Което за мен е далеч по-ценно от форумни лакърдии.
Точно това имах предвид. Явно само Попея ме е разбрала. Чоплене на обяви и схеми на апартаменти можем да си обсъждаме тук до безкрай, но за реално търсещи няма много смисъл. Това, което е добре на схема може да се окаже ужасно в реала и обратно.
Не знам кой плюе, аз тук не плюя, казвам си мнението на база моя опит. Ако за някой е плюене, толкова по-зле за него.
Бюджетът ми през 2013 г. беше 85 к евро. Нито е много, нито е толкова малко. За тогава беше добре. И пак не можаха да ми предложат хубаво НС с довършителни работи за тези пари. Търсенето беше в източни квартали и само в Дружба имаше приемливи за мен НС с малко по-големи помещения. Но не искахме Дружба.
BVAR, това по схема е ужасно, да. Дневна 18 кв.м. е колкото спалнята ми в момента. И тези криви стени, дето уж вече не ги правели.....
Изложението е пак север и лек запад, стълбищата вероятно са на юг. Какво да говорим Rolling Eyes

# 751
  • София
Точно за толкова ние купихме тогава четиристаен, плюс две паркомесата. Впоеследсвие продадохме почти двойно миналата година. Така че ако тогава ви ебил толкова бюджета сега приготвяйте 150к или чакайате

# 752
Ако купуваш с цел инвестиция е едно. Ако е за живеене - съвсем друго. Аз търсех за живеене, трябваше ми пространство, инфраструктура, локация, хубави големи помещения. Освен това довършителните работи също бяха некачествени в гледаното от мен НС, това се виждаше от километри. Предпочетох да взема нещо голо за ремонт СС и да си финансирам ремонта. За да знам, че съм си вложила най-доброто и съм си го направила по моя вкус.

# 753
Ако приемем без резерви опита на Врабчо се налага едно интересно заключение - даже на дъното на цените след срива от 2008 всъщност на хубавото НС цените не са падали Sunglasses Щом 2013-а година, когато беше дъното на пазара, хубавото НС е било недостъпно за нея, значи оракулите на скорошния срив трябва да си ревизират прогнозите за предстоящ наводнен пазар с хубави жилища за по две за лев:35:

# 754
  • София
Не, изводът е, че хубаво ново няма, независимо от криза или цена. Всичко читаво е старо  Naughty

# 755
Аз бих разширила този извод и бих си извадила заключение, че на хубавите имоти цените не падат, независимо дали са НС или СС.

# 756
Когато строителят се опита да ми продаде апартамента без предварително договореното мазе защото правили някакви промени и взели площа на мазето, та тогава си порових в законите и открих че има една Наредба 7 на МРРБ която регулира нормите при жилищата. От цитираните текстове на наредбата става ясно, че не може да се смята за жилище имот, който няма поне едно допълнително (складово) помещение от типа на мазе или килер. Наредбата определя, че допълнителното (складово) помещение може да се намира както в жилището, така и извън него. В документите за собственост това помещение трябва изрично да бъде указано като част от съответния апартамент. В противен случай се води като ателие.

Жилищните помещения се ориентират по възможност към най-благоприятните по отношение на слънчевото огряване посоки. Също така не може да се смята за жилище имот, на който всички помещения са със северно изложение (също и със североизточно и северозападно).наредбата определя, че в едностайните, двустайните и тристайните апартаменти трябва да има поде едно помещение, а в многостайните апартаменти поне две помещения с южно, западно или източно изложение (или югоизточно/югозападно).

Апартамент, който има кухня без място за хранене, трапезария, спалня, килер и баня с тоалетна, според терминологията на наредбата се смята за едностайно жилище, доколкото кухните, трапезариите, килерите, баните и тоалетните не се считат за “стаи” и затова не участват в определяне броя на стаите. Така може да се окаже, че апартамент с пет помещения се води “едностайно жилище”.

Има е една друга Наредба  според което за всяко отделно жилище (апартамент) в жилищните сгради и жилищните сгради трябва да има осигурено поне едно място за паркиране. Същото се отнася и за всяко отделно ателие в жилищната сграда.

Виждам че малко се урегулират нещата по отношение на стандарти и изисквания в България.

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 21:26 от Nellyna

# 757
Но обективно погледнато, е по-добре да е светло в помещението, в което пребиваваме дълго, отколкото да е тъмно - така казват и докторите, и архитектите. А че различните хора имат различна поносимост към тъмни помещения, е така, и всеки се съобразява може или не може да направи този компромис.

Това никой не отрича, но обикновено хората обитават къта с меката мебел и телевизора, а не кухненския бокс Twisted Evil А в дългия кухньохол въпросният дневен кът е на съвсем светло, навътре е боксът и, вервай ми, изобщо не пребивавам дълго там. Отивам да си направя кафе, или да си сипя вода, или да си взема нещо от хладилника и това е. Ако готвя се застоявам по-дълго, ама аз готвя вечер, когато 7-8 месеца в годината все едно трябва лампа, колкото и прозорци да има.

Показаното от BVAR e наистина гадно, но да се запитаме защо има такива недоразумения? Ами защото се търсят. Ако купувачите ги бойкотират ще изчезнат или ще се продават на много ниски цени, ако архитектурно не могат да се избегнат. А щом се купуват - не е виновен Хасан, че яде баница Twisted Evil
Aми който яде полуфабрикатна микровълнова храна, за него е така. Ние вкъщи ядем домашна храна, защото си ценим стомасите, а и другото не ни понася и на двамата. Готвя и вечер, и през деня, както дойде, а 6 месеца в годината и вечер готвя на светло. И самото усещане да си в тъмния ъгъл на дълго помещение не ми харесва, имам усещане за килия, а прозорецът си е там, дори и вън да е тъмно. Не разбирам защо продължаваш с това, казах, че АЗ не бих обитавала твоето, ти си го харесвай, а който чете, може да си прецени дали за него би било ок.
BVAR, не мога да  съм по-съгласна

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 17:59 от Анонимен

# 758
Продължавам, защото ТИ тенденциозно продължаваш развивайки тезите, че било добре да е светло там, където човек обитава. Като че ли някой оспорва това Shocked Но ако ти обитаваш основно кухнята - тогава съм съгласна, че от твоя гледна точка светъл бокс е жизнено необходим. Просто аз не обитавам това помещение за повече от два часа даже и когато готвя, а и това ми се случва 2-3 пъти на седмица, и затова за мен не е никакъв компромис тъмният бокс. И уж се разбрахме, ама продължаваш да чоплиш newsm78
Та за да спрем да спамим темата може ли най-смирено да ти се извиня, за това че имам тъмен бокс? Да си посипя главата с пепел и да призная, че в моята тъмна дупка се придвижвам или бял бастун, или с начелник за спелеология и никога повече няма дума да обелвам в темата, защото след срама да имам  тъмен бокс не заслужавам да ми се чува думата? Сега добре ли е?

Впрочем даже в онзи суперски апартамент, който покза Нико, боксът пак е в тъмния ъгъл и няма прозорец насред плота и шкафовете. Какъв ли компромис ще е някой да го купи Mr. Green

А опитите за язвителни нападки по отношение на хранителните ми навици изобщо няма да коментирам, защото ние всъщност не ядем, а пасем трева по градинките.

# 759
  • Варна
Не е тъмно на Нико от примера - там където е малката маса е стъклена стена - от горе до долу Wink , както и в съседната спалня/стая.

# 760
Не е тъмно на Нико от примера - там където е малката маса е стъклена стена - от горе до долу Wink , както и в съседната спалня.

Не казах, че е тъмно, а че кухнята е в тъмния ъгъл, където няма прозорец. Защото Попея държи на прозорец насред кухненския плот. Иначе и тя не знае колко точно е тъмно при мен, обаче това не и пречи да говори за тъмни дупки.

# 761
  • Варна
Има стена-прозорец. От горе до долу е стъкло. Фасадата е със стъкло на това място.
Не е тъмен ъгъла, защото стига дневна светлина до него.

# 762
Има стена-прозорец. От горе до долу е стъкло. Фасадата е със стъкло на това място.

Където е кухнята ли? Въпреки че отзад има спалня и коридор?

# 763
  • Варна
До малката кръгла маса  - виж сложих картинка
Попея държи на дневна светлина, до колкото разбрах и мисля, че стъклена фасада би я устроило идеално Wink

# 764
А ти чети какво пиша аз. Изобщо не оспорвам това за стъклената стена, говоря къде е ъгълът между двете крила на кухнята и че няма никакъв прозорец по протежение на самата кухня (насред плота и шкафовете). За трети път го пиша и все ми говориш за отсрешната стена.

Общи условия

Активация на акаунт