Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 699
  • 811
  •   1
Отговори
# 525
От моите приятели и роднини в чужбина, някои купиха, други продадоха и купиха в столицата. Тези които имат наследствени жилище не са купили, че им идва много нагорно стопанисването на имоти от 10к км разстояние. Като цяло, никой не мисли че България ще се изтрие от картата на света и имотите ще се обезценят.

# 526
Говорете си говорете си, ама защо тъй без покритие не мога да разбера.
Ние проверяваме за строежи на зелено в момента, при условие, че съм купувал от тези същите на 850 евро преди 2 години, в момента продават на 1200 и са разпродали всичко на скица. Проверих други, те също продават на над 1000 на скица и имат останали само ателиета на първи етаж. Да... много сгради, ниски цени... таратанци Simple Smile

Тия цени са химера, каза ти го зам. министъра Simple Smile

# 527
  • София
Сигурна съм, че няма да се затрие България. Но и цените няма да се качват повече.
Много фактори могат да повлияят на това. В момента закупуването на имот е единственият начин да си запазиш парите и да получиш някакъв доход от тях. В момента, в който банките започнат да предлагат други инструменти за спестяване и доходност ( не просто депозити, а инвестиционни пакети) и натискът върху пазара на имоти ще отслабне. Ето ти фактор, който влияе на пазара, но за който малко хора се сещат.
Познавам един главен изпълнителен директор на банка в Бг. Неудобно ми е да го питам как и къде си спестява парите, обаче не е хукнал да купува имоти със сигурност. Той с жена си притежава точно 2 апартамента - първият е първото им семейно жилище, вторият го купиха само защото децата им пораснаха и там нямаше възможност за две детски стаи. Просто беше наложително да се разширят.
Сигурна съм, че може да си купи поне още 2 апартамента, обаче той няма да го направи. Просто е професионалист до мозъка на костите и ужасно пресметлив.
Давам си сметка, че той като директор на голяма финансова институция е много информиран и има по-голям достъп до инвестиции извън страната, но е въпрос на време да се предложат подходящи пакети и за редовия гражданин.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 09:24 от Жълто Цвете

# 528
Смятам, че вече почти е достигнат психологическият праг за цените и ще следва надолу. Сега колко надолу не мога да преценя, но смятам, че ще е надолу.

Защо се обсъждат само две посоки - нагоре и надолу? Защо всички пренебрегват съвсем нормалната опция "застой"? Още повече, че доходите се вдигат и така цените в застой реално намаляват.
Има още нещо - теорията на управлението разглежда видовете преходни процеси и най-общо видът на преходния процес зависи от скоростта на изменение на променящата се величина - ако нарастването е много стръмно, почти със скок, после следва спад с последващо малко нарастване до нова установена стойност. Абсолютен пример за такъв преходен процес е курсът на долара, когато от 1000 стана 3000, после спадна на 1500 и накрая се кротна на 2000 или там колкото беше.  Колкото обаче нарастването е по-плавно, толкова по-леко е лашкането след достигане на пика и при съвсем плавен ръст такова лашкане няма. Според мен в момента ръстът е достатъчно плавен, че да няма срив. Вече дали ще има застой или временен лек спад с последващо връщане към устойчиви цени ще видим. Но предпоставки за срив в скоро време не виждам.

За илюстрация слагам една картинка. Скокът на долара беше от вида показан с червената крива. А сега очаквам нещо от рода на зелената или синята, но с много слабо изразен спад.

В момента закупуването на имот е единственият начин да си запазиш парите и да получиш някакъв доход от тях. В момента, в който банките започнат да предлагат други инструменти за спестяване и доходност ( не просто депозити, а инвестиционни пакети) и натискът върху пазара на имоти ще отслабне. Ето ти фактор, който влияе на пазара, но за който малко хора се сещат.

Давам си сметка, че той като директор на голяма финансова институция е много информиран и има по-голям достъп до инвестиции извън страната, но е въпрос на време да се предложат подходящи пакети и за редовия гражданин.

В момента и в България / от България са достъпни почти всички средства за инвестиции, познати по света - инвестиционни пакети, фондове, злато, стоки... Просто "редовият гражданин" няма познания и склонност да тества тази непозната територия и изпитва хронично недоверие към всичко, което не може да се пипне с ръка Twisted Evil

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 09:16 от Черна станция

# 529
Говорете си говорете си, ама защо тъй без покритие не мога да разбера.
Ние проверяваме за строежи на зелено в момента, при условие, че съм купувал от тези същите на 850 евро преди 2 години, в момента продават на 1200 и са разпродали всичко на скица. Проверих други, те също продават на над 1000 на скица и имат останали само ателиета на първи етаж. Да... много сгради, ниски цени... таратанци Simple Smile
.....Изполвай прийомите на зам.министър Първанов за намаляване на цена - редовен клиент, недостатъци на сградата, няма изглед, шумно, мръсно и т.н. и ще видиш как ще ти намалят цената двойно. Вчера ти го казаха от ТВ-то, човекът си поискал и му дали. Хем той преди десет години купувал, ти преди две - имаш по-голямо предимство.

# 530
  • София
От моите приятели и роднини никой не се е затичал да купува в Б-я. Оглеждаха се през годините, водени от общата психоза за покупки, но така и не купиха реално нищо. Гледат, умуват, обичайно като се приберат лятото в Б-я и им хрумват подобни мисли, И като се качат на самолета за еди къде си, им се изпарява тази мисъл.
Ей го на, сестрата на мъжа ми са в преговори в момента купуват по - голямо жилище в Париж с мъжа й, той е французин, 700 хил евро или подобни цени разказват.... Head Band
Инак мислеха и в Б-я да купят... ма за какво им е.... така и не купих нищо... Евентуално ще наследят, и това дето ще наследят няма как да го спопанисват, хем те не са в Щатите да идват 1 път годишно. Идват поне 3 пъти в годината и пак не им се занимава... ще си инвестират във Франция... те децата им не говорят български въпреки големия "зор и тормоз" от свеки... Grinning та имот...

# 531
  • София
Черна станция, смятам, че и ти имаш право. Аз не съм професионалист в областта на строителството и имотите. Просто наблюдавам какво става около мен и се опитвам да разсъждавам.
Всички софиянци знаят онази грозотия на НИКМИ, която изникна зад НДК. Е, там се продадоха само офисите. Луксозните жилища на цена от 4-5 к за кв. м още си седят. Няма кандидати за тях. Само този пример е доста показателен за това какво търсят богатите като вид имот и цена. Също смятам, че показва предела на цените в София за апартамент. За къщите не смея да се изказвам, защото те са друг вид имот, с други предимства и недостатъци, които много влияят също.

# 532
Много е жалко, че не говорят български децата на българи в чужбина. Ама това е друга дълга тема, която не е за тук.
Изцяло се подписвам под коментарите на Жълто Цвете. Имотният балон не може да се надува още дълго и ще се пукне. Пазарът е цикличен и идва време за спад надолу. Не знам банките и техните условия как и кога ще повлияят на този процес, не съм икономист. Но към момента е факт, че с този строителен бум и огромното предлагане няма как да се отговори с адекватно търсене, за да се поддържат високи цените.
За българите в чужбина, техните пари и намерения нямам наблюдения. Не обичам ровенето в касичката на другия и избягвам да коментирам подобни въпроси. Само за корумпираните политици правя изключение.Smiling Imp

# 533
Скрит текст:
Смятам, че вече почти е достигнат психологическият праг за цените и ще следва надолу. Сега колко надолу не мога да преценя, но смятам, че ще е надолу.

Защо се обсъждат само две посоки - нагоре и надолу? Защо всички пренебрегват съвсем нормалната опция "застой"? Още повече, че доходите се вдигат и така цените в застой реално намаляват.
Има още нещо - теорията на управлението разглежда видовете преходни процеси и най-общо видът на преходния процес зависи от скоростта на изменение на променящата се величина - ако нарастването е много стръмно, почти със скок, после следва спад с последващо малко нарастване до нова установена стойност. Абсолютен пример за такъв преходен процес е курсът на долара, когато от 1000 стана 3000, после спадна на 1500 и накрая се кротна на 2000 или там колкото беше.  Колкото обаче нарастването е по-плавно, толкова по-леко е лашкането след достигане на пика и при съвсем плавен ръст такова лашкане няма. Според мен в момента ръстът е достатъчно плавен, че да няма срив. Вече дали ще има застой или временен лек спад с последващо връщане към устойчиви цени ще видим. Но предпоставки за срив в скоро време не виждам.

За илюстрация слагам една картинка. Скокът на долара беше от вида показан с червената крива. А сега очаквам нещо от рода на зелената или синята, но с много слабо изразен спад.

Скрит текст:

Скрит текст:
В момента закупуването на имот е единственият начин да си запазиш парите и да получиш някакъв доход от тях. В момента, в който банките започнат да предлагат други инструменти за спестяване и доходност ( не просто депозити, а инвестиционни пакети) и натискът върху пазара на имоти ще отслабне. Ето ти фактор, който влияе на пазара, но за който малко хора се сещат.

В
Скрит текст:
момента и в България / от България са достъпни почти всички средства за инвестиции, познати по света - инвестиционни пакети, фондове, злато, стоки... Просто "редовият гражданин" няма познания и склонност да тества тази непозната територия и изпитва хронично недоверие към всичко, което не може да се пипне с ръка Twisted Evil
Черна станция, колко да е плавен ръста на цените? Ето ти графика с офертните цени за последните 15 години. Направо си изглежда бая стръмна, малко като преди 2008-ма..

# 534
Имотният балон не може да се надува още дълго и ще се пукне. Пазарът е цикличен и идва време за спад надолу.

Абе, хора, правете разлика между цикличен пазар и балон, респективно пукане на балон. Това са два различни процеса, но тук всеки ги смесва. А и явно някакъв сладък вкус в устата оставя споменаването на балон Sunglasses

Fuckforlife, елиминирай пиковете и направи апроксимация с една плавна линия и ще видиш, че:
- сегашният ръст е двойно по-полегат от онзи
- скокът (пропорционален на "енергията" напомпваща процеса) е 75 000 тогава спрямо 50 000 сега
- и сега нямаме остър пик, а плавен такъв с изразен застой и лек спад.

Та, нищо общо нямат, ако гледаш добре. Иначе и на мен всички ЕКГ-та са ми все еднакви, ама който знае да гледа различава здраво сърце от болно Grinning

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 09:51 от Черна станция

# 535
Ами аз казах, че не съм икономист или пазарен специалист.
А и не може ли влиянието на двата фактора да съвпадне в един момент?

# 536
Ами аз казах, че не съм икономист или пазарен специалист.
А и не може ли влиянието на двата фактора да съвпадне в един момент?

Може. Да не кажа, че е обичайно. Въпросът е дали действат в една посока или единият гаси другия.

Например при спада от 2008 година имаше И световна криза, и ръст на безработицата, и несигурност, и спад/задържане на заплатите.  Днес обаче доходите растат, безработица почти няма, а световна криза (за сега) няма.

# 537
Световната криза си чука на вратата. Никой не казва, че цените на имотите ще си паднат ей така. Трябва катализатор. Wink

# 538
Световната криза си чука на вратата. Никой не казва, че цените на имотите ще си паднат ей така. Трябва катализатор. Wink

Да, дойде ли кризата ще има спад. Обаче първо, не се знае кога ще дойде. Може и дълго да чука. После не се знае колко силна ще бъде, кризи има откакто се помня, а кривата на цените на имотите си расте в крайна сметка. Може да е просто някаква стагнация и тогава и спадът няма да е голям. Може да е голяма криза и да има и сериозен спад, обаче хората имат нужда от жилища и въздържанието от покупки по време на кризата ще се трансформира в засилено търсене след като отмине. Открай време си е така.

# 539
В България няма как да не е засегнат точно този сектор. Просто в момента той е единствения, където заможните могат да си "инвестират" кеша. Следователно няма как да няма промени в цените.

Общи условия

Активация на акаунт