Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 632
  • 811
  •   1
Отговори
# 660
За мен в стая 30 кв.м. прозорец на късата страна също би бил компромисен, но това е върпос на вкус.

За партера и гаражите, не съм много съгласна, но пак си зависи от сградата. На кооперациите от 60-те партерът обикновено е по-висок от нормален жилищен етаж, а гаражите са по-ниски.

Не на вкус, а на практичност  Wink Прозорци на "Г" по две съседни страни би било перфектно, обаче за да събера всичките неща, които съм събрала сега, и да имам такива прозорци, ми трябва поне още един метър ширина, което прави хол 40 квадрата, а хол 40 квадрата или не се среща при НС, или върви в комплект с много други "луксозни" екстри, които не искам. Във всеки случай в желания от мен район не съм срещала такова нещо. И затова (при едни нормални за моя клас тристайни апартаменти) 30 квадрата кухньохол нямат алтернатива. Има и друго - прозорци на две съседни стени значи външен апартамент, което влиза в конфликт с изискването за максимална енергийна ефективност. Впрочем, когато купувах избирах между три апартамента и два от тях бяха с квадратен хол с прозорци на две съседни стени. По-светли, ама външни и в тях не можех да събера това, което аз искам от един хол. Можеше да има само линейна кухня по стената, кръгла маса, съвсем малка секция (условно казано) за телевизора и кофти мека мебел.
Ми, отхвърлих ги и си избрах "тъмната дупка" като по-функционална. Пък после си сложих светли горни шкафове, плот и гръб и в необлачен ден боксът не е тъмен. А ако ми е тъмен имам си лампи.

Иначе прозорец насред кухнята над мивката за мен е неприемлив отвсякъде. Това вече е въпрос на вкус Grinning

Що се отнася до етажа - даже и партерът да е половин, че и един метър по-висок от гаражите, все тая, няма голяма разлика. Пък и много сгради СС в центъра са засенчени от дървета и от отсрещните сгради чак до 3-4 етаж. Те да не са по-светли? А пред мен има 30-40 метра празно място.

Откакто купих минаха 3 години, а съм се нанесла от близо година. През това време следя пазара в околността и ако се появи нещо наистина по-добро нямам сkрупули да купя, а да продам това, ама не се е появявало. Та ако чаках идеалното можеше и никога да не купя Twisted Evil

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 19:33 от Черна станция

# 661
  • София
Ето една статия-анализ на състоянието на имотния пазар.
]https://www.capital.bg/biznes/imoti/2019/03/15/3404737_spokoist … foY46VBxVfw0[url][/url]

Днес четох още една, обаче не я намерих, за да я пусна тук. В нея интересното беше това, че се говореше за замръзване на цените, обаче в същото време се казваше, че купувачите ще имат решаващата дума и те ще определят в голяма степен пазара. Когато купувачите определят пазара, цените падат. Всеки иска да купи по-евтино.

# 662
Simple Smile Може някой да се интересува - бившата средношколска библиотека във Варна е обявена за продан за 5 750 000 евро - https://offnews.bg/ikonomika/prodavat-kashta-v-tcentara-na-varna … OGL6jg1iiDup1MAp4

Интересно дали и за колко ще се продаде.

# 663
Така е, ужасни са общите части на старото строителство (не важи само за панелките).
И все пак го предпочитам пред новото (изключвам супер лукс имоти като на ЦЦ, които не са ми по джоба на пазарни цени).
Като купувахме имот през 2013-та се нагледах на прехвалено ново и нищо не ми хареса. Миниатюрни спални и кухньохолове. Северни изложения, ниски тавани, надута квадратура с огромни общи части или недомислени тераси, които не са ми нужни.
Различните геометрични форми на помещенията и скосяванията въобще и не ми се коментират. Да, красиви са, но обзавеждането става много трудно.
Затова купих старо. С общи усилия и много нерви, но общите части могат да се оправят. Обаче стаите по-големи не мога да си направя. Нито таваните по-високи.
Да, масов проблем е това, че хората ходят на оглед само на скапано НС поради бюджет, и затова само бъгове гледат , я скосени, я триъгълни помещения. И остават с впечатление, че НС са само безумни оферти.
Добре сте се насочили към СС ( във вашия случай), повече избор, по-ниска цена и стандартни (по Бг стандарт )разпределения.
Но Черна Станция също е права, не е добре да се обобщава че НС е кофти, понеже на вас  хубав НС не ви е по джоба, а сте ходили на оглед само на най -най- ниски цени. Те крият рискове. Знаете, и на СС да ходите на оглед само на най- най- ниски цени и там ще видите "страшни безумия".... там пък какви коптори може да има... Ill

Друго което забелязах е че заради засиленто търсене повечето хубави жилища свършват още преди да се стигне до акт 14. Остават на първи или последен етаж или с някакви колони в хола или скосявания. Изгубих и аз време с огледи на апартаменти и чуденки дали да направя компромис с разни неща или не. И старото и новото строителство си имат за и против и също разни рискове. Всеки си решава кой риск да поеме и гледа от гледната точка на неговите потребности, семейство и бюджет. Изборът е строго индивидуален и трудно се дават съвети. Аз лично си избрах ново, старото реших че не е за мен.

# 664
Хибавите жилища в НС винаги са свършвали преди акт 14, дори и в кризата. Просто понякога излизат на вторичен пазар.

# 665
Статията за имотите наистина е доста изчерпателна с голямо количество информация. Само за София, за жалост. Прави впечатление, че агенциите са само Адрес, Имотека и другата я забравих. Все повече се засилва тенденцията за статии предвиждащи застой или лек спад на цените. Това ще налива вода в мелницата на всички купувачи чакащи спад на цените. Групичката очакваща безкрайно покачване в геометрична прогресия разбира се ще се държи към тезата си. Интересно е ако тенденцията се обърне дали ще е здравословна корекция или лавинообразна реакция. Последното е негативно, но и възможно с оглед народопсихологията ни.
Интересен момент в статията е достъпността на квадрат. Съотношението средна  месечна заплата/ квадрат. Предполагам, че едно подобно изчисление в останалите градове ще покаже по-ниска цена за квадрат, но и далеч по-малка достъпност. Специално моят град Варна предполагам ще се забие някъде в дъното.
В заключение бих желал да кажа, че наистина е хубаво да се обменят мнения, а не спорове и присмех.  Не смятам, че някой злонамерено се присмива на някой друг. Изобщо и НС и СС си имат плюсове и минуси щом и двете се купуват и продават.

# 666
Факт. Жилищата се продават преди акт 14, но много от тях се купуват с цел повторна препродажба и по висока цена.
Имаше една агенция, преди предишната криза на имоти, която основно с това се занимаваше. Дойде кризата и тя се оказа с много имоти с акт 14, без актове и никакъв вторичен пазар. Тази огромна агенция вече я няма.
Още се разпродават нейни имоти.

Не си мислете, че в момента всички жилища изчезват от пазара и хора се нанасят да живеят в тях. Вторичния пазар на ново строителство си върви.
Наскоро гледах апартамент ново строителство, на много известна в София фирма. Купен на чертеж. Невероятно добро и качествено изпълнение, никакви забележки. Апартамента е готов за нанасяне.
Но на чертеж е едно, като се построи се вижда, че от едната страна най-вероятно ще изникне голям строеж и не само няма да има гледка към Витоша, но и въздух няма да има.

Това са не малко рискове на купуването на чертеж.

# 667
Потвърждавам, че всичко хубаво заминава на много ранен етап. Следя няколко обекта и това което ставаше (според моите критерии) се продаде на зелено. Свободни преди акт 14 останаха само последен етаж и маломерки. Мога и линк да приложа. Първите етажи се оказа не толкова нежелани, изкупиха се и те, на малко по ниска цена. За всеки влак си има пътници.

# 668
Бих заменила - и се оглеждам за това, СС с доплащане с кредит за  НС дори в по-маломерен вариант с цел инвестиция, а не за основно жилище. За основно жилище нямам пари за желаните от мен параметри - най-вече размер на стаите, изложение, етаж.
Инвестицията е в смисъл отдаване под наем и бърза продажба в случай на форсмажор. Твърдо НЕ съм съгласна с тезата, че средностатистическото НС е много по-хубаво в сравнение със средностатистическото СС, но отчитам факта, че това са нагласите на повечето платежоспособни и активни купувачи.  Затова и следя имотните теми и имотните сайтове. При тези цени в момента, обаче, по-добре да си изремонтирам СС-то за наем и да чакам по-подходящ момент, ако дойде. Ако не - здраве да е, и за непрестижни евтинджоси винаги ще си има купувачи. Ричи не е права за "бедните" да ходели под наем - а с какви пари ще си плащат наема и консумативите?

# 669
Здравейте. Според мен цените няма да паднат. Ще има може би застой, но не и падане. Просто се чака. Освен, ако няма някаква криза голяма, което ме съмнява. Това за София, а е свързано и с другите големи градове. Не може столица в ЕС да е с ниски цени жилища. То храните не са, та имотите. Мое мнение, дано се оправдае. Чакам нещо и аз не знам какво да продам един маломерен апартамент. Преди 3 години можех за 20х да го продам и така вървяха, сега май гони 50х евро. Просто чакам още малко да съберем и додадем за малко по-голямо. Дали ще успеем и не бъркаме пак, времето ще покаже.

# 670
Няма да падат, как ще падат, даже минат средно европейските, хем там няма такива неща като издаване по БДС или на плоча и замазка.
Интересно ми е как си мислите, че вечно ще има хора даващи една торба пари за инвестиция и търсещи все по-висок наем, това до кога?
Кой ще ги наема, след като се наводни?

# 671
Alexslav , наемат се. За съжаление хората нямат никакво препитание в малките градчета и селата особено. Те нямат избор-или емигрират, или отиват в големите градове. За съжаление е така и все още продължава ми е мнението. Дори и от големите вече напускат и идват в София-принудени са, не че им харесва и искат да са столичани.

# 672
Населението на България намалява от няколко десетилетия, пък някак се намира кой да живее в построените през последните 30 години жилища в София.
То и нови (и стари) коли се продават постоянно, въпреки че хората си имат.

# 673
  • В планината / На морето
1. не забравайте ,че освен емиграция навън има и емиграция навътре, ще дойдат други нации

2 . за мен "холо-кухнята" си е просто кухня

# 674
Относно НС или СС е ясно, че НС е по качествено и си има доста плюсове ( може и да има единични изключения). Но да не се заблуждаваме, масово хората са с ограничен/свит бюджет(стига средната работна заплата в София е около 1500лв...) и тук вече идва въпросът, кое е по-рентабилно, НС в което спалнята ти е голяма баня, или СС с нисък клас общи части и просторно жилище, грубо казано. За мен отговорът е ясен, всеки обаче си прави сметка. Иначе да юг/югоизток в НС “изчезват” преди изкопа още, като първо винаги са двустайните апартаменти.

Общи условия

Активация на акаунт