Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 654
  • 811
  •   1
Отговори
# 645
Само факти, без емоции и интерпретации:
Двустайният има една миниатюрна тераса, колкото един човек да пуши там.
Тристайният няма. Изложения на дневните - север. Спалните на тристайния са запад, което е горе-долу добре.
Южни прозорци няма. Там е стълбището и стени към асансьора и общите части.
Квадратури не са дадени. Но е дадено, че има + 12.3 кв.м. общи части. Тоест чистата жилищна площ на тристайния е 87.7 кв. м.
Сградата е с малки тесни прозорчета като бойници.
Това е без оглед, само на прима виста. При оглед още интересни неща могат да се установят.

# 646
Абе, и тристайният е отврат, но не мисля, че това е нормално НС. Това е НС за хора, които мислят, че в един имот най-важните три неща са локацията, локацията и локацията. Само такива биха се заврели в това, понеже е в Оборище. А е толкова сгъчкано, защото в Оборище просторни места няма, а и земята е скъпа.
Абсолютно точно и ясно казано. Тамън това щях да напиша. Simple Smile
П.С. за да намерите нормален средностатистически тристаен апартамент трябва да зададете критерий минимум от 120 квадрата, за да може ЗП да се върже поне 100 квадрата.

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 17:18 от Fuckforlife

# 647
  • София
Прозорците са тип френски отдолу догоре. Не е толкоз зле.. Нашите са такива, целите стени са френски прозорци, освен за чистене, за друго няма проблем. Аааа и за щори.. .трябват си щори до долу ...
Ако купува някой за живеене на сам, или двама... и иска Оборище, защо не. Ще си вземе и гараж човека.
Малкото ще бъде кабинет.
Обзаведено с гараж ли е?
Въпроса е къде в Оборище обаче?

# 648
Дадох го само като пример за стандартни размери на помещенията в НС, а конкретно този си има и много други недостатъци, които сте описали. И да е топ-локация,  изобщо не бих отишла да го гледам. В Оборище съм следила всички нови сгради още докато имаше предлагане на чертеж.  За моите критерии - нормално големи помещения, изобщо не стават. Аз категорично търся СС, но не защото нямам бюджет за среден клас НС, а защото предлаганото не ме устройва.

# 649
Ако съм с 2 деца и търся в Оборище, ще направя компромис с топ-локация в Оборище и ще взема по-добро разпределение/изложение/етаж/цена на по-малко топ-локация в Оборище.
Аз така бих постъпила, лично мнение.

Аз не бих. Аз така постъпих Mr. Green
Идеалната за мен локация беше малко по-южно от тази, на която купих, но купих заради стаите с прави ъгли, компактния дизайн, размера на помещенията, качественото строителство и прочее. А разликата между идеалната локация и компромисната е 5 минути пеша. Да ти пука за 5 минути е снобизъм, а не здрав разум.

# 650
  • София
Дадох го само като пример за стандартни размери на помещенията в НС, а конкретно този си има и много други недостатъци, които сте описали. И да е топ-локация,  изобщо не бих отишла да го гледам. В Оборище съм следила всички нови сгради още докато имаше предлагане на чертеж.  За моите критерии - нормално големи помещения, изобщо не стават. Аз категорично търся СС, но не защото нямам бюджет за среден клас НС, а защото предлаганото не ме устройва.
За нормален тип помещения в НС купуваш двата съседни ( както са дадени на чертежа) и си ги обединяваш както си решиш. Сега може и на чертеж и там да ти обединят. Ама трябва да си поне Ц Ц.

# 651
  • София
Ето нагледен пример за средностатистическо НС. Аз лично не виждам как на семейство, дори с едно дете, може да му е комфортно в него.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c155386695726455
Ако имаше размери, щяхме да знаем дали е ОК. BADROOM-а може да е 9 кв.м., може и 19.

# 652
Ако съм с 2 деца и търся в Оборище, ще направя компромис с топ-локация в Оборище и ще взема по-добро разпределение/изложение/етаж/цена на по-малко топ-локация в Оборище.
Аз така бих постъпила, лично мнение.

Идеалната за мен локация беше малко по-южно от тази, на която купих, но купих заради стаите с прави ъгли, компактния дизайн, размера на помещенията, качественото строителство и прочее. А разликата между идеалната локация и компромисната е 5 минути пеша. Да ти пука за 5 минути е снобизъм, а не здрав разум.
За 5 мин. си от Стрелбище в ливадите.

# 653
5 минути пеша Mr. Green

# 654
Не мисля, че в случая цената е заради топ-локация, даже очаквам да е по-кофти, защото иначе щяха да се похвалят.
Черна станция , а твоят апартамент с каква квадратура на помещенията е?

# 655

Черна станция , а твоят апартамент с каква квадратура на помещенията е?

Достатъчно голяма, че да се живее спокойно и достатъчно малка, че ако нещата се скофтят и остана на една пенсия, да мога да отоплявам и поддържам без проблеми. Впрочем, настоящата зима доказа, че мога да карам и без парно. А понеже съм на презрения първи етаж, ако дойде нова Виденова зима и режим на тока, мога и без асансьор. Последното ЗА МЕН е важно, защото имам поглед върху неколцина старци, изживели последните си години като затворници в домовете си. Вярно, шансът да останем без ток е малък, но не е пренебрежим - светът не върви на добре. А и нали е казано - надявай се на най-доброто, готви се за най-лошото. Та моята концепция за апартамент за старини беше да е подготвен за най-лошото и все пак да става и за най-доброто. С оглед на това лесната достъпност ми беше по-важна от изгледа.

# 656
Просто ми е интересно какви квадратури на помещенията ти се виждат нормални. Както казах, аз също търся за родителите ми (които са вече на 70+), но нито аз, нито те искат първи етаж. Тъй като повечето сгради в района са без асансьор, търся именно втори и евентуално трети етаж, но не и първи.Също от гледна точка на хора с доста покъщина (основно книги  и други вещи с емоционална стойност), не си представям да ги натъпча в 50-55 кв.м. чиста площ. Затова и се ориентирам към старо строителство .

# 657
Добре де, със съвременните възможности за топлоизолация не отпада ли тази значимост на изложението.
Извинете, че се намесвам, но отпада...
Изключително ми е приятно, сега при ниското все още слънце / началото на март / сутрин още към 07.00 да стига до вътрешната стена на хола а следобед да огрява и другата част на жилището.
Също така е изключително приятно, когато ниското зимно слънце огрява жилището целодневно а високото лятно слънце не го напича до препържек.
Ще цитирам отчасти "великия" Георги Димитров - ... Е нужна..... както слънцето и въздуха за всяко живо същество.

Така че, локацията е от значение...

# 658
Просто ми е интересно какви квадратури на помещенията ти се виждат нормални. Както казах, аз също търся за родителите ми (които са вече на 70+), но нито аз, нито те искат първи етаж. Тъй като повечето сгради в района са без асансьор, търся именно втори и евентуално трети етаж, но не и първи.Също от гледна точка на хора с доста покъщина (основно книги  и други вещи с емоционална стойност), не си представям да ги натъпча в 50-55 кв.м. чиста площ. Затова и се ориентирам към старо строителство .

Първи над гаражи си е все едно втори при СС, където има партер.

И съвсем не става дума за 55 квадрата чисти - все пак казах " достатъчни за нормален живот" Grinning
Освен това при еднаква квадратура пропорциите на стените и разположението на врати и прозорци играе голяма роля, а в моя ми хареса как са решени нещата от архитекта, защото успях да събера всичко необходимо.
Но за да не излезе, че се правя на интересна и крия - стая 14,5 квадрата, стая 18 квадрата и холокухня 30 квадрата. И там още баня, отделна тоалетна, мокро помещение, лоджия и мазе 4 квадрата. Последното върши страшно много работа - купихме стелажи и събрахме много обемисти неща, които не са за гардероби.

# 659

Първи над гаражи си е все едно втори при СС, където има партер.

И съвсем не става дума за 55 квадрата чисти - все пак казах " достатъчни за нормален живот" Grinning
Освен това при еднаква квадратура пропорциите на стените и разположението на врати и прозорци играе голяма роля, а в моя ми хареса как са решени нещата от архитекта, защото успях да събера всичко необходимо.
Но за да не излезе, че се правя на интересна и крия - стая 14,5 квадрата, стая 18 квадрата и холокухня 30 квадрата. И там още баня, отделна тоалетна, мокро помещение, лоджия и мазе 4 квадрата. Последното върши страшно много работа - купихме стелажи и събрахме много обемисти неща, които не са за гардероби.
Това са перфектни размери и квадратура. Но като цяло, подобни размери са рядкост в среден клас НС и често срещани в СС. Съгласна съм, че разпределението и формата на стаите също са много важни. За мен в стая 30 кв.м. прозорец на късата страна също би бил компромисен, но това е върпос на вкус.
За партера и гаражите, не съм много съгласна, но пак си зависи от сградата. На кооперациите от 60-те партерът обикновено е по-висок от нормален жилищен етаж, а гаражите са по-ниски.

Общи условия

Активация на акаунт